• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodový dort s kokosovým krémem

14 června, 2019 od elikatesy

Jupí, jahody jsou tady! Období dobrých českých jahod je až smutně krátké. Stejně jako chřestu či třešní… Ale já nevím jak vy, já si těch plodin, které mají svou sezónu, vážím o to víc. Když jsou v top kondici, mám je na jídelníčku takřka denně. Chřestu i jahod sním každoročně na kila, dost často i společně v salátu. 🙂 Ale nejen saláty je člověk živ a když je příležitost (a krásné šťavnaté jahody se na vás usmívají z košíku), proč si neupéct třeba jahodový dort?

A jaká že byla ta příležitost? Nedávno jsem se stěhovala. Je ze mě teď ofiko Pražačka (srdcem však stále Jihomoravačka♥). A to je taky důvod, proč poslední dobou blog tak trochu zanedbávám. Všechno to zařizování kolem, běhání na úřady a samozřejmě především balení a vybalování všech mých kuchařek a kuchyňských krámů mi zabralo většinu z mého už tak dost skromného volného času. Ale ani v nejmenším si nestěžuju. Naopak! Konečně jsem našla místo, kde chci žít. Mám po dlouhé době domov a navíc je to na naprosto boží lokalita. Bydlím totiž 10 minut pěšky od Náplavky!

Od té doby, co bydlím v Praze jsem měla takový sen… Vyjít v sobotu ráno z domu s košíčkem, pěšky dojít na Náplavku na trh, nakoupit ovoce, zeleninu a sýr, vypít si sklenku prosecca a na odpoledne pozvat přátele na posezení na terase. A teď je to realita. 🙂 Minulou sobotu jsem na trhu nakoupila mimo jiné krásně zralé české jahody a večer se u mě sešli kamarádi na grilovačku, na jejímž konci jsme rozkrojili tento jahodový dort.jahodový dort

Je to opět polonaháč, ty já mám zkrátka nejraděj. Pojďme si teď říct něco málo k surovinám. Především jahody! Vybírejte opravdu co nejzralejší a nejsladší. Zralost jahod je pro výslednou chuť tohoto dortu samozřejmě zcela zásadní. Jak na džem, tak na ozdobu. Džem sice můžete trochu víc osladit, ale jahody na ozdobu neošulíte, ty vybírejte opravdu v top kondici.

Korpus je mandlový a je opravdu lahodný, velmi vláčný a na jazyku se jen rozplývá. Mandlová mouka jsou jednoduše mleté mandle, takže pokud ji neseženete (ale neměl by to být problém, mívají ji i v běžných supermarketech), prostě si mandle umelte v mlýnku či v robotu a prosejte. Cukr v tomto případě moc ubrat nejde, protože cukr směs drží (jinak by se po přidání vajec víc srážela) a taky zajišťuje onu vláčnost. Proto je ale džem a krém slazený jen minimálně, celkově dort opravdu není přeslazený. A vy víte, že jsem na to přísná. 🙂  Na džem a krém jsem použila javorový sirup a dá se použít i agáve či kokosový sirup. Jen u krému musíte počítat s tím, že pak nebude úplně bílý. Pokud chcete krém opravdu sněhově bílý, jednoduše použijte moučkový cukr.

Asi nejméně známou ingrediencí v receptu je kokosové máslo. Bacha, nejedná se o kokosový olej! Jde o obdobu arašídového nebo mandlového másla, tedy ne pouze o vytlačený olej ale o dužinu kokosového ořechu rozemletou na pastu. Dá se koupit v různých vietnamských večerkách jako “creamed coconut”, nebo jej mívají prodejny zdravé výživy. Třeba od Šufánka. Kokosové máslo si ale můžete připravit i doma. Tedy v případě, že máte dobrý mixér. Jednoduše mixujete mletý kokos (nejlépe bio, ten je šťavnatější), dokud se nevytvoří jemná pasta a pak přelijete do čisté nádoby a necháte vychladnout.

Měla jsem doma prášek z liofilizovaných jahod, to je ten červený poprašek, pokud máte podobnou věc taky doma, klidně taky poprašte, pokud ne, vůbec o nic nepřijdete. 🙂 Na ozdobu můžete použít taky třeba kokosové plátky a místo máty lístky bazalky.

V ideálním případě si přípravu rozdělte do dvou dnů. Zvlášť pokud chcete tento jahodový dort podávat po obědě či k odpolední kávě, stíhali byste to v jeden den jen těžko. Pokud si přípravu rozdělíte do dvou dnů, bude to úplná pohoda. 😉

Tisk

Jahodový dort s kokosovým krémem

Ingredience

Mandlový korpus

  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice nebo jemného třtinového cukru
  • 5 vajec
  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku nejlépe bio

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g kokosového másla
  • 30-50 ml javorového, kokosového nebo agáve sirupu nebo cukru moučka

Džem

  • 300 g jahod
  • 30-50 ml javorového, kokosového nebo agáve sirupu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička agaru

Sněhové pusinky

  • 1 bílek
  • 60 g cukru krupice

Na sestavení a dozdobení

  • 30 ml malibu
  • čerstvé jahody
  • máta či jiná bylinka, případně jedlé květy

Postup přípravy

  • Začněte s přípravou den před podáváním dortu. Upečte korpus, uvařte džem a připravte pusinky. Další den už jen připravíte krém, dort sestavíte a dozdobíte.

Korpus

  • Na korpus vytáhněte z lednice máslo a vejce a nechte je alespoň hodinu v pokojové teplotě. Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek společně prosejte. Připravte si formu o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C (horkovzduch 140°C).
  • Změklé máslo a cukr míchejte střední rychlostí v robotu s K-nádstavcem nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny, trvá to minimálně 10 minut, klidně i víc. Po jednom přidejte vejce a vždy nechte zcela zašlehat. Robot vypněte a nadvakrát vetřete směs mouky a mandlové mouky. Hotové těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Korpus nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Zabalte a do dalšího dne uložte do lednice.

Jahodový džem

  • Jahody očistěte, nakrájejte na větší kousky a vsypte do malého rendlíku. Přidejte sladidlo a citronovou šťávu a na mírném plameni přiveďte k varu. Chvilku povařte, aby jahody změkly. Kapku džemu ochutnejte a případně přislaďte. Stáhněte z ohně, přidejte agar, promíchejte a vraťte na plotnu. Znovu přiveďte k varu a vařte asi 30 sekund. Vlijte do misky a za občasného promíchání nechte vychladnout. Uložte do lednice.

Sněhové pusinky

  • Do čisté odmaštěné misky dejte bílek a cukr. Postavte na vodní lázeň a za občasného promíchání nahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs sundejte z lázně a ušlehejte do pevného sněhu. Připravte si zdobicí sáček s hvězdicovým nádstavcem a sníh do něj přesuňte. Na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou stříkejte pusinky různých velikostí. Sušte přes noc v sušičce na ovoce nebo v troubě zapnuté na minimum. Nechte zcela vychladnout a sloupněte z podložky. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Krém

  • Kokosové máslo rozmíchejte se sladidlem a smetanou. Lépe to jde, když smetanu přidáváte po částech, asi natřikrát. Tuto směs pak promíchejte s mascarpone a pokud je řidší, trošku opatrně našlehejte. Krém nebude zcela hladký kvůli struktuře kokosového krému, ale přílišným šleháním by se mohl navíc srazit. Proto je namístě opatrnost. 🙂 Asi 3 lžíce krému si odložte do misky a zbytek přesuňte do zdobicího pytlíku s hladkou špičkou.

Sestavení a dozdobení

  • Korpus vytáhněte z lednice, seřízněte případné nerovnosti a rozkrojte na tři pláty. Připravte si malibu, jahodový džem a kokosový krém. První plát korpusu položte na servírovací talíř, pokropte malibu, vytvořte si na okraji malý ráfek z kokosového krému (proto jej máte v pytlíku, líp se s ním pak pracuje) a zbytek vyplňte polovinou jahodového džemu. Džem zakryjte dalším krémem a přiklopte druhým plátem korpusu. Opět pokropte malibu, vytvořte ráfek z krému a potřete druhou polovinou džemu a částí krému. Přiklopte posledním plátem korpusu, opět pokropte trochou malibu a celý dort obmažte zbytkem krému. Čistý krém v misce máte pro případné dodělávky a opravy. 🙂
  • Dort nechte chvíli ztuhnout v lednici a těsně před podáváním dozdobte čerstvými jahodami, sněhovými pusinkami a mátou.

Kam dál?

  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: dort, jahody, kokos, mandle, mascarpone

Předchozí článek « Nejlepší kynuté těsto
Další článek: Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy