• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Uzená kachní prsa

22 února, 2018 od elikatesy

Domácí uzení vůbec není tak složité, jak by se mohlo zdát. Vlastně je to úplně jednoduché a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení, jen hrnec s pokličkou, mřížku či pařáček, alobal a nějaké “palivo”. V dnešním článku vám řeknu jak na to a navíc si připravíme perfektní chuťovku, uzená kachní prsa.

IMG_2506

Základní možnosti nad čím v hrnci udit jsou cukr, sláma, čaj a dřevěné piliny. Hrnec vystelte několika vrstvami alobalu, nasypejte vrstvu zvoleného “paliva” (čaj, slámu či piliny můžete předem navlhčit), cukru a čaje stačí tenčí vrstva, pilin či slámy dejte trochu víc. Nechejte rozehřát, dokud se nezačne tvořit jemný kouř. Můžete si pomoct flambovací pistolí. Nad hrnec postavte pařáček s ingrediencemi, které chcete vyudit, přikryjete pokličkou (případně ještě navíc utěsněte alobalem) a zanedlouho je hotovo. 🙂

V kouři jídlo i uvaříte, ale to může trvat dost dlouho, a aroma kouře pak může být tak silné a štiplavé, že je to až nepříjemné. Pokud chcete jen jemnější kouřovou vůni, můžete suroviny nejprve předvařit nebo předpéct a pak už jen lehce zaudit. Ze zeleniny vyzkoušejte třeba mrkev, lilek, dýni, houby, papriku, rajčata nebo cibuli. Uzenou zeleninu můžete podávat v celku nebo ji rozmixovat. Výborné je například pyré z uzeného květáku.

Maso můžete v kouři nejdřív předvařit a potom dopéct v troubě nebo opéct na pánvi. Zkuste křidýlka, kostky bůčku či steak. Další možností, která je použita v receptu níže, je to, že maso předem naložíte do směsi cukru a soli, čímž z něj vytáhnete vodu a tím už jej částečně “uvaříte”. Stejná metoda se používá i při přípravě gravlaxu, severské speciality z lososa. Toho ostatně můžete vyudit taky. Nebo zkuste krevety. Vyudit se dají dokonce i mléčné výrobky, například máslo, sýr či smetana, jen je před uzením pořádně obložte ledem.

V receptu níže najdete recept na perfektní uzená kachní prsa, Můžete je podávat jen tak, třeba se sojovou či hoisin omáčkou nebo je použijte do sendviče či na salát.

uzená kachní prsa

Uzená kachní prsa
Ingedience
  • 2 kachní prsa
  • 100g třtinového cukru, 100g mořské soli
  • Na uzení: hnědý cukr, proužky pomerančové kůry, celá skořice, hřebíček a nové koření
Postup

Den předem naložte kachní prsa. Kůži nařízněte do mřížky, smíchejte cukr a sůl a prsa ve směsi důkladně obalte. Přikryjte potravinářskou fólií, zatižte a nechte odležet přes noc. Další den maso omyjte a osušte. Hrnec, ke kterému máte padnoucí pařáček či mřížku (bambusový nebo kovový), vyložte několika vrstvami alobalu. Na alobal nasypte asi půl centimetrovou vrstvu cukru a přidejte pomerančovou kůru, skořici, hřebíček a nové koření. Hrnec zahřívejte na středním ohni, dokud cukr nezačne trošku karamelizovat. Na hrnec postavte pařáček, přiklopte pokličkou a stáhněte plamen na minimum. Uďte 20 minut (nebo 15, pokud chcete prsa trošku růžovější).

 

Článek i s receptem původně vyšel zde, v online verzi magazínu Ego!

Kam dál?

  • Perníkové lanýžePerníkové lanýže
  • Dýňové sconesDýňové scones
  • Křehký jablečný koláčKřehký jablečný koláč
  • Švestkové koláče s vlašskými ořechyŠvestkové koláče s vlašskými ořechy
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Veganský mrkvový dortVeganský mrkvový dort

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: domácí uzení, kachní prsa, koření

Předchozí článek « Paris Brest
Další článek: Skořicová babka »

Reader Interactions

Comments

  1. Pan Jan

    10 dubna, 2018 at 12:53 am

    Tento je opravdu přesně moje gusto. Děkuji, už objednávám pařáček….. stejně už mi dlouho chybí ve výbavě, párkrát jsem jej nahrazoval obrácenou miskou, na kterou jsem položil talířek, ale na tom nevyudíś

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2018 at 9:16 am

      Pařáček je lepší. 🙂

      Odpovědět
      • Pan Jan

        12 ledna, 2019 at 6:24 pm

        Zdravím, slečno Eli, prsa už se “vaří” pod prkénkem, tak nám držte palečky ať se nám zítra hezky nakouří. Všem vřele doporučuji vyzkoušet tuto elikatesu. Díky, krásná slečno Eli a hezký večer.

        Odpovědět

Trackbacks

  1. Dýňové skořicové rolky | Elikatesy napsal:
    17 září, 2018 (7:40 am)

    […] se rozhodnete dýni vyudit, předvařte ji do poloměkka a pak můžete postupovat stejně jako v receptu na uzená kachní […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy