• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Veganská čokoládová pěna

2 července, 2020 od elikatesy

V pondělí, když jsem přidávala recept na cizrnové blondies jsem vás urgovala, ať nevyléváte vodu z konzervy. Že vám ukážu, co s ní. A jak jsem slíbila, tak činím. Co taková veganská čokoládová pěna? Zní to zajímavě? A to ještě nevíte jak dobře to chutná. Představte si takový nadýchaný obláček obalený čokoládou. Tak přesně tak to chutná. 🙂

veganská čokoládová pěna

Klasická čokoládová pěna sestává z čokolády obohacené žloutky (někdy crème anglaise) a je nadlehčená šlehačkou a bílky ušlehanými do polotuha. Je jemná, krémová a z daných ingrediencí je asi jasné, že je opravdu, opravdu bohatá. Stačí pár lžiček a odfukujete. 🙂 Je to vynikající dezert, ale ne každý může či chce konzumovat syrové vejce a ne každý může či chce konzumovat mléčné výrobky. Proto je fajn mít alternativu. A tato veganská čokoládová pěna je opravdu víc než obstojná alternativa.

veganská čokoládová pěna

Základní ingrediencí této pěny, jak už asi tušíte z úvodu, je tekutina z konzervy s cizrnou, tzv. aquafaba. Je to  už dlouho známý fakt (zejména mezi vegany a zastánci zdravé výživy), že tato tekutina se dá vyšlehat do sněhu připomínající sníh z bílků. Dají se tak nadlehčit korpusy a někdo z aquafaby dokonce peče makronky! Já se rozhodla vám ji představit tímto jednoduchým recept na čokoládovou pěnu. Protože myslím, že recepty s čokoládou jsou naprosto ideální, když zkoumáte nějakou novou ingredienci. 🙂

Aquafaba nemusí být jen z konzervy, je to i tekutina, ve které vaříte cizrnu (nebo jiné luštěniny), pokud používáte sušenou. Tekutina z čerstvě uvařených luštěnin má dokonce výhodu. Taková aquafaba totiž na rozdíl od té z konzervy není slaná. Pokud používáte aquafabu z konzervy, možná budete muset podle slanosti nálevu trochu upravit množství cukru tak, aby to sedělo vaším chutím.

Jediná nevýhoda tohoto receptu je, že se na spodku skleničky může trochu uvolňovat tekutina. V klasické čokoládové pěně plní roli přirozeného emulgátoru žloutek, to tady chybí. Pokud děláte pěnu jen pro sebe, tak to asi přežijete, pokud jí chcete někoho pohostit, můžete naspod dát piškot či sušenkové drobky, které tekutinu nasáknou a tento “problém” tak elegantně vyřešit. 🙂

Viděla jsem spoustu různých receptů na veganskou čokoládovou pěnu. Ve většina z nich se prostě zamíchala čokoláda do sněhu. To ale nefunguje úplně ideálně, protože tyto dva prvky mají naprosto odlišnou konzistenci. Čokoláda se tak může srazit a během míchání nejspíš přijdete o většinu objemu. A určitě nebudete mít takto krásně nadýchanou pěnu plnou malých bublinek, které vám tančí na jazyku.

veganská čokoládová pěna

Já na to šla trochu jinak (napodruhé, potom co se mi napoprvé stalo přesně to, co píšu výš). Z čokolády jsem si nejdřív vytvořila lehkou ganache a to tak, že jsem ji rozmíchala s mandlovým mlékem (pokud chcete bohatší chuť, požijte kokosové mléko). A teprve potom jsem do ní opatrně vmíchala sníh. Sníh do čokolády, ne naopak!

Takto mi pěna vyšla opravdu krásně. Jemná, nadýchaná, lehounká jako něžný polibek…

veganská čokoládová pěna

Až si příště budete dělat hummus nebo cizrnové blondies, tekutinu nevylévejte a vyzkoušejte tuto veganskou čokoládovou pěnu. Zažijete velmi příjemné překvapení.  😉

Tisk

Veganská čokoládová pěna

Počet porcí: 6 porcí

Ingredience

  • tekutina z 1 konzervy cizrny (aquafaba) asi 180-200ml
  • 150 g kvalitní tmavé čokolády
  • 75 g mandlového, lískoořechového nebo kokosového mléka
  • 30 g cukru
  • špetka mleté vanilky nebo pár kapek extraktu
  • oříšky, drcené kakaové boby nebo strouhaná čokoláda na ozdobu
  • sušenky či piškot na dno skleničky není nutné

Postup přípravy

  • Čokoládu rozpusťte, mléko ohřejte a postupně vmíchejte k čokoládě, aby se vytvořila hladká emulze. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Aquafabu vložte do čisté odmaštěné mísy, přidejte cukr a vanilku a ručním šlehačem vyšlehejte do pevného sněhu (nebo použijte kuchyňský robot se šlehacím nádstavcem), trvá to minimálně 10 minut.
  • Sníh opatrně, po třetinách vmíchejte k čokoládové směsi. Přelijte do misek či skleniček a vložte alespoň na 2 hodiny do lednice ztuhnout.

Kam dál?

  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Kokosové muffiny s kešuKokosové muffiny s kešu
  • Čokoládové sušenky s pekanovými ořechyČokoládové sušenky s pekanovými ořechy
  • Čokoládové bábovičky bez lepkuČokoládové bábovičky bez lepku
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

Rubriky: Recepty, Vegan a raw Štítky: aquafaba, čokoláda, vegan

Předchozí článek « Cizrnové blondies
Další článek: Tuky »

Reader Interactions

Comments

  1. Markéta

    23 března, 2021 at 12:06 pm

    Milá Eli,
    Děkuji za tento recept. Mám na Tebe prosbu. Zkoušela jsem tuto pěnu zatím jen jednou podle jiného receptu. V něm se jen rozpustila čokoláda a smíchala s vyšlehanou pěnou. Pěnu jsem měla krásnou. Tuhou tak, že se dala mísa otočit i vzhůru a nic z ní nevypadlo. Bohužel po několika hodinách v lednici se pěna úplně zdrcla. A teď k jádru věci. Bylo to tím, že čokoláda nebyla “naředěná” mlékem nebo tím, že jsem kvůli alergii použila kvalitní čokoládu, ale bílou?
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • elikatesy

      24 března, 2021 at 1:41 pm

      Zdravím Markéto, pěna z aquafaby po pár hodinách trochu naspodu pustí vodu, píšu to už v textu, ale určitě by se neměla úplně zdrcnout. Pokud vám vadí i trochu tekutiny naspodu, můžete tam dát piškot či sušenkové drobky, ty tekutinu nasáknou. Když jsem pěnu zkoušela jen z čokolády (ne z ganache), tak jsem o většinu objemu přišla rovnou, proto radím spíše tento postup. Co se týče bílé čokolády, to vůbec netuším, v tomto receptu jsem ji nezkoušela, ale myslím, že když se z ní připraví ganache (rozmíchat s mlékem či smetanou), tak by to mělo fungovat. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy