• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Skořicové motance

24 května, 2023 od elikatesy

Skořicové motance peču často a ráda. Peču je skoro na každou dovolenou. Peču je, když nevím, co bych upekla. Byla to společně s chlebem i první věc, co jsem po vynucené pauze upekla v nové kuchyni. 🙂 Tak trochu už na blogu jsou celkem dlouho, ve článku o nejlepším kynutém těstě. Ale protože je mám tak ráda, říkala jsem si, že by si zasloužily i samostatný článek. A taky novou fotku. 🙂

skořicové motance

Co o receptu říct? Já mám toto kynuté těsto prostě moc ráda. Je vláčné a měkké, příjemně (ne moc) sladké a perfektně se s ním pracuje. Zejména na různé motání a šoulání je jako dělané. 🙂 Příprava je snadná, jen dejte pozor, ať nezabijete droždí a ať máte těsto správně vypracované. Droždí většinou zabije vysoká teplota. Kvásek se připravovat nemusí, ale já to doporučuju, protože tak si snadno a rychle ověříte, že je droždí aktivní. Troška vlahého mléka (zhruba tělesná teplota), špetička cukru a droždí se rozmíchá a na teplém místě nechá několik minut odstát. Jakmile je kvásek krásně bublinkatý a zvedne se, můžete jej bez starostí použít.

Důležité je taky těsto správně vypracovat. Já poslední dobou těsto dělám tak, že jej zhruba 8 až 10 minut vypracuju na nejnižší otáčky bez másla a pak postupně přidám jen velmi mírně povolené (spíš studené) máslo nakrájené na kostičky. Jakmile se máslo zapracuje, je těsto v podstatě hotové a stačí jej už jen zlehka dopracovat v ruce. Těsto je potřeba vypracovat dostatečně, ale zároveň dávejte pozor, ať jej nepřepracujete. Přepracované kynuté je tuhé, trhá se, špatně kyne a po upečení je tvrdé. V ruce se vám to skoro určitě nepovede, ale v robotu se to stát může, zvlášť když zvolíte rychlejší otáčky. Nechte proto robot běžet spíš pomalu, kontrolujte a těsto klidně dopracujte v ruce.

Tomuto těstu velmi prospěje pomalé kynutí. Já jej vždy připravuju den předem a nechávám kynout v lednici. Krom toho, že jste časově flexibilní, to prospěje chuti i struktuře těsta. Se studeným těstem se navíc líp pracuje a nemusíte jej moc podsypávat.

Náplň sestává pouze z několika málo surovin. Másla, cukru a koření. Já většinou používám třtinový cukr (hodí se všechny, muscovado, jemná demerara i sucanat), ale klidně použijte i obyčejný krupicový. Já mám ale ráda tu melasovou “karamelovost”, co dodá cukr třtinový. Co se koření týče, vykašlete se na skořici z obchodu, která vlastně není opravdová skořice. Kupte pravou cejlonskou skořici. Je jemnější, sladce voní i chutná a obsahuje jen stopové množství toxické látky kumarin, kterého je v cassii (nepravá skořice, což je ta z běžného obchodu) celkem dost. A protože v těchto motancích je skořice spousta, pravá skořice je skoro nutnost. 🙂 Samozřejmě u namleté to na první pohled nepoznáte, ale u celé skořice je rozdíl viditelný na první pohled.

Můžete koupit třeba tady, ale mívají ji taky na trzích a ve zdravých výživách. Jestli a kolik do náplně přidáte kardamomu už nechám na vás. Já jej mám moc ráda, ale v přiměřeném množství. Nechci aby náplň kardamomově pálila a víc cítit chci určitě skořici. Špetku kardamomu můžete přidat i do těsta, tam mu to sluší moc.

Někdy se podobné kynuté pečivo potírá ještě cukrovým sirupem. Je to kvůli vláčnosti a trvanlivosti. Já to většinou nedělám, protože mi díky náplni tyto skořicové motance přijdou sladké tak akorát. A hlavně se vždycky sní tak rychle, že zkrátka nehrozí, že by ztvrdly. 🙂

Tak co, upečete si je taky?

Tisk

Skořicové motance

Počet porcí: 12 kousků

Ingredience

Kynuté těsto

  • 300 g hladké mouky nebo půl na půl s hladkou celozrnnou špaldovou
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 120 g mléka či vody
  • 80 g másla

Náplň

  • 75 g másla
  • 75 g jemného třtinového cukru
  • 2-3 lžičky pravé skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu

Postup přípravy

  • Začněte přípravou kynutého těsta. Trochu mléka ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte špetku cukru a droždí. Promíchejte a odložte na teplé místo. Zhruba za 10 minut by měl kvásek krásně bublat a výrazně se zvednout.
  • Do mísy robotu dejte mouku. Ve zbytku mléka nebo vody rozmíchejte vajíčko, cukr a špetku soli. Společně s kváskem přidejte k mouce. Hákem hněťte několik minut na nejnižší otáčky, až se vše spojí a propracuje do hladkého těsta (asi 8 minut). Pak postupně přidejte jen velmi lehce povolené máslo a hněťte dál na nejnižší otáčky, dokud se vše nespojí a těsto není hladké a elastické. Možná budete muset robot několikrát zastavit a máslu do těsta trochu pomoct.
  • Nakonec zlehka prohněťte rukou, vykoulejte hladký bochánek a uložte do olejem vymazané mísy. Potřete i svrchu, přikryjte fólií či sprchovou čepicí a uložte do lednice na 12, 24 nebo klidně i 36 hodin.
  • Na náplň utřete změklé máslo, cukr a koření.
  • Těsto vyválejte na zlehka pomoučené pracovní ploše na velký obdélník.
  • Dvě třetiny potřete náplní.
  • Volnou třetinu přehněte do středu.
  • A přikryjte poslední třetinou. Pokud máte dojem, že je těsto moc měkké, můžete jej v tuto chvíli dát na chvíli do lednice.
  • Těsto otočte o 90° a zlehka přes něj přejeďte válečkem. Rozkrájejte na 12 kousků. Každý kousek vezměte z obou stran a natáhněte.
  • Proužky těsta zatočte do spirálky.
  • A každou spirálku zauzlujte do malého motance.
  • Motance vyskládejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny až hodinu dokynout.
  • Pečte na 180°C asi 15-20 minut dozlatova

Kam dál?

  • Kouign AmannKouign Amann
  • Pražský koláčPražský koláč
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Dvojctihodné koláčeDvojctihodné koláče

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: kardamom, kynuté těsto, máslo, skořice

Předchozí článek « 100% malina
Další článek: Profiterolky Paris Brest »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy