A ještě jeden meruňkový recept letos stihneme. 🙂 Křehký meruňkový koláč s mandlovou náplní neboli frangipane. Protože mandle, meruňky a vanilka, to je zkrátka naprosto perfektní kombinace. A navíc ten kontrast struktur! Křehké těsto, sladce žvýkavá mandlová náplň s tóny vanilky a k tomu měkké nakyslé meruňky… Zkrátka jednoduchý a efektní koláč se skvělou chutí.
Pojďme si teď jako vždy probrat jednotlivé komponenty dezertu. Křehké těsto jsme tady řešili už několikrát a myslím, že udělám souhrnný článek, ať se pořád neopakuju. 😀 Ale ještě protentokrát… Křehké těsto je o minimálním zpracováním (aby se neaktivoval lepek) a o dostatečném zchlazení. To je to hlavní. Existují dvě metody přípravy, drobenková a třená. Na koláče těsto vždy zpracovávám drobenkovou metodou, tedy tak, že přidám studené máslo k suchým ingrediencím a zpracuju drobenku. Pak přidám vejce (taky studené) a rychle zapracuju. Jen několika pulsy v robotu a pak zlehka hranou dlaně. Hotové těsto si pak před dalším zpracování musí odpočinout v lednici. Těsto se dá klidně připravit den, dva či tři dopředu.
Vyložení formy může být pro začátečníky trochu složitější. Těsto je potřeba mít ve správné konzistenci. Aby s ním šlo pracovat a netrhalo se, ale aby zároveň nebylo příliš měkké a zbytečně se neroztékalo a nelepilo. Dá se přenést buď na válečku nebo jej můžete zlehka pomoučit, přeložit na čtvrtiny a ve formě pak zase rozložit. V obou případech je nezbytně nutná rychlost a ráznost. 🙂 Pokud se to nepovede úplně dokonale, můžete případné dírky zaplácnout oříznutým těstem.
Náplň je jednoduchá, jen utřete máslo s cukrem a vejci (vše musí mít stejnou teplotu, jinak se srazí) a přidáte mandlovou mouku. A taky vanilku a citronovou kůru. Obojí je opravdu důležité pro správnou chuť. Pak už jen nakrájíte meruňky a můžete skládat. Začněte od okraje a postupujte do středu. A dejte si záležet. 🙂 Meruňky použijte nejlépe hezky zralé, ale stále pevné.
Pokud chcete, můžete koláč před pečením posypat ještě plátkovými mandlemi nebo jej po upečení potřít rozehřátým přepasírovaným džemem, aby se hezky leskl.
Myslím, že tento meruňkový koláč s frangipane je ideální dezert na líné nedělní odpoledne na zahradě. Souhlasíte? Ale pokud to náhodou s meruňkami nestihnete, můžete to napravit i na podzim hruškovým nebo švestkovým koláčem. Ty se nejlépe jí zachumlaní do deky s teplým čajem, zatímco pozorujete, jak je venku pošmourno… Ale to zatím naštěstí není, tak si pojďme raději ještě užít léto. 🙂
Meruňkový koláč s frangipane
Ingredience
Křehké těsto
- 180 g hladké mouky
- 60 g mandlové mouky
- 60 g moučkového cukru
- 95 g másla
- 1 vejce
Náplň
- 120 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 160 g mandlové mouky
- kůra z 1 citronu
- půl vanilkového lusku
- cca 500 g meruněk
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte křehké těsto. Mouku, mandlovou mouku a cukr prosejte do mísy robotu, přidejte máslo a K-nádstavcem zpracujte v drobenku. Přidejte vejce a zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní desku a několika tahy dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Zploštěte, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
- Připravte frangipane. Máslo a vejce si vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice. Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce. Vmíchejte mandlovou mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru a vyškrábnuté semínka z vanilky.
- Meruňky omyjte, rozpulte a nakrájejte na měsíčky.
- Ztuhlé těsto vytáhněte z lednice, nechte pár minut změknout a pak vyválejte na sílu 3-4mm. Vyložte kulatou koláčovou formu o průměru 28cm. Těsto propíchejte vidličkou a dejte opět ztuhnout do lednice (ideálně alespoň na půl hodiny nebo na 15 minut do mrazničky).
- Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto potřete frangipane, poklaďte meruňkami, zlehka poprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby. Pečte asi 35-40minut dozlatova.
Napsat komentář