Dnes mám pro vás recept na ořechový koláč s karamelem. Je to výborný recept do chladnějšího počasí. 😉 Křehké těsto s celozrnnou moukou a pomerančem a sladká křupavá náplň s kapkou rumu, tvoří dohromady skvělou souhru. Poprvé jsem podobný koláč ochutnala už na Cordon Bleu a prakticky od začátku jsem jej chtěla na blog upéct. Tak teď, po asi šesti letech je konečně tady. 😀
Aby bylo křehké těsto křehké, je potřeba dodržet několik bodů. Udržovat jej v chladu a moc se s ním necrcat. Zejména poté, co mouka přijde do kontaktu s tekutinou. Jak tedy na to? Mouku, cukr a studené máslo zpracujete do drobenky, pak přidáte vejce a už jen velmi krátce zapracujete, dokud se vše jakž takž nespojí. V robotu to trvá jen pár sekund. Pak těsto vyklopíte n pracovní plochu a hranou dlaně několika tahy dopracujete. Žádné hnětení, prosím! Hotové těsto zploštíte, zabalíte a necháte alespoň hodinu odpočinout v lednici. A pak vyválíte, vyložíte formu a opět necháte ztuhnout v lednici.
Co se týče mřížky, často uvidíte, že ji někdo plete rovnou na koláči, ale to já nedoporučuju. Mřížku si upleťte na nějaké podložce (třeba na rovném talíři), nechte ztuhnout v lednici a pak ji přeneste na hotový koláč. Bude to mnohem čistější práce. 😉
Náplň tvoří směs vlašských ořechů a smetanového karamelu. Aby byl koláč opravdu lahodný, doporučuju vlašské ořechy předem spařit. Vlašské ořechy jsou totiž dost často nahořklé a když je prolijete vroucí vodou, většinu hořkosti odstraníte. Já už to dělám prakticky vždycky, když s vlašskými ořechy pracuju. Pak je nechám buď prosušit na topení nebo je opražím v troubě. U receptu na tento ořechový koláč s karamelem doporučuju ořechy opražit.
A pak už zbývá poslední komponent, karamel. U něj je potřeba vlastně jen jedna věc. Nespálit. 😀 Já karamel většinou připravuju tzv. mokrou metodou. Při mokré metodě k cukru přidáte trochu vody a karamel uvaříte z cukrového sirupu. Při této metodě nehrozí hrudky ani nerovnoměrné tavení. A poslední rada, když ke karamelu přidáváte smetanu, nenaklánějte se nad rendlík. Vyvalí se horká pára, tak ať se neopaříte.
Tento lahodný koláč je dobré podávat s něčím trochu svěžejším na odlehčení. Třeba neslazenou šlehačkou, crème fraîche nebo vanilkovou zmrzlinou.
Ořechový koláč s karamelem
Potřebné vybavení
- 24cm koláčová forma s odjímatelným dnem
Ingredience
Křehké těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g másla
- 30 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- kůra z 1 bio pomeranče nebo citronu
- vejce na potření
Náplň
- 200 g cukru krupice
- 200 g 30% smetany
- 250 g vlašských ořechů
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rumu
Postup přípravy
- Začněte přípravou křehkého těsta. Obě mouky, cukr a sůl dejte do robotu s K-nadstavcem, přidejte studené máslo nakrájené na kousky a zpracujte v drobenku. Přidejte pomerančovou kůru a vejce a několika pulsy zapracujte. Vyklopte na pracovní plochu a několika tahy hranou dlaně dopracujte. Těsto zploštěte, zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
- Vlašské ořechy zalijte vroucí vodou, slijte a propláchněte. Rozložte na plech a opražte v troubě rozehřáté na 160°C. Často kontrolujte a promíchejte. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo
- Těsto vytáhněte z lednice, nechte pár minut povolit, trochu rozklepejte válečkem a vyválejte. Vyložte koláčovou formu o vel. 24cm, okraje ořízněte. Formu dejte do lednice. Zbytek těsta rozválejte a nakrájejte na proužky. Dejte do lednice a nechte ztuhnout, ale jen tak, aby se těsto stále dalo lehce ohnout. Proužky zapleťte do mřížky a nechte ztuhnout v lednici.
- Cukr na karamel dejte do rendlíku a přidejte trochu vody. Utavte středně tmavý karamel. Odstavte, přidejte ohřátou smetanu a chvilku povařte, dokud se vše nespojí. Přidejte med a rum a nakonec nasekané opražené ořechy. Náplň nechte vychladnout.
- Náplň rozprostřete na formu vyloženou těstem, nahoru položte mřížku a ořízněte. Poslední zbytky těsta můžete vykrájet a použít na ozdobu. Potřete rozšlehaným vejcem. Koláč pečte na 175°C asi 40 minut dozlatova.
Napsat komentář