• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem

16 března, 2018 od elikatesy

Odpusť, otče, zhřešila jsem. Po krásné formě na bábovku, jsem v obchodě Potten&Pannen už podruhé neodolala a koupila jsem si formu na minibábovičky. Nemám to sice už kam dávat a ani to není úplně nejlevnější, ale když ono je to tak pěkné…

Hned po příchodu domů jsem začala přemýšlet, co upeču. Takové formičky prostě nemůžou zahálet v kredenci. Mrkla jsem se opět do kuchařky Sweet od Ottolenghiho (více o něm v předchozím článku) a mezi svými založenými recepty objevila i banánové bábovičky s karamelovou omáčkou. Hmm, to vůbec neznělo špatně. Navíc, v košíku na ovoce se mi smutně krčily přesně tři přezrálé banány, které si recept vyžadoval. Náhoda? Nemyslím si…

banánové bábovičky

V úvodu receptu mě pobavila douška, že banánový chlebíček občas může působit jako místo, kam odchází banány, které už nikdo nemá rád. Ovšem sem banány vyráží zapařit s láhví rumu v ruce. A tak jsem se rozhodla k nim na ten tah připojit. 🙂

Banánové bábovičky byly chuťově úplně boží, ale bohužel jsem formu pořádně nevymazala (ehm, lépe řečeno, nevymazala jsem ji vůbec) a trochu se mi přilepily. Nic závažného, zůstaly v celku a v práci se po nich jen zaprášilo, ale byly trochu rozcuchané a na fotku to prostě nebylo. A protože tyto bábovičky si opravdu zaslouží jít do světa, musela jsem je po pár dnech upéct znovu. Abych je vyfotila a o tento recept se tak mohla podělit i s vámi. A upřímně, péct je během jednoho týdne dvakrát mi vlastně vůbec nevadilo. Protože jsou úžasně vláčné a jemné a krásně voní po banánech, skořici a oříšcích… Rozhodně žádná suchá buchta. 😉

Recept jsem si opět trochu upravila, to bych jinak nebyla já. Ubrala jsem cukru (to bych jinak nebyla já…), ale i tak jsou podle mě sladké až až, obzvlášť s karamelovým sosíkem. Část mletých mandlí jsem nahradila vlašskými ořechy, protože v první várce mi chuť vlašských ořechů vyloženě chyběla. Poměry v karamelovém sosíku jsem taky změnila, ale hlavně jsem přidala velkou špetku soli, protože karamel bez soli, to je jako večer bez sklenky vína. Tak trochu jalový…

Mimochodem, pokud náhodou neutrácíte všechny své peníze za kuchyňské krámy a kuchařky jako já, a nemáte takovouto ťuťuňuňu formičku, upečte si z tohoto těsta klidně i muffiny. Hlavně to vyzkoušejte, fakt, apeluji na vás! 🙂 Jen možná upravte čas pečení. Nemám to vyzkoušené, takže přesně neřeknu, ale muffiny budou určitě upečené rychleji. Zkuste zhruba po 15 – 20 minutách, podle velikosti vaší formy.

A teď už konečně k receptu…

Tisk

Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem

Ingredience

  • 100 g másla
  • 100 g světlého třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 110 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 3 přezrálé banány
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce třtinového rumu
  • máslo na vymazání formiček

Karamelový sosík

  • 200 g cukru krupice
  • 100 g vody
  • 200 g smetany na šlehání
  • 2 lžíce třtinového rumu
  • velká špetka mořské soli

Postup přípravy

  • V dostatečném předstihu si vyndejte z lednice máslo, vejce a zakysanou smetanu, aby mělo všechno pokojovou teplotu. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Formu si vymažte rozpuštěným máslem, případně i vysypejte moukou. Fakt. 🙂 Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte se zakysanou smetanou a rumem. Mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici smíchejte a prosejte. Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy a promíchejte.
  • Změklé máslo a cukr ušlehejte v robotu nebo ručním mixérem do pěny. Vejce si rozšlehejte vidličkou a postupně a pomalu je přidejte k našlehanému máslu s cukrem a důkladně zašlehejte. Přidejte banánovou i suchou směs a stěrkou dobře promíchejte.
  • Těsto přesuňte do formy (já si vzala na pomoc pytlík, ale samozřejmě stačí i lžíce) a vložte do trouby. Pečte 25-28minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Zatímco se bábovičky pečou, připravte si karamel. Cukr a vodu rozmíchejte v čistém hrnci (pokud je hrnec třeba trochu mastný, může se stát, že cukr zkrystalizuje) a na středně vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte bez míchání, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje do temně zlatavého odstínu. Nemíchejte, spíš jen sem tam hrncem zakružte. Smetanu ohřejte, ale ne až k bodu varu, ideálně jen tak, aby z ní stoupala pára. Jakmile má karamel barvu, která vám vyhovuje (pokud máte tmavý hrnec a nedokážete barvu karamelu odhadnout, můžete do něj ponořit bílý pečící papír a zkouknout to tak), stáhněte z ohně a pomalu vlijte smetanu. Moc se nenaklánějte se podívat, co se v hrnci děje, protože to pěkně zasyčí a vyvalí se oblak vroucí páry. Vraťte na plotýnku, snižte plamen na minimum a rozmíchejte metličkou. Vařte, dokud není karamelová omáčka hladká a hustá, bude to trvat dvě až tři minutky. Stáhněte a přidejte sůl a rum. Promíchejte metličkou a přelijte do konvičky či džbánečku. Pokud karamel nesníte s bábovičkami hned, skladujte jej v lednici. Ztuhne, ale snadno jej rozehřejete ve vodní lázni, případně i v mikrovlnce.
  • Upečené bábovičky nechte zcela vychladnout ve formě a až poté vyklopte. Pokud byste vyklápěli ještě zatepla, dost možná by se rozpadly. Bábovičky podávejte polité karamelovou omáčkou. Život je prosté krásný...
Webp.net-gifmaker (3)

Není to úplně hypnotizující? 🙂

Kam dál?

  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky
  • Banánové blondiesBanánové blondies
  • Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánové datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Čokoládové bábovičky bez lepkuČokoládové bábovičky bez lepku

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bábovičky, banány, karamel, mandle, vlašské ořechy

Předchozí článek « Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami
Další článek: Buchtičky s krémem »

Reader Interactions

Comments

  1. Pan Jan

    10 dubna, 2018 at 12:08 am

    Moc hezky to ztéká

    Odpovědět
  2. Anna

    21 února, 2019 at 7:15 pm

    Fotky krásné, recepty také, jenom mé učitelské srdce krvácí, že se banány nekrčily a omáčka nestékala shora dolů 🙂 Jinak by mě moc zajímala Nordic Ware forma na tyto bábovičky, z výprodejů Nordic nějaké formy mám, jsou nádherné, člověk by kupoval pořád další 🙂 A rozhodně se nedá kvalita srovnávat s hrůzným silikonem (v okolí jedou všichni jenom v silikonu)

    Odpovědět
    • elikatesy

      22 února, 2019 at 11:24 am

      Dobrý den. Děkuji. A krčící se banány už jsou opraveny. 🙂 Já formu kupovala v Potten a Pannen, tuto konkrétní jsem teď na jejich stránkách neviděla, ale mají spousty jiných krásných… Nesmím tam chodit příliš často. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy