Go Back

Ořechové pletence

Počet porcí: 12 pletenců

Potřebné vybavení

  • muffinová forma

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100 g mléka
  • 70 g másla

Ořechová náplň

  • 75 g změklého másla
  • 65 g třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky cejlonské skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • kůra z 1 bio pomeranče

Postup přípravy

  • Nejprve připravte kvásek. V troše teplého mléka (cca 35°C) rozpusťte droždí a přidejte špetku cukru. Na teplém místě nechte vzejít, dokud se v kvásku nevytvoří spousta malých bublinek a objem není několikanásobný. V míse robotu smíchejte obě mouky a sůl. V misce promíchejte zbylé mléko, vejce a cukr.
  • K mouce přilijte tekutinu i kvásek a na nejnižší otáčky zpracujte zhruba 10 minut. Pak postupně přidejte na kostky nakrájené studené máslo a dál míchejte na nejnižší otáčky, dokud se máslo nezapracuje. To trvá opět zhruba 10 minut. Dle potřeby robot zastavujte a seškrábněte máslo ze stěny mísy.
  • Hotové těsto nechte chvíli kynout v teple, pak vytlačte vzduch, vykoulejte bochánek, potřete olejem, dejte do mísy, přikryjte a nechte alespoň 12 hodin v lednici.
  • Na náplň utřete změklé máslo s cukrem, přidejte namleté ořechy, koření a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru.
  • Těsto rozválejte na obdélník a 2/3 potřete náplní.
  • Složte na třetiny.
  • Nakrájejte na 12 proužků.
  • Každý proužek nakrojte na třetiny. Zhruba centimetr těsta nechte nenakrojený.
  • Proužky zapleťte do copánků. Snažte se, aby byla vidět náplň.
  • Smotejte do klubíčka.
  • Muffinovou formu vymažte máslem a do důlků vložte pletence. Přikryjte a nechte ještě zhruba půl hodiny dokynout.
  • Pečte na 180°C asi 15-20 minut dozlatova. Nechte chvilku zchladnout ve formě, ale ještě teplé přeneste na mřížku a nechte vychladnout úplně.