• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Javorové pekanové rolky

29 října, 2020 od elikatesy

Už nějakou dobu se tady neobjevil žádný nový recept z kynutého těsta. A to je škoda. Kynuté těsto mám strašně ráda a myslím, že ač buchty chutnají dobře kdykoliv, podzim je pro pečení dobrot z kynutého těsta asi úplně nejlepší období. V čase kdy se dny krátí a venku je čím dál pošmourněji, nic nezahřeje tak, jako omamná vůně čerstvého pečiva linoucí se z trouby. Tyhle javorové pekanové rolky jsou sladce lepkavé, křupou v nich pekanové ořechy a voní skořicí a vanilkou. Chladná podzimní rána vám zaručeně zpříjemní.

javorové pekanové rolky

Těsto používám stále stejné, své nejoblíbenější, které je už na blogu v mnoha podobách. A je tady o něm i samostatný článek se spoustou inspirace na náplně i motání. Těsto je variabilní nejen použitím a možnostmi, ale částečně i ingrediencemi. Můžete jej například připravit z poloviny z celozrnné mouky. Já používám  špaldovou Pernerku, která je jemně mletá a moc dobře se s ní pracuje. Můžete ale samozřejmě použít i čistě hladkou mouku. Cukr můžete použít krupicový či třtinový či jakýkoliv jiný sypký. Jako tekutinu mléko nebo vodu, obojí funguje zcela bez problémů. A přemýšlím, že někdy musím toto těsto vyzkoušet i s podmáslím, lehká nakyslost by mu myslím krásně seděla.

Těsto můžete připravit klidně i dva, tři dny předem a nechat jej pomalu kynout v lednici. Jen jej nezapomeňte potřít olejem a dobře zabalit.

Těsto samozřejmě můžete i trochu “navonět”. V případě těchto rolek jsem do těsta přidala i trochu pomerančové kůry, která se s javorovou náplní skvěle doplňuje. Do náplně jsem přidala ještě skořici a vanilku. Můžete přidat i špetku kardamomu. Skořici radím používat pravou cejlonskou, mají ji ve specializovaných obchodech s kořením nebo ji můžete koupit na internetu, třeba u Antonína. Vanilku použijte buď ve formě prášku (já si jej vyrábím sama ze zbylých prázdných lusků, jak na to, najdete tady, ve článku o vanilce), extraktu nebo použijte půl vanilkového lusku.

Tyto javorové pekanové rolky, stejně jako veškeré pečivo z kynutého těsta, jsou samozřejmě nejlepší v den upečení. Ale pokud náhodou zbydou, dobře je zabalte a další den chvilku prohřejte v troubě. Pokud máte dojem, že už vysychají, tak je zkuste ohřát zabalené do alobalu a lehce orosené vodou z rozprašovače. Pak vybalte a ještě chvilku ohřejte, aby byly křupavé.

Tisk

Javorové pekanové rolky

Počet porcí: 12 rolek

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky nebo další hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g mléka či vody
  • 70 g másla
  • kůra z jednoho pomeranče
  • špetka soli

Náplň

  • 150 g másla
  • 150 g javorového sirupu
  • 150 g pekanových ořechů
  • 1-2 lžičky skořice
  • vanilka

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta, klidně i den či dva předem. Vytáhněte si všechny ingredience z lednice v dostatečném předstihu, aby měly pokojovou teplotu a máslo bylo dostatečně změklé. Odvažte si i všechny ostatní ingredience.
  • Polovinu tekutiny ohřejte na teplotu těla, rozdrobte do ní droždí, přidejte špetku cukru a promíchejte. Nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít. Ve velké míse nebo míse robotu smíchejte mouku a špetku soli. Vajíčko, cukr, pomerančovou kůru a zbytek tekutiny prošlehejte. K mouce přilijte tekutou směs a kvásek a začněte hníst. Jakmile je směs spojená, začněte po kouscích přidávat máslo. Hněťte zhruba 6 minut na nízké otáčky a pak ještě chvíli prohněťte ručně, dokud těsto není krásně hladké a pružné. Vložte do mísy vymazané olejem, trochu potřete i povrch těsta a přetáhněte fólií. Nechte kynout minimálně dvě hodiny v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.
  • Na náplň ohřejte v rendlíku máslo, javorový sirup, skořici a vanilku. Občas promíchejte a zvolna vařte, dokud se vše nespojí. Odstavte a nechte vychladnout. Pekanové ořechy nasekejte nahrubo. Polovinu javorové náplně nalijte do menšího plechu a posypte polovinou pekanových ořechů
  • Vykynuté těsto rozválejte na obdélník zhruba 20x35cm, silný asi 3-4mm. Se studeným těstem z lednice se pracuje dobře, není téměř třeba podsypávat a když, tak jen opravdu minimálně. Těsto potřete zbylou javorovou náplní a posypte pekanovými ořechy. Po delší straně zarolujte, ne úplně pevně, ať se má těsto kam rozpínat. Rozkrojte na 12 kousků (na polovinu, poloviny znovu na poloviny a ty pak na třetiny). Vyskládejte na vymazaný menší pekáček, přikryjte fólií a nechte ještě asi půl hodiny až hodinu kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 185°C.
  • Rolky vložte do trouby a pečte asi 25-30 minut dozlatova. Vytáhněte z trouby a ještě horké opatrně vyklopte, aby se k plechu nepřilepily. Nechte vychladnout.

Kam dál?

  • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky
  • Kouign AmannKouign Amann
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Skořicová babkaSkořicová babka

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: javorový sirup, kynuté těsto, pekanové ořechy, skořice

Předchozí článek « Domácí listové těsto
Další článek: Dýňový koláč s pekanovými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy