• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Dýňový koláč s pekanovými ořechy

4 listopadu, 2020 od elikatesy

Tento dýňový koláč s pekanovými ořechy už mi v konceptech visí skoro rok. Upekla a nafotila jsem jej totiž těsně před tím, než se mi rozbil notebook. Rozbil se tak, že musel strávit dva měsíce na opravě… A přišel prosinec, kurzy, pečení cukroví, vánoce s rodinou… a najednou byl leden. A mně přišlo, že to už se recept na dýňový koláč, navíc nafocený s hromadou listí, úplně nehodí. Proto jsem si jej schovala na letošní podzim. 🙂

dýňový koláč

Koláč se skládá ze tří vrstev. Křehkého podkladu, dýňové náplně a javorovo-pekanové pokrývky. Křehké těsto je z poloviny celozrnné, což tomuto podzimnímu koláči dodává určitou hloubku a zemitost. Já to miluju! Těsto, stejně jako dýňová náplň, je okořeněno perníkovým kořením. Můžete si jej buď namlít sami nebo použijte nějaké opravdu kvalitní kupované. Já většinou používám Sonnentor. Voní úplně jinak (a mnohonásobně líp), než běžné směsi z obchodů.

Pokud byste náhodou chtěli bezlepkovou variantu, mrkněte na hruškový koláč a použijte pohankové těsto.

O tom, jak na křehké těsto, už jsem na blogu psala několikrát, ale pro připomenutí zmíním několik hlavních pravidel. To nejdůležitější! S těstem si moc nehrajte. Zpracování musí být co nejkratší a těsto se rozhodně nesmí hníst. Po přidání tekutiny (v tomto případě žloutku) jej jen lehce spojte dohromady, aby drželo. Těsto taky dostatečně chlaďte, jak po prvním zpracování, tak po vyválení a vyložení formy. V případě tohoto koláče se těsto předpéká. Já jej předtím propíchám (ideální je váleček, ale poslouží i vidlička) a pak zmrazím. Pokud formu správně vyložíte, tak tyto kroky stačí k tomu, aby si těsto udrželo tvar. Ale pokud chcete mít naprostou jistotu, že se nenafoukne, můžete jej před pečením navíc vyložit pečicím papírem a zatížit fazolemi či pečicími kamínky.

Dýňové náplně v tomto koláči není příliš, náplň totiž tvoří především krásný krémový přechod mezi dvěma křupavými vrstvami. Kořeněným křehkým těstem a javorovými pekany.

Dýňové pyré dělám většinou z dýně hokaido. Rozpůlím, vydlabu (ale neloupám), nakrájím na menší kousky a upeču do měkka. Pak rozmixuju na hladké pyré. Dýni můžete i uvařit, ale opatrně, ať ji nerozvaříte a pyré pak není příliš řídké.

dýňový koláč

Pravou hvězdou této sladké show jsou pekanové ořechy s javorovým sirupem. Pekanové ořechy naprosto zbožňuju. Vím vím, je to drahé, není to lokální a měli bychom používat spíše vlašské ořechy. Ale pekanové jsou zkrátka tak jemné a (ač se to zdá pro ořechy zvláštní slovo) krémové, že jim zkrátka nedokážu odolat. Lidl je prodává v balení 200g asi za 100,-, což mi cenově nepřijde až tak katastrofální. Ovšem pokud máte přebytky vlašských ořechů ze zahrádky, koláč bude fajn i s nimi. S pekanovými ale zkrátka o chlup lepší. 🙂

Tento dýňový koláč s pekanovými ořechy je sice trošku “ozdravený”, ale jen v tom smyslu, že není úplně nutričně prázdný. Je v něm polovina celozrnné mouky, obsahuje míň cukru (navíc v nerafinované formě) a je v něm zelenina a zdravé oříšky. Ale není to dieta, je to prostě dezert. V tom pozitivním smyslu. 🙂 Protože taky jako dezert chutná. 😉  Nikdo na něm nic “zdravého” nepozná a vůbec se nemusíte bát jej podávat v jakékoliv společnosti. Určitě si všichni pochutnají.

dýňový koláč

Tisk

Dýňový koláč s pekanovými ořechy

Ingredience

Těsto

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 50 g kokosového cukru nebo jemného třtinového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Dýňová náplň

  • 400 g dýňového pyré
  • 50 g kokosového cukru nebo jemného třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička perníkového koření

Pekanová náplň

  • 200 g pekanových ořechů
  • 100 g javorového sirupu
  • 50 g másla
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte špetku soli a cukr a promíchejte. Přidejte studené máslo a prsty mněte, dokud se nevytvoří jemná drobenka. Nakonec přidejte žloutek a kartou zapracujte. Přesuňte na pracovní plochu a několika ráznými tahy hranou dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Nehněťte příliš, aby těsto nebylo tuhé a žvýkavé. Zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu (ale klidně přes noc) odpočinout do lednice.
  • Odpočinuté těsto vytáhněte z lednice a nechte několik minut povolit na lince. Na důkladně pomoučené lince vyválejte a tloušťku 3mm. Oprašte přebytečnou mouku, propíchejte vidličkou a přesuňte do kulaté pečicí formy o průměru 28cm. Pokud máte teflonovou nebo keramickou není třeba ji vymazávat, těsto má v sobě dost tuku a nemělo by se přilepit. Ořízněte okraje a formu dejte na hodinu do mrazáku. Předehřejte si troubu na 180°C (160°C horkovzduch).
  • Zmrzlé těsto vložte do trouby a pečte 20 minut. Mezitím si připravte dýňovou náplň, jednoduše v míse všechny ingredience prošlehejte metličkou, dokud se nespojí. Náplň rozprostřete na předpečený korpus, vložte do trouby, teplotu snižte na 170°C (150° horkovzduch) a pečte 15 minut.
  • Připravte si pekanovou náplň. Javorový sirup, vanilku a máslo zahřívejte za občasného promíchání na mírném plameni, dokud se máslo nerozpustí a sirup nezačne vařit. Stáhněte z plotny a přidejte nahrubo nasekané pekanové ořechy.
  • Pekanovou náplň rozprostřete na dýňovou náplň a pečte dalších 20-25 minut. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

Kam dál?

  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: celozrnné, dýně, javorový sirup, koláč, koření, křehké těsto, pekanové ořechy

Předchozí článek « Javorové pekanové rolky
Další článek: Pain d’épices »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy