Mám hrozně ráda sladké kynuté těsto. Sice se k němu až tak často neodhodlám, ale když už buchty, briošky, rolky či třeba vánočku peču, neuvěřitelně si užívám tu nádhernou vůni, linoucí se z trouby. A napjatě čekám, až pečivo vytáhnu a budu moct „zakrojit“. Čas, po který musí upečené kynuté těsto chladnout, aby se po rozkrojení nesrazilo, je někdy až mučivě dlouhý… A tato skořicová babka rozhodně stojí na vyzkoušení.
Babku jsem pekla už několikrát a je to opravdu jedno z nejlepších kynutých těst, které znám. Vláčným a hebkým, na jazyku se rozplývajícím těstem se linou cestičky slaďoučké skořicové náplně a dohromady vše tvoří dokonalou souhru. Každé sousto je prostě a jednoduše blaho a vy chcete jíst dál a dál. Používám z poloviny špaldovou celozrnnou mouku (nejčastěji tuto), díky níž má těsto zajímavější, lehce oříškovou chuť. Třtinový cukr vyberte co nejjemnější. Pokud máte nějaký hodně hrubý, je dobré ho do náplně nejdřív namlít v robotu. Nebo použijte muscovado, ten je nejlepší, jen je potřeba ho protřít sítem, abyste se ujistili, že v něm nejsou žádné hrudky.
Pokud jste extra mlsní a máte rádi, když vám v dezertu něco křupe, můžete náplň ještě navíc posypat nasekanými ořechy, třeba vlašskými či pekanovými. Nebo můžete do babky použít úplně jinou náplň, třeba čokoládovou s mandlemi, lískovými či pekanovými ořechy (nebo, pst, nutellu), ale třeba i makovou nebo ořechovou jako do buchet. Skořicová babka je ale rozhodně nejlepší. 🙂
Já většinou toto těsto připravuju rovnou z dvojité dávky. Je totiž úžasně variabilní. I na blogu postupně přibude spousta receptů… 😉
Skořicová babka
Ingredience
Kynuté těsto
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 10 g čerstvého droždí
- 70 g másla
- 1 vejce
- 100 g mléka nebo vody
- 50 g jemného třtinového nebo krupicového cukru
Náplň
- 75 g másla
- 75 g světlého cukru muscovado
- 2 lžičky cejlonské skořice
- 1/2-1 lžička kardamomu
Postup přípravy
- Vejce, droždí a máslo na náplň si vytáhněte nejlépe hodinu předem. Smíchejte obě mouky se solí a prosejte do mísy robotu. V trošce vody či mléka si rozpusťte droždí, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek.
- Zbytek vody prošlehejte s vejcem a cukrem. Jak droždí, tak vaječno-cukrovou směs přilijte k mouce a promíchejte. Nechte míchat na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí a těsto nezačne být trochu elastické. Postupně do těsta zapracujte velmi mírně změklé máslo (stačí jej vytáhnout z lednice asi 10 minut předem a nakrájet na kostičky). Dál míchejte na nižší otáčky asi 8-10 minut, dokud těsto není hladké a elastické. Vyklopte na vál a ještě chvilku prohněťte v ruce. Vytvarujte bochánek a vložte do olejem vymazané mísy. Přetáhněte fólií a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Popřípadě můžete nechat těsto kynout přes noc v lednici.
- Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. jednoduše utřete změklé máslo s cukrem a kořením. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na obdélník. Potřete náplní, jen zhruba centimetr od kraje nechte volný. Nejlíp to jde cukrářskou kartou nebo paletovým nožem.
- Těsto zarolujte a rolku podélně rozkrojte ostrým nožem na půlky.
- Zamotejte a přitom se snažte, aby rozkrojená část byla nahoře.
- Vložte do máslem vymazané formy 10x25cm (pokud není nepřilnavá, vyložte ji raději i pečicím papírem) a znovu přikryjte a nechte kynout asi půl až tři čtvrtě hodiny.
- Troubu si v dostatečném předstihu rozpalte na 180°C. Jakmile je těsto vykynuté, vložte formu do trouby a nechte ji tam asi 35-45 minut. Po 20 minutách zkontrolujte a pokud příliš tmavne, přikryjte alobalem.
- Hotovou babku nechte chvíli zchladnout ve formě a pak ji přesuňte na mřížku. A užívejte si tu nádhernou vůni...
Martina Vojtíšková
Včera jsem skořícovou babku upekla a moc děkuji za recept…
Je vynikající.
elikatesy
Děkuju! Je to mé nejoblíbenější těsto, musím ji brzy znovu upéct. 🙂
Anna
Babku dle vašeho receptu jsem dělala již 2x, jednou s ořechama a dneska makovou;
obě babky se povedli a moc chutnali manželovi a synovi. Vřelé díky !!!
elikatesy
Jé, to jsem moc ráda. Děkuji. 🙂