• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodové drobenkové řezy

28 května, 2020 od elikatesy

Krásný čas nastává v tu chvíli, kdy se na trzích objeví první české slaďoučké jahody. Začíná tím několik našlápnutých měsíců, kdy nevím, co jíst dřív. Ještě je chřest, musím jíst chřest! Začínají jahody, rychle, každý den jahody! (zkuste to i společně). No a pak je to jedna velká jízda. Třešně! Maliny! Hrášek! Rajčata! Cukety a patizony! Okurky! Borůvky! Meruňky! Vůbec nevím, co jíst dřív!  A nevím, co bych si bez ovoce a zeleniny počala… 🙂 Pro mě je to zkrátka základ jídelníčku a hodně moc závisí na sezóně. Jahody prostě vždycky až koncem května z trhu! Žádné lednové napodobeniny jahod… No a právě tuto sobotu jsem na Náplavce ukořistila letošní první a nemohla se dočkat, až něco upeču. Jedu teď spíš “zdravou vlnu“, tak jsem se rozhodla pro jednoduché jahodové drobenkové řezy s mandlemi a kokosem. Vegan friendly a pokud potřebujete, tak snadno bez lepku. A samozřejmě bez rafinovaného cukru. Ale především! Fákt dobrý! 🙂

Drobenkové řezy a koláče jsou jedním z mých nejoblíbenějších moučníků. Na blogu jich už taky několik je. Třeba borůvkové, broskvové nebo švestkové. Je to tak strašně jednoduché a přitom tak strašně dobré! Tyto jsou první veganské, ale jejich chuť je tím spíše pozvednuta. V drobence je místo másla použitý kokosový olej, protože je v drobence i strouhaný bio kokos. Dvakrát kokos a k tomu dvakrát mandle, to ve formě mouky a plátků. Což je perfektní kombinace a k jahodám se skvěle hodí!

No a krom kokosu a mandlí jsou v drobence ještě dvakrát ovesné vločky. Použila jsem kombinaci jemných ovesných vloček a ovesné mouky. Což jsou jednoduše najemno namleté ovesné vločky. Pokud potřebujete, aby byl koláč opravdu stoprocentně bezlepkový, ujistěte se, že použijete certifikované bezlepkové ovesné vločky.

Koláč je slazený javorovým sirupem a sucanatem. Sucanat je sušená třtinová šťáva (sucanat je zkratka pro sucre de canne naturel) a je to sypké, jemné a opravdu nerafinované sladidlo (na rozdíl od většiny třtinových cukrů, které jsou skoro vždy částečně rafinované). Dá se sehnat třeba v Country life. Pokud ale neseženete, můžete jej s klidem nahradit jemným třtinovým cukrem. Případně pokud chcete použít jiný nerafinovaný cukr, třeba kokosový, doporučuju jej nejdřív namlít (bývá hrudkový).

Samozřejmě, drobenkové řezy bývají tak trochu… ehm, drobivé. 🙂 Většinou nevyhrávají soutěže krásy, ale já je mám o to raději. Protože si na nic nehrajou. A ani nemusí… Jejich chuť bohatě vyrovná tak trochu pocuchaný vzhled.Pokud budete chtít jíst tyto jahodové drobenkové řezy ještě teplé, tak se ani nepokoušejte je porcovat na úhledné čtverečky. Pekáček jen pořádně vymažte (nepoužívejte pečicí papír) a po upečení do nich prostě hrábněte lžící. Zpevní až po vychladnutí a případném pobytu v lednici. Ale já nevím jak vy, já mám ty drobky, co zbudou po krájení asi nejraději. Jsou to takzvané chef’s treat, aneb kuchařova odměna. Jen pro mě! Takže čím víc, tím líp… 😉

Nejlepší jsou první den, to je drobenka nejkřupavější. V lednici vydrží určitě tři čtyři dny, jen samozřejmě nasáknou vlhkost. I pokud je uchováváte v lednici, před podáváním je nechte dojít pokojové teploty. Nebo je můžete i trochu ohřát v troubě. Podávejte jen tak nebo se zmrzlinou, případně (rostlinným) jogurtem či zakysanou smetanou. Snídaně, svačina, dezert ke kávě… Určitě vás nezklamou. 🙂

Tisk

Jahodové ovesné řezy

Počet porcí: 12 řezů

Ingredience

  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 100 g ovesné mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g bio kokosu
  • 50 g sucanatu nebo jemného třtinového cukru
  • 50 g javorového sirupu
  • 150 g kokosového oleje
  • 50 g mandlových plátků

Náplň

  • 600 g jahod
  • 20 g javorového sirupu
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Připravte si pekáček o velikosti 25x20cm a vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Jahody omyjte, odkrojte stopku a nakrájejte na plátky.
  • Všechny sypké ingredience na drobenku smíchejte v míse. Přidejte změklý kokosový olej a javorový sirup a prsty propracujte v drobenku. Na náplň promíchejte nakrájené jahody s javorovým sirupem, kukuřičným škrobem, vanilkou a špetkou soli.
  • Na dno pekáčku nasypejte trochu větší polovinu drobenky. Lehce upěchujte a lžící na ni poklaďte jahodovou náplň. Ke zbytku drobenky přisypte mandlové plátky, promíchejte a zasypejte jí jahody.
  • Vložte do trouby a pečte asi 40 minut do zlatova. Nechte vychladnout a nakrájejte. Můžete servírovat i teplé, ale koláč bude ještě křehčí.

Kam dál?

  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, celozrnné, jahody, kokos, mandle, ovesné vločky, vegan

Předchozí článek « Zdravá strava a alternativní způsoby stravování
Další článek: Mouka a obiloviny »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy