• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodový dort s kokosovým krémem

14 června, 2019 od elikatesy

Jupí, jahody jsou tady! Období dobrých českých jahod je až smutně krátké. Stejně jako chřestu či třešní… Ale já nevím jak vy, já si těch plodin, které mají svou sezónu, vážím o to víc. Když jsou v top kondici, mám je na jídelníčku takřka denně. Chřestu i jahod sním každoročně na kila, dost často i společně v salátu. 🙂 Ale nejen saláty je člověk živ a když je příležitost (a krásné šťavnaté jahody se na vás usmívají z košíku), proč si neupéct třeba jahodový dort?

A jaká že byla ta příležitost? Nedávno jsem se stěhovala. Je ze mě teď ofiko Pražačka (srdcem však stále Jihomoravačka♥). A to je taky důvod, proč poslední dobou blog tak trochu zanedbávám. Všechno to zařizování kolem, běhání na úřady a samozřejmě především balení a vybalování všech mých kuchařek a kuchyňských krámů mi zabralo většinu z mého už tak dost skromného volného času. Ale ani v nejmenším si nestěžuju. Naopak! Konečně jsem našla místo, kde chci žít. Mám po dlouhé době domov a navíc je to na naprosto boží lokalita. Bydlím totiž 10 minut pěšky od Náplavky!

Od té doby, co bydlím v Praze jsem měla takový sen… Vyjít v sobotu ráno z domu s košíčkem, pěšky dojít na Náplavku na trh, nakoupit ovoce, zeleninu a sýr, vypít si sklenku prosecca a na odpoledne pozvat přátele na posezení na terase. A teď je to realita. 🙂 Minulou sobotu jsem na trhu nakoupila mimo jiné krásně zralé české jahody a večer se u mě sešli kamarádi na grilovačku, na jejímž konci jsme rozkrojili tento jahodový dort.jahodový dort

Je to opět polonaháč, ty já mám zkrátka nejraděj. Pojďme si teď říct něco málo k surovinám. Především jahody! Vybírejte opravdu co nejzralejší a nejsladší. Zralost jahod je pro výslednou chuť tohoto dortu samozřejmě zcela zásadní. Jak na džem, tak na ozdobu. Džem sice můžete trochu víc osladit, ale jahody na ozdobu neošulíte, ty vybírejte opravdu v top kondici.

Korpus je mandlový a je opravdu lahodný, velmi vláčný a na jazyku se jen rozplývá. Mandlová mouka jsou jednoduše mleté mandle, takže pokud ji neseženete (ale neměl by to být problém, mívají ji i v běžných supermarketech), prostě si mandle umelte v mlýnku či v robotu a prosejte. Cukr v tomto případě moc ubrat nejde, protože cukr směs drží (jinak by se po přidání vajec víc srážela) a taky zajišťuje onu vláčnost. Proto je ale džem a krém slazený jen minimálně, celkově dort opravdu není přeslazený. A vy víte, že jsem na to přísná. 🙂  Na džem a krém jsem použila javorový sirup a dá se použít i agáve či kokosový sirup. Jen u krému musíte počítat s tím, že pak nebude úplně bílý. Pokud chcete krém opravdu sněhově bílý, jednoduše použijte moučkový cukr.

Asi nejméně známou ingrediencí v receptu je kokosové máslo. Bacha, nejedná se o kokosový olej! Jde o obdobu arašídového nebo mandlového másla, tedy ne pouze o vytlačený olej ale o dužinu kokosového ořechu rozemletou na pastu. Dá se koupit v různých vietnamských večerkách jako “creamed coconut”, nebo jej mívají prodejny zdravé výživy. Třeba od Šufánka. Kokosové máslo si ale můžete připravit i doma. Tedy v případě, že máte dobrý mixér. Jednoduše mixujete mletý kokos (nejlépe bio, ten je šťavnatější), dokud se nevytvoří jemná pasta a pak přelijete do čisté nádoby a necháte vychladnout.

Měla jsem doma prášek z liofilizovaných jahod, to je ten červený poprašek, pokud máte podobnou věc taky doma, klidně taky poprašte, pokud ne, vůbec o nic nepřijdete. 🙂 Na ozdobu můžete použít taky třeba kokosové plátky a místo máty lístky bazalky.

V ideálním případě si přípravu rozdělte do dvou dnů. Zvlášť pokud chcete tento jahodový dort podávat po obědě či k odpolední kávě, stíhali byste to v jeden den jen těžko. Pokud si přípravu rozdělíte do dvou dnů, bude to úplná pohoda. 😉

Tisk

Jahodový dort s kokosovým krémem

Ingredience

Mandlový korpus

  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice nebo jemného třtinového cukru
  • 5 vajec
  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku nejlépe bio

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g kokosového másla
  • 30-50 ml javorového, kokosového nebo agáve sirupu nebo cukru moučka

Džem

  • 300 g jahod
  • 30-50 ml javorového, kokosového nebo agáve sirupu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička agaru

Sněhové pusinky

  • 1 bílek
  • 60 g cukru krupice

Na sestavení a dozdobení

  • 30 ml malibu
  • čerstvé jahody
  • máta či jiná bylinka, případně jedlé květy

Postup přípravy

  • Začněte s přípravou den před podáváním dortu. Upečte korpus, uvařte džem a připravte pusinky. Další den už jen připravíte krém, dort sestavíte a dozdobíte.

Korpus

  • Na korpus vytáhněte z lednice máslo a vejce a nechte je alespoň hodinu v pokojové teplotě. Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek společně prosejte. Připravte si formu o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C (horkovzduch 140°C).
  • Změklé máslo a cukr míchejte střední rychlostí v robotu s K-nádstavcem nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny, trvá to minimálně 10 minut, klidně i víc. Po jednom přidejte vejce a vždy nechte zcela zašlehat. Robot vypněte a nadvakrát vetřete směs mouky a mandlové mouky. Hotové těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Korpus nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Zabalte a do dalšího dne uložte do lednice.

Jahodový džem

  • Jahody očistěte, nakrájejte na větší kousky a vsypte do malého rendlíku. Přidejte sladidlo a citronovou šťávu a na mírném plameni přiveďte k varu. Chvilku povařte, aby jahody změkly. Kapku džemu ochutnejte a případně přislaďte. Stáhněte z ohně, přidejte agar, promíchejte a vraťte na plotnu. Znovu přiveďte k varu a vařte asi 30 sekund. Vlijte do misky a za občasného promíchání nechte vychladnout. Uložte do lednice.

Sněhové pusinky

  • Do čisté odmaštěné misky dejte bílek a cukr. Postavte na vodní lázeň a za občasného promíchání nahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs sundejte z lázně a ušlehejte do pevného sněhu. Připravte si zdobicí sáček s hvězdicovým nádstavcem a sníh do něj přesuňte. Na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou stříkejte pusinky různých velikostí. Sušte přes noc v sušičce na ovoce nebo v troubě zapnuté na minimum. Nechte zcela vychladnout a sloupněte z podložky. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Krém

  • Kokosové máslo rozmíchejte se sladidlem a smetanou. Lépe to jde, když smetanu přidáváte po částech, asi natřikrát. Tuto směs pak promíchejte s mascarpone a pokud je řidší, trošku opatrně našlehejte. Krém nebude zcela hladký kvůli struktuře kokosového krému, ale přílišným šleháním by se mohl navíc srazit. Proto je namístě opatrnost. 🙂 Asi 3 lžíce krému si odložte do misky a zbytek přesuňte do zdobicího pytlíku s hladkou špičkou.

Sestavení a dozdobení

  • Korpus vytáhněte z lednice, seřízněte případné nerovnosti a rozkrojte na tři pláty. Připravte si malibu, jahodový džem a kokosový krém. První plát korpusu položte na servírovací talíř, pokropte malibu, vytvořte si na okraji malý ráfek z kokosového krému (proto jej máte v pytlíku, líp se s ním pak pracuje) a zbytek vyplňte polovinou jahodového džemu. Džem zakryjte dalším krémem a přiklopte druhým plátem korpusu. Opět pokropte malibu, vytvořte ráfek z krému a potřete druhou polovinou džemu a částí krému. Přiklopte posledním plátem korpusu, opět pokropte trochou malibu a celý dort obmažte zbytkem krému. Čistý krém v misce máte pro případné dodělávky a opravy. 🙂
  • Dort nechte chvíli ztuhnout v lednici a těsně před podáváním dozdobte čerstvými jahodami, sněhovými pusinkami a mátou.

Kam dál?

  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: dort, jahody, kokos, mandle, mascarpone

Předchozí článek « Nejlepší kynuté těsto
Další článek: Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy