Jestli podle mě občas pečete dorty, nejspíš už jste vyzkoušeli můj oblíbený mandlový korpus. Peču ho v různých variacích asi nejčastěji, protože je dokonale vláčný, pevný a opravdu chutný i sám o sobě. Co ovšem možná nevíte je to, že při vymýšlení receptu na tento korpus jsem vycházela ze švédského receptu na tradiční mandlový dort Toscakaka. A ten mám pro vás dnes v jeho původní podobě. 🙂
Tenhle koláč je vážně snadný, byť to tedy není jen smíchat suché a mokré ingredience. Čeká vás trochu tření v robotu, ale věřte mi, odměnou vám bude extra vláčný moučník.
Na třené těsto je potřeba mít změklé máslo (což ovšem neznamená blemcavé, stačí půl hodiny až hodina, podle teploty v bytě) a vejce vytažené z lednice v dostatečném předstihu, aby měly pokojovou teplotu. Máslo utřete s cukrem do hezky nadýchané pěny (ideální je flexi metla, pokud nemáte můžete použít K-metlu). A pak postupně zašleháte vejce (můžete si je předem rozšlehat v misce). Pokud máte dojem, že už máslová pěna vejce nepobírá a začíná se srážet, zastavte, vmíchejte trošku mandlové mouky a zbytek vajec už zapracujte ručně, jen stěrkou.
Tento koláč obsahuje mandle hned ve dvou podobách, mandlovou mouku a plátkové mandle. Mrkněte třeba na eshop Diana, já tam vždy kupuju mandlovou mouku v kilovém balení.
Těsto na koláč předpečete a po předpečení koláč pokryjete vrstvou z másla, hnědého cukru a mandlí a dopečete. Do této křupavé vrstvy hezky upotřebíte i prázdný vanilkový lusk z korpusu. Máslo rozpustíte s cukrem (nejlepší je světlý muscovado, ale ten se trochu hůř shání, mají jej třeba v Marks & Spencer) a mlékem a přidáte prázdný vanilkový lusk. Necháte chvíli infuzovat, pak vytáhnete a přidáte mandlové plátky. Tato vrstva nádherně zkaramelizuje. Ale po upečení samozřejmě začíná chladnutím lehce tuhnout, takže doporučuju zavčasu vyříznout z ráfku. Ať se vám koláč nadobro nepřilepí. 🙂
Tento typ moučníku je nejlepší podávat s nějakým svěžím doplňkem. Doporučuju neslazenou šlehačku, mascarpone, zakysanou smetanu nebo nějakou kombinaci. 🙂 Když jsem poprvé toscakaka vyzkoušela, byla jsem velmi překvapená, jak může být něco tak jednoduchého tak skvělé. Byť vypadá celkem obyčejně, opravdu vám doporučuju jej vyzkoušet.
Toscakaka
Potřebné vybavení
- 1 20cm dortový ráfek
Ingredience
Korpus
- 225 g másla
- 165 g cukru krupice
- 4 vejce
- 200 g mandlové mouky
- 70 g hladké mouky
- 5 g bio kypřicího prášku
- špetka soli
- kůra ze 2 bio citronů
- semínka z 1 vanilkového lusku
Mandlová karamelová vrstva
- 180 g mandlových plátků
- 120 g másla
- 100 g světlého cukru muscovado
- 20 g mléka
- prázdný vanilkový lusk
- velká špetka vločkové soli
Postup přípravy
- Máslo a vejce si z lednice vytáhněte hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu. Změklé máslo utřete s cukrem a pak postupně po jednom zašlehejte vejce. Přidejte sůl, vanilku a citronovou kůru.
- Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek důkladně promíchejte metličkou a přidejte k máslové směsi. Zlehka zapracujte a přesuňte do 20cm dortového ráfku zespodu obaleného pečicím papírem.
- Vložte do trouby vyhřáté na 160°C a pečte asi 45 minut.
- Mezitím v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte cukr, sůl, mléko a prázdný vanilkový lusk. Přiveďte k varu a promíchejte. Odstavte, nechte asi 10 minut infuzovat a lusk vytáhněte. Přidejte plátkové mandle.
- Korpus vytáhněte z trouby a teplotu zvyšte na 180°C. Mandlovou vrstvu rozprostřete na předpečený korpus, vložte do trouby a pečte dalších 15-20 minut dozlatova. Nechte zlehka zchladnout a vyřízněte z ráfku
- Zcela vychladlé podávejte s neslazenou šlehačkou.
Napsat komentář