Už nějakou dobu se tady neobjevil žádný nový recept z kynutého těsta. A to je škoda. Kynuté těsto mám strašně ráda a myslím, že ač buchty chutnají dobře kdykoliv, podzim je pro pečení dobrot z kynutého těsta asi úplně nejlepší období. V čase kdy se dny krátí a venku je čím dál pošmourněji, nic nezahřeje tak, jako omamná vůně čerstvého pečiva linoucí se z trouby. Tyhle javorové pekanové rolky jsou sladce lepkavé, křupou v nich pekanové ořechy a voní skořicí a vanilkou. Chladná podzimní rána vám zaručeně zpříjemní.
Těsto používám stále stejné, své nejoblíbenější, které je už na blogu v mnoha podobách. A je tady o něm i samostatný článek se spoustou inspirace na náplně i motání. Těsto je variabilní nejen použitím a možnostmi, ale částečně i ingrediencemi. Můžete jej například připravit z poloviny z celozrnné mouky. Já používám špaldovou Pernerku, která je jemně mletá a moc dobře se s ní pracuje. Můžete ale samozřejmě použít i čistě hladkou mouku. Cukr můžete použít krupicový či třtinový či jakýkoliv jiný sypký. Jako tekutinu mléko nebo vodu, obojí funguje zcela bez problémů. A přemýšlím, že někdy musím toto těsto vyzkoušet i s podmáslím, lehká nakyslost by mu myslím krásně seděla.
Těsto můžete připravit klidně i dva, tři dny předem a nechat jej pomalu kynout v lednici. Jen jej nezapomeňte potřít olejem a dobře zabalit.
Těsto samozřejmě můžete i trochu „navonět“. V případě těchto rolek jsem do těsta přidala i trochu pomerančové kůry, která se s javorovou náplní skvěle doplňuje. Do náplně jsem přidala ještě skořici a vanilku. Můžete přidat i špetku kardamomu. Skořici radím používat pravou cejlonskou, mají ji ve specializovaných obchodech s kořením nebo ji můžete koupit na internetu, třeba u Antonína. Vanilku použijte buď ve formě prášku (já si jej vyrábím sama ze zbylých prázdných lusků, jak na to, najdete tady, ve článku o vanilce), extraktu nebo použijte půl vanilkového lusku.
Tyto javorové pekanové rolky, stejně jako veškeré pečivo z kynutého těsta, jsou samozřejmě nejlepší v den upečení. Ale pokud náhodou zbydou, dobře je zabalte a další den chvilku prohřejte v troubě. Pokud máte dojem, že už vysychají, tak je zkuste ohřát zabalené do alobalu a lehce orosené vodou z rozprašovače. Pak vybalte a ještě chvilku ohřejte, aby byly křupavé.
Javorové pekanové rolky
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky nebo další hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g světlého třtinového cukru
- 1 vejce
- 100 g mléka či vody
- 70 g másla
- kůra z jednoho pomeranče
- špetka soli
Náplň
- 150 g másla
- 150 g javorového sirupu
- 150 g pekanových ořechů
- 1-2 lžičky skořice
- vanilka
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta, klidně i den či dva předem. Polovinu tekutiny ohřejte na teplotu těla, rozdrobte do ní droždí, přidejte špetku cukru a promíchejte. Nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít. Ve velké míse nebo míse robotu smíchejte mouku a špetku soli. Vajíčko, cukr, pomerančovou kůru a zbytek tekutiny prošlehejte. K mouce přilijte tekutou směs a kvásek a začněte hníst. Hněťte, dokud se částečně nevypracuje lepek, asi 10 minut. Pak pomalu přidávejte na kostičky nakrájené studené (nebo jen opravdu mírně změklé) máslo. Hněťte na minimum, dokud těsto není krásně pružné a lesklé. Vložte do mísy vymazané olejem, trochu potřete i povrch těsta a přetáhněte fólií. Nechte kynout minimálně dvě hodiny v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.
- Na náplň utřete změklé máslo s javorovým sirupem a vanilkou, případně i skořicí. Doporučuji nejdřív vše promíchat vidličkou a pak našlehat ručním šlehačem. Pekanové ořechy nasekejte nahrubo. Polovinu javorové náplně rozetřete do menšího plechu a posypte pekanovými ořechy.
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélník zhruba 20x35cm, silný asi 3-4mm. Se studeným těstem z lednice se pracuje dobře, není téměř třeba podsypávat a když, tak jen opravdu minimálně. Těsto potřete zbylou javorovou náplní a po delší straně zarolujte. Rozkrojte na 12 kousků (na polovinu, poloviny znovu na poloviny a ty pak na třetiny). Vyskládejte na vymazaný menší pekáček, přikryjte fólií a nechte ještě asi půl hodiny až hodinu kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 180°C.
- Rolky vložte do trouby a pečte asi 25-30 minut dozlatova. Vytáhněte z trouby a ještě horké opatrně vyklopte, aby se k plechu nepřilepily. Nechte vychladnout.
Napsat komentář