A máme zde další variaci mého oblíbeného lehkého brioškového těsta. Tato lovestory začala už před lety skořicovou babkou a má láska k plněnému, lehce sladkému obláčkovému těstu zatím stále neochabuje. Toto kynuté těsto mě zkrátka hrozně baví a poslední dobou ho peču velmi často. V práci i doma, zkouším různé variace náplní a motání, aby to nebyla nuda a především, abych naplno prozkoumala možnosti tohoto skvělého těsta. A ořechová babka se rozhodně řadí k velmi povedeným a až nebezpečně jedlým pokusům. 🙂
Výše zmíněný recept na babku vychází z Ottolenghiho kuchařky Jerusalem a mám ho ozkoušený a ověřený. Ale často jsem narážela na podobné, ale přece jen trochu odlišné recepty na lehké brioškové těsto, například v kuchařce Honey&Co (píšu o ní zde) či na kurzech s Maškrtnicí. A zkrátka mě zajímalo, zda se drobné variace v poměrech surovin projeví i na konečném výsledku. A tak jsem zkoušela a zkoušela a nakonec se ustálila na tomto receptu, který je jakási fúze výše zmíněných receptů. Poměry se vcelku snadno pamatují a výsledné těsto je příjemně nasládlé, nádherně nadýchané a vláčné.
Už v receptu na meruňkové rolky se rozepisuju o výhodách pomalého kynutí v lednici. Tuto metodu jsem dřív podceňovala, ale dnes na ni nedám dopustit. A mám pro vás ještě jednu výhodu. Vyzkoušela jsem a teď už vím, že těsto v lednici vydrží klidně i čtyři dny. Jen jej dobře pomažte olejem, aby neoschlo. Chápete ty možnosti? Můžete si připravit velkou dávku těsta a každý den snídat čerstvé a pokaždé jiné sladké pečivo! Svět je hned o něco krásnější… 🙂
Náplň má tato ořechová babka méně sladkou, než je klasická ořechová náplň třeba do buchet, zato je tady vylepšená skořicí, kardamomem a pomerančem. K vlašským ořechům to vše krásně ladí a až ochutnáte, budete určitě velmi mile překvapeni, jak se tyto chutě dokonale doplňují…
Ořechová babka
Ingredience
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g světlého třtinového cukru
- 100 ml plnotučného mléka nebo vody
- 1 vejce
- 70 g másla
- špetka soli
na náplň: 200g mletých vlašských ořechů, 75g světlého cukru muscovado, 100g změklého másla, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého kardamomu, kůra z 1 bio pomeranče
Postup přípravy
- Všechny ingredience na těsto si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. V míse robotu smíchejte obě mouky, sůl a kardamom. Do menší misky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a přisypte špetku cukru. Rozmíchejte a nechte asi 10-15 minut odstát, než se začnou tvořit bublinky. Zbytek cukru rozmíchejte s vajíčkem.
- K mouce vlijte vajíčko s cukrem i vzešlý kvásek a začněte míchat na pomalé otáčky. Jakmile se ingredience alespoň částečně spojí, začněte po kouscích přidávat změklé máslo. Na pomalé otáčky míchejte asi 6 minut, dokud těsto není kompaktní a pak ještě chvíli propracujte ručně a vykoulejte si pěkný, hladký bochánek. Vložte do olejem vymazané misky, potřete olejem i zvrchu, přikryjte fólií a uložte na 8-12hodin do lednice.
- Na náplň utřete změklé máslo s cukrem, přidejte mleté vlašské ořechy, koření a kůru z pomeranče a důkladně promíchejte.
- Těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na obdelník zhruba 35x20cm. Se studeným těstem se pracuje dobře a není potřeba skoro vůbec podsypávat, tak zkuste použít opravdu jen minimum mouky, ať není babka zbytečně suchá. Těsto potřete náplní.
- Těsto zarolujte a podélně rozkrojte.
- Obě poloviny těsta stočte do copu řezem nahoru. Konce zahněte pod sebe. Přeneste do máslem vymazané a papírem vyložené chlebíčkové formy (20-25cm x 10cm).
- Přikryjte fólií a nechte asi půl hodinu až hodinu kynout na teplém místě, dokud ještě asi o třetinu nenakyne. Mezitím si rozehřejte troubu na 190°C (170°C horkovzduch). Vykynutou babku vložte do trouby a pečte zhruba 25-30 minut, dokud není na povrchu krásně zlatavá.
- Po vytažení z trouby nechte chvíli zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Naďa Pavlíková
Mňamka, zítra opět snídaní.
elikatesy
Super, to jsem moc ráda! 🙂
Anna
Vynikající recept, ten váš výzkum nebyl zbytečný, moc děkuji, dělám ho už po třetí s velkým úspěchem.
elikatesy
To jsem moc ráda! 🙂