• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Úlky

19 prosince, 2018 od elikatesy

Úlky jsou už od mala jedním z mých nejoblíbenějších cukroví. Nejraději jsem vždycky měla nepečené a čím sladší to bylo, tím líp. 🙂 A úlky jsou opravdu slaďoučké a zároveň jemné a krémové… Úlky jsou cukroví, kde se dokonale vyjímá jednoduchá kombinace ořechů, cukru a másla. No prostě sladké Vánoce na jazyku… 😉  

úlky

Úlky se dělají dvěma základními způsoby. Buď jako marcipán z vlašských ořechů, tedy kombinace ořechů a cukru spojená bílkem nebo klasický nepečený “mišung” piškotových drobků, namletých ořechů a/nebo kakaa, másla a cukru. Moje babičky dělaly obě varianty a já vždycky preferovala tu ořechovou. Bez drobků. Já totiž tak nějak všeobecně nevěřím receptům stavějícím na piškotových drobcích… Na druhou stranu, babička, která dělala drobkovou variantu si dávala tu práci, že k úlkům pekla linecká kolečka, druhá dávala piškoty. A to linecké mi zase chutnalo víc, než piškoty. Které úlky si vybrat? Byla to plichta… 😀

Po mnoha a mnoha letech různých pokusů jsem si nakonec vytvořila svou vlastní variantu. Základ je kombinace mletých vlašských ořechů a cukru. Oproti původnímu babiččinu receptu používám poloviční množství cukru a používám mletý třtinový, pro jeho intenzivnější chuť, ale klidně se dá použít moučkový. Těsto se spojuje bílkem a já přidávám navíc rum. Tuzemák nebo vanilkový rum. Má to dva důvody. Zaprvé je to voňavější, ale především rum funguje jako konzervant. Rum či jiný alkohol liju poměrně štědře do všeho nepečeného cukroví a krémů. Aby se nekazilo, samozřejmě. 🙂 

 

Poslední má inovace spočívá v přidání mletých ovesných vloček. Není to o tom, že bych cukroví chtěla “zdravější”, ale z čistě praktických důvodů. Vlašské ořechy jsou jedny z nejtučnějších ořechů a pokud je melete či hnětete delší dobu, může se z nich začít uvolňovat olej. Přidané vločky tento olej vsáknou a s těstem se mnohem líp pracuje. Nejsou v cukroví skoro cítit, ale pokud by vám přesto chuť syrových vloček vadila, můžete je před mletím opražit. 

Přípravu je dobré si rozdělit na dva dny. Jeden den upečete linecká kolečka (já je ale peču už společně s klasickým lineckým zhruba týden předem), uvaříte cukrářský krém a můžete připravit i samotné úlky. Další den vyšleháte krém a cukroví naplníte a dokončíte. Úlky patří k trochu časově náročnějšímu cukroví, ale rozhodně to stojí za to. Z množství uvedeného v receptu připravíte asi 50-60ks. Jako každé nepečené a navíc krémem plněné cukroví je dobré je připravovat na poslední chvíli, takže právě teď je ideální čas. 🙂        

Tisk
5 from 1 vote

Úlky

Ingredience

  • 300 g vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru nebo mletého třtinového
  • 75 g ovesných vloček
  • 1 bílek
  • 1-2 lžíce rumu

Krém: 250ml mléka, 40g žloutků, 60g cukru, 15g hladké mouky, 25g kukuřičného škrobu, 125g másla, 20ml rumu

    Linecké: 150g špaldové mouky, 100g másla, 50g moučkového nebo mletého třtinového cukru, 1 žloutek

      Postup přípravy

      • Den předem si upečte linecká kolečka. Mouku a cukr společně prosejte do mísy, přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek a pár tahy cukrářskou kartou zapracujte. Nehněťte příliš, těsto by bylo tuhé. Těsto zploštěte, zabalte do fólie a nechte hodinku odpočinout v lednici. Těsto můžete zpracovat taky v robotu s K-nádstavcem. 
      • Těsto vytáhněte z lednice a troubu si předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch). Nechte chvíli povolit a pak vyválejte na tloušťku 3-4mm. Vykrájejte malá kolečka a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 8min, dokud nezezlátnou na okraji. Nechte vychladnout, uložte do krabičky a uchovejte v chladu a suchu.  
      • Na úlky smíchejte všechny ingredience a vypracujte kompaktní hmotu. Odebírejte kousky velikosti menšího vlašského ořechu, obalte v cukru a vtlačujte do formiček. Vytvořte malý důlek na náplň (prsten nebo vařečkou) a vyklepněte. Nechte minimálně hodinu zaschnout (ale klidně i přes noc).
      • Uvařte cukrářský krém. Mléko s vanilkou ohřejte asi na 80°C (z hrnce stoupá pára a po okrajích se objevují drobné bublinky). Mezitím si v misce rozšlehejte žloutky s cukrem, přidejte prosátou mouku a kukuřičný škrob a promíchejte. Na tuto směs nalijte polovinu horkého mléka a rozmíchejte. Přelijte do hrnce ke zbytku mléka a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém. Ochutnejte, jestli necítíte syrovou mouku, pokud ano, ještě chvíli povařte. Hotový krém přelijte do misky, přetáhněte fólií (tak, aby se krému dotýkala) a nechte zcela vychladnout. 
      • Máslo si z lednice vytáhněte asi hodinu až dvě před přípravou krému, aby dostatečně změklo. Cukrářský krém vložte do mixéru se šlehacím nádstavcem, přidejte rum a společně prošlehejte. Po lžičkách začněte přidávat změklé máslo a vždy počkejte, až se zcela zašlehá. Krém šlehejte klidně 10-15minut, aby byl opravdu krásně nadýchaný a hladký. Hotový krém přesuňte do zdobicího sáčku. 
      • Ořechové skořápky naplňte krémem a přiklopte lineckým kolečkem. Nechte ztuhnout a uchovávejte v suchu a chladu. 
      J

      Kam dál?

      • SpekulatiusSpekulatius
      • Linecké a rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a rohlíčky, nejklasičtější klasika
      • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky
      • Buchtičky s krémemBuchtičky s krémem
      • Paris BrestParis Brest
      • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy

      Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: cukrářský krém, cukroví, máslo, nepečené, Vánoce, vlašské ořechy

      Předchozí článek « Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy
      Další článek: Jak a proč začít péct chleba »

      Reader Interactions

      Comments

      1. Mirka

        6 prosince, 2021 at 3:12 pm

        5 stars
        Tesim se na vysledek, ted jsem delala krem a v ingrediencich je tam 2x mouka, tak 1 z toho bude ten skrob z popisu…

        Odpovědět
        • elikatesy

          6 prosince, 2021 at 3:23 pm

          Dobrý den, moc děkuji za upozornění. Máte pravdu, jedno z toho je škrob, už je to opraveno. 🙂

          Odpovědět

      Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

      Hodnocení receptu




      Primary Sidebar

      Vítejte!

      Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
      Chcete vědět víc? :)

      Ať vám nic neunikne ;)

      Loading

      elikatesy

      Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
      Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
      Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
      Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
      Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
      100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
      Sledovat na Instagramu

      Copyright © 2023 · Elikatesy