Vánoce, vánoce přicházejí… ano, pokud se pouštíte do nepečeného cukroví, tak už jsou vánoce opravdu za rohem. 🙂 Jestli jste jako já, tak každý rok vyzkoušíte alespoň jeden nový nepečený druh. A pokud ještě nevíte jaký, hlasuju za tyto pistáciové kuličky s bílou čokoládou. Jsou totiž fakt skvělé!
Tyto kuličky se skládají z pistáciového nugátu a pistáciového marcipánu. A obalila jsem je v bílé čokoládě. Zkrátka samé dobré věci. 🙂 Nugát je velmi snadný, jednoduše smícháte rozpuštěnou bílou čokoládu s pistáciovou pastou. Pistáciovou pastu můžete použít jakoukoliv, ale pro extra krásnou zelenou barvu doporučuju pastu Lepé.
Připravený nugát můžete buď nalít do obdélníkové misky vyložené potravinovou fólií a po ztuhnutí nakrájet na kostičky, které v prstech lehce zakulatíte. Nebo si můžete pořídit formu, ve které nugát zamrazíte a pak vyloupnete.
Marcipán jsem připravila z kupovaného marcipánu. Do marcipánu jsem zamíchala mleté pistácie a konzistenci doladila trochou amaretta. Doporučuju blanšírované pistácie, mají krásnou barvu, žádné slupičky a jemnou, čistou chuť. Marcipán kupte kvalitní, s co nejvyšším obsahem mandlí. Můžete si jej připravit i sami z mandlové mouky a moučkového cukru (poměr klasicky 1:1, můžete jít na 60% mandlí a 40% cukru). Mnoho receptů na domácí marcipán používá ke spojení suchých ingrediencí syrový bílek. Já to ovšem nedoporučuji. Raději použijte amaretto, marcipán bude mít mnohem lepší trvanlivost. Já ovšem tady použila kupovaný protože je plastičtější a jemnější, než domácí marcipán a to se při obalování celkem hodí. Pro trochu osvěžení můžete k marcipánu přidat najemno nastrouhanou citronovou kůru nebo pár kapek citronového oleje.
A pak už tu je jen poleva, tu připravíte smícháním rozpuštěné bílé čokolády (doporučuju vybírat méně sladkou, mrkněte třeba sem do článku) a neutrálního oleje (nejčastěji se v cukrařině používá olej z hroznových jader). Kuličky napichujte na jehlu či párátko a v čokoládě namočte. Nechte trochu okapat, spodek otřete a položte na pečicí papír. Nechte ztuhnout. Na dozdobení jsem pak čokoládu obarvila špetkou matcha čaje.
Nepečené cukroví se připravuje naposled nejen proto, že nepotřebuje rozležet, ale taky proto, že má zpravidla nejkratší trvanlivost. U těchto kuliček to úplně neplatí, v lednici vydrží celkem dlouho, ale čerstvé přece jen chutnají o něco líp, takže se do nich nepouštějte dřív, než týden před Štědrým dnem.
Pokud jste milovníci zelených oříšků, tak pro vás budou tyto pistáciové kuličky s bílou čokoládou jistě nové oblíbené cukroví. Já je poprvé připravila loni a letos si je jistě zopakuji. 🙂
Pistáciové kuličky s bílou čokoládou
Ingredience
Pistáciový nugát
- 120 g bílé čokolády
- 100 g pistáciové pasty
Pistáciový marcipán
- 300 g mandlového marcipánu
- 150 g mletých blanšírovaných pistácií
- 20 g amaretta (nebo dle potřeby)
- kůra z 1 bio citronu (není nutné)
Na dokončení
- 200 g bílé čokolády
- 15 g neutrálního oleje
- matcha
Postup přípravy
- Začněte přípravou pistáciového nugátu. Čokoládu rozpusťte a přidejte pistáciovou pastu. Promíchejte a nalijte do misky vyložené potravinářskou fólií. Nechte ztuhnout.
- Nugát rozkrájejte na kostičky a kostičky zlehka zformujte do kuliček.
- K marcipánu přidejte mleté pistácie a přidejte tolik amaretta, aby se hmota dobře spojila. Rozdělte na tolik kousků, kolik máte kuliček nugátu a každou kuličku marcipánem obalte.
- Čokoládu rozpusťte a přidejte olej. Každou kuličku namočte do čokolády. Nechte ztuhnout. Zbytek čokolády obarvěte matchou a kuličky přestříkejte.
Napsat komentář