• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi

26 června, 2019 od elikatesy

Vymýšlet názvy receptů je občas vážně fuška. Název tohoto koláče je sice dlouhý, ale je prakticky nejkratší z těch, co mě napadaly. Ale říká vše. Tento koláč obsahuje cheesecake vrstvu, brownies vrstvu a jako bonus třešně. A navíc bez lepku. Vždyť to říkám, zkrátka bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi. 🙂

cheesecake brownies

Nejmíň přesné je v názvu slovo “brownies”, protože tento koláč není brownies v pravém slova smyslu, ale minimálně splňuje charakteristiky brownies v tom, že je z hojného množství másla a čokolády a je opravdu ultra vláčný. Naopak na rozdíl od brownies se do něj pro lehkost přidává sníh z bílků.

Koláč je bezlepkový, protože neobsahuje pšeničnou ani jinou lepek obsahující mouku, zato obsahuje mouku mandlovou. Mandle, čokoláda a třešně jsou opravdu skvělí kamarádi a k dokonalosti pak tento koláč dovádí mramorování z jemné náplně z krémového sýra.

Hodně lidí si myslí, že nejlepší z krémových sýrů, co si mohou dopřát je Philadelphia (asi že je “émerická”). Ale když si přečtete složení, zjistíte, že až taková hitparáda to není. Podle mě je lepší klasické žervé. Ale i zde bacha na složení, čtěte a zkuste se vyhnout zbytečným zahušťovadlům a stabilizátorům.

Podobné těsto z čokolády doplněné mletými oříšky najdete už v receptu na Čokoládové bábovičky bez lepku nebo v Čokoládový koláč s hruškami. V případě tohoto koláče jsem ubrala cukr v těstě. I krémovou vrstvu jsem osladila jen velmi decentně. Na chuti to rozhodně neubralo, spíš naopak.

Třešně v koláči jsou příjemným zpestřením, ale nejsou nezbytné. Určitě by šlo použít i maliny a nemuselo by to být špatné ani s jahodami. Tyto cheesecake brownies chutnají skvěle i samy o sobě. Pokud už ale třešně použijete, určitě je vypeckujte. Když si tu trochu práce navíc dáte, nebude váš požitek rušit plivání ožužlaných pecek na kraj talířku. Malá rada na závěr, koláč je opravdu hodně “mokrý” a trochu hůř se krájí, ale když ho po upečení necháte zcela vychladnout a pak trochu ztuhnout v lednici, půjde to přece jen trochu líp.

Když jsem tyto cheesecake brownies poslala do světa, přišly mi následně tři zprávy o tom, jak skvělé jsou. A to už nemůže být náhoda! Takže opravdu vyzkoušejte, stojí za to. 😉

Tisk
5 from 1 vote

Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi

Ingredience

Brownies vrstva

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 200 g másla
  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • vanilka extrakt či mletá

Cheesecake vrstva

  • 400 g krémového sýra např. žervé
  • 40 g medu či javorového sirupu
  • 2 žloutky
  • 300-400 g třešní

Postup přípravy

  • Připravte si veškeré ingredience, vejce a krémový sýr si vytáhněte z lednice zhruba hodinu předem. Menší pekáček si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Třešně vypeckujte.
  • Troubu předehřejte na 170°C (horkovzduch 150°C). Připravte si cheesecake vrstvu; jednoduše promíchejte krémový sýr s medem či sirupem a žloutky. Odložte stranou.
  • Na brownies vrstvu rozpusťte máslo a čokoládu společně rozpusťte na vodní lázni. Nechte trošku zchladnout a přidejte mandlovou mouku a žloutky. Promíchejte. Z bílků a cukru ušlehejte polotuhý sníh a opatrně stěrkou vetřete k čokoládové směsi.
  • Čokoládové těsto přelijte do pekáčku. Směs z krémového sýra lžící naklaďte na čokoládovou vrstvu a nožem opatrně promíchejte, aby vznikl mramorový efekt. Poklaďte třešněmi.
  • Vložte do trouby a pečte zhruba 35-40 minut. Nemá příliš smysl zkoušet těsto špejlí, protože vaším cílem není jej dopéct. Těsto by mělo být pevné na povrchu, ale stále zůstat krémové a vláčné vevnitř. 35-40 minut by na to mělo stačit.
  • Po vytažení z trouby nechte koláč zcela vychladnout a před krájením jej nechte trochu ztuhnout v lednici.

Kam dál?

  • Čokoládové bábovičky bez lepkuČokoládové bábovičky bez lepku
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Čokoládové sušenky s pekanovými ořechyČokoládové sušenky s pekanovými ořechy
  • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bezlepkové, čokoláda, krémový sýr, mandle, třešně

Předchozí článek « Jahodový dort s kokosovým krémem
Další článek: Špaldové scones s čerstvým jahodovým džemem »

Reader Interactions

Comments

  1. Naďa

    26 června, 2019 at 4:12 pm

    5 stars
    Miluji sladké a to Vaše je úžasné.

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 června, 2019 at 7:28 pm

      Jéé, to moc děkuju za pochvalu. 🙂

      Odpovědět
  2. Miriam

    30 června, 2019 at 5:08 pm

    Výborný moučník. Manžel, který jí jen štrůdl si přidal.

    Odpovědět
    • elikatesy

      30 června, 2019 at 5:11 pm

      Tak to mě moc těší. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy