Počasí venku se z léta zlomilo do ubrečeného podzimu a tak jsem si doma vytvořila hřejivou atmosféru alespoň voňavým koláčem. Měla jsem švestky z trhu, takže základní ingredience byla jasná. Ale s čím švestky zkombinovat? Přemýšlela jsem nad křehkým koláčem s frangipane, což je sladká mandlová nádivka (více ve slovníčku), ale měla jsem chuť použít spíše vlašské ořechy. A tak vznikla tento krasavec. Švestkový koláč s vlašskými ořechy. 🙂
Přípravu tohoto koláče si můžete rozložit do dvou dnů, první den připravíte křehké těsto a náplň a druhý den jen vše zkompletujete a upečete. Křehké těsto není složité, ale je potřeba dodržet dvě základní pravidla. Zaprvé jej co nejméně hníst a zadruhé jej nechat dostatečně dlouho odpočinout v lednici. Alespoň hodinu po zpracování a znovu ještě alespoň půl hodiny po vyložení formy. Díky tomu zůstane opravdu křehké a drobivé a na jazyku se bude jen rozplývat. Pokud jej budete příliš hníst, aktivujete lepek, těsto pak bude tuhé a při pečení se smrští.
Formu nejraději používám teflonovou s odnímatelným dnem. Já mám tuto. Dobrou zkušenost mám i s porcelánovou formou, jen se z ní koláč může hůř vyndávat.
Místo švestek lze použít i fíky, pár jsem jich doma měla a tak jsem ze zbylého těsta vytvořila malé fíkové tartaletky. Byly fajn, ale švestkový koláč byl ještě o trochu lepší. 🙂 Každopádně, pokud chcete péct tyto menší koláčky, zkraťte dobu pečení po naplnění jen asi na 20 minut.
Švestkový koláč s ořechy
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g světlého cukru demerara
- 200 g másla
- 1 lžička skořice
- 1 žloutek
- 200 g vlašských ořechů
- 50 g mandlové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 bílek
- 50 g másla
- 20 g hladké mouky
- 750 g švestek nebo fíků
Postup přípravy
- Nejprve si připravte křehké těsto. Do mísy prosejte obě mouky, cukr a skořici, přidejte nakrájené studené máslo a špičkami prstů zpracujte, dokud se nevytvoří drobenka připomínající vlhký písek. Přidejte žloutek a plastovou kartou rychle zapracujte. Pokud těsto nedrží, přidejte lžíci či dvě ledové vody. Přesuňte na pracovní plochu a třemi či čtyřmi tahy těsto zpracujte. Rozhodně nehněťte, těsto by bylo tuhé. Zabalte do fólie, zploštěte a dejte minimálně na hodinu, ale klidně i přes noc, odpočinout do lednice.
- Zatímco těsto odpočívá, připravte si ořechovou náplň. Ořechy, mandlovou mouku, mouku a cukr vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a rozmixujte najemno. Přidejte změklé máslo, vejce a bílek a promíchejte, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Pokud nepoužijete ihned, uložte do lednice. Švestky nebo fíky omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny či osminky.
- Odpočinuté těsto vyndejte z lednice, nechte chvilku, asi pět minut, změknout a pak na lehce pomoučené desce či mezi dvěma kusy potravinářské fólie rozválejte asi na 3mm. Pomocí válečku přeneste do koláčové formy (nepřilnavé ani porcelánové formy není třeba vymazávat, těsto obsahuje dost tuku, ale pokud vaší formě nedůvěřujete, klidně ji trochou másla vymažte), přitlačte k formě a odkrojte přebytečné těsto z okrajů. Pokud se vám těsto někde potrhalo, jednoduše dírky zaplátujte přebytečným těstem. Těsto trochu propíchejte vidličkou. Opět dejte ztuhnout do lednice, alespoň na půl hodiny. Zatím si předehřejte troubu na 180°C (nebo 160°C horkovzduch).
- Odpočinuté těsto překryjte pečicím papírem (lépe to půjde, když jej zmačkáte, namočíte a přebytečnou vodu vymačkáte) a zatižte fazolemi nebo pečicími kuličkami (nebo malými kamínky nebo třeba mincemi). Pečte asi 10 minut, odstraňte papír i se zátěží a vraťte do trouby ještě na dalších 5 minut. Na předpečený korpus naneste ořechovou náplň (lžící nebo za pomoci zdobicího pytlíku) a namočeným nožem či stěrkou uhlaďte. Na náplň poklaďte ovoce, vraťte do trouby a pečte dalších 25 až 30 minut, dokud nejsou švestky měkké a těsto na okrajích krásně zlatavé. Nechte vychladnout ve formě.
Napsat komentář