Co vlastně peču nejraději? To je různé, občas mě baví dorty, v prosinci vede cukroví, ale vlastně nejčastěji a nejraději doma peču něco jednoduchého, možná až rustikálního, trošku zdravého a zkrátka, jak já říkám, upřímného. Nějaký koláč či sladkost, co si na nic nehraje. Nemusí být vyloženě krasavec, ale je hlavně o chuti a struktuře. Něco, co můžu přinést kamarádkám v krabičce. A co si můžu dát bez výčitek k snídani. 🙂 A tak je tady další takový. Obrácený fíkový koláč s mandlovým těstem. Voní skořicí, kardamomem, pomerančem, dálkami i babím létem…
Čerstvé fíky mají jen krátkou sezónu. Ale když se u nás koncem léta objeví a stojí jen pár korun, musíme si to pořádně užít. Fíky jsou skvělé třeba jako doplněk sýrového talíře nebo v salátu. Jako základ můžete použít rukolu nebo špenát a dál kombinovat. Perfektně se k fíkům hodí třeba kozí sýr a vlašské ořechy, feta, lískové ořechy, balsamico nebo melasa z granátových jablek, med nebo sušené šunky jako prosciutto. Z bylinek zkuste rozmarýn nebo tymián, z ovoce hrozny nebo pomeranče.
Fíky můžete použít buď čerstvé nebo je nechat orestovat na pánvi s trochou másla či olivového oleje, cukru a bylinek, nebo je můžete upéct v troubě (zkuste je posypat trochou třtinového cukru nebo pocákat medem). A pokud si chcete užít trochu vzrůša, fíky na pánvi nejprve zkaramelizujte a pak oflambujte (použijte třeba brandy nebo koňak). Opečené fíky se hodí jak do výše zmíněných salátů, tak jako doplněk ke koláči či zmrzlině.
A s fíky se dá samozřejmě taky péct. Hodí se k nim koření jako skořice, kardamom, zázvor či vanilka a většina ořechů (vlašské, mandle, lískové, pistácie i pekany). Můžete zkusit i méně tradiční kombinaci s rozmarýnem a medem.
Níže uvedený recept na obrácený fíkový koláč staví na hřejivé souhře karamelu, skořice, kardamomu a pomeranče. Těsto je třené, trochu odlehčené jogurtem a s vysokým podílem mandlové mouky. Já ho už pár dní snídám a má rána jsou díky němu hned o něco radostnější… 🙂
Obrácený fíkový koláč
Ingredience
- 150 g másla
- 150 g světlého cukru muscovado
- 3 vejce
- 150 g řeckého jogurtu
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g mandlové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka kardamomu
- špetka soli
- 1 pomeranč, pouze kůra nejlépe bio
- 2-3 lžíce cukru demerara
- 8 fíků
Postup přípravy
- Začněte tím, že si asi hodinu před pečením vytáhnete máslo, vejce a jogurt z lednice, aby vše mělo pokojovou teplotu. Připravte si dortovou formu o průměru 22cm, dno vyložte pečicím papírem a celou formu vymažte máslem.
- Troubu si rozehřejte na 170°C (150°C horkovzduch). Mouku, mandlovou mouku, skořici, kardamom, sůl, pečicí prášek a jedlou sodu vsypte do mísy a důkladně promíchejte.
- Máslo a cukr ušlehejte v robotu do pěny, trvá to asi 5 minut. Zatímco se máslo s cukrem šlehají, připravte si fíky. Omyjte je a rozkrojte na polovinu. Na dno dortové formy vyložené papírem, vsypte 2-3 lžíce cukru demerara a na něj vyskládejte fíky, řeznou stranou dolů. Formu odložte a vraťte se k máslovo-cukrové směsi v robotu. Postupně po jednom přidávejte vejce. Vždy počkejte, až se zcela zašlehají. Pokud i přesto, že jsou vejce pokojové teploty a přidáváte je pomalu, máte dojem, že se máslová hmota sráží, přidejte lžíci suché směsi a pokračujte ve šlehání. Jakmile máte všechna vejce zašlehaná, robot vypněte a vsypte polovinu suché směsi. Zlehka promíchejte a přidejte jogurt a nastrouhanou kůru z pomeranče. Opět promíchejte a nakonec přidejte zbytek suché směsi. Ještě jednou, tentokrát důkladně, vše zamíchejte.
- Těsto nalijte na fíky v dortové formě, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte asi 15minut zchladnout ve formě, pak nožem objeďte strany koláče, aby se uvolnil, odstraňte ráfek a koláč překlopte na mřížku. Nechte zcela vychladnout a podávejte s jogurtem, který můžete ještě zlehka navonět pomerančovou vodou nebo skořicí.
Napsat komentář