Vymýšlet názvy receptů je občas vážně fuška. Název tohoto koláče je sice dlouhý, ale je prakticky nejkratší z těch, co mě napadaly. Ale říká vše. Tento koláč obsahuje cheesecake vrstvu, brownies vrstvu a jako bonus třešně. A navíc bez lepku. Vždyť to říkám, zkrátka bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi. 🙂
Nejmíň přesné je v názvu slovo „brownies“, protože tento koláč není brownies v pravém slova smyslu, ale minimálně splňuje charakteristiky brownies v tom, že je z hojného množství másla a čokolády a je opravdu ultra vláčný. Naopak na rozdíl od brownies se do něj pro lehkost přidává sníh z bílků.
Koláč je bezlepkový, protože neobsahuje pšeničnou ani jinou lepek obsahující mouku, zato obsahuje mouku mandlovou. Mandle, čokoláda a třešně jsou opravdu skvělí kamarádi a k dokonalosti pak tento koláč dovádí mramorování z jemné náplně z krémového sýra.
Hodně lidí si myslí, že nejlepší z krémových sýrů, co si mohou dopřát je Philadelphia (asi že je „émerická“). Ale když si přečtete složení, zjistíte, že až taková hitparáda to není. Podle mě je lepší klasické žervé. Ale i zde bacha na složení, čtěte a zkuste se vyhnout zbytečným zahušťovadlům a stabilizátorům.
Podobné těsto z čokolády doplněné mletými oříšky najdete už v receptu na Čokoládové bábovičky bez lepku nebo v Čokoládový koláč s hruškami. V případě tohoto koláče jsem ubrala cukr v těstě. I krémovou vrstvu jsem osladila jen velmi decentně. Na chuti to rozhodně neubralo, spíš naopak.
Třešně v koláči jsou příjemným zpestřením, ale nejsou nezbytné. Určitě by šlo použít i maliny a nemuselo by to být špatné ani s jahodami. Tyto cheesecake brownies chutnají skvěle i samy o sobě. Pokud už ale třešně použijete, určitě je vypeckujte. Když si tu trochu práce navíc dáte, nebude váš požitek rušit plivání ožužlaných pecek na kraj talířku. Malá rada na závěr, koláč je opravdu hodně „mokrý“ a trochu hůř se krájí, ale když ho po upečení necháte zcela vychladnout a pak trochu ztuhnout v lednici, půjde to přece jen trochu líp.
Když jsem tyto cheesecake brownies poslala do světa, přišly mi následně tři zprávy o tom, jak skvělé jsou. A to už nemůže být náhoda! Takže opravdu vyzkoušejte, stojí za to. 😉
Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
Ingredience
Brownies vrstva
- 200 g kvalitní tmavé čokolády
- 200 g másla
- 200 g mandlové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 2 bílky
- špetka soli
- vanilka extrakt či mletá
Cheesecake vrstva
- 400 g krémového sýra např. žervé
- 40 g medu či javorového sirupu
- 2 žloutky
- 300-400 g třešní
Postup přípravy
- Připravte si veškeré ingredience, vejce a krémový sýr si vytáhněte z lednice zhruba hodinu předem. Menší pekáček si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Třešně vypeckujte.
- Troubu předehřejte na 170°C (horkovzduch 150°C). Připravte si cheesecake vrstvu; jednoduše promíchejte krémový sýr s medem či sirupem a žloutky. Odložte stranou.
- Na brownies vrstvu rozpusťte máslo a čokoládu společně rozpusťte na vodní lázni. Nechte trošku zchladnout a přidejte mandlovou mouku a žloutky. Promíchejte. Z bílků a cukru ušlehejte polotuhý sníh a opatrně stěrkou vetřete k čokoládové směsi.
- Čokoládové těsto přelijte do pekáčku. Směs z krémového sýra lžící naklaďte na čokoládovou vrstvu a nožem opatrně promíchejte, aby vznikl mramorový efekt. Poklaďte třešněmi.
- Vložte do trouby a pečte zhruba 35-40 minut. Nemá příliš smysl zkoušet těsto špejlí, protože vaším cílem není jej dopéct. Těsto by mělo být pevné na povrchu, ale stále zůstat krémové a vláčné vevnitř. 35-40 minut by na to mělo stačit.
- Po vytažení z trouby nechte koláč zcela vychladnout a před krájením jej nechte trochu ztuhnout v lednici.
Naďa
Miluji sladké a to Vaše je úžasné.
elikatesy
Jéé, to moc děkuju za pochvalu. 🙂
Miriam
Výborný moučník. Manžel, který jí jen štrůdl si přidal.
elikatesy
Tak to mě moc těší. 🙂