Odpusť, otče, zhřešila jsem. Po krásné formě na bábovku, jsem v obchodě Potten&Pannen už podruhé neodolala a koupila jsem si formu na minibábovičky. Nemám to sice už kam dávat a ani to není úplně nejlevnější, ale když ono je to tak pěkné…
Hned po příchodu domů jsem začala přemýšlet, co upeču. Takové formičky prostě nemůžou zahálet v kredenci. Mrkla jsem se opět do kuchařky Sweet od Ottolenghiho (více o něm v předchozím článku) a mezi svými založenými recepty objevila i banánové bábovičky s karamelovou omáčkou. Hmm, to vůbec neznělo špatně. Navíc, v košíku na ovoce se mi smutně krčily přesně tři přezrálé banány, které si recept vyžadoval. Náhoda? Nemyslím si…
V úvodu receptu mě pobavila douška, že banánový chlebíček občas může působit jako místo, kam odchází banány, které už nikdo nemá rád. Ovšem sem banány vyráží zapařit s láhví rumu v ruce. A tak jsem se rozhodla k nim na ten tah připojit. 🙂
Banánové bábovičky byly chuťově úplně boží, ale bohužel jsem formu pořádně nevymazala (ehm, lépe řečeno, nevymazala jsem ji vůbec) a trochu se mi přilepily. Nic závažného, zůstaly v celku a v práci se po nich jen zaprášilo, ale byly trochu rozcuchané a na fotku to prostě nebylo. A protože tyto bábovičky si opravdu zaslouží jít do světa, musela jsem je po pár dnech upéct znovu. Abych je vyfotila a o tento recept se tak mohla podělit i s vámi. A upřímně, péct je během jednoho týdne dvakrát mi vlastně vůbec nevadilo. Protože jsou úžasně vláčné a jemné a krásně voní po banánech, skořici a oříšcích… Rozhodně žádná suchá buchta. 😉
Recept jsem si opět trochu upravila, to bych jinak nebyla já. Ubrala jsem cukru (to bych jinak nebyla já…), ale i tak jsou podle mě sladké až až, obzvlášť s karamelovým sosíkem. Část mletých mandlí jsem nahradila vlašskými ořechy, protože v první várce mi chuť vlašských ořechů vyloženě chyběla. Poměry v karamelovém sosíku jsem taky změnila, ale hlavně jsem přidala velkou špetku soli, protože karamel bez soli, to je jako večer bez sklenky vína. Tak trochu jalový…
Mimochodem, pokud náhodou neutrácíte všechny své peníze za kuchyňské krámy a kuchařky jako já, a nemáte takovouto ťuťuňuňu formičku, upečte si z tohoto těsta klidně i muffiny. Hlavně to vyzkoušejte, fakt, apeluji na vás! 🙂 Jen možná upravte čas pečení. Nemám to vyzkoušené, takže přesně neřeknu, ale muffiny budou určitě upečené rychleji. Zkuste zhruba po 15 – 20 minutách, podle velikosti vaší formy.
A teď už konečně k receptu…
Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem
Ingredience
- 100 g másla
- 100 g světlého třtinového cukru
- 2 vejce
- 110 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 50 g mletých vlašských ořechů
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 3 přezrálé banány
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce třtinového rumu
- máslo na vymazání formiček
Karamelový sosík
- 200 g cukru krupice
- 100 g vody
- 200 g smetany na šlehání
- 2 lžíce třtinového rumu
- velká špetka mořské soli
Postup přípravy
- V dostatečném předstihu si vyndejte z lednice máslo, vejce a zakysanou smetanu, aby mělo všechno pokojovou teplotu. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Formu si vymažte rozpuštěným máslem, případně i vysypejte moukou. Fakt. 🙂 Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte se zakysanou smetanou a rumem. Mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici smíchejte a prosejte. Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy a promíchejte.
- Změklé máslo a cukr ušlehejte v robotu nebo ručním mixérem do pěny. Vejce si rozšlehejte vidličkou a postupně a pomalu je přidejte k našlehanému máslu s cukrem a důkladně zašlehejte. Přidejte banánovou i suchou směs a stěrkou dobře promíchejte.
- Těsto přesuňte do formy (já si vzala na pomoc pytlík, ale samozřejmě stačí i lžíce) a vložte do trouby. Pečte 25-28minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Zatímco se bábovičky pečou, připravte si karamel. Cukr a vodu rozmíchejte v čistém hrnci (pokud je hrnec třeba trochu mastný, může se stát, že cukr zkrystalizuje) a na středně vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte bez míchání, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje do temně zlatavého odstínu. Nemíchejte, spíš jen sem tam hrncem zakružte. Smetanu ohřejte, ale ne až k bodu varu, ideálně jen tak, aby z ní stoupala pára. Jakmile má karamel barvu, která vám vyhovuje (pokud máte tmavý hrnec a nedokážete barvu karamelu odhadnout, můžete do něj ponořit bílý pečící papír a zkouknout to tak), stáhněte z ohně a pomalu vlijte smetanu. Moc se nenaklánějte se podívat, co se v hrnci děje, protože to pěkně zasyčí a vyvalí se oblak vroucí páry. Vraťte na plotýnku, snižte plamen na minimum a rozmíchejte metličkou. Vařte, dokud není karamelová omáčka hladká a hustá, bude to trvat dvě až tři minutky. Stáhněte a přidejte sůl a rum. Promíchejte metličkou a přelijte do konvičky či džbánečku. Pokud karamel nesníte s bábovičkami hned, skladujte jej v lednici. Ztuhne, ale snadno jej rozehřejete ve vodní lázni, případně i v mikrovlnce.
- Upečené bábovičky nechte zcela vychladnout ve formě a až poté vyklopte. Pokud byste vyklápěli ještě zatepla, dost možná by se rozpadly. Bábovičky podávejte polité karamelovou omáčkou. Život je prosté krásný...
Pan Jan
Moc hezky to ztéká
Anna
Fotky krásné, recepty také, jenom mé učitelské srdce krvácí, že se banány nekrčily a omáčka nestékala shora dolů 🙂 Jinak by mě moc zajímala Nordic Ware forma na tyto bábovičky, z výprodejů Nordic nějaké formy mám, jsou nádherné, člověk by kupoval pořád další 🙂 A rozhodně se nedá kvalita srovnávat s hrůzným silikonem (v okolí jedou všichni jenom v silikonu)
elikatesy
Dobrý den. Děkuji. A krčící se banány už jsou opraveny. 🙂 Já formu kupovala v Potten a Pannen, tuto konkrétní jsem teď na jejich stránkách neviděla, ale mají spousty jiných krásných… Nesmím tam chodit příliš často. 🙂