Dnes tady pro vás konečně mám recept na domácí bounty, které jsem na blogu poprvé zmiňovala někdy v dubnu. 🙂 Vzhledem k tomu, že mám opět nedobrovolné a dost možná celkem dlouhé volno, tak se snad konečně dostanu k dopsání všech konceptů, co mi tady z minulé vlny pořád visí. A snad i nějakým novým receptům. 😉 V plánu toho mám dost a nudit se určitě nebudu. Dnes tedy vykopáváme tímto jednoduchým receptem na trochu čistější verzi klasické sladkosti.
Jasně, zajít do večerky a nějakou tyčinku si koupit je určitě jednodušší, než se piplat s domácí verzí. Ale mě hrozně baví tyto domácí zdravější makeovers, protože tady prostě víte naprosto přesně, co jíte. A je to především kokos. Nikoliv cukr. Základ těchto tyčinek kombinuje kokosové máslo a bio kokos. Opravdu použijte bio kokos, je šťavnatější a mnohem chutnější. Běžně prodávaný kokos je dusivý a oproti bio kokosu chutná jak prach. Kokosové máslo je kokos rozemletý na jemnou pastu. Dá se koupit ve vietnamských večerkách nebo zdravých výživách. Nebo, jak jinak, na internetu. 🙂
V podstatě nejsložitější na tomto receptu bylo najít správný poměr kokosového másla a strouhaného kokosu. Tenhle poměr funguje velmi dobře, ale taky musíte trošku pohlídat teplotu a tím pádem i konzistenci másla. Pokud jej úplně rozpustíte, možná bude směs trošku řídká. V tom případě ji nechte opět chvilku ztuhnout v lednici.
Jako sladidlo můžete použít med, javorový sirup, agáve sirup nebo kokosový sirup. Vlastně jakékoliv tekuté sladidlo. 🙂 Co se čokolády na obalení týče, můžete použít mléčnou, ale hlasuju spíše pro hořkou. S hořkou to dokonce bude vegan friendly.
Já jsem na tvarování použila vykrajovátko, do kterého jsem hmotu postupně natlačovala. Nebo můžete použít silikonové formičky, popřípadě můžete všechnu hmotu natlačit do menší formy, naznačit řezy a po částečném ztuhnutí nakrájet, ideálně horkým ostrým nožem. Nebude to sice úplně jako originál, ale dobré to bude stejně. 🙂
Obalení čokoládou je trošku zdlouhavé, ale zas je to svým způsobem terapie. 🙂 Pokud chcete ty malé vlnky imitující originál, není to nic složitého. Vezmete si špejli, do ještě nezatuhlé čokolády ji namočíte a potáhnete.
Pokud jste milovníky kokosu a tak trošku se teď nudíte, tak tyto domácí bounty určitě vyzkoušejte. Já se do nich asi pustím znovu. 😀
Domácí bounty
Ingredience
- 200 g kokosového másla
- 75 g bio kokosu
- 50 g medu či agáve sirupu
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády
- 20 g kokosového oleje
Postup přípravy
- Smíchejte kokosové máslo (pokud je tuhé, trošku jej nahřejte), kokos a sladidlo do kompaktní hmoty. Směs natlačte do formiček či do jedné obdélníkové formy (na výšku zhruba 2cm) a nechte ztuhnout v lednici.
- Vyndejte z formiček nebo nakrájejte na tyčinky (před tím nechte chvíli povolit) a obalte v čokoládě rozpuštěné s kokosovým olejem. Nechte ztuhnout.
Šárka
Dobrý den, kolik Vám vyšlo z této dávky cca kousků? Děkuji, Šárka
elikatesy
Dobrý den, bylo to myslím zhruba 12 kousků.
Romana
Dobrý den, kokosové máslo je myšleno kokosový olej?
Děkuji za odpověď
elikatesy
Dobrý den, ne, kokosové máslo je 100% kokosová pasta, něco jako arašídové máslo nebo pistáciová pasta, někdy se používá slovo máslo, někdy pasta, někdy krém. 🙂 Seženete třeba na diana-company.cz nebo máte ve článku odkaz.