Tyto mandlové medové trojúhelníčky jsou můj letošní vánoční objev a zároveň nový oblíbenec! Křehké máslové těsto, které se na jazyku jen rozplývá a na něm křupavá mandlová medová vrstva, to vše decentně provoněné pomerančem a skořicí. Mmmm… Skromnost stranou, toto cukroví se zkrátka povedlo. 🙂
Mandlové medové trojúhelníčky
Ingredience na těsto
- 240g hladké mouky
- 100g mletých mandlí
- 180g másla
- 50g cukru moučka
- 2 žloutky
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (nejlépe bio)
Ingredience na mandlovou medovou vrstvu
- 120g másla
- 120g třtinového cukru
- 85g medu
- 1 lžíce skořice
- 160g plátků mandlí
- velká špetka soli
Postup
Nejdříve si připravíme těsto. Jedná se o křehké těsto a nejlépe jej připravíme tzv. drobenkovou metodou (více o křehkém těstě píšu zde, v receptu na linecké a rohlíčky). Mouku, mleté mandle, máslo, cukr a pomerančovou kůru dáme do robotu s K-nádstavcem a zpracujeme na drobenku. Přidáme žloutky a několika pulsy zapracujeme. Pokud připravujeme těsto v ruce, postupujeme podobně. Nejdříve zpracujeme z mouky, mandlí, másla, cukru a pomerančové kůry špičkami prstů drobenku. Přidáme žloutky a nejlépe pomocí cukrářské karty (případně stěrkou či vařečkou) rychle zapracujeme. Těsto přesuneme na vál (z robotu či mísy) a několika tahy zpracujeme v hladké těsto. Nehněteme příliš, aby těsto nebylo tuhé. Zploštíme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu (nebo přes noc) odpočinout v lednici.
Těsto vytáhneme z lednice, necháme chvíli změknout a následně vyválíme na velikost plechu. Nejlépe to jde tak, že si velikost plechu naznačíme na pečicí papír a následně vyvalujeme mezi dvěma archy, ze kterých založením vytvoříme jakousi kapsu. Na pečicím papíru těsto přeneseme na plech, propícháme vidličkou a dáme do ledničky ztuhnout.
Troubu předehřejeme na 180°C a těsto pečeme asi 10 minut, než začnou velmi lehounce zlátnout okraje. Mezitím si připravíme mandlovo-medovou vrstvu. Vše krom mandlí dáme do rendlíku a za občasného míchání zahříváme, dokud se směs nespojí. Přidáme mandle. Tuto sladkou dobrotu rozprostřeme na částečně upečené těsto a pečeme dalších 10-12 minut, dokud vrstva nezkaramelizuje. Necháme vychladnout. Karamel samozřejmě ztuhne, což může následné krájení celkem ztížit, proto jsem před krájením dala plech znovu na chvilku (asi 5 minut) do trouby ohřáté jen na 100°C. To stačí, aby karamel trošku změkl, ale nic se nebude dál péct či nedej bože pálit. Odkrojíme okraje a nakrájíme na malé čtverečky či trojúhelníčky.
Nestresujte se, pokud se vám při krájení trochu drobí, to jen dokazuje, že jste těsto na tyto mandlové medové trojúhelníčky připravili správně. 🙂
Dobrý den, rada bych věděla jak dlouho toto cukroví mohu skladovat. Děkuji Andrea Komůrková
Dobrý den, v chladu a suchu minimálně vydrží určitě i tři týdny. 🙂