• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Skořicová babka

27 února, 2018 od elikatesy

Mám hrozně ráda sladké kynuté těsto. Sice se k němu až tak často neodhodlám, ale když už buchty, briošky, rolky či třeba vánočku peču, neuvěřitelně si užívám tu nádhernou vůni, linoucí se z trouby. A napjatě čekám, až pečivo vytáhnu a budu moct „zakrojit“. Čas, po který musí upečené kynuté těsto chladnout, aby se po rozkrojení nesrazilo, je někdy až mučivě dlouhý… A tato skořicová babka rozhodně stojí na vyzkoušení.

Babku jsem pekla už několikrát a je to opravdu jedno z nejlepších kynutých těst, které znám. Vláčným a hebkým, na jazyku se rozplývajícím těstem se linou cestičky slaďoučké skořicové náplně a dohromady vše tvoří dokonalou souhru. Každé sousto je prostě a jednoduše blaho a vy chcete jíst dál a dál. Používám z poloviny špaldovou celozrnnou mouku (nejčastěji tuto), díky níž má těsto zajímavější, lehce oříškovou chuť. Třtinový cukr vyberte co nejjemnější. Pokud máte nějaký hodně hrubý, je dobré ho do náplně nejdřív namlít v robotu. Nebo použijte muscovado, ten je nejlepší, jen je potřeba ho protřít sítem, abyste se ujistili, že v něm nejsou žádné hrudky.

Pokud jste extra mlsní a máte rádi, když vám v dezertu něco křupe, můžete náplň ještě navíc posypat nasekanými ořechy, třeba vlašskými či pekanovými. Nebo můžete do babky použít úplně jinou náplň, třeba čokoládovou s mandlemi, lískovými či pekanovými ořechy (nebo, pst, nutellu), ale třeba i makovou nebo ořechovou jako do buchet. Skořicová babka je ale rozhodně nejlepší. 🙂

Tento recept je na malý chlebíček, do formy zhruba 10x20cm, pokud máte velkou chlebíčkovou formu, množství klidně zdvojnásobte. Určitě se sní. 😉skořicová babka

Tisk
5 from 1 vote

Skořicová babka

Ingredience

  • 130 g celozrnné špaldové mouky
  • 130 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g másla rozpuštěného
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g vody
  • 50 g jemného třtinového cukru

na náplň: 75g másla, 75g třtinového cukru, 2 lžičky skořice, 1/2 lžičky kardamomu

    Postup přípravy

    • Vejce, droždí a máslo na náplň si vytáhněte nejlépe hodinu předem. Smíchejte obě mouky se solí a prosejte do mísy robotu. V trošce vody si rozpusťte droždí, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek. 
    • Zbytek vody prošlehejte s vejcem, žloutkem a třtinovým cukrem. Jak droždí, tak vaječno-cukrovou směs přilijte k mouce a promíchejte. Nechte chvíli míchat na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí. Vlijte rozpuštěné máslo (opatrně, aby nevyšplouchlo ven) a dál zpracovávejte na nižší otáčky asi 8-10 minut, dokud není těsto hladké. Vyklopte na vál a ještě chvilku prohněťte v ruce. Vytvarujte bochánek a vložte do olejem vymazané mísy. Přetáhněte fólií a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Popřípadě můžete nechat těsto kynout přes noc v lednici. 
    • Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. jednoduše utřete změklé máslo s cukrem a kořením. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na placku asi 25x40cm. Potřete náplní, jen zhruba centimetr od kraje nechte volný. Nejlíp to jde cukrářskou kartou nebo paletovým nožem. 
    • Těsto zarolujte a rolku podélně rozkrojte ostrým nožem na půlky. 
    • Zamotejte a přitom se snažte, aby rozkrojená část byla nahoře. 
    • Vložte do máslem vymazané formy (pokud není nepřilnavá, vyložte ji raději i pečicím papírem) a znovu přikryjte a nechte kynout asi půl až třičtvrtě hodiny.
    • Už moc nenakyne, jen asi o pětinu, ale nebojte, dožene to v troubě. Tu si v dostatečném předstihu rozpalte na 190°C (nebo 170°C horkovzduch). Jakmile je těsto vykynuté, vložte formu do trouby a nechte ji tam asi 30-35 minut. Zkuste špejlí, nesmí na ní ulpít vlhké těsto. 
    • Hotovou babku nechte chvíli zchladnout ve formě a pak ji přesuňte na mřížku. A užívejte si tu nádhernou vůni...

     

    Kam dál?

    • Skořicové motanceSkořicové motance
    • Pražský koláčPražský koláč
    • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
    • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
    • Ořechová babkaOřechová babka
    • Kouign AmannKouign Amann

    Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: kynuté těsto, skořice

    Předchozí článek « Uzená kachní prsa
    Další článek: Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami »

    Reader Interactions

    Comments

    1. Martina Vojtíšková

      14 března, 2021 at 12:33 pm

      Včera jsem skořícovou babku upekla a moc děkuji za recept…
      Je vynikající.

      Odpovědět
      • elikatesy

        14 března, 2021 at 2:33 pm

        Děkuju! Je to mé nejoblíbenější těsto, musím ji brzy znovu upéct. 🙂

        Odpovědět
    2. Anna

      13 března, 2022 at 7:03 pm

      5 stars
      Babku dle vašeho receptu jsem dělala již 2x, jednou s ořechama a dneska makovou;
      obě babky se povedli a moc chutnali manželovi a synovi. Vřelé díky !!!

      Odpovědět
      • elikatesy

        14 března, 2022 at 9:16 am

        Jé, to jsem moc ráda. Děkuji. 🙂

        Odpovědět

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
    Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
    Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
    Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
    Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
    100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2023 · Elikatesy