• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem

16 března, 2018 od elikatesy

Odpusť, otče, zhřešila jsem. Po krásné formě na bábovku, jsem v obchodě Potten&Pannen už podruhé neodolala a koupila jsem si formu na minibábovičky. Nemám to sice už kam dávat a ani to není úplně nejlevnější, ale když ono je to tak pěkné…

Hned po příchodu domů jsem začala přemýšlet, co upeču. Takové formičky prostě nemůžou zahálet v kredenci. Mrkla jsem se opět do kuchařky Sweet od Ottolenghiho (více o něm v předchozím článku) a mezi svými založenými recepty objevila i banánové bábovičky s karamelovou omáčkou. Hmm, to vůbec neznělo špatně. Navíc, v košíku na ovoce se mi smutně krčily přesně tři přezrálé banány, které si recept vyžadoval. Náhoda? Nemyslím si…

banánové bábovičky

V úvodu receptu mě pobavila douška, že banánový chlebíček občas může působit jako místo, kam odchází banány, které už nikdo nemá rád. Ovšem sem banány vyráží zapařit s láhví rumu v ruce. A tak jsem se rozhodla k nim na ten tah připojit. 🙂

Banánové bábovičky byly chuťově úplně boží, ale bohužel jsem formu pořádně nevymazala (ehm, lépe řečeno, nevymazala jsem ji vůbec) a trochu se mi přilepily. Nic závažného, zůstaly v celku a v práci se po nich jen zaprášilo, ale byly trochu rozcuchané a na fotku to prostě nebylo. A protože tyto bábovičky si opravdu zaslouží jít do světa, musela jsem je po pár dnech upéct znovu. Abych je vyfotila a o tento recept se tak mohla podělit i s vámi. A upřímně, péct je během jednoho týdne dvakrát mi vlastně vůbec nevadilo. Protože jsou úžasně vláčné a jemné a krásně voní po banánech, skořici a oříšcích… Rozhodně žádná suchá buchta. 😉

Recept jsem si opět trochu upravila, to bych jinak nebyla já. Ubrala jsem cukru (to bych jinak nebyla já…), ale i tak jsou podle mě sladké až až, obzvlášť s karamelovým sosíkem. Část mletých mandlí jsem nahradila vlašskými ořechy, protože v první várce mi chuť vlašských ořechů vyloženě chyběla. Poměry v karamelovém sosíku jsem taky změnila, ale hlavně jsem přidala velkou špetku soli, protože karamel bez soli, to je jako večer bez sklenky vína. Tak trochu jalový…

Mimochodem, pokud náhodou neutrácíte všechny své peníze za kuchyňské krámy a kuchařky jako já, a nemáte takovouto ťuťuňuňu formičku, upečte si z tohoto těsta klidně i muffiny. Hlavně to vyzkoušejte, fakt, apeluji na vás! 🙂 Jen možná upravte čas pečení. Nemám to vyzkoušené, takže přesně neřeknu, ale muffiny budou určitě upečené rychleji. Zkuste zhruba po 15 – 20 minutách, podle velikosti vaší formy.

A teď už konečně k receptu…

Tisk

Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem

Ingredience

  • 100 g másla
  • 100 g světlého třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 110 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 3 přezrálé banány
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce třtinového rumu
  • máslo na vymazání formiček

Karamelový sosík

  • 200 g cukru krupice
  • 100 g vody
  • 200 g smetany na šlehání
  • 2 lžíce třtinového rumu
  • velká špetka mořské soli

Postup přípravy

  • V dostatečném předstihu si vyndejte z lednice máslo, vejce a zakysanou smetanu, aby mělo všechno pokojovou teplotu. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Formu si vymažte rozpuštěným máslem, případně i vysypejte moukou. Fakt. 🙂 Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte se zakysanou smetanou a rumem. Mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici smíchejte a prosejte. Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy a promíchejte.
  • Změklé máslo a cukr ušlehejte v robotu nebo ručním mixérem do pěny. Vejce si rozšlehejte vidličkou a postupně a pomalu je přidejte k našlehanému máslu s cukrem a důkladně zašlehejte. Přidejte banánovou i suchou směs a stěrkou dobře promíchejte.
  • Těsto přesuňte do formy (já si vzala na pomoc pytlík, ale samozřejmě stačí i lžíce) a vložte do trouby. Pečte 25-28minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Zatímco se bábovičky pečou, připravte si karamel. Cukr a vodu rozmíchejte v čistém hrnci (pokud je hrnec třeba trochu mastný, může se stát, že cukr zkrystalizuje) a na středně vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte bez míchání, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje do temně zlatavého odstínu. Nemíchejte, spíš jen sem tam hrncem zakružte. Smetanu ohřejte, ale ne až k bodu varu, ideálně jen tak, aby z ní stoupala pára. Jakmile má karamel barvu, která vám vyhovuje (pokud máte tmavý hrnec a nedokážete barvu karamelu odhadnout, můžete do něj ponořit bílý pečící papír a zkouknout to tak), stáhněte z ohně a pomalu vlijte smetanu. Moc se nenaklánějte se podívat, co se v hrnci děje, protože to pěkně zasyčí a vyvalí se oblak vroucí páry. Vraťte na plotýnku, snižte plamen na minimum a rozmíchejte metličkou. Vařte, dokud není karamelová omáčka hladká a hustá, bude to trvat dvě až tři minutky. Stáhněte a přidejte sůl a rum. Promíchejte metličkou a přelijte do konvičky či džbánečku. Pokud karamel nesníte s bábovičkami hned, skladujte jej v lednici. Ztuhne, ale snadno jej rozehřejete ve vodní lázni, případně i v mikrovlnce.
  • Upečené bábovičky nechte zcela vychladnout ve formě a až poté vyklopte. Pokud byste vyklápěli ještě zatepla, dost možná by se rozpadly. Bábovičky podávejte polité karamelovou omáčkou. Život je prosté krásný...
Webp.net-gifmaker (3)

Není to úplně hypnotizující? 🙂

Kam dál?

  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Křehký jablečný koláčKřehký jablečný koláč
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky
  • Banánové blondiesBanánové blondies
  • Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánové datlové muffiny s vlašskými ořechy

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bábovičky, banány, karamel, mandle, vlašské ořechy

Předchozí článek « Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami
Další článek: Buchtičky s krémem »

Reader Interactions

Comments

  1. Pan Jan

    10 dubna, 2018 at 12:08 am

    Moc hezky to ztéká

    Odpovědět
  2. Anna

    21 února, 2019 at 7:15 pm

    Fotky krásné, recepty také, jenom mé učitelské srdce krvácí, že se banány nekrčily a omáčka nestékala shora dolů 🙂 Jinak by mě moc zajímala Nordic Ware forma na tyto bábovičky, z výprodejů Nordic nějaké formy mám, jsou nádherné, člověk by kupoval pořád další 🙂 A rozhodně se nedá kvalita srovnávat s hrůzným silikonem (v okolí jedou všichni jenom v silikonu)

    Odpovědět
    • elikatesy

      22 února, 2019 at 11:24 am

      Dobrý den. Děkuji. A krčící se banány už jsou opraveny. 🙂 Já formu kupovala v Potten a Pannen, tuto konkrétní jsem teď na jejich stránkách neviděla, ale mají spousty jiných krásných… Nesmím tam chodit příliš často. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy