• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Cuketový chlebíček

14 října, 2020 od elikatesy

Mám teď takový projekt. Snažím se minimalizovat odpad, který má jedenapůlčlenná domácnost produkuje. Třídila jsem vždycky, ale teď třídíme co to jde! Čenda produkuje nejvíc kovového odpadu (konzervy), já zase nejvíc skla (víno). 😀 Ale především mi po letmé analýze mého koše došlo, že skoro polovinu tvoří bioodpad. A tak jsem si objednala vermitokompostér (i se žížalkama!) a doufám, že tak odpadu bude míň a míň. Ale proč to píšu? Jak to souvisí s dnešním receptem? Souvisí, vážně. 🙂 Protože jsem si taky objednala biobedýnku a využít všechny produkty z ní byl můj další challenge. Mimo jiné totiž obsahovala obrovskou, přerostlou cuketu. Ty já tak nerada… Kam s ní, když ne rovnou na kompost? Co z ní uvařit či upéct? No jasně! Cuketový chlebíček!

cuketový chlebíček

Zelenina v ovoci je moc fajn. Dodává vláčnost a i určitou přirozenou sladkost. Cuketa teda ne moc sladkosti, ale zase o to víc vláčnosti. 🙂 A je navíc zcela chuťově neutrální, což je fajn, tímto chlebíčkem můžete ošálit i zapřisáhlé odmítače zeleniny… Vzhledem k tomu, že jsem cuketu oloupala nejsou totiž v chlebíčku ani podezřelé zelené cucky. 🙂

Normální cukety neloupu, ale tyto přerostlé je vždycky lepší oloupat, protože slupka může být tuhá. Stejně tak z těchto obludek odstraňuju i středy. Když si takto cuketu připravíte, tak zbytek se po nastrouhání nechá chvilku odležet a pak vymačká. A základ skvěle vláčného chlebíčku je hotový.

cuketový chlebíček

To, že je cuketa chuťově nevýrazná je výhoda i v tom, že se můžete vyřádit v dalších chutích, které do chlebíčku přidáte. Kombinace skořice (ideálně pravé cejlonské), pomerančové kůry, vlašských ořechů a čokolády byla naprosto skvělá. Doporučuju se receptu opravdu držet. Čokoláda přidá trochu sladkosti, protože jinak je chlebíček sladký jen opravdu minimálně. Vlašské ořechy dodají příjemné kontrastní křupnutí a dobře ladí se skořicí a pomerančem. Navíc vám byt tak krásně provoní, že se nebudete moct dočkat, až tento cuketový chlebíček trošku vychladne a vy se do něj už pustíte…

Já všechno strašně ráda toastuju, chleba druhý den ani jinak nejím. A otoastovala jsem i tento chlebíčkem. Dobrý je i jen tak, ale určitě vyzkoušejte i otoastovanou variantu, myslím, že vás to příjemně překvapí. Podávejte klidně samotný nebo s trochou másla a medu.

cuketový chlebíček

Tisk
5 from 1 vote

Cuketový chlebíček

Ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 0,5 lžičky skořice
  • vanilka
  • 120 g másla
  • 120 g medu
  • 120 g řeckého jogurtu
  • 2 vejce
  • 300 g vymačkané cukety
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g tmavé čokolády

Postup přípravy

  • Vejce a jogurt si vytáhněte z lednice hodinu před přípravou. Troubu rozehřejte na 180°. Chlebíčkovou formu o velikosti 25x10cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a sůl prosejte.
  • Cuketu oloupejte, vyřízněte středy a zbytek nastrouhejte. Nechte chvilku odstát a pak vymačkejte. Odvažte 300g. Ořechy a čokoládu nasekejte. Kůru z pomeranče nastrouhejte najemno.
  • Máslo rozpusťte, ale jen tak, aby bylo vlahé, ne horké. Prošlehejte s medem, vejci, vanilkou a jogurtem. Přidejte cuketu a pomerančovou kůru a stěrkou promíchejte. Pak přidejte suché ingredience a nakonec vmíchejte ořechy a čokoládu. Nepřemíchejte, jinak bude chlebíček tuhý.
  • Těsto přesuňte do chlebíčkové formy, zlehka uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá (maximálně obalená čokoládou). 🙂
  • Po vytáhnutí z trouby nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vytáhněte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Veganský banánový chlébVeganský banánový chléb
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: celozrnné, čokoláda, cuketa, med, vlašské ořechy

Předchozí článek « Hruškový koláč s ořechy
Další článek: Domácí bounty »

Reader Interactions

Comments

  1. Recepty

    16 října, 2020 at 11:23 am

    5 stars
    Eliško, všechny recepty, které jsem vyzkoušela, byly super. Teď se chystám na cuketový chlebíček. Těším se na další novinky od Vás. Naďa

    Odpovědět
    • elikatesy

      16 října, 2020 at 3:47 pm

      Moc děkuju za krásný komentář. Snad uspěje i chlebíček. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy