• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Meruňkový koláč s frangipane

13 srpna, 2021 od elikatesy

A ještě jeden meruňkový recept letos stihneme. 🙂 Křehký meruňkový koláč s mandlovou náplní neboli frangipane. Protože mandle, meruňky a vanilka, to je zkrátka naprosto perfektní kombinace. A navíc ten kontrast struktur! Křehké těsto, sladce žvýkavá mandlová náplň s tóny vanilky a k tomu měkké nakyslé meruňky… Zkrátka jednoduchý a efektní koláč se skvělou chutí.

Pojďme si teď jako vždy probrat jednotlivé komponenty dezertu. Křehké těsto jsme tady řešili už několikrát a myslím, že udělám souhrnný článek, ať se pořád neopakuju. 😀 Ale ještě protentokrát… Křehké těsto je o minimálním zpracováním (aby se neaktivoval lepek) a o dostatečném zchlazení. To je to hlavní. Existují dvě metody přípravy, drobenková a třená. Na koláče těsto vždy zpracovávám drobenkovou metodou, tedy tak, že přidám studené máslo k suchým ingrediencím a zpracuju drobenku. Pak přidám vejce (taky studené) a rychle zapracuju. Jen několika pulsy v robotu a pak zlehka hranou dlaně. Hotové těsto si pak před dalším zpracování musí odpočinout v lednici. Těsto se dá klidně připravit den, dva či tři dopředu.

Vyložení formy může být pro začátečníky trochu složitější. Těsto je potřeba mít ve správné konzistenci. Aby s ním šlo pracovat a netrhalo se, ale aby zároveň nebylo příliš měkké a zbytečně se neroztékalo a nelepilo. Dá se přenést buď na válečku nebo jej můžete zlehka pomoučit, přeložit na čtvrtiny a ve formě pak zase rozložit. V obou případech je nezbytně nutná rychlost a ráznost. 🙂 Pokud se to nepovede úplně dokonale, můžete případné dírky zaplácnout oříznutým těstem.

Náplň je jednoduchá, jen utřete máslo s cukrem a vejci (vše musí mít stejnou teplotu, jinak se srazí) a přidáte mandlovou mouku. A taky vanilku a citronovou kůru. Obojí je opravdu důležité pro správnou chuť. Pak už jen nakrájíte meruňky a můžete skládat. Začněte od okraje a postupujte do středu. A dejte si záležet. 🙂 Meruňky použijte nejlépe hezky zralé, ale stále pevné.

Pokud chcete, můžete koláč před pečením posypat ještě plátkovými mandlemi nebo jej po upečení potřít rozehřátým přepasírovaným džemem, aby se hezky leskl.

Myslím, že tento meruňkový koláč s frangipane je ideální dezert na líné nedělní odpoledne na zahradě. Souhlasíte? Ale pokud to náhodou s meruňkami nestihnete, můžete to napravit i na podzim hruškovým nebo švestkovým koláčem. Ty se nejlépe jí zachumlaní do deky s teplým čajem, zatímco pozorujete, jak je venku pošmourno… Ale to zatím naštěstí není, tak si pojďme raději ještě užít léto. 🙂

Tisk

Meruňkový koláč s frangipane

Ingredience

Křehké těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 95 g másla
  • 1 vejce

Náplň

  • 120 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 160 g mandlové mouky
  • kůra z 1 citronu
  • půl vanilkového lusku
  • cca 500 g meruněk
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte křehké těsto. Mouku, mandlovou mouku a cukr prosejte do mísy robotu, přidejte máslo a K-nádstavcem zpracujte v drobenku. Přidejte vejce a zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní desku a několika tahy dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Zploštěte, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
  • Připravte frangipane. Máslo a vejce si vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice. Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce. Vmíchejte mandlovou mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru a vyškrábnuté semínka z vanilky.
  • Meruňky omyjte, rozpulte a nakrájejte na měsíčky.
  • Ztuhlé těsto vytáhněte z lednice, nechte pár minut změknout a pak vyválejte na sílu 3-4mm. Vyložte kulatou koláčovou formu o průměru 28cm. Těsto propíchejte vidličkou a dejte opět ztuhnout do lednice (ideálně alespoň na půl hodiny nebo na 15 minut do mrazničky).
  • Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto potřete frangipane, poklaďte meruňkami, zlehka poprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby. Pečte asi 35-40minut dozlatova.

Kam dál?

  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Lískoořechové sablé s meruňkamiLískoořechové sablé s meruňkami
  • Polentový koláčPolentový koláč
  • Amaretto cheesecake s meruňkamiAmaretto cheesecake s meruňkami
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: křehké těsto, mandle, meruňky, vanilka

Předchozí článek « Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou
Další článek: Tartaletky s čokoládou a karamelem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy