Domácí uzení vůbec není tak složité, jak by se mohlo zdát. Vlastně je to úplně jednoduché a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení, jen hrnec s pokličkou, mřížku či pařáček, alobal a nějaké “palivo”. V dnešním článku vám řeknu jak na to a navíc si připravíme perfektní chuťovku, uzená kachní prsa.
Základní možnosti nad čím v hrnci udit jsou cukr, sláma, čaj a dřevěné piliny. Hrnec vystelte několika vrstvami alobalu, nasypejte vrstvu zvoleného “paliva” (čaj, slámu či piliny můžete předem navlhčit), cukru a čaje stačí tenčí vrstva, pilin či slámy dejte trochu víc. Nechejte rozehřát, dokud se nezačne tvořit jemný kouř. Můžete si pomoct flambovací pistolí. Nad hrnec postavte pařáček s ingrediencemi, které chcete vyudit, přikryjete pokličkou (případně ještě navíc utěsněte alobalem) a zanedlouho je hotovo. 🙂
V kouři jídlo i uvaříte, ale to může trvat dost dlouho, a aroma kouře pak může být tak silné a štiplavé, že je to až nepříjemné. Pokud chcete jen jemnější kouřovou vůni, můžete suroviny nejprve předvařit nebo předpéct a pak už jen lehce zaudit. Ze zeleniny vyzkoušejte třeba mrkev, lilek, dýni, houby, papriku, rajčata nebo cibuli. Uzenou zeleninu můžete podávat v celku nebo ji rozmixovat. Výborné je například pyré z uzeného květáku.
Maso můžete v kouři nejdřív předvařit a potom dopéct v troubě nebo opéct na pánvi. Zkuste křidýlka, kostky bůčku či steak. Další možností, která je použita v receptu níže, je to, že maso předem naložíte do směsi cukru a soli, čímž z něj vytáhnete vodu a tím už jej částečně “uvaříte”. Stejná metoda se používá i při přípravě gravlaxu, severské speciality z lososa. Toho ostatně můžete vyudit taky. Nebo zkuste krevety. Vyudit se dají dokonce i mléčné výrobky, například máslo, sýr či smetana, jen je před uzením pořádně obložte ledem.
V receptu níže najdete recept na perfektní uzená kachní prsa, Můžete je podávat jen tak, třeba se sojovou či hoisin omáčkou nebo je použijte do sendviče či na salát.
Uzená kachní prsa
Ingedience
- 2 kachní prsa
- 100g třtinového cukru, 100g mořské soli
- Na uzení: hnědý cukr, proužky pomerančové kůry, celá skořice, hřebíček a nové koření
Postup
Den předem naložte kachní prsa. Kůži nařízněte do mřížky, smíchejte cukr a sůl a prsa ve směsi důkladně obalte. Přikryjte potravinářskou fólií, zatižte a nechte odležet přes noc. Další den maso omyjte a osušte. Hrnec, ke kterému máte padnoucí pařáček či mřížku (bambusový nebo kovový), vyložte několika vrstvami alobalu. Na alobal nasypte asi půl centimetrovou vrstvu cukru a přidejte pomerančovou kůru, skořici, hřebíček a nové koření. Hrnec zahřívejte na středním ohni, dokud cukr nezačne trošku karamelizovat. Na hrnec postavte pařáček, přiklopte pokličkou a stáhněte plamen na minimum. Uďte 20 minut (nebo 15, pokud chcete prsa trošku růžovější).
Článek i s receptem původně vyšel zde, v online verzi magazínu Ego!
Pan Jan
Tento je opravdu přesně moje gusto. Děkuji, už objednávám pařáček….. stejně už mi dlouho chybí ve výbavě, párkrát jsem jej nahrazoval obrácenou miskou, na kterou jsem položil talířek, ale na tom nevyudíś
elikatesy
Pařáček je lepší. 🙂
Pan Jan
Zdravím, slečno Eli, prsa už se “vaří” pod prkénkem, tak nám držte palečky ať se nám zítra hezky nakouří. Všem vřele doporučuji vyzkoušet tuto elikatesu. Díky, krásná slečno Eli a hezký večer.