• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodové drobenkové řezy

28 května, 2020 od elikatesy

Krásný čas nastává v tu chvíli, kdy se na trzích objeví první české slaďoučké jahody. Začíná tím několik našlápnutých měsíců, kdy nevím, co jíst dřív. Ještě je chřest, musím jíst chřest! Začínají jahody, rychle, každý den jahody! (zkuste to i společně). No a pak je to jedna velká jízda. Třešně! Maliny! Hrášek! Rajčata! Cukety a patizony! Okurky! Borůvky! Meruňky! Vůbec nevím, co jíst dřív!  A nevím, co bych si bez ovoce a zeleniny počala… 🙂 Pro mě je to zkrátka základ jídelníčku a hodně moc závisí na sezóně. Jahody prostě vždycky až koncem května z trhu! Žádné lednové napodobeniny jahod… No a právě tuto sobotu jsem na Náplavce ukořistila letošní první a nemohla se dočkat, až něco upeču. Jedu teď spíš “zdravou vlnu“, tak jsem se rozhodla pro jednoduché jahodové drobenkové řezy s mandlemi a kokosem. Vegan friendly a pokud potřebujete, tak snadno bez lepku. A samozřejmě bez rafinovaného cukru. Ale především! Fákt dobrý! 🙂

Drobenkové řezy a koláče jsou jedním z mých nejoblíbenějších moučníků. Na blogu jich už taky několik je. Třeba borůvkové, broskvové nebo švestkové. Je to tak strašně jednoduché a přitom tak strašně dobré! Tyto jsou první veganské, ale jejich chuť je tím spíše pozvednuta. V drobence je místo másla použitý kokosový olej, protože je v drobence i strouhaný bio kokos. Dvakrát kokos a k tomu dvakrát mandle, to ve formě mouky a plátků. Což je perfektní kombinace a k jahodám se skvěle hodí!

No a krom kokosu a mandlí jsou v drobence ještě dvakrát ovesné vločky. Použila jsem kombinaci jemných ovesných vloček a ovesné mouky. Což jsou jednoduše najemno namleté ovesné vločky. Pokud potřebujete, aby byl koláč opravdu stoprocentně bezlepkový, ujistěte se, že použijete certifikované bezlepkové ovesné vločky.

Koláč je slazený javorovým sirupem a sucanatem. Sucanat je sušená třtinová šťáva (sucanat je zkratka pro sucre de canne naturel) a je to sypké, jemné a opravdu nerafinované sladidlo (na rozdíl od většiny třtinových cukrů, které jsou skoro vždy částečně rafinované). Dá se sehnat třeba v Country life. Pokud ale neseženete, můžete jej s klidem nahradit jemným třtinovým cukrem. Případně pokud chcete použít jiný nerafinovaný cukr, třeba kokosový, doporučuju jej nejdřív namlít (bývá hrudkový).

Samozřejmě, drobenkové řezy bývají tak trochu… ehm, drobivé. 🙂 Většinou nevyhrávají soutěže krásy, ale já je mám o to raději. Protože si na nic nehrajou. A ani nemusí… Jejich chuť bohatě vyrovná tak trochu pocuchaný vzhled.Pokud budete chtít jíst tyto jahodové drobenkové řezy ještě teplé, tak se ani nepokoušejte je porcovat na úhledné čtverečky. Pekáček jen pořádně vymažte (nepoužívejte pečicí papír) a po upečení do nich prostě hrábněte lžící. Zpevní až po vychladnutí a případném pobytu v lednici. Ale já nevím jak vy, já mám ty drobky, co zbudou po krájení asi nejraději. Jsou to takzvané chef’s treat, aneb kuchařova odměna. Jen pro mě! Takže čím víc, tím líp… 😉

Nejlepší jsou první den, to je drobenka nejkřupavější. V lednici vydrží určitě tři čtyři dny, jen samozřejmě nasáknou vlhkost. I pokud je uchováváte v lednici, před podáváním je nechte dojít pokojové teploty. Nebo je můžete i trochu ohřát v troubě. Podávejte jen tak nebo se zmrzlinou, případně (rostlinným) jogurtem či zakysanou smetanou. Snídaně, svačina, dezert ke kávě… Určitě vás nezklamou. 🙂

Tisk

Jahodové ovesné řezy

Počet porcí: 12 řezů

Ingredience

  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 100 g ovesné mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g bio kokosu
  • 50 g sucanatu nebo jemného třtinového cukru
  • 50 g javorového sirupu
  • 150 g kokosového oleje
  • 50 g mandlových plátků

Náplň

  • 600 g jahod
  • 20 g javorového sirupu
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Připravte si pekáček o velikosti 25x20cm a vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Jahody omyjte, odkrojte stopku a nakrájejte na plátky.
  • Všechny sypké ingredience na drobenku smíchejte v míse. Přidejte změklý kokosový olej a javorový sirup a prsty propracujte v drobenku. Na náplň promíchejte nakrájené jahody s javorovým sirupem, kukuřičným škrobem, vanilkou a špetkou soli.
  • Na dno pekáčku nasypejte trochu větší polovinu drobenky. Lehce upěchujte a lžící na ni poklaďte jahodovou náplň. Ke zbytku drobenky přisypte mandlové plátky, promíchejte a zasypejte jí jahody.
  • Vložte do trouby a pečte asi 40 minut do zlatova. Nechte vychladnout a nakrájejte. Můžete servírovat i teplé, ale koláč bude ještě křehčí.

Kam dál?

  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, celozrnné, jahody, kokos, mandle, ovesné vločky, vegan

Předchozí článek « Zdravá strava a alternativní způsoby stravování
Další článek: Mouka a obiloviny »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy