Objednávka nákupu domů, to je jedna ze supr výhod bydlení v Praze. Zvlášť když jste křehká žena. Nebo když chodíte z práce okolo půlnoci. Otevřená je leda tak večerka, která má sice širokou nabídku alkoholických nápojů a cigaret, ale jídla tam moc nenajdete. Případně když pro vás platí obojí… 🙂 Přiznám se, že asi 90% nákupu jídla teď řeším právě tímto způsobem. Těch zbylých 10% jsou radosti a libůstky z trhů a specializovaných obchodů… Ale nejde jen o pohodlnost a to, že se mi nechce do krámu. Takový Rohlík.cz má totiž opravdu širokou nabídku potravin, které v běžném supermarketu mnohdy ani nenajdete. Třeba maso a ryby. A tak si občas udělám radost a dopřeju si i něco jiného, než obligátního lososa. Třeba pražmu… A tato pečená pražma se zeleninou, to je skvělé letní jídlo.
Ne, že bych pražmu neznala už dřív, ale opravdu důkladně jsem se s ní seznámila loni v Londýně, kdy jsme ji v Intermediate museli filetovat do bujabézy. Nakoupila jsem minimálně deset kousků, filetovala jak o život, mrazák se naplnil a následujících pár týdnů byla pražma na jídelníčku možná až příliš často. Ale ani tak se mi nezprotivila, a to proto, že se jedná o opravdu výborné a jemné rybí maso. Zachutná zejména těm, co preferují spíše mořské a méně tučné ryby.
Tentokrát jsem rybu nefiletovala. Pražmu jsem upekla vcelku a to hned ze tří důvodů. Zaprvé jsem věděla, že skelet bych nevyužila a vyhodila. To by byla škoda. Zadruhé je to rychlejší. A zatřetí, pokud pečete rybu vcelku, míň hrozí, že ji přepečete. Jen máloco je totiž tak smutné jako na pánvi umučená a vysušená ryba. Možná ještě well done steak z hovězí svíčkové. Ryba pečená na kosti se oproti tomu jen rozplývá. Jediná nevýhoda je, že z trouby nedosáhnete tak křupavé kůžičky jako z horké pánve. Ale výhody převážily. Připravila jsem si pekáček, šoupla do trouby a šla si zacvičit. Za půl hodinky jsem vytáhla dokonalý oběd, který jsem snědla na balkoně.
Samozřejmě jsem si k tomu dala sklenku vína, jak by taky ne. Teplo, sluníčko, zdravý a výborný oběd a sklenka vychlazeného sauvignonu. Nádhera… Někdy příště si povíme i o tom, jak si udělat dokonalý filet na pánvi, ale protentokrát si spolu pojďme připravit tuto pohodovou rychlovku.
Dle velikosti je tato pečená pražma se zeleninou porce pro jednoho až pro dva. Ta moje byla celkem drobek, takže jsem ani neměla výčitky, že jsem ji spořádala celou sama… 🙂
Pečená pražma se zeleninou
Ingredience
- 1 pražma v celku
- bio citron a bylinky k naplnění bříška (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj,...)
- 1-2 cukety
- 250 g cherry rajčátek
- svazek bazalky
- olivový olej
- mořská vločková sůl
Postup přípravy
- Připravte si pekáček či menší plech a vymažte jej olivovým olejem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Cuketu překrojte napůl a pak nakrájejte na plátky. Cherry rajčátka rozpulte.
- Na dno pekáčku vložte cuketu a rajčátka a zlehka osolte. Rybu naopak osolte pořádně a do bříška jí nacpěte tolik bylinek a plátků citronu, co jen se vejde. Položte na zeleninu a vše zakápněte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, dokud zelenina není měkká a ryba upečená (zkuste do ní lehce dloubnout u páteře, pokud jde maso snadno od kosti, máte hotovo).
- Mezitím si nahrubo nasekejte bazalku. Jakmile je vše upečeno, rybku přesuňte na talíř a k zelenině přimíchejte bazalku. Můžete ještě na minutku vrátit do trouby, aby trochu zavadla, ale není to nutné. Pražmu se zeleninou si můžete dát jen tak, nebo ji doplňte dobrým pečivem, nejlépe křupavou bagetkou.
Napsat komentář