• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kávové oválky

20 prosince, 2022 od elikatesy

Má publikační aktivita bývá v prosinci každoročně dost chabá. Pečení cukroví a kurzy mě většinou plně zaměstnávaly. Ale teď se přidala Sofinka a já pochopila, co znamená opravdu vůbec nic nestíhat… 🙂 Ale slíbila jsem si, že alespoň jeden druh cukroví na blog přidám. Kávové oválky peču už hodně let a mám je moc ráda. Ocení je především milovníci kávy (no neke!) a taky milovníci krémového cukroví. 🙂

kávové oválky

Toto cukroví sestává z kávového křehkého těsta, kávového švýcarského máslového krému, kávové cukrové polevy a libovolného zdobení. Já dávám čokoládové kávové zrno, ale krásně by vypadala i jednoduchá linka čokolády.

Pojďme si teď ve stručnosti říct pár tipů, aby se cukroví hezky povedlo. Spoustu tipů na pečení cukroví najdete tady, ve velkém článku o přípravě cukroví. Ale ani tady vás neochudím o pár informací. 🙂

Křehké těsto jsme tady na blogu probrali už mnohokrát a proto už jistě všichni víte, že při přípravě platí dvě hlavní pravidla. Co nejmíň těsto zpracovávat a dopřát mu dostatek odpočinku v chladu. Já linecké zpracovávám drobenkovou metodou, což znamená, že zpracuju mouku, cukr a studené (!) máslo do drobenky, pak přidám žloutek a už jen v rychlosti zapracuju. Pak těsto zabalím a nechám odpočinout. Těsto připravte minimálně den dopředu. V lednici ale vydrží i týden, což je před Vánoci fajn. Nic vás netlačí a jste časově flexibilní. 🙂

Odpočinuté těsto nechte chvilinku povolit, vyválejte (já vyvaluju mezi dvěma archy pečicího papíru), vykrájejte tvary a pak opět šup do chladu. Ze ztuhlého těsta se vykrájené tvary odebírají mnohem líp a krásně je přenesete na plech. Před samotným pečením můžete plech s vykrájenými tvary dát opět na chvilku do chladu. Pokud máte airmat podložku, pečte křehké těsto na ní. Pokud nemáte, zauvažujte, zda nepořídit. Je vážně skvělá a křehké těsto se na ní upeče krásně rovnoměrně. A hlavně se vůbec nevlní. Jinak samozřejmě použijte pečicí papír.

Křehké těsto se dobře peče na horkovzduch, můžete péct i několik plechů naráz (ale zkontrolujte, jestli nepotřebují v půlce pečení prohodit). Já peču na 160°C asi 10-12 minut dozlatova. Hotové tvary dám do krabice vyložené pečicím papírem, dám na balkon a plním až těsně před Štědrým dnem.

Pokud budete cukroví zdobit kávovou polevou, je třeba to udělat před plněním krémem a nechat polevě dostatečný čas na zaschnutí. V případě, že máte doma sucho a teplo, stačí většinou přes noc, pokud ne nebo uděláte polevu tekutější, může to trvat i dva dny. Kdybyste slepili cukroví s nezaschlou polevou, už by venku v chladu nedoschla, naopak by ještě víc zvlhla.

Co se kávových zrnek týče, vždycky jsem je kupovala (najdete je třeba tady). Ale přece jen, není to žádná chuťová bomba, tak jsem si je letos vylila z temperované čokolády sama. Pokud se vám s tím taky bude chtít crcat, formu najdete tady. 🙂

Švýcarský máslový krém je krém z bílkového sněhu šlehaného nad parou. Jaké zásady platí pro jeho přípravu? Zaprvé, bílky s cukrem zahřívejte nad parou za občasného míchání stěrkou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Klidně do směsi sáhněte a promněte ji mezi prsty, tak to nejlíp poznáte. Bílky pak šlehejte do zcela pevného a studeného sněhu. Pak postupně vmíchejte lehce povolené máslo a vyšlehejte do hladkého krému. Po přidání másla se krém skoro vždy srazí a vypadá hrozně, ale nebojte, šlehejte dál a nakonec dosáhnete krásně hladkého nadýchaného krému.

No a pak už krémem cukroví jen spojíte a kávové oválky jsou hotové! 🙂

Tisk

Kávové oválky

Ingredience

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 30 g žloutků (asi 2 žloutky)
  • 1-2 lžíce mleté kávy
  • 1/2 lžičky kardamomu (není nutné)

Kávový švýcarský máslový krém

  • 60 g bílků (asi 2 bílky)
  • 60 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 20 g espressa
  • 15 g kávového likéru (Kahlua)
  • velká špetka soli

Kávová poleva

  • 100 g cukru moučka
  • 20 g bílků
  • 15-30 g kávy

Na dokončení

  • čokoládová kávová zrna

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta. Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr, mletou kávu, kardamom (pokud jej používáte) a studené máslo nakrájené na kostičky. K-metlou zpracujte v drobenku. Pak přidejte žloutky a několika pulsy zapracujte. Vyklopte na linku a několika tahy hranou dlaně těsto dopracujte. Zabalte a odložte přes noc do chladu.
  • Těsto rozdělte na polovinu, nechte chvilku povolit a pak vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Vykrájejte tvary a dejte ztuhnout do lednice. Ze ztuhlého těsta vyloupněte vykrájené tvary, přeneste na plech vyložený airmat podložkou nebo pečicím papírem a dejte opět vychladit. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Pečte ve troubě vyhřáté na 160°C horkovzduch asi 10-12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Nechte vychladnout a uložte do krabice vyložené pečicím papírem nebo alobalem.
  • Den či dva před plněním si připravte kávovou polevu. V robotu utřete prosátý moučkový cukr s bílkem a kávou do hladké a ne příliš husté polevy. Štětečkem potřete polovinu tvarů, pokud chcete, ozdobte kávovým zrnkem. Nechte v teple a suchu zaschnout (může to trvat až dva dny).
  • Na závěr připravte kávový máslový krém. Bílky s cukrem zahřívejte za občasného míchání nad parou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs přesuňte do robotu a vyšlehejte pevný sníh. Jakmile je sníh pevný a zcela studený, postupně zašlehejte máslo. Směs se nejdřív srazí, ale nebojte se a šlehejte dál, nakonec se spojí. Vyšlehejte hladký a nadýchaný krém. Nakonec zašlehejte studenou kávu a kávový likér.
  • Krém přesuňte do cukrářského pytlíku s menší řezanou špičkou a cukroví naplňte a spojte. Ve vzduchotěsné krabici uložte do chladu.

Kam dál?

  • Cukroví – rady a tipyCukroví – rady a tipy
  • Čokoládové bochánky s karamelemČokoládové bochánky s karamelem
  • ÚlkyÚlky
  • Mandlové medové trojúhelníčkyMandlové medové trojúhelníčky
  • Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika
  • Raw karamelové bonbony s čokoládouRaw karamelové bonbony s čokoládou

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: cukroví, káva

Předchozí článek « Dýňové scones
Další článek: Perníkové lanýže »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy