• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Skořicová babka

27 února, 2018 od elikatesy

Mám hrozně ráda sladké kynuté těsto. Sice se k němu až tak často neodhodlám, ale když už buchty, briošky, rolky či třeba vánočku peču, neuvěřitelně si užívám tu nádhernou vůni, linoucí se z trouby. A napjatě čekám, až pečivo vytáhnu a budu moct „zakrojit“. Čas, po který musí upečené kynuté těsto chladnout, aby se po rozkrojení nesrazilo, je někdy až mučivě dlouhý… A tato skořicová babka rozhodně stojí na vyzkoušení.

skořicová babka

Babku jsem pekla už několikrát a je to opravdu jedno z nejlepších kynutých těst, které znám. Vláčným a hebkým, na jazyku se rozplývajícím těstem se linou cestičky slaďoučké skořicové náplně a dohromady vše tvoří dokonalou souhru. Každé sousto je prostě a jednoduše blaho a vy chcete jíst dál a dál. Používám z poloviny špaldovou celozrnnou mouku (nejčastěji tuto), díky níž má těsto zajímavější, lehce oříškovou chuť. Třtinový cukr vyberte co nejjemnější. Pokud máte nějaký hodně hrubý, je dobré ho do náplně nejdřív namlít v robotu. Nebo použijte muscovado, ten je nejlepší, jen je potřeba ho protřít sítem, abyste se ujistili, že v něm nejsou žádné hrudky.

skořicová babka

Pokud jste extra mlsní a máte rádi, když vám v dezertu něco křupe, můžete náplň ještě navíc posypat nasekanými ořechy, třeba vlašskými či pekanovými. Nebo můžete do babky použít úplně jinou náplň, třeba čokoládovou s mandlemi, lískovými či pekanovými ořechy (nebo, pst, nutellu), ale třeba i makovou nebo ořechovou jako do buchet. Skořicová babka je ale rozhodně nejlepší. 🙂

Já většinou toto těsto připravuju rovnou z dvojité dávky. Je totiž úžasně variabilní. I na blogu postupně přibude spousta receptů… 😉

Tisk
5 from 1 vote

Skořicová babka

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g mléka nebo vody
  • 50 g jemného třtinového nebo krupicového cukru

Náplň

  • 75 g másla
  • 75 g světlého cukru muscovado
  • 2 lžičky cejlonské skořice
  • 1/2-1 lžička kardamomu

Postup přípravy

  • Vejce, droždí a máslo na náplň si vytáhněte nejlépe hodinu předem. Smíchejte obě mouky se solí a prosejte do mísy robotu. V trošce vody či mléka si rozpusťte droždí, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek. 
  • Zbytek vody prošlehejte s vejcem a cukrem. Jak droždí, tak vaječno-cukrovou směs přilijte k mouce a promíchejte. Nechte míchat na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí a těsto nezačne být trochu elastické. Postupně do těsta zapracujte velmi mírně změklé máslo (stačí jej vytáhnout z lednice asi 10 minut předem a nakrájet na kostičky). Dál míchejte na nižší otáčky asi 8-10 minut, dokud těsto není hladké a elastické. Vyklopte na vál a ještě chvilku prohněťte v ruce. Vytvarujte bochánek a vložte do olejem vymazané mísy. Přetáhněte fólií a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Popřípadě můžete nechat těsto kynout přes noc v lednici. 
  • Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. jednoduše utřete změklé máslo s cukrem a kořením. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na obdélník. Potřete náplní, jen zhruba centimetr od kraje nechte volný. Nejlíp to jde cukrářskou kartou nebo paletovým nožem. 
  • Těsto zarolujte a rolku podélně rozkrojte ostrým nožem na půlky. 
  • Zamotejte a přitom se snažte, aby rozkrojená část byla nahoře. 
  • Vložte do máslem vymazané formy 10x25cm (pokud není nepřilnavá, vyložte ji raději i pečicím papírem) a znovu přikryjte a nechte kynout asi půl až tři čtvrtě hodiny.
  • Troubu si v dostatečném předstihu rozpalte na 180°C. Jakmile je těsto vykynuté, vložte formu do trouby a nechte ji tam asi 35-45 minut. Po 20 minutách zkontrolujte a pokud příliš tmavne, přikryjte alobalem.
  • Hotovou babku nechte chvíli zchladnout ve formě a pak ji přesuňte na mřížku. A užívejte si tu nádhernou vůni...

 

Kam dál?

  • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Skořicové motanceSkořicové motance
  • Čokoládový věnec s lískovými oříškyČokoládový věnec s lískovými oříšky
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: kynuté těsto, skořice

Předchozí článek « Uzená kachní prsa
Další článek: Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Martina Vojtíšková

    14 března, 2021 at 12:33 pm

    Včera jsem skořícovou babku upekla a moc děkuji za recept…
    Je vynikající.

    Odpovědět
    • elikatesy

      14 března, 2021 at 2:33 pm

      Děkuju! Je to mé nejoblíbenější těsto, musím ji brzy znovu upéct. 🙂

      Odpovědět
  2. Anna

    13 března, 2022 at 7:03 pm

    5 stars
    Babku dle vašeho receptu jsem dělala již 2x, jednou s ořechama a dneska makovou;
    obě babky se povedli a moc chutnali manželovi a synovi. Vřelé díky !!!

    Odpovědět
    • elikatesy

      14 března, 2022 at 9:16 am

      Jé, to jsem moc ráda. Děkuji. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy