Dýňové sušenky s pekanovými ořechy jsou skvělým způsobem, jak se naladit na podzimní notu. Ale skvěle poslouží, i pokud chcete, aby vám to doma „vánočně“ zavonělo i bez pečení cukroví. 😉 Snoubí se v nich chuť dýně, javorového sirupu, hnědého cukru, zkaramelizovaného (oříškového) másla a hřejivého koření. Švih dodají křupavé pekanové ořechy a gold čokoláda. Zkrátka jednoduchá dobrota plná chuti.
Tyto sušenky jsou vážně snadné a mají snad jen jedno drobné úskalí. Hnědé máslo. Už jste o něm slyšeli, či jej dokonce připravovali? Je to dokonalost… Máslo samo o sobě je snad má nejoblíbenější ingredience, ale hnědé máslo je ještě další level. 🙂 Jde o máslo, které zahříváte, dokud se bílkoviny v něm obsažené nezkaramelizují. Voní pak jak pražené oříšky (ve francouzštině se mu říká beurre noisette). Složité to není, ale bílkoviny v másle karamelizují poměrně rychle a je proto potřeba rendlík sledovat ostřížím zrakem.
Fajn trik je mít vedle misku s ledovou vodou a jakmile se máslo rozvoní, hned rendlík zchladit a tím přerušit var, který by v rozpáleném rendlíku mohl dál pokračovat a i mimo plamen máslo spálit. Stejně jako u karamelu, doporučuju hnědé máslo připravovat v nerezovém rendlíku, nikoliv teflonovém, kde neuvidíte barvu.
Důležitou ingredienci je u dýňových sušenek samozřejmě dýně, konkrétně dýňové pyré. To se u nás moc koupit nedá, tak nezbývá, než si jej připravit. Já to dělám tak, že dýni (i se slupkou) upeču doměkka, pak slupku stáhnu, dýni rozmixuju a přepasíruju. Hodí se třeba dýně Hokkaido (tam není potřeba stahovat slupku) nebo máslová. Doporučuju ji pak nechat trochu vykapat v sítu vyloženém plátýnkem nebo čistou utěrkou, chuť bude intenzivnější.
Pumpkin spice koupíte třeba tady, ale klidně použijte i nějaké kvalitní perníkové koření. A skořici vždy cejlonskou, nikoliv čínskou cassia, která se prodává běžně.
A to je k přípravě asi vše. Tyto dýňové sušenky můžete připravovat celý podzim i zimu, zaručeně vám zvednou náladu v jakkoliv pošmourném počasí. 🙂
Dýňové sušenky s pekanovými ořechy
Ingredience
- 250 g másla
- 150 g světlého cukru muscovado
- 2 žloutky
- 30 g javorového sirupu
- 80 g dýňového pyré
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1,5 lžičky pumpkin spice
- 1 lžička skořice
- 150 g pekanových ořechů
- gold čokoláda na ozdobu
Postup přípravy
- Nejprve připravte hnědé máslo. Máslo rozpusťte v rendlíku a dál zahřívejte, dokud nezkaramelizuje a nevoní po oříšcích. Ihned rendlík zchlaďte v misce s ledovou vodou. Odvažte 200g a nechte dojít pokojové teploty.
- K máslu přidejte cukr, javorový sirup, žloutky a dýňové pyré a promixujte tyčovým mixérem. V míse promíchejte metličkou mouku s ostatními suchými ingrediencemi. Ořechy nasekejte nahrubo.
- K suchým ingrediencím přilijte tekutou směs a promíchejte. Přidejte ořechy.
- Z těsta odebírejte kousky (můžete si pomoct naběračkou na zmrzlinu) a vyválejte kuličky. Dávejte na plech vyložený pečicím papírem a trochu zploštěte. Mezi jednotlivými sušenkami nechte místo, trochu se roztečou. Vyjde vám 24 sušenek (2 plechy).
- Pečte na 180°C asi 12-15 minut, dokud okraje nezezlátnou. Nechte vychladnout a pak pocákejte rozpuštěnou gold čokoládou.
Napsat komentář