Buchtičky s krémem jsou dokonalým návratem do dětských let. Co si toto nostalgické, vanilkou a dětstvím vonící jídlo připravit pěkně poctivě, třeba i s trochou dospěláckého šmrncu?
Když jsem byla malá, byla jsem strašně vybíravá. Nepozřela jsem například věci, u nichž jsem nedokázala určit jednotlivé ingredience a které byly tak nějak celkově podezřelé. Třeba pomazánky nebo lahůdkové saláty. Fuj! Nebo tučné maso. Nebo mleté maso. Vařené maso. Omáčky (hlavně křenovka, koprovka, rajská a ano, i svíčková). Vařená mrkev a vůbec vařená kořenová zelenina. Se zeleninou všeobecně jsem problém neměla, až na nechutné převařené úpravy jako fazolky na smetaně nebo (u)dušená růžičková kapusta. I cuketu, která mi teď v lednici prakticky nikdy nechybí, mi na dlouhé roky zprotivily cuketové řízky (taky se u vás cuketa sbírala až v době, kdy měla velikost dýně?). Ovoce jsem naopak od dětství milovala a když dozrávaly třešně a jahody, nemohla jsem se dočkat, až si pořádně narvu pupík.
Možná jsem ovoce tak milovala, protože je sladké. Se sladkým jsem totiž měla v dětství spíš opačný problém. Sladké bych mohla jíst od rána do večera a nebylo snad nic sladkého, co bych nejedla. Asi jediná jídla, na které jsem se ve školní jídelně opravdu těšívala, bývala právě sladká jídla. Žemlovka, ovocné knedlíky, palačinky, buchtičky s krémem… Někomu to možná nepřijde jako opravdové jídlo, mně už dnes vlastně taky ne, ale že bych v osmi letech přemýšlela o nutričních hodnotách, obsahu vlákniny či dostatečném množství zeleniny v mé stravě, to fakt né. 🙂
Tehdy mělo jídlo jediné kritérium: chutná vs. nechutná. Od školních let ovšem uplynulo mnoho času, začala jsem se víc zabývat zdravou stravou a hlavně bydlím už přes 10 let sama a vařit sama pro sebe ovocné knedlíky nebo žemlovku se mi ani nechce… A tak se tak nějak stalo, že jsem sladký oběd neměla už opravdu hodně dlouho…
Až když jsme nedávno v práci dělali buchtičky, dostala jsem na ně najednou hroznou chuť. Mou slabost pro kynuté těsto jsem už tady zmiňovala, a když se k tomu přidá ještě poctivý žloutkový krém, tak se jen těžko odolává.
Můj krém na buchtičky je vlastně taková variace crème pâtissière neboli cukrářského krému. Je to vážně luxusní pudink zjemněný máslem a dochucený pravou vanilkou a opravdu štědrou dávkou rumu. Množství záleží na vás, ale doporučuji nešetřit. 😉 V některých předpisech na krém na buchtičky se používají pouze žloutky, jedná se pak o crème anglaise (mrkněte do slovníčku). Při jeho přípravě je potřeba být opravdu opatrný, aby se krém nezačal vařit. Pokud čistě žloutkový krém překročí teplotu asi 82°C, tak se srazí a máte sladká míchaná vajíčka, což je úplně stejně hnusné, jak to zní.
Krom toho, že je tento krém záludnější, je taky oproti crème pat o něco řidší. Já mám ale raději krém hustší a proto preferuju krém zpevněný trochou škrobu. Tento krém je naopak potřeba provařit, aby nebyl syrový škrob cítit. Na míchání používejte metličku, a jakmile začne houstnout, opravdu se do toho opřete a míchejte jako o život. Pokud se vám i tak utvoří hrudky, propasírujte krém přes sítko. Vyřešeno. 🙂
Ano, jasně, nutriční hodnoty tohoto pokrmu jsou prakticky nulové a v dnešní době posedlosti zdravím a správnou výživou se takové jídlo rovná téměř zločinu. Je to bílá mouka, bílý cukr a spousta másla a mléka, ale víte co? Jednou za čas to nezabije a občas je třeba nakrmit i něco jiného, než tělo. Udělá to dobře na duši a je to ták dobré, že to rozhodně spíš prospěje. Mně to tedy určitě prospělo. 🙂
Buchtičky s krémem
Buchtičky
- 370g hladké mouky
- 150-170g mléka
- 15g droždí
- 60g cukru krupice
- 1 vejce
- 100g másla
- špetka soli
- další máslo na potírání (asi 100g) a třtinový rum
Postup
Hodinku před přípravou si z lednice vytáhněte droždí a vejce, mléko a máslo. Mléko trošku ohřejte, jen aby bylo vlažné, ne horké. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Připravte si kvásek. Do malé misky dejte droždí, lžičku cukru, trochu mléka a rozmíchejte. Nechte asi 10-15minut v teple, dokud trochu nebublinkuje.
Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek, zbytek mléka s rozmíchaným vajíčkem a rozpuštěné máslo. Na nízké otáčky zpracovávejte asi 6 minut a pak minutu až dvě na vyšší otáčky, dokud těsto není hladké, pružné a nelepí. Propracujte ještě chvíli v ruce, vytvořte bochánek a přesuňte do mísy vymazané olejem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v teple kynout asi hodinu až hodinu a půl, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vyklopte na vál, rozválejte na obdélník a rozkrájejte na malé čtverečky.
Pekáček si důkladně vymažte máslem. Z kousků těsta šoulejte kuličky, potírejte máslem a postupně skládejte na pekáček. Snažte se je dělat co nejmenší, budou pak hezčí. Jakmile je pekáček plný, nechte buchtičky ještě asi 15 minut kynout. Troubu rozehřejte na 170°C a pečte asi 20-30 minut do zlatova. Zbytek másla z potírání smíchejte s trochou rumu a buchtičky hned po upečení a vytažení z trouby směsí potřete. Nechte trochu vychladnout, vyklopte a podávejte s krémem.
Krém
- 600ml mléka
- 80g cukru
- 120g žloutků (asi 8 žloutků)
- 30g škrobu
- 50 – 75ml třtinového rumu
- 50g másla
- 1-2 vanilkové lusky
Postup
Vanilkové lusky podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a jak lusky, tak semínka vložte společně s mlékem do rendlíku a ohřejte asi na 80°C (z mléka začne stoupat pára a u okrajů se tvoří malé bublinky). Žloutky a cukr společně rozšlehejte, přidejte škrob a vše promíchejte. K žloutkové směsi přilijte horké mléko a rozšlehejte. Vytáhněte vanilkové lusky a vraťte zpět do hrnce a za stálého míchání metličkou vařte na středním plameni, dokud krém nezhoustne a nezačne vařit. Odstavte, přidejte máslo a míchejte do rozpuštění. Přidejte rum a promíchejte. Pokud nepodáváte hned, tak potáhněte potravinářskou fólií, tak, aby se krému dotýkala, jinak se udělá škraloup. Ohřívejte nejlépe na vodní lázni.
První odstavec je o mě, ale jinak jsi čím dál tím lepší
Ty to máš tak doteď. 🙂 Ale pravda, já bych vlašák nebo kupovanou pomazánku taky nepozřela…