• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Uzená kachní prsa

22 února, 2018 od elikatesy

Domácí uzení vůbec není tak složité, jak by se mohlo zdát. Vlastně je to úplně jednoduché a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení, jen hrnec s pokličkou, mřížku či pařáček, alobal a nějaké „palivo“. V dnešním článku vám řeknu jak na to a navíc si připravíme perfektní chuťovku, uzená kachní prsa.

IMG_2506

Základní možnosti nad čím v hrnci udit jsou cukr, sláma, čaj a dřevěné piliny. Hrnec vystelte několika vrstvami alobalu, nasypejte vrstvu zvoleného „paliva“ (čaj, slámu či piliny můžete předem navlhčit), cukru a čaje stačí tenčí vrstva, pilin či slámy dejte trochu víc. Nechejte rozehřát, dokud se nezačne tvořit jemný kouř. Můžete si pomoct flambovací pistolí. Nad hrnec postavte pařáček s ingrediencemi, které chcete vyudit, přikryjete pokličkou (případně ještě navíc utěsněte alobalem) a zanedlouho je hotovo. 🙂

V kouři jídlo i uvaříte, ale to může trvat dost dlouho, a aroma kouře pak může být tak silné a štiplavé, že je to až nepříjemné. Pokud chcete jen jemnější kouřovou vůni, můžete suroviny nejprve předvařit nebo předpéct a pak už jen lehce zaudit. Ze zeleniny vyzkoušejte třeba mrkev, lilek, dýni, houby, papriku, rajčata nebo cibuli. Uzenou zeleninu můžete podávat v celku nebo ji rozmixovat. Výborné je například pyré z uzeného květáku.

Maso můžete v kouři nejdřív předvařit a potom dopéct v troubě nebo opéct na pánvi. Zkuste křidýlka, kostky bůčku či steak. Další možností, která je použita v receptu níže, je to, že maso předem naložíte do směsi cukru a soli, čímž z něj vytáhnete vodu a tím už jej částečně „uvaříte“. Stejná metoda se používá i při přípravě gravlaxu, severské speciality z lososa. Toho ostatně můžete vyudit taky. Nebo zkuste krevety. Vyudit se dají dokonce i mléčné výrobky, například máslo, sýr či smetana, jen je před uzením pořádně obložte ledem.

V receptu níže najdete recept na perfektní uzená kachní prsa, Můžete je podávat jen tak, třeba se sojovou či hoisin omáčkou nebo je použijte do sendviče či na salát.

uzená kachní prsa

Uzená kachní prsa
Ingedience
  • 2 kachní prsa
  • 100g třtinového cukru, 100g mořské soli
  • Na uzení: hnědý cukr, proužky pomerančové kůry, celá skořice, hřebíček a nové koření
Postup

Den předem naložte kachní prsa. Kůži nařízněte do mřížky, smíchejte cukr a sůl a prsa ve směsi důkladně obalte. Přikryjte potravinářskou fólií, zatižte a nechte odležet přes noc. Další den maso omyjte a osušte. Hrnec, ke kterému máte padnoucí pařáček či mřížku (bambusový nebo kovový), vyložte několika vrstvami alobalu. Na alobal nasypte asi půl centimetrovou vrstvu cukru a přidejte pomerančovou kůru, skořici, hřebíček a nové koření. Hrnec zahřívejte na středním ohni, dokud cukr nezačne trošku karamelizovat. Na hrnec postavte pařáček, přiklopte pokličkou a stáhněte plamen na minimum. Uďte 20 minut (nebo 15, pokud chcete prsa trošku růžovější).

 

Článek i s receptem původně vyšel zde, v online verzi magazínu Ego!

Kam dál?

  • Dýňové sušenky s pekanovými ořechyDýňové sušenky s pekanovými ořechy
  • Perníkový dort s brusinkamiPerníkový dort s brusinkami
  • Perníkové lanýžePerníkové lanýže
  • Dýňové sconesDýňové scones
  • Křehký jablečný koláčKřehký jablečný koláč
  • Švestkové koláče s vlašskými ořechyŠvestkové koláče s vlašskými ořechy

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: domácí uzení, kachní prsa, koření

Předchozí článek « Paris Brest
Další článek: Skořicová babka »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Pan Jan

    10 dubna, 2018 at 12:53 am

    Tento je opravdu přesně moje gusto. Děkuji, už objednávám pařáček….. stejně už mi dlouho chybí ve výbavě, párkrát jsem jej nahrazoval obrácenou miskou, na kterou jsem položil talířek, ale na tom nevyudíś

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2018 at 9:16 am

      Pařáček je lepší. 🙂

      Odpovědět
      • Pan Jan

        12 ledna, 2019 at 6:24 pm

        Zdravím, slečno Eli, prsa už se „vaří“ pod prkénkem, tak nám držte palečky ať se nám zítra hezky nakouří. Všem vřele doporučuji vyzkoušet tuto elikatesu. Díky, krásná slečno Eli a hezký večer.

        Odpovědět

Trackbacks

  1. Dýňové skořicové rolky | Elikatesy napsal:
    17 září, 2018 (7:40 am)

    […] se rozhodnete dýni vyudit, předvařte ji do poloměkka a pak můžete postupovat stejně jako v receptu na uzená kachní […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy