Tento dýňový koláč s pekanovými ořechy už mi v konceptech visí skoro rok. Upekla a nafotila jsem jej totiž těsně před tím, než se mi rozbil notebook. Rozbil se tak, že musel strávit dva měsíce na opravě… A přišel prosinec, kurzy, pečení cukroví, vánoce s rodinou… a najednou byl leden. A mně přišlo, že to už se recept na dýňový koláč, navíc nafocený s hromadou listí, úplně nehodí. Proto jsem si jej schovala na letošní podzim. 🙂
Koláč se skládá ze tří vrstev. Křehkého podkladu, dýňové náplně a javorovo-pekanové pokrývky. Křehké těsto je z poloviny celozrnné, což tomuto podzimnímu koláči dodává určitou hloubku a zemitost. Já to miluju! Těsto, stejně jako dýňová náplň, je okořeněno perníkovým kořením. Můžete si jej buď namlít sami nebo použijte nějaké opravdu kvalitní kupované. Já většinou používám Sonnentor. Voní úplně jinak (a mnohonásobně líp), než běžné směsi z obchodů.
Pokud byste náhodou chtěli bezlepkovou variantu, mrkněte na hruškový koláč a použijte pohankové těsto.
O tom, jak na křehké těsto, už jsem na blogu psala několikrát, ale pro připomenutí zmíním několik hlavních pravidel. To nejdůležitější! S těstem si moc nehrajte. Zpracování musí být co nejkratší a těsto se rozhodně nesmí hníst. Po přidání tekutiny (v tomto případě žloutku) jej jen lehce spojte dohromady, aby drželo. Těsto taky dostatečně chlaďte, jak po prvním zpracování, tak po vyválení a vyložení formy. V případě tohoto koláče se těsto předpéká. Já jej předtím propíchám (ideální je váleček, ale poslouží i vidlička) a pak zmrazím. Pokud formu správně vyložíte, tak tyto kroky stačí k tomu, aby si těsto udrželo tvar. Ale pokud chcete mít naprostou jistotu, že se nenafoukne, můžete jej před pečením navíc vyložit pečicím papírem a zatížit fazolemi či pečicími kamínky.
Dýňové náplně v tomto koláči není příliš, náplň totiž tvoří především krásný krémový přechod mezi dvěma křupavými vrstvami. Kořeněným křehkým těstem a javorovými pekany.
Dýňové pyré dělám většinou z dýně hokaido. Rozpůlím, vydlabu (ale neloupám), nakrájím na menší kousky a upeču do měkka. Pak rozmixuju na hladké pyré. Dýni můžete i uvařit, ale opatrně, ať ji nerozvaříte a pyré pak není příliš řídké.
Pravou hvězdou této sladké show jsou pekanové ořechy s javorovým sirupem. Pekanové ořechy naprosto zbožňuju. Vím vím, je to drahé, není to lokální a měli bychom používat spíše vlašské ořechy. Ale pekanové jsou zkrátka tak jemné a (ač se to zdá pro ořechy zvláštní slovo) krémové, že jim zkrátka nedokážu odolat. Lidl je prodává v balení 200g asi za 100,-, což mi cenově nepřijde až tak katastrofální. Ovšem pokud máte přebytky vlašských ořechů ze zahrádky, koláč bude fajn i s nimi. S pekanovými ale zkrátka o chlup lepší. 🙂
Tento dýňový koláč s pekanovými ořechy je sice trošku “ozdravený”, ale jen v tom smyslu, že není úplně nutričně prázdný. Je v něm polovina celozrnné mouky, obsahuje míň cukru (navíc v nerafinované formě) a je v něm zelenina a zdravé oříšky. Ale není to dieta, je to prostě dezert. V tom pozitivním smyslu. 🙂 Protože taky jako dezert chutná. 😉 Nikdo na něm nic “zdravého” nepozná a vůbec se nemusíte bát jej podávat v jakékoliv společnosti. Určitě si všichni pochutnají.
Dýňový koláč s pekanovými ořechy
Ingredience
Těsto
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g hladké mouky
- 200 g másla
- 50 g kokosového cukru nebo jemného třtinového cukru
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek
- špetka soli
Dýňová náplň
- 400 g dýňového pyré
- 50 g kokosového cukru nebo jemného třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička perníkového koření
Pekanová náplň
- 200 g pekanových ořechů
- 100 g javorového sirupu
- 50 g másla
- špetka vanilky
- špetka soli
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte špetku soli a cukr a promíchejte. Přidejte studené máslo a prsty mněte, dokud se nevytvoří jemná drobenka. Nakonec přidejte žloutek a kartou zapracujte. Přesuňte na pracovní plochu a několika ráznými tahy hranou dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Nehněťte příliš, aby těsto nebylo tuhé a žvýkavé. Zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu (ale klidně přes noc) odpočinout do lednice.
- Odpočinuté těsto vytáhněte z lednice a nechte několik minut povolit na lince. Na důkladně pomoučené lince vyválejte a tloušťku 3mm. Oprašte přebytečnou mouku, propíchejte vidličkou a přesuňte do kulaté pečicí formy o průměru 28cm. Pokud máte teflonovou nebo keramickou není třeba ji vymazávat, těsto má v sobě dost tuku a nemělo by se přilepit. Ořízněte okraje a formu dejte na hodinu do mrazáku. Předehřejte si troubu na 180°C (160°C horkovzduch).
- Zmrzlé těsto vložte do trouby a pečte 20 minut. Mezitím si připravte dýňovou náplň, jednoduše v míse všechny ingredience prošlehejte metličkou, dokud se nespojí. Náplň rozprostřete na předpečený korpus, vložte do trouby, teplotu snižte na 170°C (150° horkovzduch) a pečte 15 minut.
- Připravte si pekanovou náplň. Javorový sirup, vanilku a máslo zahřívejte za občasného promíchání na mírném plameni, dokud se máslo nerozpustí a sirup nezačne vařit. Stáhněte z plotny a přidejte nahrubo nasekané pekanové ořechy.
- Pekanovou náplň rozprostřete na dýňovou náplň a pečte dalších 20-25 minut. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.
Napsat komentář