Tohle jsou vážně skvělé sušenky! To je to první, co potřebujete vědět. To, že jsou bezlepkové, vegan a bez rafinovaného cukru, to není až tak podstatné… Mnohem důležitější je, že jsou vážně strašně dobrý… Tyto pohankové sušenky s čokoládou si zamiluje zkrátka každý. 🙂
Obsahují jen pár ingrediencí, celozrnnou pohankovou mouku, nerafinovaný cukr, chia nebo lněná semínka, kokosový (případně řepkový) olej, špetku kypřicího prášku, vanilky a soli a čokoládu a/nebo vlašské ořechy. Pár zdravých ingrediencí a přitom výsledek vůbec zdravě nechutná. 🙂
Díky pohankové mouce jsou sušenky krásně křehké a mají příjemnou, lehce oříškovou chuť. Používám tuto, Pernerku. Jako sladidlo můžete použít buď sucanat, který je hezky sypký, nebo kokosový cukr či rapaduru. Ty případně nejdřív namelte, bývají hrubší a hrudkové. Můžete ale použít i světlý třtinový cukr muscovado. Olej jsem zkoušela kokosový a řepkový, oba nerafinované. Kokosový má asi trochu lepší chuť, řepkový je zase lokálnější a obsahuje zdravé omega 3 mastné kyseliny. Rozhodnutí je na vás. 🙂
Sušenky jsem pekla už třikrát a všechny verze byly super. Chia semínka jsem použila jednou vcelku a jednou mleté. Jde obojí. Celá semínka budou v sušenkách lehce křupat a budou trochu méně pojit. O to křehčí ale sušenky budou. S mletými semínky jsou sušenky pevnější. Mletí chia semínek je ale upřímně řečeno trochu vopruz… Místo nich můžete proto použít i mletá lněná semínka nebo lněnou mouku, které se dají i koupit. Ve všech případech se semínka smíchají s vodou a nechají chvilku nasáknout. Slouží jako náhrada vajíčka a dodají zdravé tuky jako bonus. 🙂
Čokoládu doporučuju použít s maximálním obsahem kakaa, ideálně slazenou třtinovým cukrem. Ale nemusíte zůstat jen u ní. Jsou to sice sušenky s čokoládou, ale čokoládu můžete nahradit i vlašskými nebo pekanovými ořechy. Nebo nasekanými lískáči či mandlemi. A nebo víte co? Dejte půl napůl ořechy a čokoládu. Protože čokoláda je boží, ořechy jsou boží a pohankové sušenky s čokoládou a ořechy budou dvojitě boží… 🙂
Pohankové sušenky
Ingredience
- 160 g pohankové mouky
- 60 g sucanatu nebo kokosového cukru nebo rapadury
- 75 g kokosového oleje nebo řepkového
- 10 g chia semínek (mletých) nebo mletého lněného semínka plus 40g vody
- ½ lžičky kypřicího prášku
- špetka vanilky
- špetka soli
- 50 g tmavé čokolády a/nebo vlašských ořechů
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 170°C a jeden plech si vyložte pečicím papírem. Semínka smíchejte s 40g vody a nechte 10 minut odstát. Čokoládu a/nebo ořechy nasekejte nahrubo.
- Ve větší míse smíchejte pohankovou mouku, sůl a kypřicí prášek. V jiné míse prošlehejte kokosový olej a sucanat a přidejte nabobtnané semínka a vanilku. Promíchejte a vlijte do mísy k mouce. Přidejte nasekanou čokoládu a/nebo vlašské ořechy a vše zpracujte nejprve nožem či kartou a pak v ruce v kompaktní těsto. Možná bude pořád trochu drobivé, ale to nevadí.
- Odebírejte kousky těsta, v dlani vytvarujte kuličku a ty skládejte na plech. Zploštěte na požadovanou tloušťku, v troubě už se neroztečou.
- Vložte do trouby a pečte 10 minut, dokud nejsou zespodu zlatavé. Nechte vychladnout na mřížce.
Martina
Vyborne sušenky, delala jsem variantu s lnenymi semínky a orechy a jako cukr použila panelu. Děkuji za recept.
elikatesy
Super, jsem moc ráda, že chutnaly. 🙂