• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Toscakaka

22 října, 2024 od elikatesy

Jestli podle mě občas pečete dorty, nejspíš už jste vyzkoušeli můj oblíbený mandlový korpus. Peču ho v různých variacích asi nejčastěji, protože je dokonale vláčný, pevný a opravdu chutný i sám o sobě. Co ovšem možná nevíte je to, že při vymýšlení receptu na tento korpus jsem vycházela ze švédského receptu na tradiční mandlový dort Toscakaka. A ten mám pro vás dnes v jeho původní podobě. 🙂

toscakaka

Tenhle koláč je vážně snadný, byť to tedy není jen smíchat suché a mokré ingredience. Čeká vás trochu tření v robotu, ale věřte mi, odměnou vám bude extra vláčný moučník.

Na třené těsto je potřeba mít změklé máslo (což ovšem neznamená blemcavé, stačí půl hodiny až hodina, podle teploty v bytě) a vejce vytažené z lednice v dostatečném předstihu, aby měly pokojovou teplotu. Máslo utřete s cukrem do hezky nadýchané pěny (ideální je flexi metla, pokud nemáte můžete použít K-metlu). A pak postupně zašleháte vejce (můžete si je předem rozšlehat v misce). Pokud máte dojem, že už máslová pěna vejce nepobírá a začíná se srážet, zastavte, vmíchejte trošku mandlové mouky a zbytek vajec už zapracujte ručně, jen stěrkou.

Tento koláč obsahuje mandle hned ve dvou podobách, mandlovou mouku a plátkové mandle. Mrkněte třeba na eshop Diana, já tam vždy kupuju mandlovou mouku v kilovém balení.

Těsto na koláč předpečete a po předpečení koláč pokryjete vrstvou z másla, hnědého cukru a mandlí a dopečete. Do této křupavé vrstvy hezky upotřebíte i prázdný vanilkový lusk z korpusu. Máslo rozpustíte s cukrem (nejlepší je světlý muscovado, ale ten se trochu hůř shání, mají jej třeba v Marks  & Spencer) a mlékem a přidáte prázdný vanilkový lusk. Necháte chvíli infuzovat, pak vytáhnete a přidáte mandlové plátky. Tato vrstva nádherně zkaramelizuje. Ale po upečení samozřejmě začíná chladnutím lehce tuhnout, takže doporučuju zavčasu vyříznout z ráfku. Ať se vám koláč nadobro nepřilepí. 🙂

toscakaka

Tento typ moučníku je nejlepší podávat s nějakým svěžím doplňkem. Doporučuju neslazenou šlehačku, mascarpone, zakysanou smetanu nebo nějakou kombinaci. 🙂 Když jsem poprvé toscakaka vyzkoušela, byla jsem velmi překvapená, jak může být něco tak jednoduchého tak skvělé. Byť vypadá celkem obyčejně, opravdu vám doporučuju jej vyzkoušet.

Tisk

Toscakaka

Potřebné vybavení

  • 1 20cm dortový ráfek

Ingredience

Korpus

  • 225 g másla
  • 165 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 200 g mandlové mouky
  • 70 g hladké mouky
  • 5 g bio kypřicího prášku
  • špetka soli
  • kůra ze 2 bio citronů
  • semínka z 1 vanilkového lusku

Mandlová karamelová vrstva

  • 180 g mandlových plátků
  • 120 g másla
  • 100 g světlého cukru muscovado
  • 20 g mléka
  • prázdný vanilkový lusk
  • velká špetka vločkové soli

Postup přípravy

  • Máslo a vejce si z lednice vytáhněte hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu. Změklé máslo utřete s cukrem a pak postupně po jednom zašlehejte vejce. Přidejte sůl, vanilku a citronovou kůru.
  • Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek důkladně promíchejte metličkou a přidejte k máslové směsi. Zlehka zapracujte a přesuňte do 20cm dortového ráfku zespodu obaleného pečicím papírem.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 160°C a pečte asi 45 minut.
  • Mezitím v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte cukr, sůl, mléko a prázdný vanilkový lusk. Přiveďte k varu a promíchejte. Odstavte, nechte asi 10 minut infuzovat a lusk vytáhněte. Přidejte plátkové mandle.
  • Korpus vytáhněte z trouby a teplotu zvyšte na 180°C. Mandlovou vrstvu rozprostřete na předpečený korpus, vložte do trouby a pečte dalších 15-20 minut dozlatova. Nechte zlehka zchladnout a vyřízněte z ráfku
  • Zcela vychladlé podávejte s neslazenou šlehačkou.

Kam dál?

  • Ořechový koláč s karamelemOřechový koláč s karamelem
  • Mandlový pithivier (tříkrálový koláč)Mandlový pithivier (tříkrálový koláč)
  • Křehký jablečný koláčKřehký jablečný koláč
  • Meruňkový koláč s frangipaneMeruňkový koláč s frangipane
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: karamel, mandle

Předchozí článek « Kakao
Další článek: Likérové špičky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy