• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Domácí listové těsto

27 října, 2020 od elikatesy

Listové těsto je jedno z mých oblíbených těst a moc ráda jej připravuju. Pamatuju si přesně, kdy jsem domácí listové těsto zkoušela poprvé. Bylo to na podzim 2016, když jsem si procházela osnovy Cordon Bleu a snažila se alespoň trochu připravit na to, co mě ve škole čeká. Tehdy jsem přípravu listového těsta považovala za téměř vrcholný kuchařský počin, do kterého bych se normálně rozhodně nepouštěla. Domácí listové těsto? Proč proboha? Od té doby ale uplynulo dost času a teď mohu jednoznačně říct, že „normálně“ se pro mě v tomto ohledu zcela změnilo. Teď si pro změnu nedovedu představit, že bych si listové těsto koupila v obchodě. 🙂

domácí listové těsto

Má to v podstatě dva hlavní důvody. Zaprvé, domácí listové těsto je oproti kupovanému chuťově zkrátka nesrovnatelně lepší. Aby taky ne. Máslo versus ztužené tuky, to snad ani není fér soutěž. A zadruhé, zjistila jsem, že listové těsto vlastně vůbec není složité připravit! Jasně, musíte na to myslet den předem a vyhradit si na to zhruba dvě hoďky (samotné práce asi 25 minut, dvě hodiny jsou to i s odpočinkem mezi jednotlivými překlady), ale cesta do obchodu pro těsto vám přece taky zabere alespoň 25 minut. 🙂 Navíc si listové těsto můžete připravit do zásoby do mrazáku.

Tady je pro příklad časový plán přípravy

17:00 – příprava těsta a máslového bloku (10minut)
17:40 – založení másla, první překlad (5minut)
18:15 – 2.překlad, 3.překlad (5 minut)
18:50 – 4.překlad, 5. překlad (5 minut)

HOTOVO!

domácí listové těsto

Listové těsto se skládá v podstatě jen z mouky a másla a je proto opravdu důležité použít kvalitní máslo. Stejně jako u croissantů je ideální použít tzv. suché máslo, které má menší obsah vody. Prodává se v 2kg blocích v Makru, dobré je taky Farmářské máslo nebo České máslo z Billy. V některých receptech se do másla přidává mouka, aby bylo pevnější, ale pokud použijete suché máslo, není to potřeba.

Způsobů zakládání másla a překládání je několik. Já mám tento recept nejraději, protože mi přijde nejjednodušší na zapamatování. Ale abyste se případně nedivili, pokud narazíte na jiný recept. Existuje anglické založení (v tomto receptu) nebo francouzské založení (jako v receptu na croissanty, kdy máslo do těsta zabalíte jako do obálky. Překládání je pak buď jednoduché (těsto překládáte na tři vrstvy, jako v tomto receptu) nebo dvojité (překládá se na čtyři vrstvy). Vše se dá různě kombinovat, abyste dostali požadovaný počet vrstev. V tomto receptu jich je 729. Pokud byste těsto přeložili ještě jednou, máte 2187 vrstev másla, ale byly by už tak tenké, že by těsto nelístkovalo. Proto raději překlady opravdu počítejte. 🙂

Na co si dát pozor, aby se těsto povedlo

Listové těsto především nemá rádo teplo. Proto se musí těsto mezi jednotlivými překlady chladit. Jinak by se máslo rozpustilo, vpilo do těsta a z krásného lístkování by nic nezbylo. A těsto je potřeba vychladit nejen mezi překlady, ale také po vyválení a před tím, než jde do trouby.

Další věc, na kterou je potřeba dát pozor je důkladné zabalení těsta do fólie před každým chlazením. Jinak oschne, špatně se vyvaluje a praská.

Já dřív dělala tu chybu, že jsem listové těsto vyvalovala příliš do tenka. Těsto pak ale špatně lístkuje. Ideální jsou cca 3-4mm. Při vyvalování se taky nebojte použít dostatek mouky, aby se těsto nepřilepilo. Přebytečnou mouku ale vždy oprašte. Já mám na oprašování mouky klasický malířský štětec. Samozřejmě koupený přímo pro tento účel. 🙂

Při finálním vyvalování můžete místo mouky použít i cukr (palmiers) nebo sýr (tyčinky).

Když těsto vykrajujete, je důležité použít ostrý nůž a řez vést přímo dolů, nikoliv táhle, zejména pokud chcete aby na řezu hezky lístkovalo. Pokud totiž nožem táhnete, můžete vrstvy slepit. V případě, že těsto potíráte vajíčkem, potírejte jen tence a opět pozor na řez. Pokud chcete extra lesk, nechte po prvním potření těsto 10 minut oschnout v lednici a pak potřete ještě jednou.

Listové těsto se peče poměrně zprudka, menší tvary na 200-210°C, větší na 180-190°C. Zda je hotové kontrolujte zejména zespodu. Často se shora může zdát upečené, ale zespodu je ještě nedopečené. Spodek pečiva pak může být rozbředlý.

Použití listového těsta

U nás je asi nejklasičtější použití listového těsta na štrúdl, ale tím jeho možnosti zdaleka nekončí. Listové těsto se používá na mille-feuille (tři vrstvy listového těsta naplněné krémem a někdy i ovocem), nejrůznější košíčky (třeba portugalské pastel de nata), jako podklad koláčů (jablečný tarte tatin) nebo na různé plněné taštičky. Třeba tyto jablečné. 🙂

domácí listové těsto

Listové těsto se ale používá i ve spoustě slaných receptů. Například na různé kanapky a jednohubky, ale i na hlavní jídla, třeba beef wellington nebo jako poklička anglických slaných pies. Zkuste třeba šneky plněné pestem a parmezánem, jen se po nich zapráší… 🙂

domácí listové těsto

Co s odřezky?

Když už se crcáte s domácím listovým těstem, byla by škoda jej nevyužít do posledního kousku. Pokud vykrajujete tvary, například na plněné kapsičky nebo kanapky, zbyde vám docela dost odkrojků. Tyto odkrojky oprašte od mouky, ale nehněťte je, jen je poskládejte na sebe a znovu vyválejte. Můžete použít jako podklad pod koláč, sladký či slaný, na palmiers nebo, a to je podle mě ta nejlepší možnost, na sýrové tyčinky. 🙂

Křehké a křupavé domácí listové těsto vonící máslem je něco, co určitě stojí za chvilku práce. A jakmile jej jednou zkusíte, ke kupovanému už se určitě nevrátíte.

Tisk
5 from 2 votes

Listové těsto

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 10 g soli
  • 250 g vody
  • 300 g másla na překládání

Postup přípravy

  • Připravte si základ těsta (detrempre, česky vodánek). Mouku prosejte, přidejte sůl, zchladlé rozpuštěné máslo a vodu. Promíchejte vařečkou či kartou. Zlehka prohněťte, ale ne moc, jen dokud se vše nespojí. Zabalte do fólie a odložte na půl hodiny do lednice. Připravte si máslový blok. Změklé máslo rozválejte mezi pečicím papírem na obdélník, na výšku cca 3mm. Velikost zhruba 22x16cm, což je něco mezi papírem velikosti A5 a A4. Nechte ztuhnout v lednici.
  • Těsto rozválejte na velikost o třetinu větší, než je máslový obdélník. Zkontrolujte konzistenci másla. Nesmí být měkké, ale ani tak ztuhlé, aby se při vyvalování lámalo. Máslový obdélník rozdělte napůl a položte obě poloviny na spodní dvě třetiny těsta. Volnou třetinu přehněte přes prostřední třetinu a pak celé přehněte přes spodní třetinu.
  • Obdélník otočte o 90° rozválejte na trojnásobek a opět přehněte na třetiny. Důkladně zabalte do potravinářské fólie a odložte na 30minut do lednice. Máte za sebou založení a první přeložení.
  • Vychlazené těsto opět rozválejte na trojnásobek a složte na třetiny. Otočte o 90°, rozválejte na trojnásobek a přeložte na třetiny. Tohle bylo druhé a třetí přeložení. Zabalte a odložte na 30minut do lednice.
  • Čekají vás poslední dva překlady, čtvrtý a pátý. Těsto rozválejte na trojnásobek, přeložte na třetiny, otočte o 90°, rozválejte na trojnásobek a přeložte na třetiny. Zabalte a nechte chladit minimálně dvě hodiny, nebo do dalšího dne.
  • Použijte dál dle receptu a pokud nespotřebujete do 3 dnů, zamrazte.

