• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Mandlové medové trojúhelníčky

14 prosince, 2017 od elikatesy

Tyto mandlové medové trojúhelníčky jsou můj letošní vánoční objev a zároveň nový oblíbenec! Křehké máslové těsto, které se na jazyku jen rozplývá a na něm křupavá mandlová medová vrstva, to vše decentně provoněné pomerančem a skořicí. Mmmm… Skromnost stranou, toto cukroví se zkrátka povedlo. 🙂

mandlovo-medove trojuhelnicky

Mandlové medové trojúhelníčky
Ingredience na těsto
  • 240g hladké mouky
  • 100g mletých mandlí
  • 180g másla
  • 50g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (nejlépe bio)
Ingredience na mandlovou medovou vrstvu
  • 120g másla
  • 120g třtinového cukru
  • 85g medu
  • 1 lžíce skořice
  • 160g plátků mandlí
  • velká špetka soli
Postup

Nejdříve si připravíme těsto. Jedná se o křehké těsto a nejlépe jej připravíme tzv. drobenkovou metodou (více o křehkém těstě píšu zde, v receptu na linecké a rohlíčky). Mouku, mleté mandle, máslo, cukr a pomerančovou kůru dáme do robotu s K-nádstavcem a zpracujeme na drobenku. Přidáme žloutky a několika pulsy zapracujeme. Pokud připravujeme těsto v ruce, postupujeme podobně. Nejdříve zpracujeme z mouky, mandlí, másla, cukru a pomerančové kůry špičkami prstů drobenku. Přidáme žloutky a nejlépe pomocí cukrářské karty (případně stěrkou či vařečkou) rychle zapracujeme. Těsto přesuneme na vál (z robotu či mísy) a několika tahy zpracujeme v hladké těsto. Nehněteme příliš, aby těsto nebylo tuhé. Zploštíme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu (nebo přes noc) odpočinout v lednici.

Těsto vytáhneme z lednice, necháme chvíli změknout a následně vyválíme na velikost plechu. Nejlépe to jde tak, že si velikost plechu naznačíme na pečicí papír a následně vyvalujeme mezi dvěma archy, ze kterých založením vytvoříme jakousi kapsu. Na pečicím papíru těsto přeneseme na plech, propícháme vidličkou a dáme do ledničky ztuhnout.

Troubu předehřejeme na 180°C a těsto pečeme asi 10 minut, než začnou velmi lehounce zlátnout okraje. Mezitím si připravíme mandlovo-medovou vrstvu. Vše krom mandlí dáme do rendlíku a za občasného míchání zahříváme, dokud se směs nespojí. Přidáme mandle. Tuto sladkou dobrotu rozprostřeme na částečně upečené těsto a pečeme dalších 10-12 minut, dokud vrstva nezkaramelizuje. Necháme vychladnout. Karamel samozřejmě ztuhne, což může následné krájení celkem ztížit, proto jsem před krájením dala plech znovu na chvilku (asi 5 minut) do trouby ohřáté jen na 100°C. To stačí, aby karamel trošku změkl, ale nic se nebude dál péct či nedej bože pálit. Odkrojíme okraje a nakrájíme na malé čtverečky či trojúhelníčky.

Nestresujte se, pokud se vám při krájení trochu drobí, to jen dokazuje, že jste těsto na tyto mandlové medové trojúhelníčky připravili správně. 🙂

Kam dál?

  • Čokoládové bochánky s karamelemČokoládové bochánky s karamelem
  • VánočkaVánočka
  • ÚlkyÚlky
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • SpekulatiusSpekulatius

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: cukroví, mandle, med, Vánoce

Předchozí článek « Banánový chlebíček
Další článek: Polévka z pečené zeleniny »

Reader Interactions

Comments

  1. Andrea

    2 listopadu, 2022 at 10:55 am

    Dobrý den, rada bych věděla jak dlouho toto cukroví mohu skladovat. Děkuji Andrea Komůrková

    Odpovědět
    • elikatesy

      2 listopadu, 2022 at 1:40 pm

      Dobrý den, v chladu a suchu minimálně vydrží určitě i tři týdny. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy