Vždyť už mě znáte, kynuté, to je moje… Miluju ho i proto, že s jogurtem a ovocem obstojí i jako fajn snídaně. 🙂 I přesto, že skořicové motance jsou skořicové motance a v mém srdci mají své pevné místo, ráda zkouším i jiné druhy motání a náplní tohoto skvělého univerzálního těsta. Dnes pro vás mám báječně vláčné a velmi efektní ořechové pletence.
Pokud si nejste jistí, jak na kynuté těsto, mrkněte na tipy ve článku o motancích. Tam se dozvíte, jak s kynutým těstem pracuju já. Ve zkratce, doporučuji nejprve připravit kvásek. Není to nutné, ale hned zjistíte, jestli je droždí aktivní. Zadruhé, těsto nejdřív vypracuji bez másla, zhruba 10 minut na nejnižší otáčky. Tím si zajistíte hezky vypracovaný lepek. Jakmile totiž mouku obalíte tukem, lepek se vypracovává mnohem hůř. Do částečně vypracovaného těsta přidáte na kostičky nakrájené studené máslo a dál mícháte na nejnižší otáčky. Jakmile je máslo krásně zapracované (trvá to zhruba dalších 10-12 minut), máte hotovo.
Těsto doporučuju nechat chvilku v teple, pak vytlačit vzduch, potřít olejem a dát přes noc do lednice. Prospěje to chuti, struktuře a navíc jste časově flexibilní. 🙂
Náplň je velmi jednoduchá. Ale stojí na vlašských ořeších a co si budeme, ty můžou pěkně potrápit. I při správném skladování totiž umí pěkně zhořknout. Mám pro vás malý trik. Vlašské ořechy dejte do mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte pár minut a sceďte (schválně ochutnejte tu vodu, fuj, co?). Můžete klidně ještě jednou zopakovat, ale už nenechte dlouho máčet a rychle sceďte. Pak ořechy rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a na 160°C pečte, dokud nebudou opět hezky křupavé. Budete překvapení, o kolik se chuť ořechů zlepší.
Motání možná vypadá složitě, ale ve skutečnosti je to celkem jednoduché, postupujte podle obrázků v receptu a uvidíte, že se vám to jistě povede.
Musím říct, že tyhle ořechové pletence jsou pro mě asi v těsném závěsu za skořicovými motanci. A to je co říct, vážně! 🙂
Ořechové pletence
Potřebné vybavení
- muffinová forma
Ingredience
Kynuté těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 100 g mléka
- 70 g másla
Ořechová náplň
- 75 g změklého másla
- 65 g třtinového másla
- 100 g vlašských ořechů
- 2 lžičky cejlonské skořice
- 1 lžička kardamomu
- kůra z 1 bio pomeranče
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek. V troše teplého mléka (cca 35°C) rozpusťte droždí a přidejte špetku cukru. Na teplém místě nechte vzejít, dokud se v kvásku nevytvoří spousta malých bublinek a objem není několikanásobný. V míse robotu smíchejte obě mouky a sůl. V misce promíchejte zbylé mléko, vejce a cukr.
- K mouce přilijte tekutinu i kvásek a na nejnižší otáčky zpracujte zhruba 10 minut. Pak postupně přidejte na kostky nakrájené studené máslo a dál míchejte na nejnižší otáčky, dokud se máslo nezapracuje. To trvá opět zhruba 10 minut. Dle potřeby robot zastavujte a seškrábněte máslo ze stěny mísy.
- Hotové těsto nechte chvíli kynout v teple, pak vytlačte vzduch, vykoulejte bochánek, potřete olejem, dejte do mísy, přikryjte a nechte alespoň 12 hodin v lednici.
- Na náplň utřete změklé máslo s cukrem, přidejte namleté ořechy, koření a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Těsto rozválejte na obdélník a 2/3 potřete náplní.
- Složte na třetiny.
- Nakrájejte na 12 proužků.
- Každý proužek nakrojte na třetiny. Zhruba centimetr těsta nechte nenakrojený.
- Proužky zapleťte do copánků. Snažte se, aby byla vidět náplň.
- Smotejte do klubíčka.
- Muffinovou formu vymažte máslem a do důlků vložte pletence. Přikryjte a nechte ještě zhruba půl hodiny dokynout.
- Pečte na 180°C asi 15-20 minut dozlatova. Nechte chvilku zchladnout ve formě, ale ještě teplé přeneste na mřížku a nechte vychladnout úplně.
Napsat komentář