Myslím, že mít doma v zásobě nějakou zdravou svačinku je vždycky výhra. Přijde hlad či chuť a nespráskáte první věc, co vidíte (třeba, v mém případě, nezaboříte lžíci do arašídového másla). Protože víte, že ve spíži na vás čeká jiná, lepší dobrota. Já si teď proto připravila tyto vynikající datlovo-ořechové domácí müsli tyčinky. A upřímně, tyčinky jsem chodila uzobávat pořád. Ani jsem nemusel mít hlad nebo chuť. Protože jsou prostě tááák dobré. 🙂
Jsou samozřejmě úplně jednoduché… Prostě se vše jen zamíchá, nechá hodinku nasáknout, upeče, nechá vychladnout a nakrájí. A máte připraveno zdravé zobání. Tyto domácí müsli tyčinky jsou bez cukru, slazené jsou jen banánem a datlemi. Datle jsou ve formě datlového sirupu a kousků šťavnatých medjool datlí.
Mohou být snadno bezlepkové a to v tom případě, že použijete certifikované ovesné vločky. Krom vloček, banánů a datlí obsahují ještě semínky a ořechy. Chia, lněné, mandle, pekany (nebo vlašské) a kokos. A pro doladění chutí špetka skořice a trocha pomerančové kůry. Já většinou volím úspornější kombinace chutí, ale tentokrát jsem se trochu odvázala a byla moc příjemně překvapená. Vše spolu dokonale ladí a tyčinky chutnají skvěle. Skoro se mi o ně nechtělo dělit… 🙂
Ale podělila jsem se, vzala jsem je domů na Moravu a byly schváleny i dětmi a muži. Což myslím znamená, že jsou fakt dobrý. 🙂
Můžete samozřejmě použít i jiné ořechy nebo i další semínka, třeba dýňové či slunečnicové. Nebo místo datlí použít třeba rozinky, brusinky nebo sušené meruňky či švestky. Ale tato verze se tak povedla, že doporučuju vyzkoušet v nezměněné podobě. A určitě nevynechávejte chia a lněná semínka, pomáhají vše držet pohromadě.
Tyto domácí müsli tyčinky nejsou moc sladké, obsahují spoustu vlákniny, zdravých sacharidů a tuků. Perfektně vás zasytí a hodí se na rychlou snídani, zdravou svačinu i na dobytí energie na výletě.
Ve vzduchotěsné krabici vydrží určitě týden, nejspíš i dva, případně je můžete zamrazit.
Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
Ingredience
- 150 g ovesných vloček
- 50 g vlašských nebo pekanových ořechů
- 50 g mandlových plátků
- 50 g mandlové mouky (mletých mandlí)
- 30 g drceného lněného semínka
- 20 g chia semínek
- 50 g bio kokosu
- 1 přezrálý banán
- 50 g datlového sirupu
- 60 g kokosového oleje
- 50 g datlí medjool
- 1 lžička skořice
- kůra z půlky pomeranče nemusí být
Postup přípravy
- Pokud chcete, můžete začít tím, že ořechy a mandle opečete nasucho v troubě předehřáté na 160°C. Zintenzivní se tím jejich chuť. Trvá to jen pár minut, často kontrolujte, ať se nespálí. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky.
- Připravte si menší pekáček velikosti zhruba 25x15cm a vyložte pečicím papírem. Ve větší míse rozmačkejte banán, přidejte datlový sirup a kokosový olej a prošlehejte. Přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Přendejte do pekáčku, povrch uhlaďte a nechte hodinu odpočinout, aby se vločky a semínka nasákly.
- Mezitím si předehřejte troubu na 160°C a pečte zhruba 40minut, dokud nejsou okraje zlatavé. Po upečení nechte zcela vychladnout. Ostrým nožem nakrájejte na 12 tyčinek.
Napsat komentář