Jupí, jahody jsou tady! Období dobrých českých jahod je až smutně krátké. Stejně jako chřestu či třešní… Ale já nevím jak vy, já si těch plodin, které mají svou sezónu, vážím o to víc. Když jsou v top kondici, mám je na jídelníčku takřka denně. Chřestu i jahod sním každoročně na kila, dost často i společně v salátu. 🙂 Ale nejen saláty je člověk živ a když je příležitost, proč si neupéct třeba dort? Jahodový dort s kokosovým krémem a křupavou kokosovou vrstvou… Dobrý nápad, že? 🙂
Tento dort sestává z mandlového korpusu s citronovou kůrou zvlhčeného citronovým sirupem s vanilkou, kokosového mascarpone krému s vanilkou, jahodového vkladu a kokosové křupavé vrstvy. Dotáhla jsem jej švýcarským máslovým krémem obarveným lyofilizovaným ovocem a makronkami. 🙂
Korpus je mandlový a je opravdu lahodný, velmi vláčný a na jazyku se jen rozplývá. Mandlová mouka jsou jednoduše mleté mandle, takže pokud ji neseženete (ale neměl by to být problém, mívají ji i v běžných supermarketech), prostě si mandle umelte v mlýnku či v robotu a prosejte. Cukr moc ubrat nejde, protože cukr směs drží a zajišťuje onu vláčnost. Jahodový vklad a krém jsem sladila jen minimálně a celkově dort opravdu není přeslazený. Vy víte, že jsem na to přísná. 🙂
Na krém použijte jen tuhou část kokosového mléka. Tu získáte tak, že plechovku kokosového mléka dáte do lednice, necháte několik hodin ztuhnout a pak slijete vodu a použijete jen tuhou bílou část. Bohužel, kokosové mléka mají různou kvalitu a obsahují různé množství vody a aditiv a výsledky se proto můžou lišit. Dobrou zkušenost mám s mlékem Aroy-D, nejlépe v bio kvalitě. Pokud je krém po vyšlehání řidší, můžete jej nechat chvíli ztuhnout v lednici. Nebo dort můžete sestavit v ráfku.
Zdobení dortu je samozřejmě na vás, já opět použila trochu máslového krému na paletkování a makronky. K zdobení paletkou jsem psala pár poznámek tady, tak můžete mrknout. Super je i zdobení čerstvými jahodami nebo bylinkami.
V ideálním případě si přípravu rozdělte alespoň do dvou dnů. Jeden den připravte vklad, křupavou vrstvu a korpusy. Další den dort sestavte, nechte pár hodin ztuhnout a pak dozdobte. Nebo si přípravu můžete rozdělit do tří dnů. To už pak je úplná pohoda a budete jej moct servírovat už po obědě. 😉
P.S. Původně byl na tomto místě jiný dort, ale chyběla mu fotka řezu. Chtěla jsem jej připravit znovu a přefotit. Ovšem lehce jsem se při přípravě rozjela a nakonec z toho vznikl vlastně trošku jiný dort. Ale kombinace chutí zůstává a tak jsem jej přece jen dala sem, aby na blogu nebyly dva velmi podobné dorty.
Jahodový dort s kokosovým krémem
Potřebné vybavení
- 2 18cm ráfek
- 2 16cm ráfek
Ingredience
Mandlový korpus
- 300 g másla
- 200 g cukru krupice nebo jemného třtinového cukru
- 6 vajec
- 230 g mandlové mouky
- 120 g hladké mouky
- 7 g kypřicího prášku nejlépe bio
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
Krém
- 500 g mascarpone
- 500 g kokosové smetany (tuhé části z kokosového mléka)
- 30-50 g moučkového cukru
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 4 listy želatiny
Jahodový vklad
- 350 g jahod
- 50 g jahodového pyré
- 30 g cukru krupice
- 3 g pektinu NH
- 2,5 g agaru
- 0,5 g kyseliny citronové
- semínka z 1 vanilkového lusku
Kokosová křupavá vrstva
- 50 g bio kokosu
- 50 g másla
- 65 g hladké mouky
- 25 g cukru krupice
- 50 g bílé čokolády
Imbibage
- 50 g vody
- 50 g cukru
- 50 g citronové šťávy
- prázdný vanilkový lusk
Švýcarský máslový krém
- 150 g cukru krupice
- 150 g bílků
- 375 g másla
- špetka soli
- prášek z lyofilizovaného ovoce
Na dokončení
- makronky
- květy či bylinky, případně čerstvé jahody
Postup přípravy
- Začněte s přípravou minimálně den před podáváním dortu. Upečte korpus, připravte vklad a křupavou vrstvu. Další den připravte krém, dort sestavte a po několika hodinách dozdobte.
- Den před přípravou krému dejte kokosové mléko do lednice.
