• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky

19 května, 2020 od elikatesy

Myslím, že mít doma v zásobě nějakou zdravou svačinku je vždycky výhra. Přijde hlad či chuť a nespráskáte první věc, co vidíte (třeba, v mém případě, nezaboříte lžíci do arašídového másla). Protože víte, že ve spíži na vás čeká jiná, lepší dobrota. Já si teď proto připravila tyto vynikající datlovo-ořechové domácí müsli tyčinky. A upřímně, tyčinky jsem chodila uzobávat pořád. Ani jsem nemusel mít hlad nebo chuť. Protože jsou prostě tááák dobré. 🙂

domácí müsli tyčinky

Jsou samozřejmě úplně jednoduché… Prostě se vše jen zamíchá, nechá hodinku nasáknout, upeče, nechá vychladnout a nakrájí. A máte připraveno zdravé zobání. Tyto domácí müsli tyčinky jsou bez cukru, slazené jsou jen banánem a datlemi. Datle jsou ve formě datlového sirupu a kousků šťavnatých medjool datlí.

Mohou být snadno bezlepkové a to v tom případě, že použijete certifikované ovesné vločky. Krom vloček, banánů a datlí obsahují ještě semínky a ořechy. Chia, lněné, mandle, pekany (nebo vlašské) a kokos. A pro doladění chutí špetka skořice a trocha pomerančové kůry. Já většinou volím úspornější kombinace chutí, ale tentokrát jsem se trochu odvázala a byla moc příjemně překvapená. Vše spolu dokonale ladí a tyčinky chutnají skvěle. Skoro se mi o ně nechtělo dělit… 🙂

domácí müsli tyčinky

Ale podělila jsem se, vzala jsem je domů na Moravu a byly schváleny i dětmi a muži. Což myslím znamená, že jsou fakt dobrý. 🙂

Můžete samozřejmě použít i jiné ořechy nebo i další semínka, třeba dýňové či slunečnicové. Nebo místo datlí použít třeba rozinky, brusinky nebo sušené meruňky či švestky. Ale tato verze se tak povedla, že doporučuju vyzkoušet v nezměněné podobě. A určitě nevynechávejte chia a lněná semínka, pomáhají vše držet pohromadě.

domácí müsli tyčinky

Tyto domácí müsli tyčinky nejsou moc sladké, obsahují spoustu vlákniny, zdravých sacharidů a tuků. Perfektně vás zasytí a hodí se na rychlou snídani, zdravou svačinu i na dobytí energie na výletě.

Ve vzduchotěsné krabici vydrží určitě týden, nejspíš i dva, případně je můžete zamrazit.

domácí müsli tyčinky

Tisk

Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky

Počet porcí: 12 tyčinek

Ingredience

  • 150 g ovesných vloček
  • 50 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 50 g mandlových plátků
  • 50 g mandlové mouky (mletých mandlí)
  • 30 g drceného lněného semínka
  • 20 g chia semínek
  • 50 g bio kokosu
  • 1 přezrálý banán
  • 50 g datlového sirupu
  • 60 g kokosového oleje
  • 50 g datlí medjool
  • 1 lžička skořice
  • kůra z půlky pomeranče nemusí být

Postup přípravy

  • Pokud chcete, můžete začít tím, že ořechy a mandle opečete nasucho v troubě předehřáté na 160°C. Zintenzivní se tím jejich chuť. Trvá to jen pár minut, často kontrolujte, ať se nespálí. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky.
  • Připravte si menší pekáček velikosti zhruba 25x15cm a vyložte pečicím papírem. Ve větší míse rozmačkejte banán, přidejte datlový sirup a kokosový olej a prošlehejte. Přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Přendejte do pekáčku, povrch uhlaďte a nechte hodinu odpočinout, aby se vločky a semínka nasákly.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 160°C a pečte zhruba 40minut, dokud nejsou okraje zlatavé. Po upečení nechte zcela vychladnout. Ostrým nožem nakrájejte na 12 tyčinek.

Kam dál?

  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: banány, bez cukru, bezlepkové, chia, datle, lněné semínko, mandle, ovesné vločky, pekanové ořechy, semínka, vlašské ořechy

Předchozí článek « Chřestový salát s hráškem a mátou
Další článek: Chřestová polévka se špenátem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy