• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodové drobenkové řezy

28 května, 2020 od elikatesy

Krásný čas nastává v tu chvíli, kdy se na trzích objeví první české slaďoučké jahody. Začíná tím několik našlápnutých měsíců, kdy nevím, co jíst dřív. Ještě je chřest, musím jíst chřest! Začínají jahody, rychle, každý den jahody! (zkuste to i společně). No a pak je to jedna velká jízda. Třešně! Maliny! Hrášek! Rajčata! Cukety a patizony! Okurky! Borůvky! Meruňky! Vůbec nevím, co jíst dřív!  A nevím, co bych si bez ovoce a zeleniny počala… 🙂 Pro mě je to zkrátka základ jídelníčku a hodně moc závisí na sezóně. Jahody prostě vždycky až koncem května z trhu! Žádné lednové napodobeniny jahod… No a právě tuto sobotu jsem na Náplavce ukořistila letošní první a nemohla se dočkat, až něco upeču. Jedu teď spíš “zdravou vlnu“, tak jsem se rozhodla pro jednoduché jahodové drobenkové řezy s mandlemi a kokosem. Vegan friendly a pokud potřebujete, tak snadno bez lepku. A samozřejmě bez rafinovaného cukru. Ale především! Fákt dobrý! 🙂

Drobenkové řezy a koláče jsou jedním z mých nejoblíbenějších moučníků. Na blogu jich už taky několik je. Třeba borůvkové, broskvové nebo švestkové. Je to tak strašně jednoduché a přitom tak strašně dobré! Tyto jsou první veganské, ale jejich chuť je tím spíše pozvednuta. V drobence je místo másla použitý kokosový olej, protože je v drobence i strouhaný bio kokos. Dvakrát kokos a k tomu dvakrát mandle, to ve formě mouky a plátků. Což je perfektní kombinace a k jahodám se skvěle hodí!

No a krom kokosu a mandlí jsou v drobence ještě dvakrát ovesné vločky. Použila jsem kombinaci jemných ovesných vloček a ovesné mouky. Což jsou jednoduše najemno namleté ovesné vločky. Pokud potřebujete, aby byl koláč opravdu stoprocentně bezlepkový, ujistěte se, že použijete certifikované bezlepkové ovesné vločky.

Koláč je slazený javorovým sirupem a sucanatem. Sucanat je sušená třtinová šťáva (sucanat je zkratka pro sucre de canne naturel) a je to sypké, jemné a opravdu nerafinované sladidlo (na rozdíl od většiny třtinových cukrů, které jsou skoro vždy částečně rafinované). Dá se sehnat třeba v Country life. Pokud ale neseženete, můžete jej s klidem nahradit jemným třtinovým cukrem. Případně pokud chcete použít jiný nerafinovaný cukr, třeba kokosový, doporučuju jej nejdřív namlít (bývá hrudkový).

Samozřejmě, drobenkové řezy bývají tak trochu… ehm, drobivé. 🙂 Většinou nevyhrávají soutěže krásy, ale já je mám o to raději. Protože si na nic nehrajou. A ani nemusí… Jejich chuť bohatě vyrovná tak trochu pocuchaný vzhled.Pokud budete chtít jíst tyto jahodové drobenkové řezy ještě teplé, tak se ani nepokoušejte je porcovat na úhledné čtverečky. Pekáček jen pořádně vymažte (nepoužívejte pečicí papír) a po upečení do nich prostě hrábněte lžící. Zpevní až po vychladnutí a případném pobytu v lednici. Ale já nevím jak vy, já mám ty drobky, co zbudou po krájení asi nejraději. Jsou to takzvané chef’s treat, aneb kuchařova odměna. Jen pro mě! Takže čím víc, tím líp… 😉

Nejlepší jsou první den, to je drobenka nejkřupavější. V lednici vydrží určitě tři čtyři dny, jen samozřejmě nasáknou vlhkost. I pokud je uchováváte v lednici, před podáváním je nechte dojít pokojové teploty. Nebo je můžete i trochu ohřát v troubě. Podávejte jen tak nebo se zmrzlinou, případně (rostlinným) jogurtem či zakysanou smetanou. Snídaně, svačina, dezert ke kávě… Určitě vás nezklamou. 🙂

Tisk

Jahodové ovesné řezy

Počet porcí: 12 řezů

Ingredience

  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 100 g ovesné mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g bio kokosu
  • 50 g sucanatu nebo jemného třtinového cukru
  • 50 g javorového sirupu
  • 150 g kokosového oleje
  • 50 g mandlových plátků

Náplň

  • 600 g jahod
  • 20 g javorového sirupu
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Připravte si pekáček o velikosti 25x20cm a vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Jahody omyjte, odkrojte stopku a nakrájejte na plátky.
  • Všechny sypké ingredience na drobenku smíchejte v míse. Přidejte změklý kokosový olej a javorový sirup a prsty propracujte v drobenku. Na náplň promíchejte nakrájené jahody s javorovým sirupem, kukuřičným škrobem, vanilkou a špetkou soli.
  • Na dno pekáčku nasypejte trochu větší polovinu drobenky. Lehce upěchujte a lžící na ni poklaďte jahodovou náplň. Ke zbytku drobenky přisypte mandlové plátky, promíchejte a zasypejte jí jahody.
  • Vložte do trouby a pečte asi 40 minut do zlatova. Nechte vychladnout a nakrájejte. Můžete servírovat i teplé, ale koláč bude ještě křehčí.

Kam dál?

  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, celozrnné, jahody, kokos, mandle, ovesné vločky, vegan

Předchozí článek « Zdravá strava a alternativní způsoby stravování
Další článek: Mouka a obiloviny »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy