Jupí, jahody jsou tady! Období dobrých českých jahod je až smutně krátké. Stejně jako chřestu či třešní… Ale já nevím jak vy, já si těch plodin, které mají svou sezónu, vážím o to víc. Když jsou v top kondici, mám je na jídelníčku takřka denně. Chřestu i jahod sním každoročně na kila, dost často i společně v salátu. 🙂 Ale nejen saláty je člověk živ a když je příležitost (a krásné šťavnaté jahody se na vás usmívají z košíku), proč si neupéct třeba jahodový dort?
A jaká že byla ta příležitost? Nedávno jsem se stěhovala. Je ze mě teď ofiko Pražačka (srdcem však stále Jihomoravačka♥). A to je taky důvod, proč poslední dobou blog tak trochu zanedbávám. Všechno to zařizování kolem, běhání na úřady a samozřejmě především balení a vybalování všech mých kuchařek a kuchyňských krámů mi zabralo většinu z mého už tak dost skromného volného času. Ale ani v nejmenším si nestěžuju. Naopak! Konečně jsem našla místo, kde chci žít. Mám po dlouhé době domov a navíc je to na naprosto boží lokalita. Bydlím totiž 10 minut pěšky od Náplavky!
Od té doby, co bydlím v Praze jsem měla takový sen… Vyjít v sobotu ráno z domu s košíčkem, pěšky dojít na Náplavku na trh, nakoupit ovoce, zeleninu a sýr, vypít si sklenku prosecca a na odpoledne pozvat přátele na posezení na terase. A teď je to realita. 🙂 Minulou sobotu jsem na trhu nakoupila mimo jiné krásně zralé české jahody a večer se u mě sešli kamarádi na grilovačku, na jejímž konci jsme rozkrojili tento jahodový dort.
Je to opět polonaháč, ty já mám zkrátka nejraděj. Pojďme si teď říct něco málo k surovinám. Především jahody! Vybírejte opravdu co nejzralejší a nejsladší. Zralost jahod je pro výslednou chuť tohoto dortu samozřejmě zcela zásadní. Jak na džem, tak na ozdobu. Džem sice můžete trochu víc osladit, ale jahody na ozdobu neošulíte, ty vybírejte opravdu v top kondici.
Korpus je mandlový a je opravdu lahodný, velmi vláčný a na jazyku se jen rozplývá. Mandlová mouka jsou jednoduše mleté mandle, takže pokud ji neseženete (ale neměl by to být problém, mívají ji i v běžných supermarketech), prostě si mandle umelte v mlýnku či v robotu a prosejte. Cukr v tomto případě moc ubrat nejde, protože cukr směs drží (jinak by se po přidání vajec víc srážela) a taky zajišťuje onu vláčnost. Proto je ale džem a krém slazený jen minimálně, celkově dort opravdu není přeslazený. A vy víte, že jsem na to přísná. 🙂 Na džem a krém jsem použila javorový sirup a dá se použít i agáve či kokosový sirup. Jen u krému musíte počítat s tím, že pak nebude úplně bílý. Pokud chcete krém opravdu sněhově bílý, jednoduše použijte moučkový cukr.
Asi nejméně známou ingrediencí v receptu je kokosové máslo. Bacha, nejedná se o kokosový olej! Jde o obdobu arašídového nebo mandlového másla, tedy ne pouze o vytlačený olej ale o dužinu kokosového ořechu rozemletou na pastu. Dá se koupit v různých vietnamských večerkách jako “creamed coconut”, nebo jej mívají prodejny zdravé výživy. Třeba od Šufánka. Kokosové máslo si ale můžete připravit i doma. Tedy v případě, že máte dobrý mixér. Jednoduše mixujete mletý kokos (nejlépe bio, ten je šťavnatější), dokud se nevytvoří jemná pasta a pak přelijete do čisté nádoby a necháte vychladnout.
Měla jsem doma prášek z liofilizovaných jahod, to je ten červený poprašek, pokud máte podobnou věc taky doma, klidně taky poprašte, pokud ne, vůbec o nic nepřijdete. 🙂 Na ozdobu můžete použít taky třeba kokosové plátky a místo máty lístky bazalky.
V ideálním případě si přípravu rozdělte do dvou dnů. Zvlášť pokud chcete tento jahodový dort podávat po obědě či k odpolední kávě, stíhali byste to v jeden den jen těžko. Pokud si přípravu rozdělíte do dvou dnů, bude to úplná pohoda. 😉
Jahodový dort s kokosovým krémem
Ingredience
Mandlový korpus
- 250 g másla
- 200 g cukru krupice nebo jemného třtinového cukru
- 5 vajec
- 200 g mandlové mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku nejlépe bio
Krém
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g kokosového másla
- 30-50 ml javorového, kokosového nebo agáve sirupu nebo cukru moučka
Džem
- 300 g jahod
- 30-50 ml javorového, kokosového nebo agáve sirupu
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička agaru
Sněhové pusinky
- 1 bílek
- 60 g cukru krupice
Na sestavení a dozdobení
- 30 ml malibu
- čerstvé jahody
- máta či jiná bylinka, případně jedlé květy
Postup přípravy
- Začněte s přípravou den před podáváním dortu. Upečte korpus, uvařte džem a připravte pusinky. Další den už jen připravíte krém, dort sestavíte a dozdobíte.
Korpus
- Na korpus vytáhněte z lednice máslo a vejce a nechte je alespoň hodinu v pokojové teplotě. Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek společně prosejte. Připravte si formu o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C (horkovzduch 140°C).
- Změklé máslo a cukr míchejte střední rychlostí v robotu s K-nádstavcem nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny, trvá to minimálně 10 minut, klidně i víc. Po jednom přidejte vejce a vždy nechte zcela zašlehat. Robot vypněte a nadvakrát vetřete směs mouky a mandlové mouky. Hotové těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Korpus nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Zabalte a do dalšího dne uložte do lednice.
Jahodový džem
- Jahody očistěte, nakrájejte na větší kousky a vsypte do malého rendlíku. Přidejte sladidlo a citronovou šťávu a na mírném plameni přiveďte k varu. Chvilku povařte, aby jahody změkly. Kapku džemu ochutnejte a případně přislaďte. Stáhněte z ohně, přidejte agar, promíchejte a vraťte na plotnu. Znovu přiveďte k varu a vařte asi 30 sekund. Vlijte do misky a za občasného promíchání nechte vychladnout. Uložte do lednice.
Sněhové pusinky
- Do čisté odmaštěné misky dejte bílek a cukr. Postavte na vodní lázeň a za občasného promíchání nahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs sundejte z lázně a ušlehejte do pevného sněhu. Připravte si zdobicí sáček s hvězdicovým nádstavcem a sníh do něj přesuňte. Na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou stříkejte pusinky různých velikostí. Sušte přes noc v sušičce na ovoce nebo v troubě zapnuté na minimum. Nechte zcela vychladnout a sloupněte z podložky. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Krém
- Kokosové máslo rozmíchejte se sladidlem a smetanou. Lépe to jde, když smetanu přidáváte po částech, asi natřikrát. Tuto směs pak promíchejte s mascarpone a pokud je řidší, trošku opatrně našlehejte. Krém nebude zcela hladký kvůli struktuře kokosového krému, ale přílišným šleháním by se mohl navíc srazit. Proto je namístě opatrnost. 🙂 Asi 3 lžíce krému si odložte do misky a zbytek přesuňte do zdobicího pytlíku s hladkou špičkou.
Sestavení a dozdobení
- Korpus vytáhněte z lednice, seřízněte případné nerovnosti a rozkrojte na tři pláty. Připravte si malibu, jahodový džem a kokosový krém. První plát korpusu položte na servírovací talíř, pokropte malibu, vytvořte si na okraji malý ráfek z kokosového krému (proto jej máte v pytlíku, líp se s ním pak pracuje) a zbytek vyplňte polovinou jahodového džemu. Džem zakryjte dalším krémem a přiklopte druhým plátem korpusu. Opět pokropte malibu, vytvořte ráfek z krému a potřete druhou polovinou džemu a částí krému. Přiklopte posledním plátem korpusu, opět pokropte trochou malibu a celý dort obmažte zbytkem krému. Čistý krém v misce máte pro případné dodělávky a opravy. 🙂
- Dort nechte chvíli ztuhnout v lednici a těsně před podáváním dozdobte čerstvými jahodami, sněhovými pusinkami a mátou.
Napsat komentář