Má publikační aktivita bývá v prosinci každoročně dost chabá. Pečení cukroví a kurzy mě většinou plně zaměstnávaly. Ale teď se přidala Sofinka a já pochopila, co znamená opravdu vůbec nic nestíhat… 🙂 Ale slíbila jsem si, že alespoň jeden druh cukroví na blog přidám. Kávové oválky peču už hodně let a mám je moc ráda. Ocení je především milovníci kávy (no neke!) a taky milovníci krémového cukroví. 🙂
Toto cukroví sestává z kávového křehkého těsta, kávového švýcarského máslového krému, kávové cukrové polevy a libovolného zdobení. Já dávám čokoládové kávové zrno, ale krásně by vypadala i jednoduchá linka čokolády.
Pojďme si teď ve stručnosti říct pár tipů, aby se cukroví hezky povedlo. Spoustu tipů na pečení cukroví najdete tady, ve velkém článku o přípravě cukroví. Ale ani tady vás neochudím o pár informací. 🙂
Křehké těsto jsme tady na blogu probrali už mnohokrát a proto už jistě všichni víte, že při přípravě platí dvě hlavní pravidla. Co nejmíň těsto zpracovávat a dopřát mu dostatek odpočinku v chladu. Já linecké zpracovávám drobenkovou metodou, což znamená, že zpracuju mouku, cukr a studené (!) máslo do drobenky, pak přidám žloutek a už jen v rychlosti zapracuju. Pak těsto zabalím a nechám odpočinout. Těsto připravte minimálně den dopředu. V lednici ale vydrží i týden, což je před Vánoci fajn. Nic vás netlačí a jste časově flexibilní. 🙂
Odpočinuté těsto nechte chvilinku povolit, vyválejte (já vyvaluju mezi dvěma archy pečicího papíru), vykrájejte tvary a pak opět šup do chladu. Ze ztuhlého těsta se vykrájené tvary odebírají mnohem líp a krásně je přenesete na plech. Před samotným pečením můžete plech s vykrájenými tvary dát opět na chvilku do chladu. Pokud máte airmat podložku, pečte křehké těsto na ní. Pokud nemáte, zauvažujte, zda nepořídit. Je vážně skvělá a křehké těsto se na ní upeče krásně rovnoměrně. A hlavně se vůbec nevlní. Jinak samozřejmě použijte pečicí papír.
Křehké těsto se dobře peče na horkovzduch, můžete péct i několik plechů naráz (ale zkontrolujte, jestli nepotřebují v půlce pečení prohodit). Já peču na 160°C asi 10-12 minut dozlatova. Hotové tvary dám do krabice vyložené pečicím papírem, dám na balkon a plním až těsně před Štědrým dnem.
Pokud budete cukroví zdobit kávovou polevou, je třeba to udělat před plněním krémem a nechat polevě dostatečný čas na zaschnutí. V případě, že máte doma sucho a teplo, stačí většinou přes noc, pokud ne nebo uděláte polevu tekutější, může to trvat i dva dny. Kdybyste slepili cukroví s nezaschlou polevou, už by venku v chladu nedoschla, naopak by ještě víc zvlhla.
Co se kávových zrnek týče, vždycky jsem je kupovala (najdete je třeba tady). Ale přece jen, není to žádná chuťová bomba, tak jsem si je letos vylila z temperované čokolády sama. Pokud se vám s tím taky bude chtít crcat, formu najdete tady. 🙂
Švýcarský máslový krém je krém z bílkového sněhu šlehaného nad parou. Jaké zásady platí pro jeho přípravu? Zaprvé, bílky s cukrem zahřívejte nad parou za občasného míchání stěrkou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Klidně do směsi sáhněte a promněte ji mezi prsty, tak to nejlíp poznáte. Bílky pak šlehejte do zcela pevného a studeného sněhu. Pak postupně vmíchejte lehce povolené máslo a vyšlehejte do hladkého krému. Po přidání másla se krém skoro vždy srazí a vypadá hrozně, ale nebojte, šlehejte dál a nakonec dosáhnete krásně hladkého nadýchaného krému.
No a pak už krémem cukroví jen spojíte a kávové oválky jsou hotové! 🙂
Kávové oválky
Ingredience
Těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g másla
- 80 g cukru moučka
- 30 g žloutků (asi 2 žloutky)
- 1-2 lžíce mleté kávy
- 1/2 lžičky kardamomu (není nutné)
Kávový švýcarský máslový krém
- 60 g bílků (asi 2 bílky)
- 60 g cukru krupice
- 150 g másla
- 20 g espressa
- 15 g kávového likéru (Kahlua)
- velká špetka soli
Kávová poleva
- 100 g cukru moučka
- 20 g bílků
- 15-30 g kávy
Na dokončení
- čokoládová kávová zrna
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta. Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr, mletou kávu, kardamom (pokud jej používáte) a studené máslo nakrájené na kostičky. K-metlou zpracujte v drobenku. Pak přidejte žloutky a několika pulsy zapracujte. Vyklopte na linku a několika tahy hranou dlaně těsto dopracujte. Zabalte a odložte přes noc do chladu.
- Těsto rozdělte na polovinu, nechte chvilku povolit a pak vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Vykrájejte tvary a dejte ztuhnout do lednice. Ze ztuhlého těsta vyloupněte vykrájené tvary, přeneste na plech vyložený airmat podložkou nebo pečicím papírem a dejte opět vychladit. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Pečte ve troubě vyhřáté na 160°C horkovzduch asi 10-12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Nechte vychladnout a uložte do krabice vyložené pečicím papírem nebo alobalem.
- Den či dva před plněním si připravte kávovou polevu. V robotu utřete prosátý moučkový cukr s bílkem a kávou do hladké a ne příliš husté polevy. Štětečkem potřete polovinu tvarů, pokud chcete, ozdobte kávovým zrnkem. Nechte v teple a suchu zaschnout (může to trvat až dva dny).
- Na závěr připravte kávový máslový krém. Bílky s cukrem zahřívejte za občasného míchání nad parou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs přesuňte do robotu a vyšlehejte pevný sníh. Jakmile je sníh pevný a zcela studený, postupně zašlehejte máslo. Směs se nejdřív srazí, ale nebojte se a šlehejte dál, nakonec se spojí. Vyšlehejte hladký a nadýchaný krém. Nakonec zašlehejte studenou kávu a kávový likér.
- Krém přesuňte do cukrářského pytlíku s menší řezanou špičkou a cukroví naplňte a spojte. Ve vzduchotěsné krabici uložte do chladu.
Lenka Jarkovská
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho nebo jaká teplota má být? (Bílky) mám strach ze syrového vejce. Děkuji
elikatesy
Pokud myslíte bílky na krém, většinou se zahřívají tak 60st., což není stoprocentně bezpečná teplota. Navíc jsou bílky i v polevě, ty se nezahřívají vůbec. Doporučuju zajet do Makra a koupit pasterované bílky v tetrapaku. 🙂