- Na korpus vytáhněte z lednice máslo a vejce a nechte je alespoň hodinu v pokojové teplotě. Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek společně prosejte. Připravte si dvě formy o velikosti 18cm a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 155°C.
- Změklé máslo a polovinu cukru utřete v robotu s flexi metlou nebo K-nadstavcem nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny. Po jednom přidejte žloutky a vždy nechte zcela zašlehat. Robot vypněte a nadvakrát vetřete směs mouky a mandlové mouky. Nakonec zlehka zatřete polotuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylé poloviny cukru. Hotové těsto přesuňte do forem, vložte do trouby a pečte asi hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Korpus nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Zabalte a do dalšího dne uložte do lednice.
- Připravte jahodový vklad. Jahody očistěte, nakrájejte na menší kousky, vsypte do malého rendlíku a přidejte jahodové pyré a vanilku. Přiveďte k varu. Přidejte cukr rozmíchaný s pektinem NH, agarem a kyselinou citronovou. Přiveďte znovu k varu a povařte asi minutu. Nechte trochu zchladnout a nalijte do dvou 16cm ráfků vložených potravinovou fólií. Nechte vychladnout a dejte zamrazit.
- Připravte křupavou vrstvu. Kokos, cukr, mouku a změklé máslo promněte prsty, dokud nevznikne drobenka. Rozprostře na plech vyložený papírem nebo pečicí podložkou a pečte na 170°C dozlatova (můžete občas promíchat). Ještě teplé v misce promíchejte s čokoládou. Rozprostřete na papír či podložku a nechat ztuhnout. Během tuhnutí sem tam promíchejte, aby kousky drobenky zůstaly oddělené.
- Připravte imbibage. Cukr, vodu a prázdný vanilkový lusk dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Nechte vychladnout a přidejte citronovou šťávu.
- Připravte kokosový krém. Z kokosového mléka slijte vodu a použijte pouze tuhou část. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Pak ohřejte trochu kokosového mléka a želatinu v něm rozpusťte. Zbylé mléko prošlehejte, přidejte mascarpone a rozpuštěnou želatinu a vyšlehejte pevný krém. Pokud ani po vyšlehání není dost pevný, dejte jej na chvíli do lednice. Hotový krém si dejte do cukrářského sáčku.
- Nyní dort sestavte. Každý plát dortu můžete zlehka seříznout, pokud má nerovnosti. Pak každý jednou prokrojte. Začněte spodní částí jednoho z korpusů, pokropte jej imbibage a potřete trochou krému. Na krém dejte jeden jahodový vklad a překryjte dalším krémem. Přiklopte druhou částí korpusu. Zvlhčete imbibage, dejte trochu krému, pak křupavou vrstvu a opět krém. Další část korpusu, imbibage, trochu krému, jahodový vklad, další krém a poslední korpus (skládejte tak, aby nahoře byl spodek korpusu). Celý dort lehce obmažte zbytkem krému a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice.
- Připravte švýcarský máslový krém. Máslo nechte lehce povolit (ale ne příliš). Cukr a bílky dejte do kovové misky, tu položte na vodní lázeň a za častého promíchání ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přesuňte do robotu s šlehacím nadstavcem a vyšlehejte pevný a studený sníh. Do sněhu postupně zašlehejte máslo (ze začátku bude krém vypadat sraženě a řídce, ale pokud sníh nebyl teplý, tak se postupně vyšlehá, nebojte). Vyšlehejte hladký a nadýchaný krém.
- Asi třetinu krému si odložte na obarvení. Zbylým bílým krémem obmažte ztuhlý dort a opět dejte alespoň na hodinu ztuhnout. Odloženou část krému obarvěte práškem z lyofilizovaného ovoce. Ztuhlý dort ozdobte dle libosti barevným krémem, makronkami, jahodami, bylinkami či květy.
Drahomíra
Dobrý den paní Eli, když dělám křup.vrstvu, ta čokoláda má být v peckách při míchání s kokosem nebo rozpuštěná? Přemýšlím jak na to.Moc děkuji, Drahomíra
elikatesy
Dobrý den, ne, nemusíte rozpouštět. Ta v peckách se rozpustí, když k ní přidáte horkou drobenku. 🙂
Tereza
Dobrý den, prosím, kolik budu potřebovat kokosového mléka, které doporučujete, abych z něj dostala 500g tuhé části? Bude stačit 1l?
elikatesy
Dobrý den, litr by měl stačit. Bohužel, doporučení stoprocentní nemám. Používala jsem Aroy D, ale i to mi naposledy neztuhlo. A jednou dvě mléka stejné značky, jedno ztuhlo, druhé ne… Proto jsem už recept i upravila a používám želatinu, krém ztuhne, i pokud nebude kokosové mléko úplně tuhé, ale je potřeba jen případně nechat trochu ztuhnout v lednici a/nebo sestavovat v ráfku.