• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kávové oválky

20 prosince, 2022 od elikatesy

Má publikační aktivita bývá v prosinci každoročně dost chabá. Pečení cukroví a kurzy mě většinou plně zaměstnávaly. Ale teď se přidala Sofinka a já pochopila, co znamená opravdu vůbec nic nestíhat… 🙂 Ale slíbila jsem si, že alespoň jeden druh cukroví na blog přidám. Kávové oválky peču už hodně let a mám je moc ráda. Ocení je především milovníci kávy (no neke!) a taky milovníci krémového cukroví. 🙂

kávové oválky

Toto cukroví sestává z kávového křehkého těsta, kávového švýcarského máslového krému, kávové cukrové polevy a libovolného zdobení. Já dávám čokoládové kávové zrno, ale krásně by vypadala i jednoduchá linka čokolády.

Pojďme si teď ve stručnosti říct pár tipů, aby se cukroví hezky povedlo. Spoustu tipů na pečení cukroví najdete tady, ve velkém článku o přípravě cukroví. Ale ani tady vás neochudím o pár informací. 🙂

Křehké těsto jsme tady na blogu probrali už mnohokrát a proto už jistě všichni víte, že při přípravě platí dvě hlavní pravidla. Co nejmíň těsto zpracovávat a dopřát mu dostatek odpočinku v chladu. Já linecké zpracovávám drobenkovou metodou, což znamená, že zpracuju mouku, cukr a studené (!) máslo do drobenky, pak přidám žloutek a už jen v rychlosti zapracuju. Pak těsto zabalím a nechám odpočinout. Těsto připravte minimálně den dopředu. V lednici ale vydrží i týden, což je před Vánoci fajn. Nic vás netlačí a jste časově flexibilní. 🙂

Odpočinuté těsto nechte chvilinku povolit, vyválejte (já vyvaluju mezi dvěma archy pečicího papíru), vykrájejte tvary a pak opět šup do chladu. Ze ztuhlého těsta se vykrájené tvary odebírají mnohem líp a krásně je přenesete na plech. Před samotným pečením můžete plech s vykrájenými tvary dát opět na chvilku do chladu. Pokud máte airmat podložku, pečte křehké těsto na ní. Pokud nemáte, zauvažujte, zda nepořídit. Je vážně skvělá a křehké těsto se na ní upeče krásně rovnoměrně. A hlavně se vůbec nevlní. Jinak samozřejmě použijte pečicí papír.

Křehké těsto se dobře peče na horkovzduch, můžete péct i několik plechů naráz (ale zkontrolujte, jestli nepotřebují v půlce pečení prohodit). Já peču na 160°C asi 10-12 minut dozlatova. Hotové tvary dám do krabice vyložené pečicím papírem, dám na balkon a plním až těsně před Štědrým dnem.

Pokud budete cukroví zdobit kávovou polevou, je třeba to udělat před plněním krémem a nechat polevě dostatečný čas na zaschnutí. V případě, že máte doma sucho a teplo, stačí většinou přes noc, pokud ne nebo uděláte polevu tekutější, může to trvat i dva dny. Kdybyste slepili cukroví s nezaschlou polevou, už by venku v chladu nedoschla, naopak by ještě víc zvlhla.

Co se kávových zrnek týče, vždycky jsem je kupovala (najdete je třeba tady). Ale přece jen, není to žádná chuťová bomba, tak jsem si je letos vylila z temperované čokolády sama. Pokud se vám s tím taky bude chtít crcat, formu najdete tady. 🙂

Švýcarský máslový krém je krém z bílkového sněhu šlehaného nad parou. Jaké zásady platí pro jeho přípravu? Zaprvé, bílky s cukrem zahřívejte nad parou za občasného míchání stěrkou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Klidně do směsi sáhněte a promněte ji mezi prsty, tak to nejlíp poznáte. Bílky pak šlehejte do zcela pevného a studeného sněhu. Pak postupně vmíchejte lehce povolené máslo a vyšlehejte do hladkého krému. Po přidání másla se krém skoro vždy srazí a vypadá hrozně, ale nebojte, šlehejte dál a nakonec dosáhnete krásně hladkého nadýchaného krému.

No a pak už krémem cukroví jen spojíte a kávové oválky jsou hotové! 🙂

Tisk

Kávové oválky

Ingredience

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 30 g žloutků (asi 2 žloutky)
  • 1-2 lžíce mleté kávy
  • 1/2 lžičky kardamomu (není nutné)

Kávový švýcarský máslový krém

  • 60 g bílků (asi 2 bílky)
  • 60 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 20 g espressa
  • 15 g kávového likéru (Kahlua)
  • velká špetka soli

Kávová poleva

  • 100 g cukru moučka
  • 20 g bílků
  • 15-30 g kávy

Na dokončení

  • čokoládová kávová zrna

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta. Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr, mletou kávu, kardamom (pokud jej používáte) a studené máslo nakrájené na kostičky. K-metlou zpracujte v drobenku. Pak přidejte žloutky a několika pulsy zapracujte. Vyklopte na linku a několika tahy hranou dlaně těsto dopracujte. Zabalte a odložte přes noc do chladu.
  • Těsto rozdělte na polovinu, nechte chvilku povolit a pak vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Vykrájejte tvary a dejte ztuhnout do lednice. Ze ztuhlého těsta vyloupněte vykrájené tvary, přeneste na plech vyložený airmat podložkou nebo pečicím papírem a dejte opět vychladit. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Pečte ve troubě vyhřáté na 160°C horkovzduch asi 10-12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Nechte vychladnout a uložte do krabice vyložené pečicím papírem nebo alobalem.
  • Den či dva před plněním si připravte kávovou polevu. V robotu utřete prosátý moučkový cukr s bílkem a kávou do hladké a ne příliš husté polevy. Štětečkem potřete polovinu tvarů, pokud chcete, ozdobte kávovým zrnkem. Nechte v teple a suchu zaschnout (může to trvat až dva dny).
  • Na závěr připravte kávový máslový krém. Bílky s cukrem zahřívejte za občasného míchání nad parou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs přesuňte do robotu a vyšlehejte pevný sníh. Jakmile je sníh pevný a zcela studený, postupně zašlehejte máslo. Směs se nejdřív srazí, ale nebojte se a šlehejte dál, nakonec se spojí. Vyšlehejte hladký a nadýchaný krém. Nakonec zašlehejte studenou kávu a kávový likér.
  • Krém přesuňte do cukrářského pytlíku s menší řezanou špičkou a cukroví naplňte a spojte. Ve vzduchotěsné krabici uložte do chladu.

Kam dál?

  • Cukroví – rady a tipyCukroví – rady a tipy
  • Čokoládové bochánky s karamelemČokoládové bochánky s karamelem
  • ÚlkyÚlky
  • Mandlové medové trojúhelníčkyMandlové medové trojúhelníčky
  • Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika
  • Raw karamelové bonbony s čokoládouRaw karamelové bonbony s čokoládou

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: cukroví, káva

Předchozí článek « Dýňové scones
Další článek: Perníkové lanýže »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Tohle nejsou obyčejné čokoládové sušenky, to Tohle nejsou obyčejné čokoládové sušenky, tohle je extra čokoládové sušenkové blaho. Představte si, že se do sebe zamilovaly sušenky a brownies a měli spolu děti... tak tohle jsou ty děti. 🤎
Recept je na blogu už dlouho (odkaz dám do bia), ale říkala jsem si, že je čas upéct je znovu a vyzkoušet i varianty s jinými, než pekanovými ořechy. Všechny byly skvělé. 🤤  Ingredience
250g tmavé čokolády
50g másla
2 vejce
150g světlého muscovado cukru
75g hladké mouky
1 lžička (5g) bio kypřicího prášku 
Špetka soli
Vanilka nebo vanilkový extrakt
asi 200g nahrubo nasekaných ořechů (pekanové, lískové, pistácie,...)  Postup
Čokoládu a máslo rozpusťte. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přidejte čokoládu, sůl a vanilku. Nakonec zlehka vmíchejte mouku promíchanou s kypřicím práškem. V tento moment těsto vypadá spíš jako těsto na buchtu, ale nelekejte se a dejte jej ztuhnout do lednice. 
Pak odkrajujte kousky, vyválejte kuličky a obalte je v oříšcích. Zlehka zploštěte a poskládané na plech (nechte jim rozestupy, dost se roztečou). Pečte na 180°C asi 9-11 minut podle velikosti.  #foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#chocolatecookies #browniescookies #gonuts #cokoladovesusenky
Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy