Dnes mám pro vás další recept na vánoční cukroví. Svěží kokosové vločky s citronem. Těsto obsahuje mandlovou mouku a citronovou kůru, ganache náplň s bílou čokoládu a poctivou dávku citronové šťávy. Na dokončení cukroví jsem použila šťavnatý bio kokos. Věřte mi, mandle, kokos a citron, to je opravdu vynikající kombinace.
Pro přípravu křehkého těsta na cukroví platí několik pravidel, vše jsem sepsala do tohoto článku, na který vás opět odkážu. 🙂 Těsto můžete připravit až týden předem a upečené nenaplněné tvary klidně skladovat v chladu i tři týdny. Ale zároveň neplatí, že by cukroví potřebovalo „rozležet“. Pokud křehké těsto připravíte správně, bude křehoučké a výborné hned po upečení. Rozležet potřebuje jen cukroví z přepracovaného těsta. Takže záleží jen na vás, můžete začít péct začátkem prosince, ale pokud pečete tři nebo čtyři druhy, tak klidně pečte třeba jen čtyři dny před Štědrým dnem.
Co se náplně týče, jedná se o ganache z bílé čokolády. Použijte nějakou méně sladkou, vybírat můžete třeba podle tohoto článku. A jak na samotnou přípravu? Čokoládu rozpustíte s kakaovým máslem a pak přidáte ohřátou smetanu s glukózou a dextrózou (to je obyčejný hroznový cukr, který koupíte třeba v lékárně). Nedoporučuju ganache připravovat způsobem „vroucí smetana na nasekanou čokoládu“, není to dobrý způsob nikdy, ale v tomto receptu by to navíc ani nefungovalo, kvůli poměru čokolády a smetany. Citronovou šťávu přidejte až nakonec, kdybyste ji smíchali se smetanou, mohla by se srazit. Ganache vždy na závěr promixujte tyčovým mixérem, díky tomu bude dokonale emulgovaná a krásně lesklá.
V tomto receptu použijete ganache hned dvakrát, na naplnění a na potření. Pro snazší manipulaci je lepší nejdřív plnit ztuhlou ganache a potom potírat nebo namáčet mírně rozehřátou ganache. Nakonec cukroví namočíte do kokosu a máte hotovo. Kokos určitě použijte v bio kvalitě, je voňavý a šťavnatý. Nekupujte ty suché piliny v supermarketu, uvidíte, že ten rozdíl je nebetyčný. Hrubý bio kokos můžete koupit ve zdravých výživách, drogeriích nebo třeba tady.
Tyto kokosové vločky jsou na přípravu celkem jednoduché a myslím, že i krásně vypadají. Já to mám takto nejraději, kvalitní suroviny, chuť a žádné zbytečnosti. 🙂
Kokosové vločky
Ingredience
Mandlové těsto
- 200 g hladké mouky
- 70 g mandlové mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 30 g žloutků
- kůra z 1 bio citronu
Citronová ganache
- 170 g bílé čokolády
- 25 g kakaového másla
- 50 g 30% smetany
- 10 g dextrózy
- 10 g glukózy
- 50 g citronové šťávy
Na dokončení
- bio hrubý kokos
Postup přípravy
- Mouku, mandlovou mouku, cukr, citronovou kůru a studené máslo nakrájené na kostičky dejte do mísy robotu a K-nadstavcem zpracujte v jemnou drobenku. Přidejte studené žloutky a několika pulsy zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy hranou dlaně dopracujte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu, lépe přes noc, odpočinout do lednice.
- Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku zhruba 3-4mm a vykrajujte vločky, hvězdičky či jiné tvary. Pečte mezi dvěma airmat podložkami na 160°C horkovzduch zhruba 8-10 minut dozlatova.
- Den před plněním připravte ganache. Čokoládu a kakaové máslo rozpusťte. Smetanu, glukózu a dextrózu ohřejte asi na 50°C a postupně vmíchejte k čokoládě. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu a promixujte tyčovým mixérem. Potáhněte na kontakt a nechte minimálně přes noc stabilizovat v lednici.
- Ganache vytáhněte alespoň hodinu před plněním, aby mohla povolit. Přesuňte do cukrářského sáčku a spojujte vždy dva tvary. Dejte ztuhnout do chladu. Zbytek ganache mírně rozehřejte. Ztuhlé tvary namáčejte do rozehřáté ganache a pak do kokosu. Dejte opět ztuhnout.
Napsat komentář