Krásný čas nastává v tu chvíli, kdy se na trzích objeví první české slaďoučké jahody. Začíná tím několik našlápnutých měsíců, kdy nevím, co jíst dřív. Ještě je chřest, musím jíst chřest! Začínají jahody, rychle, každý den jahody! (zkuste to i společně). No a pak je to jedna velká jízda. Třešně! Maliny! Hrášek! Rajčata! Cukety a patizony! Okurky! Borůvky! Meruňky! Vůbec nevím, co jíst dřív! A nevím, co bych si bez ovoce a zeleniny počala… 🙂 Pro mě je to zkrátka základ jídelníčku a hodně moc závisí na sezóně. Jahody prostě vždycky až koncem května z trhu! Žádné lednové napodobeniny jahod… No a právě tuto sobotu jsem na Náplavce ukořistila letošní první a nemohla se dočkat, až něco upeču. Jedu teď spíš “zdravou vlnu“, tak jsem se rozhodla pro jednoduché jahodové drobenkové řezy s mandlemi a kokosem. Vegan friendly a pokud potřebujete, tak snadno bez lepku. A samozřejmě bez rafinovaného cukru. Ale především! Fákt dobrý! 🙂
Drobenkové řezy a koláče jsou jedním z mých nejoblíbenějších moučníků. Na blogu jich už taky několik je. Třeba borůvkové, broskvové nebo švestkové. Je to tak strašně jednoduché a přitom tak strašně dobré! Tyto jsou první veganské, ale jejich chuť je tím spíše pozvednuta. V drobence je místo másla použitý kokosový olej, protože je v drobence i strouhaný bio kokos. Dvakrát kokos a k tomu dvakrát mandle, to ve formě mouky a plátků. Což je perfektní kombinace a k jahodám se skvěle hodí!
No a krom kokosu a mandlí jsou v drobence ještě dvakrát ovesné vločky. Použila jsem kombinaci jemných ovesných vloček a ovesné mouky. Což jsou jednoduše najemno namleté ovesné vločky. Pokud potřebujete, aby byl koláč opravdu stoprocentně bezlepkový, ujistěte se, že použijete certifikované bezlepkové ovesné vločky.
Koláč je slazený javorovým sirupem a sucanatem. Sucanat je sušená třtinová šťáva (sucanat je zkratka pro sucre de canne naturel) a je to sypké, jemné a opravdu nerafinované sladidlo (na rozdíl od většiny třtinových cukrů, které jsou skoro vždy částečně rafinované). Dá se sehnat třeba v Country life. Pokud ale neseženete, můžete jej s klidem nahradit jemným třtinovým cukrem. Případně pokud chcete použít jiný nerafinovaný cukr, třeba kokosový, doporučuju jej nejdřív namlít (bývá hrudkový).
Samozřejmě, drobenkové řezy bývají tak trochu… ehm, drobivé. 🙂 Většinou nevyhrávají soutěže krásy, ale já je mám o to raději. Protože si na nic nehrajou. A ani nemusí… Jejich chuť bohatě vyrovná tak trochu pocuchaný vzhled.Pokud budete chtít jíst tyto jahodové drobenkové řezy ještě teplé, tak se ani nepokoušejte je porcovat na úhledné čtverečky. Pekáček jen pořádně vymažte (nepoužívejte pečicí papír) a po upečení do nich prostě hrábněte lžící. Zpevní až po vychladnutí a případném pobytu v lednici. Ale já nevím jak vy, já mám ty drobky, co zbudou po krájení asi nejraději. Jsou to takzvané chef’s treat, aneb kuchařova odměna. Jen pro mě! Takže čím víc, tím líp… 😉
Nejlepší jsou první den, to je drobenka nejkřupavější. V lednici vydrží určitě tři čtyři dny, jen samozřejmě nasáknou vlhkost. I pokud je uchováváte v lednici, před podáváním je nechte dojít pokojové teploty. Nebo je můžete i trochu ohřát v troubě. Podávejte jen tak nebo se zmrzlinou, případně (rostlinným) jogurtem či zakysanou smetanou. Snídaně, svačina, dezert ke kávě… Určitě vás nezklamou. 🙂
Jahodové ovesné řezy
Ingredience
- 150 g jemných ovesných vloček
- 100 g ovesné mouky
- 100 g mandlové mouky
- 50 g bio kokosu
- 50 g sucanatu nebo jemného třtinového cukru
- 50 g javorového sirupu
- 150 g kokosového oleje
- 50 g mandlových plátků
Náplň
- 600 g jahod
- 20 g javorového sirupu
- 20 g kukuřičného škrobu
- špetka vanilky
- špetka soli
Postup přípravy
- Připravte si pekáček o velikosti 25x20cm a vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Jahody omyjte, odkrojte stopku a nakrájejte na plátky.
- Všechny sypké ingredience na drobenku smíchejte v míse. Přidejte změklý kokosový olej a javorový sirup a prsty propracujte v drobenku. Na náplň promíchejte nakrájené jahody s javorovým sirupem, kukuřičným škrobem, vanilkou a špetkou soli.
- Na dno pekáčku nasypejte trochu větší polovinu drobenky. Lehce upěchujte a lžící na ni poklaďte jahodovou náplň. Ke zbytku drobenky přisypte mandlové plátky, promíchejte a zasypejte jí jahody.
- Vložte do trouby a pečte asi 40 minut do zlatova. Nechte vychladnout a nakrájejte. Můžete servírovat i teplé, ale koláč bude ještě křehčí.
Napsat komentář