• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Dýňový koláč s pekanovými ořechy

4 listopadu, 2020 od elikatesy

Tento dýňový koláč s pekanovými ořechy už mi v konceptech visí skoro rok. Upekla a nafotila jsem jej totiž těsně před tím, než se mi rozbil notebook. Rozbil se tak, že musel strávit dva měsíce na opravě… A přišel prosinec, kurzy, pečení cukroví, vánoce s rodinou… a najednou byl leden. A mně přišlo, že to už se recept na dýňový koláč, navíc nafocený s hromadou listí, úplně nehodí. Proto jsem si jej schovala na letošní podzim. 🙂

dýňový koláč

Koláč se skládá ze tří vrstev. Křehkého podkladu, dýňové náplně a javorovo-pekanové pokrývky. Křehké těsto je z poloviny celozrnné, což tomuto podzimnímu koláči dodává určitou hloubku a zemitost. Já to miluju! Těsto, stejně jako dýňová náplň, je okořeněno perníkovým kořením. Můžete si jej buď namlít sami nebo použijte nějaké opravdu kvalitní kupované. Já většinou používám Sonnentor. Voní úplně jinak (a mnohonásobně líp), než běžné směsi z obchodů.

Pokud byste náhodou chtěli bezlepkovou variantu, mrkněte na hruškový koláč a použijte pohankové těsto.

O tom, jak na křehké těsto, už jsem na blogu psala několikrát, ale pro připomenutí zmíním několik hlavních pravidel. To nejdůležitější! S těstem si moc nehrajte. Zpracování musí být co nejkratší a těsto se rozhodně nesmí hníst. Po přidání tekutiny (v tomto případě žloutku) jej jen lehce spojte dohromady, aby drželo. Těsto taky dostatečně chlaďte, jak po prvním zpracování, tak po vyválení a vyložení formy. V případě tohoto koláče se těsto předpéká. Já jej předtím propíchám (ideální je váleček, ale poslouží i vidlička) a pak zmrazím. Pokud formu správně vyložíte, tak tyto kroky stačí k tomu, aby si těsto udrželo tvar. Ale pokud chcete mít naprostou jistotu, že se nenafoukne, můžete jej před pečením navíc vyložit pečicím papírem a zatížit fazolemi či pečicími kamínky.

Dýňové náplně v tomto koláči není příliš, náplň totiž tvoří především krásný krémový přechod mezi dvěma křupavými vrstvami. Kořeněným křehkým těstem a javorovými pekany.

Dýňové pyré dělám většinou z dýně hokaido. Rozpůlím, vydlabu (ale neloupám), nakrájím na menší kousky a upeču do měkka. Pak rozmixuju na hladké pyré. Dýni můžete i uvařit, ale opatrně, ať ji nerozvaříte a pyré pak není příliš řídké.

dýňový koláč

Pravou hvězdou této sladké show jsou pekanové ořechy s javorovým sirupem. Pekanové ořechy naprosto zbožňuju. Vím vím, je to drahé, není to lokální a měli bychom používat spíše vlašské ořechy. Ale pekanové jsou zkrátka tak jemné a (ač se to zdá pro ořechy zvláštní slovo) krémové, že jim zkrátka nedokážu odolat. Lidl je prodává v balení 200g asi za 100,-, což mi cenově nepřijde až tak katastrofální. Ovšem pokud máte přebytky vlašských ořechů ze zahrádky, koláč bude fajn i s nimi. S pekanovými ale zkrátka o chlup lepší. 🙂

Tento dýňový koláč s pekanovými ořechy je sice trošku „ozdravený“, ale jen v tom smyslu, že není úplně nutričně prázdný. Je v něm polovina celozrnné mouky, obsahuje míň cukru (navíc v nerafinované formě) a je v něm zelenina a zdravé oříšky. Ale není to dieta, je to prostě dezert. V tom pozitivním smyslu. 🙂 Protože taky jako dezert chutná. 😉  Nikdo na něm nic „zdravého“ nepozná a vůbec se nemusíte bát jej podávat v jakékoliv společnosti. Určitě si všichni pochutnají.

dýňový koláč

Tisk

Dýňový koláč s pekanovými ořechy

Ingredience

Těsto

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 50 g kokosového cukru nebo jemného třtinového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Dýňová náplň

  • 400 g dýňového pyré
  • 50 g kokosového cukru nebo jemného třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička perníkového koření

Pekanová náplň

  • 200 g pekanových ořechů
  • 100 g javorového sirupu
  • 50 g másla
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte špetku soli a cukr a promíchejte. Přidejte studené máslo a prsty mněte, dokud se nevytvoří jemná drobenka. Nakonec přidejte žloutek a kartou zapracujte. Přesuňte na pracovní plochu a několika ráznými tahy hranou dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Nehněťte příliš, aby těsto nebylo tuhé a žvýkavé. Zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu (ale klidně přes noc) odpočinout do lednice.
  • Odpočinuté těsto vytáhněte z lednice a nechte několik minut povolit na lince. Na důkladně pomoučené lince vyválejte a tloušťku 3mm. Oprašte přebytečnou mouku, propíchejte vidličkou a přesuňte do kulaté pečicí formy o průměru 28cm. Pokud máte teflonovou nebo keramickou není třeba ji vymazávat, těsto má v sobě dost tuku a nemělo by se přilepit. Ořízněte okraje a formu dejte na hodinu do mrazáku. Předehřejte si troubu na 180°C (160°C horkovzduch).
  • Zmrzlé těsto vložte do trouby a pečte 20 minut. Mezitím si připravte dýňovou náplň, jednoduše v míse všechny ingredience prošlehejte metličkou, dokud se nespojí. Náplň rozprostřete na předpečený korpus, vložte do trouby, teplotu snižte na 170°C (150° horkovzduch) a pečte 15 minut.
  • Připravte si pekanovou náplň. Javorový sirup, vanilku a máslo zahřívejte za občasného promíchání na mírném plameni, dokud se máslo nerozpustí a sirup nezačne vařit. Stáhněte z plotny a přidejte nahrubo nasekané pekanové ořechy.
  • Pekanovou náplň rozprostřete na dýňovou náplň a pečte dalších 20-25 minut. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

Kam dál?

  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: celozrnné, dýně, javorový sirup, koláč, koření, křehké těsto, pekanové ořechy

Předchozí článek « Javorové pekanové rolky
Další článek: Pain d’épices »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy