• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Polévka z pečené zeleniny

2 ledna, 2018 od elikatesy

Znáte to, přes Vánoce se člověk cpe hlavně cukrovím a na zeleninku se trošku zapomíná. Holt místo v žaludku je omezené a je nutné mít své priority. 🙂 Ovšem po Novém roce už se na sladké nemůžete skoro ani podívat a v ledničce se krčí polozapomenutá zelenina, kterou jste v dobré vůli a nehynoucím optimismu nakoupili. Mám tady proto tip na úplně jednoduchou polévku, ve které využijete i trochu unavenější zeleninu. Pečením se zvýrazní její chuť a přirozená sladkost, která se krásně vybalancuje přidáním kapky červeného vinného octa. Je možné ji zjemnit trochou sladké či zakysané smetany, ale není to nutné, tato polévka z pečené zeleniny je moc dobrá i jen tak.

polévka z pečené zeleniny

Polévka z pečené zeleniny
Ingredience
  • 2 červené, oranžové nebo žluté papriky
  • 1 velká cibule (červená či klasická)
  • Hrst cherry rajčátek
  • 6 stroužků česneku
  • Olivový olej
  • Zeleninový vývar či voda
  • Červený vinný ocet, případně špetka třtinového cukru
  • Sůl
Postup

Papriku a cibuli nakrájíme na větší kusy, rajčátka přepůlíme a česnek oloupeme. Vložíme na pekáček či do zapékací misky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a promícháme.

IMG_2944 Pečeme do změknutí. Pokud máte čas, můžete zeleninu péct pomalu, na 130°C asi hodinu, pokud to chcete rychleji, pečte na 180°C asi 20-30 minut. Při pomalém pečení se zelenina upeče rovnoměrněji a je méně „ožehlá“, což pro tuto polévku preferuju.

IMG_2963

Upečenou zeleninu přesuneme do mixéru, zalijeme horkou vodou či vývarem tak, aby byla zelenina ponořená, a rozmixujeme do hladka. Pokud máme tyčový mixér, tak zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme vodou či vývarem a rozmixujeme. Můžeme přilít trochu víc tekutiny, množství zvolíme dle preferované konzistence. pokud váš mixér není úplný machr a vy chcete polévku opravdu dokonale jemnou, můžete ji ještě přepasírovat. Dochutíme trochou vinného octa, případně špetkou cukru a dosolíme dle chuti.

A pokud milujete chuť pečené zeleniny tak jako já, tak mrkněte i na tuto výbornou paprikovou omáčku. 😉

Kam dál?

  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
  • Dýňové kari s cizrnouDýňové kari s cizrnou
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky
  • Vietnamský salátVietnamský salát
  • Paella s mořskými plodyPaella s mořskými plody
  • Jak vás změní studium na kulinární škole v Londýně?Jak vás změní studium na kulinární škole v Londýně?

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: zelenina

Předchozí článek « Mandlové medové trojúhelníčky
Další článek: Nejlepší bramborová kaše »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy