• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Mramorová bábovka

21 dubna, 2021 od elikatesy

Mramorová bábovka je klasika všech klasik a existuje na ni obrovská spousta receptů. Já vám dnes přináším svou bábovku. Ta se sice od té nejklasičtější klasiky lehce odklání, zato je ale díky několika trikům mimořádně vláčná, chutná a voňavá. mramorová bábovka

Mramorová bábovka je z třeného těsta a je kypřena hned trojím způsobem. Zaprvé třením másla s cukrem a následně žloutky, zadruhé ušleháním bílků do pevných, ale stále měkkých špiček a zatřetí špetkou kypřicího prášku a sody. Někdo kypřidlo nepřidává a spoléhá jen na mechanické kypření, ale vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně těžké těsto, doporučuju špetku prášku použít. Do lehkých vaječných piškotů prášek nepatří, ale máslová těsta jsou se špetkou prášku přece jen nadýchanější.

Myslím, že nejsem jediná, kdo občas mívá u moučníků z třeného těsta problém s tím, že jsou suché a lehce dusivé. A zároveň mnohdy až příliš sladké. Bábovka, tato krásná dáma české cukrařiny, bývá bohužel až příliš často příkladem “suché, nudné buchty”. Já se tomu chtěla za každou cenu vyhnout a tak jsem vymyslela těsto, které není suché ani nudné. Právě naopak. 🙂

V receptu si všimnete, že používám kombinaci másla a oleje. Třená těsta jen z másla bývají trochu sušší, než olejová těsta, ale zase máslo je chuť a proto jsem zvolila kombinaci. Zadruhé, do těsta přidávám podmáslí. Přidání zakysaných mléčných výrobků je klasický trik, jak zajistit těstu vláčnost. Nesmí se to přehnat, jinak se těsto může srazit, ale přiměřené množství těsto odlehčí a zvlhčí. Do světlého těsta navíc přidávám nastrouhané vlašské ořechy (a pomeranč pro vůni) a do tmavého těsta nejen kakao, ale i nastrouhanou čokoládu. Je to vlastně jen pár drobností, ale udělá to obrovský rozdíl. 🙂

mramorová bábovka

Při pečení bábovky je opravdu důležité důkladné vymazání bábovkové formy. I pokud máte teflonovou formu. Ideálně použijte velmi změklé máslo a polohrubou mouku. Ale pozor, formu vymažte důkladně, ale zase ne tak, aby ve formě byla tlustá vrstva másla s moukou. Po vyklopení by na bábovce byla nevábná vrstva tohoto zapečeného “těstíčka”. Dá se to sice oprášit, ale zase tím přijdete o hezký čistý tvar. Co se formy týče, já mám od Nordic Ware, ale tento tvar už jsem nikde na internetu nenašla. Celkově mi přijde, že nabídka forem od Nordic Ware je teď trochu slabší, ale na Mall mají stejný tvar od jiné firmy. Netuším, zda i kvalita je stejná, ale úplně levná není, tak snad ano.

Bábovku je potřeba péct opravdu zvolna, zhruba na 155-160°C. Pokud byste pekli na 180°C, jak možná buchty většinou pečete, povrch by se rychle zapekl a zároveň by kypřidlo fungovalo příliš rychle. Bábovka by se zprudka zvedla, ale díky pevné zapečené kůrce by s největší pravděpodobností popraskala. Takže platí to stejné jako u dortových korpusů. Pomalu a pozvolna.

A ještě rada, jak vyklápět. Po upečení bábovku nechte několik minut odstát. Uvidíte, že se od formy trošku odchlipuje. V ten moment ji přiklopte mřížkou a za pomoci utěrky opatrně překlopte. Použití mřížky je lepší, pokud byste překlápěli rovnou na talíř, spodek by zvlhnul a k talíři se přilepil. V případě, že bábovka z formy nejde, zkuste jí lehce klepnout, pokud se to ani tak nedaří, můžete použít trik s mokrou utěrkou. Ale nejspíš se stala chyba ve vymazání a možná se bábovka trochu potrhá. Pokud máte formu dobře vymazanou, měla by se bábovka vyklopit skoro sama.

Cukrovat můžete ještě teplé nebo až po vychladnutí. Pokud cukrujete ještě teplé, sladká pokrývka lépe drží, ale zase může trošku zvlhnout. Já proto lehce cukruju až vychladlou bábovku.

mramorová bábovka

Bábovku krájejte až zcela vychladlou. Pokud ji chcete podávat k nedělní odpolední kávě, upečte ji klidně už v sobotu, jednodenní odležení jí jen prospěje. Jen ji samozřejmě pečlivě zabalte nebo uzavřete do vzduchotěsné nádoby.

Doufám, že se vám tato mramorová bábovka líbí. Budu moc ráda, když ji vyzkoušíte a dáte vědět, jak vám chutnala. 🙂

P.S. Na blogu je i jiná bábovka, tvarohová s kokosem a citronem. Je z úplných počátků receptového blogování a ač se ani dnes zdaleka nepovažuju za nějak zdatného fotografa, doufám, že jistý posun v kvalitě fotek je snad vidět. Čímž chci hlavně podpořit všechny aspirující food fotografy, kteří v současnosti nejsou spokojeni s výsledky své práce. Zkoušejte to dál! I já budu dál zkoušet fotit a snad se to postupně bude zlepšovat. 🙂

Tisk

Mramorová bábovka

Ingredience

  • 100 g másla
  • 50 g neutrálního oleje
  • 4 vejce
  • 225 g krupicového cukru
  • 300 g podmáslí
  • 250 g hladké mouky
  • 5 g kypřicího prášku
  • 3 g jedlé sody
  • špetka soli
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 75 g vlašských ořechů
  • kůra z 1 pomeranče
  • 75 g hořké čokolády
  • 15 g kvalitního kakaa
  • + máslo a polohrubá mouka na vymazání

Postup přípravy

  • Všechny ingredience si z lednice vytáhněte minimálně hodinu před přípravou. Prosejte mouku společně s kypřicím práškem a jedlou sodou. Ořechy namelte najemno. Čokoládu nastrouhejte a smíchejte s prosátým kakaem. Kůru z pomeranče nastrouhejte najemno. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
  • Troubu předehřejte na 155°C. Oddělte od sebe žloutky a bílky ze všech čtyř vajec. Bílky dejte do velké odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Máslo, olej a dvě třetiny cukru třete v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem asi 5 minut, dokud máslo nezesvětlá. Postupně po jednom zašlehejte žloutky. Bílky šlehejte čistou metlou do polotuha, pak postupně zašlehejte zbytek cukru a šlehejte do měkkých špiček.
  • K máslovému základu na střídačku přidávejte prosátou mouku a podmáslí a to tak, že začnete i skončíte moukou. Nemusíte míchat úplně dohladka, spíš míň, ať těsto nepřemícháte. Nakonec natřikrát opatrně zatřete bílkový sníh, ale zhruba lžíci si schovejte. Opět není potřeba mít těsto zcela promíchané, budete míchat ještě s ořechy a čokoládou, tak ať zbytečně nepřijdete o objem.
  • Těsto rozdělte na větší a menší polovinu. Do větší poloviny přimíchejte mleté ořechy a pomerančovou kůru, do menší poloviny strouhanou čokoládu s kakaem a nakonec zbylou lžíci bílkového sněhu. Těsta střídavě vrstvěte do připravené bábovkové formy a nakonec zlehka promíchejte špejlí či nožem.
  • Bábovku vložte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Hotovou bábovku nechte 5 minut zchladnout ve formě a pak opatrně vyklopte na mřížku. Nechte zcela vychladnout a před podáváním pocukrujte.

Kam dál?

  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Plundrové těstoPlundrové těsto
  • Čokoládové tartaletky s karamelemČokoládové tartaletky s karamelem
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bábovka, čokoláda, třené těsto, vlašské ořechy

Předchozí článek « Motance s medvědím česnekem
Další článek: Raffaello dort »

Reader Interactions

Comments

  1. Daniela

    28 dubna, 2021 at 10:18 am

    Bábovka je naprosto luxusní! 🙂 Moc díky za recept.

    Odpovědět
    • elikatesy

      28 dubna, 2021 at 3:29 pm

      Děkuju, jsem moc ráda, že chutnala 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy