Skořicové motance peču často a ráda. Peču je skoro na každou dovolenou. Peču je, když nevím, co bych upekla. Byla to společně s chlebem i první věc, co jsem po vynucené pauze upekla v nové kuchyni. 🙂 Tak trochu už na blogu jsou celkem dlouho, ve článku o nejlepším kynutém těstě. Ale protože je mám tak ráda, říkala jsem si, že by si zasloužily i samostatný článek. A taky novou fotku. 🙂
Co o receptu říct? Já mám toto kynuté těsto prostě moc ráda. Je vláčné a měkké, příjemně (ne moc) sladké a perfektně se s ním pracuje. Zejména na různé motání a šoulání je jako dělané. 🙂 Příprava je snadná, jen dejte pozor, ať nezabijete droždí a ať máte těsto správně vypracované. Droždí většinou zabije vysoká teplota. Kvásek se připravovat nemusí, ale já to doporučuju, protože tak si snadno a rychle ověříte, že je droždí aktivní. Troška vlahého mléka (zhruba tělesná teplota), špetička cukru a droždí se rozmíchá a na teplém místě nechá několik minut odstát. Jakmile je kvásek krásně bublinkatý a zvedne se, můžete jej bez starostí použít.
Důležité je taky těsto správně vypracovat. Já poslední dobou těsto dělám tak, že jej zhruba 8 až 10 minut vypracuju na nejnižší otáčky bez másla a pak postupně přidám jen velmi mírně povolené (spíš studené) máslo nakrájené na kostičky. Jakmile se máslo zapracuje, je těsto v podstatě hotové a stačí jej už jen zlehka dopracovat v ruce. Těsto je potřeba vypracovat dostatečně, ale zároveň dávejte pozor, ať jej nepřepracujete. Přepracované kynuté je tuhé, trhá se, špatně kyne a po upečení je tvrdé. V ruce se vám to skoro určitě nepovede, ale v robotu se to stát může, zvlášť když zvolíte rychlejší otáčky. Nechte proto robot běžet spíš pomalu, kontrolujte a těsto klidně dopracujte v ruce.
Tomuto těstu velmi prospěje pomalé kynutí. Já jej vždy připravuju den předem a nechávám kynout v lednici. Krom toho, že jste časově flexibilní, to prospěje chuti i struktuře těsta. Se studeným těstem se navíc líp pracuje a nemusíte jej moc podsypávat.
Náplň sestává pouze z několika málo surovin. Másla, cukru a koření. Já většinou používám třtinový cukr (hodí se všechny, muscovado, jemná demerara i sucanat), ale klidně použijte i obyčejný krupicový. Já mám ale ráda tu melasovou „karamelovost“, co dodá cukr třtinový. Co se koření týče, vykašlete se na skořici z obchodu, která vlastně není opravdová skořice. Kupte pravou cejlonskou skořici. Je jemnější, sladce voní i chutná a obsahuje jen stopové množství toxické látky kumarin, kterého je v cassii (nepravá skořice, což je ta z běžného obchodu) celkem dost. A protože v těchto motancích je skořice spousta, pravá skořice je skoro nutnost. 🙂 Samozřejmě u namleté to na první pohled nepoznáte, ale u celé skořice je rozdíl viditelný na první pohled.
Můžete koupit třeba tady, ale mívají ji taky na trzích a ve zdravých výživách. Jestli a kolik do náplně přidáte kardamomu už nechám na vás. Já jej mám moc ráda, ale v přiměřeném množství. Nechci aby náplň kardamomově pálila a víc cítit chci určitě skořici. Špetku kardamomu můžete přidat i do těsta, tam mu to sluší moc.
Někdy se podobné kynuté pečivo potírá ještě cukrovým sirupem. Je to kvůli vláčnosti a trvanlivosti. Já to většinou nedělám, protože mi díky náplni tyto skořicové motance přijdou sladké tak akorát. A hlavně se vždycky sní tak rychle, že zkrátka nehrozí, že by ztvrdly. 🙂
Tak co, upečete si je taky?
Skořicové motance
Ingredience
Kynuté těsto
- 300 g hladké mouky nebo půl na půl s hladkou celozrnnou špaldovou
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 120 g mléka či vody
- 80 g másla
Náplň
- 75 g másla
- 75 g jemného třtinového cukru
- 2-3 lžičky pravé skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
Postup přípravy
- Začněte přípravou kynutého těsta. Trochu mléka ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte špetku cukru a droždí. Promíchejte a odložte na teplé místo. Zhruba za 10 minut by měl kvásek krásně bublat a výrazně se zvednout.
- Do mísy robotu dejte mouku. Ve zbytku mléka nebo vody rozmíchejte vajíčko, cukr a špetku soli. Společně s kváskem přidejte k mouce. Hákem hněťte několik minut na nejnižší otáčky, až se vše spojí a propracuje do hladkého těsta (asi 8 minut). Pak postupně přidejte jen velmi lehce povolené máslo a hněťte dál na nejnižší otáčky, dokud se vše nespojí a těsto není hladké a elastické. Možná budete muset robot několikrát zastavit a máslu do těsta trochu pomoct.
- Nakonec zlehka prohněťte rukou, vykoulejte hladký bochánek a uložte do olejem vymazané mísy. Potřete i svrchu, přikryjte fólií či sprchovou čepicí a uložte do lednice na 12, 24 nebo klidně i 36 hodin.
- Na náplň utřete změklé máslo, cukr a koření.
- Těsto vyválejte na zlehka pomoučené pracovní ploše na velký obdélník.
- Dvě třetiny potřete náplní.
- Volnou třetinu přehněte do středu.
- A přikryjte poslední třetinou. Pokud máte dojem, že je těsto moc měkké, můžete jej v tuto chvíli dát na chvíli do lednice.
- Těsto otočte o 90° a zlehka přes něj přejeďte válečkem. Rozkrájejte na 12 kousků. Každý kousek vezměte z obou stran a natáhněte.
- Proužky těsta zatočte do spirálky.
- A každou spirálku zauzlujte do malého motance.
- Motance vyskládejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny až hodinu dokynout.
- Pečte na 180°C asi 15-20 minut dozlatova
Napsat komentář