Kam dál?

  • Domácí croissantyDomácí croissanty
  • Plundrové těstoPlundrové těsto
  • Kouign AmannKouign Amann
  • ÚlkyÚlky
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • VánočkaVánočka

Rubriky: Odpalované a listové těsto, Recepty, Základy Štítky: listové těsto, máslo

Předchozí článek « Raw karamelové bonbony s čokoládou
Další článek: Javorové pekanové rolky »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Eva

    20 ledna, 2021 at 11:51 am

    5 stars
    Dekuju za recept a za tuto stránku . Dnes jsem vyzkoušela a je perfektni. Už nikdy lískový nekoupím a díky vašemu popisu je to hračka. Preji krásný den a at se daří 🙂

    Odpovědět
    • Eva

      20 ledna, 2021 at 11:53 am

      *listové

      Odpovědět
    • elikatesy

      20 ledna, 2021 at 1:06 pm

      Moc děkuju za komentář, jsem ráda, že se příprava povedla a že recept pomohl 🙂

      Odpovědět
  2. Ivana

    18 srpna, 2021 at 9:06 am

    Recept dobry,ale ze bych se nikdy nevratila k tomu kupovanemu to asi neme treba napadne nejaky recept z listoveho testa a kupovane se v danou chvili móc hodi neni cas na piplani se s domacim testem to uz mam za sebou navic je to drahe kazdy si to nemuze dovolit uz jsem vyzkousela nezpocet domacich listovych test,ale z casovych a financnich duvodu se vratim k tomu kupovanemu i kdez vzhledem k tomu co v tom je i to je drahe,ale vyrabi se i maslove a neni to njhorsi ted jde oi to kdyz se s tim piplate jestli to nekdo oceni v dnesni dobe to snad ani nepoznaji takze tak.

    Odpovědět
    • elikatesy

      18 srpna, 2021 at 11:23 am

      Dobrý den, díky za komentář a za názor. Samozřejmě je na vás, jestli zvolíte kupované nebo domácí těsto. Já osobně bych ale „obyčejné“ listové těsto s tažným margarínem nikdy nekoupila. Nechutná mi, nechává nepříjemný povlak na jazyku a při pohledu na složení mi ta „rychlost“ za to opravdu nestojí. Máslové je složením v pohodě, ale je celkem složité ho sehnat. Domácí trvá všehovšudy 2 hodiny i s odpočinkem a lze jej připravit dopředu a uchovávat v mrazáku. Finančně to vyjde dráž, než to s margarínem, to je pravda, ale pro mě je důležitější složení. Já to mám zkrátka jinak, ale určitě vám svůj názor nenutím.

      Odpovědět
  3. Irena

    14 října, 2023 at 12:22 pm

    5 stars
    Skvělý recept, moc za něj děkuji! Zatím jsem se listovému těstu vyhýbala (kupované jsem nechtěla a na domácí si netroufla), ale máte to tak skvěle popsané i s fotkama, že se zadařilo hned napoprvé. A teď už dělám další várku 🙂

    Odpovědět
    • elikatesy

      15 října, 2023 at 12:03 pm

      Moc děkuji za zprávu, mám radost, že se vám podle receptu dobře pracovalo. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy