• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pečená pražma se zeleninou

11 července, 2018 od elikatesy

Objednávka nákupu domů, to je jedna ze supr výhod bydlení v Praze. Zvlášť když jste křehká žena. Nebo když chodíte z práce okolo půlnoci. Otevřená je leda tak večerka, která má sice širokou nabídku alkoholických nápojů a cigaret, ale jídla tam moc nenajdete. Případně když pro vás platí obojí… 🙂 Přiznám se, že asi 90% nákupu jídla teď řeším právě tímto způsobem. Těch zbylých 10% jsou radosti a libůstky z trhů a specializovaných obchodů… Ale nejde jen o pohodlnost a to, že se mi nechce do krámu. Takový Rohlík.cz má totiž opravdu širokou nabídku potravin, které v běžném supermarketu mnohdy ani nenajdete. Třeba maso a ryby. A tak si občas udělám radost a dopřeju si i něco jiného, než obligátního lososa. Třeba pražmu… A tato pečená pražma se zeleninou, to je skvělé letní jídlo.

pražma se zeleninou

Ne, že bych pražmu neznala už dřív, ale opravdu důkladně jsem se s ní seznámila loni v Londýně, kdy jsme ji v Intermediate museli filetovat do bujabézy. Nakoupila jsem minimálně deset kousků, filetovala jak o život, mrazák se naplnil a následujících pár týdnů byla pražma na jídelníčku možná až příliš často. Ale ani tak se mi nezprotivila, a to proto, že se jedná o opravdu výborné a jemné rybí maso. Zachutná zejména těm, co preferují spíše mořské a méně tučné ryby.

Tentokrát jsem rybu nefiletovala. Pražmu jsem upekla vcelku a to hned ze tří důvodů. Zaprvé jsem věděla, že skelet bych nevyužila a vyhodila. To by byla škoda. Zadruhé je to rychlejší. A zatřetí, pokud pečete rybu vcelku, míň hrozí, že ji přepečete. Jen máloco je totiž tak smutné jako na pánvi umučená a vysušená ryba. Možná ještě well done steak z hovězí svíčkové. Ryba pečená na kosti se oproti tomu jen rozplývá. Jediná nevýhoda je, že z trouby nedosáhnete tak křupavé kůžičky jako z horké pánve. Ale výhody převážily. Připravila jsem si pekáček, šoupla do trouby a šla si zacvičit. Za půl hodinky jsem vytáhla dokonalý oběd, který jsem snědla na balkoně.

Samozřejmě jsem si k tomu dala sklenku vína, jak by taky ne. Teplo, sluníčko, zdravý a výborný oběd a sklenka vychlazeného sauvignonu. Nádhera… Někdy příště si povíme i o tom, jak si udělat dokonalý filet na pánvi, ale protentokrát si spolu pojďme připravit tuto pohodovou rychlovku.

Dle velikosti je tato pečená pražma se zeleninou porce pro jednoho až pro dva. Ta moje byla celkem drobek, takže jsem ani neměla výčitky, že jsem ji spořádala celou sama… 🙂

pražma se zeleninou

Tisk

Pečená pražma se zeleninou

Počet porcí: 1 velká (či dvě menší) porce

Ingredience

  • 1 pražma v celku
  • bio citron a bylinky k naplnění bříška (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj,...)
  • 1-2 cukety
  • 250 g cherry rajčátek
  • svazek bazalky
  • olivový olej
  • mořská vločková sůl

Postup přípravy

  • Připravte si pekáček či menší plech a vymažte jej olivovým olejem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Cuketu překrojte napůl a pak nakrájejte na plátky. Cherry rajčátka rozpulte. 
  • Na dno pekáčku vložte cuketu a rajčátka a zlehka osolte. Rybu naopak osolte pořádně a do bříška jí nacpěte tolik bylinek a plátků citronu, co jen se vejde. Položte na zeleninu a vše zakápněte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, dokud zelenina není měkká a ryba upečená (zkuste do ní lehce dloubnout u páteře, pokud jde maso snadno od kosti, máte hotovo). 
  • Mezitím si nahrubo nasekejte bazalku. Jakmile je vše upečeno, rybku přesuňte na talíř a k zelenině přimíchejte bazalku. Můžete ještě na minutku vrátit do trouby, aby trochu zavadla, ale není to nutné. Pražmu se zeleninou si můžete dát jen tak, nebo ji doplňte dobrým pečivem, nejlépe křupavou bagetkou.

Kam dál?

  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Čokoládové muffiny s cuketouČokoládové muffiny s cuketou
  • FocacciaFocaccia
  • Cuketový chlebíčekCuketový chlebíček
  • Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcemSalát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem
  • Rajčatový salát s jahodamiRajčatový salát s jahodami

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: bylinky, cuketa, pražma, rajčata, ryba

Předchozí článek « Vietnamský salát
Další článek: Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy