• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Vietnamský salát

27 června, 2018 od elikatesy

Mám za sebou docela dost kurzů vaření. A tím nemyslím, jen ten „velký“, devítiměsíční na Cordon Bleu. Ještě předtím, než jsem svůj život obrátila o 180 stupňů, jsem si žila poměrně poklidně. Chodila jsem do práce na klasických osm hodin, pondělí až pátek. Gastronomií jsem se zabývala pouze ve svém volném čase. Mimo jiné se to projevovalo tak, že jsem si často chodívala odpočinout na různé food akce nebo školení. Jeden z mých prvních kurzů byla vietnamská kuchyně s Kamu, se kterou jsem se předtím byla podívat i do Sapy. V té době jsem o asijské kuchyni skoro nic nevěděla a vlastně jsem tehdy ani neměla moc ráda koriandr. Dnes, když si tento vietnamský salát připravuju, většinou do něj nasekám celý svazek… 🙂vietnamský salát

Od té doby jsem už docela dost závitků a nudlí snědla, ovšem tím určitě nechci říct, že jsem se na asijskou kuchyni stala nějakým expertem… Mám ji ale ráda a nějaké ty základy jsem už pochytila, a to i díky životu v Londýně a Praze, kde je asijská kuchyně dost trendy a je zde k nalezení v relativně autentické a svěží podobě.

První velký objev jihovýchodní asijské kuchyně pro mě byla rybí omáčka. Bylo to jako zjevení a od té doby je to naprosto nepostradatelná ingredience v mé kuchyni. Rybí omáčka patří do rodiny fermentovaných potravin s obrovským obsahem umami (více o umami v mém článku na Egu!). A taky proto je tak návyková. Je výrazně slaná a aromatická a jako dochucovadlo je naprosto nedocenitelná. Když jí jednou podlehnete, nemůžete se jí nabažit. Fermentované rybí dochucovadla ostatně nejsou doménou pouze asijské kuchyně. Pamatuji si, jak jsem se dřív podivovala, proč Jamie Oliver, milovník italské kuchyně, používá při přípravě tolika jídel ančovičky. Teď už to chápu. Nebylo to proto, že by vše mělo být cítit „rybinou“. Ančovičky, stejně jako rybí omáčka dodají pokrmu spíše další vrstvu, podtón, nebo chcete-li, hloubku chuti.

Rybí omáčku jsem poprvé ochutnala v klasické vietnamské zálivce nuoc cham. A v této podobě si ji dodnes užívám nejčastěji. Používá se například na bum bo nam bo nebo jako sosík k namáčení závitků. Já ji moc ráda používám k zelenině. Tento vietnamský salát je to jeden z mých osvědčených způsobů, jak si dopřát rychlý, zdravý a lahodný oběd. Zeleninový základ s omáčkou nuoc cham se dá použít na nejrůznější způsoby. Třeba jako lehký salát se spoustou bylinek a s nasekanými arašídy. Pokud chcete dodat víc energie, přidejte uvařené rýžové nudle nebo bílkovinu v podobě kuřecího masa, filírovaného steaku, tofu nebo krevet. A nebo si dejte obojí, nudle i maso. A nejlépe ještě posypané nasekanými arašídy a třeba i smaženou cibulkou. Pak už to možná není tak úplně „lehké“, ale je to zase opravdu výborný a plnohodnotný oběd.

Tento typ salátu, v jakékoliv výše zmíněné podobě, se dá taky použít jako náplň letních (tedy nesmažených) závitků. A ty si pak můžete v nuoc cham omáčce pořádně oráchat. 🙂 Pokud tuto zálivku neznáte, zkuste ji, určitě se stane stálicí ve vašem repertoáru. Já už vůbec nevím, co bych si bez ní, zejména v létě, počala…

Tisk

Vietnamský salát

Ingredience

  • 8 lžic horké vody
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa nebo limetové šťávy
  • 1 lžíce cukru (nejlépe třtinový nebo palmový)
  • česnek a chilli papričky dle chutí

Postup přípravy

  • Cukr rozpusťte v horké vodě a nechte vychladnout. Česnek rozkrojte, vytáhněte klíček (pokud se česnek používá syrový, je lépe klíček, který bývá velmi aromatický a těžce stravitelný, vytáhnout) a zbytek nasekejte najemno. Stejně tak nasekejte chilli papričku (to, kolik jí použijete, a zda vytáhnete semínka, aby byla méně pálivá, záleží čistě na vaší toleranci vůči chilli). No a pak už vše jen smíchejte. Vodu s rozpuštěným cukrem, rybí omáčku, ocet, chilli a česnek. Ochutnejte (bacha, je to docela síla) a dolaďte sladkost či kyselost.
  • Na salát nejčastěji používám ledový salát, mrkev a okurku nakrájené na julienne (tenké nudličky), občas přidám ještě barevnou papriku, výhonky či jarní cibulku. Nesmí chybět spousta koriandru, hodí se i máta, perila či thajská bazalka. A množství chilli papriček se meze rozhodně nekladou…:) 

 

 

Kam dál?

  • Pho gaPho ga
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky
  • FocacciaFocaccia
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: bylinky, krevety, nudle, rybí omáčka, zelenina

Předchozí článek « Jak jsem projedla Londýn
Další článek: Pečená pražma se zeleninou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy