Mám teď takový projekt. Snažím se minimalizovat odpad, který má jedenapůlčlenná domácnost produkuje. Třídila jsem vždycky, ale teď třídíme co to jde! Čenda produkuje nejvíc kovového odpadu (konzervy), já zase nejvíc skla (víno). 😀 Ale především mi po letmé analýze mého koše došlo, že skoro polovinu tvoří bioodpad. A tak jsem si objednala vermitokompostér (i se žížalkama!) a doufám, že tak odpadu bude míň a míň. Ale proč to píšu? Jak to souvisí s dnešním receptem? Souvisí, vážně. 🙂 Protože jsem si taky objednala biobedýnku a využít všechny produkty z ní byl můj další challenge. Mimo jiné totiž obsahovala obrovskou, přerostlou cuketu. Ty já tak nerada… Kam s ní, když ne rovnou na kompost? Co z ní uvařit či upéct? No jasně! Cuketový chlebíček!
Zelenina v ovoci je moc fajn. Dodává vláčnost a i určitou přirozenou sladkost. Cuketa teda ne moc sladkosti, ale zase o to víc vláčnosti. 🙂 A je navíc zcela chuťově neutrální, což je fajn, tímto chlebíčkem můžete ošálit i zapřisáhlé odmítače zeleniny… Vzhledem k tomu, že jsem cuketu oloupala nejsou totiž v chlebíčku ani podezřelé zelené cucky. 🙂
Normální cukety neloupu, ale tyto přerostlé je vždycky lepší oloupat, protože slupka může být tuhá. Stejně tak z těchto obludek odstraňuju i středy. Když si takto cuketu připravíte, tak zbytek se po nastrouhání nechá chvilku odležet a pak vymačká. A základ skvěle vláčného chlebíčku je hotový.
To, že je cuketa chuťově nevýrazná je výhoda i v tom, že se můžete vyřádit v dalších chutích, které do chlebíčku přidáte. Kombinace skořice (ideálně pravé cejlonské), pomerančové kůry, vlašských ořechů a čokolády byla naprosto skvělá. Doporučuju se receptu opravdu držet. Čokoláda přidá trochu sladkosti, protože jinak je chlebíček sladký jen opravdu minimálně. Vlašské ořechy dodají příjemné kontrastní křupnutí a dobře ladí se skořicí a pomerančem. Navíc vám byt tak krásně provoní, že se nebudete moct dočkat, až tento cuketový chlebíček trošku vychladne a vy se do něj už pustíte…
Já všechno strašně ráda toastuju, chleba druhý den ani jinak nejím. A otoastovala jsem i tento chlebíčkem. Dobrý je i jen tak, ale určitě vyzkoušejte i otoastovanou variantu, myslím, že vás to příjemně překvapí. Podávejte klidně samotný nebo s trochou másla a medu.
Cuketový chlebíček
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 0,5 lžičky skořice
- vanilka
- 120 g másla
- 120 g medu
- 120 g řeckého jogurtu
- 2 vejce
- 300 g vymačkané cukety
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g tmavé čokolády
Postup přípravy
- Vejce a jogurt si vytáhněte z lednice hodinu před přípravou. Troubu rozehřejte na 180°. Chlebíčkovou formu o velikosti 25x10cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a sůl prosejte.
- Cuketu oloupejte, vyřízněte středy a zbytek nastrouhejte. Nechte chvilku odstát a pak vymačkejte. Odvažte 300g. Ořechy a čokoládu nasekejte. Kůru z pomeranče nastrouhejte najemno.
- Máslo rozpusťte, ale jen tak, aby bylo vlahé, ne horké. Prošlehejte s medem, vejci, vanilkou a jogurtem. Přidejte cuketu a pomerančovou kůru a stěrkou promíchejte. Pak přidejte suché ingredience a nakonec vmíchejte ořechy a čokoládu. Nepřemíchejte, jinak bude chlebíček tuhý.
- Těsto přesuňte do chlebíčkové formy, zlehka uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá (maximálně obalená čokoládou). 🙂
- Po vytáhnutí z trouby nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vytáhněte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Recepty
Eliško, všechny recepty, které jsem vyzkoušela, byly super. Teď se chystám na cuketový chlebíček. Těším se na další novinky od Vás. Naďa
elikatesy
Moc děkuju za krásný komentář. Snad uspěje i chlebíček. 🙂