• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Švestkový koláč s vlašskými ořechy

3 září, 2018 od elikatesy

Počasí venku se z léta zlomilo do ubrečeného podzimu a tak jsem si doma vytvořila hřejivou atmosféru alespoň voňavým koláčem. Měla jsem švestky z trhu, takže základní ingredience byla jasná. Ale s čím švestky zkombinovat? Přemýšlela jsem nad křehkým koláčem s frangipane, což je sladká mandlová nádivka (více ve slovníčku), ale měla jsem chuť použít spíše vlašské ořechy. A tak vznikla tento krasavec. Švestkový koláč s vlašskými ořechy. 🙂   švestkový koláč

Přípravu tohoto koláče si můžete rozložit do dvou dnů, první den připravíte křehké těsto a náplň a druhý den jen vše zkompletujete a upečete. Křehké těsto není složité, ale je potřeba dodržet dvě základní pravidla. Zaprvé jej co nejméně hníst a zadruhé jej nechat dostatečně dlouho odpočinout v lednici. Alespoň hodinu po zpracování a znovu ještě alespoň půl hodiny po vyložení formy. Díky tomu zůstane opravdu křehké a drobivé a na jazyku se bude jen rozplývat. Pokud jej budete příliš hníst, aktivujete lepek, těsto pak bude tuhé a při pečení se smrští.

Formu nejraději používám teflonovou s odnímatelným dnem. Já mám tuto. Dobrou zkušenost mám i s porcelánovou formou, jen se z ní koláč může hůř vyndávat.

Místo švestek lze použít i fíky, pár jsem jich doma měla a tak jsem ze zbylého těsta vytvořila malé fíkové tartaletky. Byly fajn, ale švestkový koláč byl ještě o trochu lepší. 🙂 Každopádně, pokud chcete péct tyto menší koláčky, zkraťte dobu pečení po naplnění jen asi na 20 minut. IMG_4034.jpg

Tisk

Švestkový koláč s ořechy

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g světlého cukru demerara
  • 200 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 žloutek
  • 200 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 50 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 750 g švestek nebo fíků

Postup přípravy

  • Nejprve si připravte křehké těsto. Do mísy prosejte obě mouky, cukr a skořici, přidejte nakrájené studené máslo a špičkami prstů zpracujte, dokud se nevytvoří drobenka připomínající vlhký písek. Přidejte žloutek a plastovou kartou rychle zapracujte. Pokud těsto nedrží, přidejte lžíci či dvě ledové vody. Přesuňte na pracovní plochu a třemi či čtyřmi tahy těsto zpracujte. Rozhodně nehněťte, těsto by bylo tuhé. Zabalte do fólie, zploštěte a dejte minimálně na hodinu, ale klidně i přes noc, odpočinout do lednice.
  • Zatímco těsto odpočívá, připravte si ořechovou náplň. Ořechy, mandlovou mouku, mouku a cukr vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a rozmixujte najemno. Přidejte změklé máslo, vejce a bílek a promíchejte, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Pokud nepoužijete ihned, uložte do lednice. Švestky nebo fíky omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny či osminky.
  • Odpočinuté těsto vyndejte z lednice, nechte chvilku, asi pět minut, změknout a pak na lehce pomoučené desce či mezi dvěma kusy potravinářské fólie rozválejte asi na 3mm. Pomocí válečku přeneste do koláčové formy (nepřilnavé ani porcelánové formy není třeba vymazávat, těsto obsahuje dost tuku, ale pokud vaší formě nedůvěřujete, klidně ji trochou másla vymažte), přitlačte k formě a odkrojte přebytečné těsto z okrajů. Pokud se vám těsto někde potrhalo, jednoduše dírky zaplátujte přebytečným těstem. Těsto trochu propíchejte vidličkou. Opět dejte ztuhnout do lednice, alespoň na půl hodiny. Zatím si předehřejte troubu na 180°C (nebo 160°C horkovzduch).
  • Odpočinuté těsto překryjte pečicím papírem (lépe to půjde, když jej zmačkáte, namočíte a přebytečnou vodu vymačkáte) a zatižte fazolemi nebo pečicími kuličkami (nebo malými kamínky nebo třeba mincemi). Pečte asi 10 minut, odstraňte papír i se zátěží a vraťte do trouby ještě na dalších 5 minut. Na předpečený korpus naneste ořechovou náplň (lžící nebo za pomoci zdobicího pytlíku) a namočeným nožem či stěrkou uhlaďte. Na náplň poklaďte ovoce, vraťte do trouby a pečte dalších 25 až 30 minut, dokud nejsou švestky měkké a těsto na okrajích krásně zlatavé. Nechte vychladnout ve formě.

švestkový koláč

Kam dál?

  • Křehký jablečný koláčKřehký jablečný koláč
  • Švestkové koláče s vlašskými ořechyŠvestkové koláče s vlašskými ořechy
  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Mrkvový dortMrkvový dort

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: fíky, křehké těsto, skořice, špaldová mouka, švestky, třtinový cukr, vlašské ořechy

Předchozí článek « Celozrnný švestkový koláč s mandlemi
Další článek: Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy