Už nějakou dobu se tady neobjevil žádný nový recept z kynutého těsta. A to je škoda. Kynuté těsto mám strašně ráda a myslím, že ač buchty chutnají dobře kdykoliv, podzim je pro pečení dobrot z kynutého těsta asi úplně nejlepší období. V čase kdy se dny krátí a venku je čím dál pošmourněji, nic nezahřeje tak, jako omamná vůně čerstvého pečiva linoucí se z trouby. Tyhle javorové pekanové rolky jsou sladce lepkavé, křupou v nich pekanové ořechy a voní skořicí a vanilkou. Chladná podzimní rána vám zaručeně zpříjemní.
Těsto používám stále stejné, své nejoblíbenější, které je už na blogu v mnoha podobách. A je tady o něm i samostatný článek se spoustou inspirace na náplně i motání. Těsto je variabilní nejen použitím a možnostmi, ale částečně i ingrediencemi. Můžete jej například připravit z poloviny z celozrnné mouky. Já používám špaldovou Pernerku, která je jemně mletá a moc dobře se s ní pracuje. Můžete ale samozřejmě použít i čistě hladkou mouku. Cukr můžete použít krupicový či třtinový či jakýkoliv jiný sypký. Jako tekutinu mléko nebo vodu, obojí funguje zcela bez problémů. A přemýšlím, že někdy musím toto těsto vyzkoušet i s podmáslím, lehká nakyslost by mu myslím krásně seděla.
Těsto můžete připravit klidně i dva, tři dny předem a nechat jej pomalu kynout v lednici. Jen jej nezapomeňte potřít olejem a dobře zabalit.
Těsto samozřejmě můžete i trochu “navonět”. V případě těchto rolek jsem do těsta přidala i trochu pomerančové kůry, která se s javorovou náplní skvěle doplňuje. Do náplně jsem přidala ještě skořici a vanilku. Můžete přidat i špetku kardamomu. Skořici radím používat pravou cejlonskou, mají ji ve specializovaných obchodech s kořením nebo ji můžete koupit na internetu, třeba u Antonína. Vanilku použijte buď ve formě prášku (já si jej vyrábím sama ze zbylých prázdných lusků, jak na to, najdete tady, ve článku o vanilce), extraktu nebo použijte půl vanilkového lusku.
Tyto javorové pekanové rolky, stejně jako veškeré pečivo z kynutého těsta, jsou samozřejmě nejlepší v den upečení. Ale pokud náhodou zbydou, dobře je zabalte a další den chvilku prohřejte v troubě. Pokud máte dojem, že už vysychají, tak je zkuste ohřát zabalené do alobalu a lehce orosené vodou z rozprašovače. Pak vybalte a ještě chvilku ohřejte, aby byly křupavé.
Javorové pekanové rolky
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky nebo další hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g světlého třtinového cukru
- 1 vejce
- 100 g mléka či vody
- 70 g másla
- kůra z jednoho pomeranče
- špetka soli
Náplň
- 150 g másla
- 150 g javorového sirupu
- 150 g pekanových ořechů
- 1-2 lžičky skořice
- vanilka
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta, klidně i den či dva předem. Vytáhněte si všechny ingredience z lednice v dostatečném předstihu, aby měly pokojovou teplotu a máslo bylo dostatečně změklé. Odvažte si i všechny ostatní ingredience.
- Polovinu tekutiny ohřejte na teplotu těla, rozdrobte do ní droždí, přidejte špetku cukru a promíchejte. Nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít. Ve velké míse nebo míse robotu smíchejte mouku a špetku soli. Vajíčko, cukr, pomerančovou kůru a zbytek tekutiny prošlehejte. K mouce přilijte tekutou směs a kvásek a začněte hníst. Jakmile je směs spojená, začněte po kouscích přidávat máslo. Hněťte zhruba 6 minut na nízké otáčky a pak ještě chvíli prohněťte ručně, dokud těsto není krásně hladké a pružné. Vložte do mísy vymazané olejem, trochu potřete i povrch těsta a přetáhněte fólií. Nechte kynout minimálně dvě hodiny v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.
- Na náplň ohřejte v rendlíku máslo, javorový sirup, skořici a vanilku. Občas promíchejte a zvolna vařte, dokud se vše nespojí. Odstavte a nechte vychladnout. Pekanové ořechy nasekejte nahrubo. Polovinu javorové náplně nalijte do menšího plechu a posypte polovinou pekanových ořechů
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélník zhruba 20x35cm, silný asi 3-4mm. Se studeným těstem z lednice se pracuje dobře, není téměř třeba podsypávat a když, tak jen opravdu minimálně. Těsto potřete zbylou javorovou náplní a posypte pekanovými ořechy. Po delší straně zarolujte, ne úplně pevně, ať se má těsto kam rozpínat. Rozkrojte na 12 kousků (na polovinu, poloviny znovu na poloviny a ty pak na třetiny). Vyskládejte na vymazaný menší pekáček, přikryjte fólií a nechte ještě asi půl hodiny až hodinu kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 185°C.
- Rolky vložte do trouby a pečte asi 25-30 minut dozlatova. Vytáhněte z trouby a ještě horké opatrně vyklopte, aby se k plechu nepřilepily. Nechte vychladnout.
Napsat komentář