• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Tvarohová bábovka s citronem a kokosem

25 ledna, 2018 od elikatesy

Když jsem před Vánoci nakupovala dárky, stavila jsem se i v prodejně Potten&Pannen, ač jsem tušila, že jediný komu tam koupím dárek, budu já. A to se samozřejmě taky stalo. Už dlouho jsem na internetu obhlížela krásné formy na bábovky od Nordic Ware, ale vždycky jsem si nakonec řekla, že nemusím mít všechno. A bábovky ostatně až tak často nepeču. Ale když jsem je viděla naživo, neodolala jsem. A hned začala plánovat, že nějakou bábovku upeču. Doteď jsme ještě dojídali cukroví, takže jsem se, co se týče pečení, držela zpátky (až na chleba tedy, ale to je jiná kategorie). Ale měsíc po Vánocích jsem formu konečně pokřtila. Tvarohová bábovka s citronem a kokosem byla rozhodně skvělá volba. tvarohová bábovka

Tvaroh byl jasná volba, ale neměla jsem chuť na rozinky. Co k tvarohu jiného? Tvaroh si perfektně rozumí s citronem a ten zase s kokosem a mandlová mouka, kterou jsem z části nahradila pšeničnou, tomu všemu dodala vláčnost a jemnost. Chtěla jsem trochu intenzivnější citronovou i kokosovou příchuť a použila jsem proto kůru i šťávu ze dvou citronů a krom strouhaného kokosu ještě i kokosový olej. Takto je bábovka opravdu intenzivně citronovo-kokosová. Pokud citron chcete jen jako jemný podtón, vynechte šťávu a použijte jen kůru z jednoho citronu. A pokud je pro vás kokosový olej až příliš aromatický, použijte rozpuštěné máslo. Lepší je to podle mě s kokosovým olejem, ale máslem rozhodně nikdy nic nezkazíte. 🙂

Citron je ideální použít bio, případně jej opravdu velmi pečlivě omyjte v horké vodě. Kokos a kypřicí prášek požívám taky bio.

IMG_3204

Srovnání klasického a bio kokosu, nejen struktura, ale i chuť a vůně jsou mnohem lepší

Kokos proto, že je opravdu nesrovnatelně lepší a kypřicí prášek je v bio kvalitě bez fosfátů a používám jej už tak nějak automaticky.

Tvarohová bábovka s citronem a kokosem
Ingredience
  • 225g polohrubé mouky
  • 140g mandlové mouky
  • 100g bio kokosu
  • 2 lžičky bio kypřicího prášku
  • 2 bio citrony
  • 4 vejce
  • 200g jemného třtinového nebo krupicového cukru
  • 200g másla či kokosového oleje
  • 250g plnotučného tvarohu
Postup

Tvaroh a vajíčka si vytáhněte asi hodinu předem, aby měli pokojovou teplotu a rovnou si i rozpusťte máslo či kokosový olej. Troubu předehřejte na 160°C. Smíchejte polohrubou a mandlovou mouku s kypřicím práškem a prosejte. Pokud vám zbudou v sítu větší kousky mandlí, přihoďte je zpět, jde jen o to se zbavit hrudek a mouku provzdušnit. Přidejte kokos a odložte stranou. Nastrouhejte kůru z citronu a vymačkejte šťávu.

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte s tvarohem, kokosovým olejem čí máslem, citronovou kůrou a polovinou cukru. V jiné míse začněte šlehat bílky, a jakmile jsou zlehka napěněné, přidejte třetinu cukru a dál šlehejte. Postupně přidejte zbytek cukru a šlehejte až do pevného sněhu. Zašlehejte citronovou šťávu.

Žloutkovo-tvarohovou směs přidejte k suché směsi a důkladně promíchejte. Přidejte třetinu sněhu a stěrkou zamíchejte. Přidejte další třetinu, opět zamíchejte a nakonec poslední třetinu a zlehka a opatrně vmíchejte. Těsto přesuňte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte pár minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte a krájejte ostrým, nejlépe vroubkovaným nožem.

Kam dál?

  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Pistáciový dortPistáciový dort
  • Jahodové koláčeJahodové koláče
  • Raffaello dortRaffaello dort
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bábovka, citron, kokos, mandle, tvaroh

Předchozí článek « Celozrnné perníkové muffiny
Další článek: Karamelizovaná bílá čokoláda »

Reader Interactions

Comments

  1. Kristýna

    27 dubna, 2022 at 12:37 pm

    Hezký den,
    tuto bábovku jsme si doma upekli již podruhé v tomto měsíci. Kombinace tvarohu, citrónu a kokosu je boží. Je skvělé, jak se jednotlivé chutě krásně propojují :).

    Odpovědět
    • elikatesy

      27 dubna, 2022 at 6:50 pm

      Jsem moc ráda, že chutnala. Úplně jsem na ni taky dostala chuť. 🙂

      Odpovědět

Trackbacks

  1. Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem | Elikatesy napsal:
    16 března, 2018 (9:50 am)

    […] otče, zhřešila jsem. Po krásné formě na bábovku, jsem už podruhé v obchodě Potten&Pannen neodolala a koupila jsem si od Nordic Ware i formu […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy