• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Obrácený fíkový koláč

25 září, 2018 od elikatesy

Co vlastně peču nejraději? To je různé, občas mě baví dorty, v prosinci vede cukroví, ale vlastně nejčastěji a nejraději doma peču něco jednoduchého, možná až rustikálního, trošku zdravého a zkrátka, jak já říkám, upřímného. Nějaký koláč či sladkost, co si na nic nehraje. Nemusí být vyloženě krasavec, ale je hlavně o chuti a struktuře. Něco, co můžu přinést kamarádkám v krabičce. A co si můžu dát bez výčitek k snídani. 🙂 A tak je tady další takový. Obrácený fíkový koláč s mandlovým těstem. Voní skořicí, kardamomem, pomerančem, dálkami i babím létem…

obrácený fíkový koláč

Čerstvé fíky mají jen krátkou sezónu. Ale když se u nás koncem léta objeví a stojí jen pár korun, musíme si to pořádně užít. Fíky jsou skvělé třeba jako doplněk sýrového talíře nebo v salátu. Jako základ můžete použít rukolu nebo špenát a dál kombinovat. Perfektně se k fíkům hodí třeba kozí sýr a vlašské ořechy, feta, lískové ořechy, balsamico nebo melasa z granátových jablek, med nebo sušené šunky jako prosciutto. Z bylinek zkuste rozmarýn nebo tymián, z ovoce hrozny nebo pomeranče.

Fíky můžete použít buď čerstvé nebo je nechat orestovat na pánvi s trochou másla či olivového oleje, cukru a bylinek, nebo je můžete upéct v troubě (zkuste je posypat trochou třtinového cukru nebo pocákat medem). A pokud si chcete užít trochu vzrůša, fíky na pánvi nejprve zkaramelizujte a pak oflambujte (použijte třeba brandy nebo koňak). Opečené fíky se hodí jak do výše zmíněných salátů, tak jako doplněk ke koláči či zmrzlině.

A s fíky se dá samozřejmě taky péct. Hodí se k nim koření jako skořice, kardamom, zázvor či vanilka a většina ořechů (vlašské, mandle, lískové, pistácie i pekany). Můžete zkusit i méně tradiční kombinaci s rozmarýnem a medem.

Níže uvedený recept na obrácený fíkový koláč staví na hřejivé souhře karamelu, skořice, kardamomu a pomeranče. Těsto je třené, trochu odlehčené jogurtem a s vysokým podílem mandlové mouky. Já ho už pár dní snídám a má rána jsou díky němu hned o něco radostnější… 🙂

Tisk

Obrácený fíkový koláč

Ingredience

  • 150 g másla
  • 150 g světlého cukru muscovado
  • 3 vejce
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka kardamomu
  • špetka soli
  • 1 pomeranč, pouze kůra nejlépe bio
  • 2-3 lžíce cukru demerara
  • 8 fíků

Postup přípravy

  • Začněte tím, že si asi hodinu před pečením vytáhnete máslo, vejce a jogurt z lednice, aby vše mělo pokojovou teplotu. Připravte si dortovou formu o průměru 22cm, dno vyložte pečicím papírem a celou formu vymažte máslem.
  • Troubu si rozehřejte na 170°C (150°C horkovzduch). Mouku, mandlovou mouku, skořici, kardamom, sůl, pečicí prášek a jedlou sodu vsypte do mísy a důkladně promíchejte. 
  • Máslo a cukr ušlehejte v robotu do pěny, trvá to asi 5 minut. Zatímco se máslo s cukrem šlehají, připravte si fíky. Omyjte je a rozkrojte na polovinu. Na dno dortové formy vyložené papírem, vsypte 2-3 lžíce cukru demerara a na něj vyskládejte fíky, řeznou stranou dolů. Formu odložte a vraťte se k máslovo-cukrové směsi v robotu. Postupně po jednom přidávejte vejce. Vždy počkejte, až se zcela zašlehají. Pokud i přesto, že jsou vejce pokojové teploty a přidáváte je pomalu, máte dojem, že se máslová hmota sráží, přidejte lžíci suché směsi a pokračujte ve šlehání. Jakmile máte všechna vejce zašlehaná, robot vypněte a vsypte polovinu suché směsi. Zlehka promíchejte a přidejte jogurt a nastrouhanou kůru z pomeranče. Opět promíchejte a nakonec přidejte zbytek suché směsi. Ještě jednou, tentokrát důkladně, vše zamíchejte.
  • Těsto nalijte na fíky v dortové formě, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte asi 15minut zchladnout ve formě, pak nožem objeďte strany koláče, aby se uvolnil, odstraňte ráfek a koláč překlopte na mřížku. Nechte zcela vychladnout a podávejte s jogurtem, který můžete ještě zlehka navonět pomerančovou vodou nebo skořicí.

Kam dál?

  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Švestkové drobenkové řezyŠvestkové drobenkové řezy
  • Dýňové sconesDýňové scones
  • Křehký jablečný koláčKřehký jablečný koláč

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: celozrnné, fíky, koláč, koření, mandle

Předchozí článek « Plněné patizonky
Další článek: Hruškové muffiny s ořechovou drobenkou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy