Znáte to, přes Vánoce se člověk cpe hlavně cukrovím a na zeleninku se trošku zapomíná. Holt místo v žaludku je omezené a je nutné mít své priority. 🙂 Ovšem po Novém roce už se na sladké nemůžete skoro ani podívat a v ledničce se krčí polozapomenutá zelenina, kterou jste v dobré vůli a nehynoucím optimismu nakoupili. Mám tady proto tip na úplně jednoduchou polévku, ve které využijete i trochu unavenější zeleninu. Pečením se zvýrazní její chuť a přirozená sladkost, která se krásně vybalancuje přidáním kapky červeného vinného octa. Je možné ji zjemnit trochou sladké či zakysané smetany, ale není to nutné, tato polévka z pečené zeleniny je moc dobrá i jen tak.
Polévka z pečené zeleniny
Ingredience
- 2 červené, oranžové nebo žluté papriky
- 1 velká cibule (červená či klasická)
- Hrst cherry rajčátek
- 6 stroužků česneku
- Olivový olej
- Zeleninový vývar či voda
- Červený vinný ocet, případně špetka třtinového cukru
- Sůl
Postup
Papriku a cibuli nakrájíme na větší kusy, rajčátka přepůlíme a česnek oloupeme. Vložíme na pekáček či do zapékací misky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a promícháme.
Pečeme do změknutí. Pokud máte čas, můžete zeleninu péct pomalu, na 130°C asi hodinu, pokud to chcete rychleji, pečte na 180°C asi 20-30 minut. Při pomalém pečení se zelenina upeče rovnoměrněji a je méně „ožehlá“, což pro tuto polévku preferuju.
Upečenou zeleninu přesuneme do mixéru, zalijeme horkou vodou či vývarem tak, aby byla zelenina ponořená, a rozmixujeme do hladka. Pokud máme tyčový mixér, tak zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme vodou či vývarem a rozmixujeme. Můžeme přilít trochu víc tekutiny, množství zvolíme dle preferované konzistence. pokud váš mixér není úplný machr a vy chcete polévku opravdu dokonale jemnou, můžete ji ještě přepasírovat. Dochutíme trochou vinného octa, případně špetkou cukru a dosolíme dle chuti.
A pokud milujete chuť pečené zeleniny tak jako já, tak mrkněte i na tuto výbornou paprikovou omáčku. 😉
Napsat komentář