• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Meruňkový koláč s frangipane

13 srpna, 2021 od elikatesy

A ještě jeden meruňkový recept letos stihneme. 🙂 Křehký meruňkový koláč s mandlovou náplní neboli frangipane. Protože mandle, meruňky a vanilka, to je zkrátka naprosto perfektní kombinace. A navíc ten kontrast struktur! Křehké těsto, sladce žvýkavá mandlová náplň s tóny vanilky a k tomu měkké nakyslé meruňky… Zkrátka jednoduchý a efektní koláč se skvělou chutí.

Pojďme si teď jako vždy probrat jednotlivé komponenty dezertu. Křehké těsto jsme tady řešili už několikrát a myslím, že udělám souhrnný článek, ať se pořád neopakuju. 😀 Ale ještě protentokrát… Křehké těsto je o minimálním zpracováním (aby se neaktivoval lepek) a o dostatečném zchlazení. To je to hlavní. Existují dvě metody přípravy, drobenková a třená. Na koláče těsto vždy zpracovávám drobenkovou metodou, tedy tak, že přidám studené máslo k suchým ingrediencím a zpracuju drobenku. Pak přidám vejce (taky studené) a rychle zapracuju. Jen několika pulsy v robotu a pak zlehka hranou dlaně. Hotové těsto si pak před dalším zpracování musí odpočinout v lednici. Těsto se dá klidně připravit den, dva či tři dopředu.

Vyložení formy může být pro začátečníky trochu složitější. Těsto je potřeba mít ve správné konzistenci. Aby s ním šlo pracovat a netrhalo se, ale aby zároveň nebylo příliš měkké a zbytečně se neroztékalo a nelepilo. Dá se přenést buď na válečku nebo jej můžete zlehka pomoučit, přeložit na čtvrtiny a ve formě pak zase rozložit. V obou případech je nezbytně nutná rychlost a ráznost. 🙂 Pokud se to nepovede úplně dokonale, můžete případné dírky zaplácnout oříznutým těstem.

Náplň je jednoduchá, jen utřete máslo s cukrem a vejci (vše musí mít stejnou teplotu, jinak se srazí) a přidáte mandlovou mouku. A taky vanilku a citronovou kůru. Obojí je opravdu důležité pro správnou chuť. Pak už jen nakrájíte meruňky a můžete skládat. Začněte od okraje a postupujte do středu. A dejte si záležet. 🙂 Meruňky použijte nejlépe hezky zralé, ale stále pevné.

Pokud chcete, můžete koláč před pečením posypat ještě plátkovými mandlemi nebo jej po upečení potřít rozehřátým přepasírovaným džemem, aby se hezky leskl.

Myslím, že tento meruňkový koláč s frangipane je ideální dezert na líné nedělní odpoledne na zahradě. Souhlasíte? Ale pokud to náhodou s meruňkami nestihnete, můžete to napravit i na podzim hruškovým nebo švestkovým koláčem. Ty se nejlépe jí zachumlaní do deky s teplým čajem, zatímco pozorujete, jak je venku pošmourno… Ale to zatím naštěstí není, tak si pojďme raději ještě užít léto. 🙂

Tisk

Meruňkový koláč s frangipane

Ingredience

Křehké těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 95 g másla
  • 1 vejce

Náplň

  • 120 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 160 g mandlové mouky
  • kůra z 1 citronu
  • půl vanilkového lusku
  • cca 500 g meruněk
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte křehké těsto. Mouku, mandlovou mouku a cukr prosejte do mísy robotu, přidejte máslo a K-nádstavcem zpracujte v drobenku. Přidejte vejce a zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní desku a několika tahy dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Zploštěte, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
  • Připravte frangipane. Máslo a vejce si vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice. Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce. Vmíchejte mandlovou mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru a vyškrábnuté semínka z vanilky.
  • Meruňky omyjte, rozpulte a nakrájejte na měsíčky.
  • Ztuhlé těsto vytáhněte z lednice, nechte pár minut změknout a pak vyválejte na sílu 3-4mm. Vyložte kulatou koláčovou formu o průměru 28cm. Těsto propíchejte vidličkou a dejte opět ztuhnout do lednice (ideálně alespoň na půl hodiny nebo na 15 minut do mrazničky).
  • Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto potřete frangipane, poklaďte meruňkami, zlehka poprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby. Pečte asi 35-40minut dozlatova.

Kam dál?

  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Lískoořechové sablé s meruňkamiLískoořechové sablé s meruňkami
  • Polentový koláčPolentový koláč
  • Amaretto cheesecake s meruňkamiAmaretto cheesecake s meruňkami
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: křehké těsto, mandle, meruňky, vanilka

Předchozí článek « Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou
Další článek: Tartaletky s čokoládou a karamelem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy