Dnes mám pro vás recept na Sofinčin narozeninový dort. Protože má Sofinka moc ráda perníčky a brusinky, upekla jsem jí perníkový dort s brusinkami. 🙂 A taky perníkovou chaloupkou. Mou první! 🙂 Sofince dort moc chutnal a i všem ostatním, byl krásně vláčný a ne moc sladký. Voňavý kořeněný korpus se s lehce navinulými kyselkavými brusinkami zkrátka krásně doplňuje.
Tento dort je celkem jednoduchý. Korpus je opravdu velmi vláčný a zároveň krásně nadýchaný. Je připravený třenou metodou a vláčnost zajišťuje přidání podmáslí a strouhaných jablíček. Je nadýchaný jak díky tření másla, tak díky přidání bílkového sněhu. Perníkové koření použijte nějaké kvalitní a čerstvé, třeba od Antonína nebo Sonnentor. Nebo si můžete namíchat vlastní. 😉
Krém je úplná brnkačka, jen lehce prošleháte mascarpone s cukrem a přidáte brusinkový džem. Dortové korpusy jsem prokapala pomerančovou šťávou, pokud dort nepřipravujete pro děti, klidně přidejte trochu rumu. 😉
Na obmazání jsem použila svůj oblíbený švýcarský máslový. Krásně stabilní sněhově bílý krém, to je na obmazávání dortů zkrátka ideálka. Při jeho přípravě nejdřív lehce nahřejete bílky s krupicovým cukrem. Teplota není až tak zásadní, důležité je, aby se rozpustil všechen cukr, ale aby se bílky neuvařily. 🙂 Směs přesunete do robotu a vyšleháte v pevný a studený sníh. To je zásadní, před přidáním másla musí být sníh opravdu zcela studený a vyšlehaný do pevných špiček. No a pak začnete přidávat lehce změklé máslo. Nemělo by být úplně blemcavé, spíš jen lehce povolené. Tento krém se po přidání másla skoro vždycky srazí. Je to součást procesu. Ničeho se nebojte a šlehejte. A šlehejte a šlehejte, dokud nemáte dokonale hladký a nadýchaný krém. 🙂
Občas dostanu dotaz, jak na hladké obmazání dortu. Zaprvé, málokterý dort je opravdu zcela hladký, je to ruční práce a nemusíte se snažit o úplnou dokonalost. 🙂 Ale jedna věc, co může pomoct, je závěrečné zarovnání provést nahřátou kartou. Ale opravdu jen jednou nebo dvakrát, jinak by krém zežloutnul.
Zdobení už je pak samozřejmě na vás, můžete zdobit perníčky (nebo rovnou chaloupkou), či jen rozmarýnem a brusinkami. A nebo čímkoliv jiným, co vás napadne. 🙂
P.S.: Na blogu už jeden perníkový dort byl. Chtěla jsem jej původně jen zlehka vylepšit a přefotit, ale nakonec je recept úplně jiný a tak jsem jej sepsala znovu. Nechci tady mít dva podobné, tak ten starší mažu. Snad nikomu nebude chybět, věřte mi, tento je mnohem mnohem lepší. 🙂
Perníkový dort s brusinkami
Potřebné vybavení
- 2x 18cm ráfek
Ingredience
Perníkový korpus
- 325 g hladké mouky
- 75 g žitné celozrnné jemně mleté mouky
- 100 g světlého cukru muscovado
- 50 g cukru krupice
- 30 g medu
- 30 g melasy
- 3 vejce
- 300 g podmáslí
- 125 g másla
- 60 g oleje
- 3 jablka (200g po očištění, nastrouhání a lehkém vymačkání)
- 7 g bio kypřicího prášku
- 4 g jedlé sody
- 4 lžičky perníkového koření
- kůra ze 2 bio pomerančů
- špetka soli
Mascarpone krém s brusinkami
- 750 g mascarpone
- 50 g cukru moučka
- 100 g brusinkového džemu
Švýcarský máslový krém
- 100 g cukru krupice
- 100 g bílků
- 250 g másla
- špetka soli
Na dokončení a na ozdobu
- šťáva ze 2 pomerančů
- brusinky a krupicový cukr
- rozmarýn
- perníčky
Postup přípravy
- Začněte přípravou perníkového korpusu. Přichystejte si dva 18cm ráfky a dna vyložte pečicím papírem. Máslo, vejce a podmáslí si vytáhněte z lednice alespoň hodinu předem. Mouku, kypřicí prášek, sodu a perníkové koření společně promíchejte metličkou. Jablka očistěte, nastrouhejte nahrubo a zlehka vymačkejte. Odvažte 200g. Troubu předehřejte na 155°C
- Máslo, olej, cukr muscovado, med a melasu a špetku soli začněte třít v robotu. Jakmile se vše spojí, postupně zašlehejte žloutky. Z bílků a krupicového cukru ušlehejte sníh do měkkých špiček.
- Do máslové pěny přidejte trošku suché směsi, pak jablka a třetinu podmáslí. Zlehka promíchejte a pokračujte na střídačku se suchou směsí a podmáslím. Nepřemíchejte, směs nemusí být po každém přidání zcela kompaktní. Nakonec zlehka zatřete sníh.
- Těsto rozdělte do ráfků a vložte do trouby. Pečte zhruba hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout, zabalte a uložte do druhého dne do lednice.
- Připravte ojínělé brusinky. Z cukru krupice a stejného množství vody svařte sirup. Odstavte a nechte vychladnout. Do sirupu namočte brusinky, nechte 10 minut odležet. Pak brusinky vytáhněte děrovanou lžící a přesuňte na pečicí papír. Pokud máte jemnou mřížku nebo rovné sítko, je to ještě lepší. Brusinky se nesmí navzájem dotýkat. Nechte hodinu oschnout. Pak obalte v dalším krupicovém cukru a nechte zcela zaschnout.
- Další den připravte mascarpone krém. Mascarpone a moučkový cukr dejte do mísy a ušlehejte do pevného krému. Ale opatrně, ať nepřešleháte, raději trošku míň. Do krému vmíchejte brusinkový džem.
- Dortové korpusy vyřízněte z ráfku a jednou prořízněte. Korpusy zlehka zvlhčete pomerančovou šťávou. Korpusy naplňte brusinkovým mascarpone krémem a zlehka zarovnejte po stranách. Nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout v lednici.
- Připravte švýcarský máslový krém. Máslo vytáhněte z lednice a nechte trochu změknout, ale ne moc, mělo by stále držet tvar, ale povolit po stisknutí. Bílky, cukr a sůl dejte do kovové misky a postavte nad vodní lázeň. Za občasného promíchání stěrkou zahřívejte dokud se cukr nerozpustí. Pak přesuňte do robotu a ušlehejte do pevného studeného sněhu. Pak postupně zašlehejte máslo. Krém se v průběhu přípravy nejspíš srazí, ale nebojte, šlehejte dál a dá se do kupy.
- Krémem zahlaďte dort a nechte ztuhnout v lednici. Ozdobte dle vlastní fantazie.
Napsat komentář