• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Chřestová polévka se špenátem

22 května, 2020 od elikatesy

Chřest jednoduše miluju,to už jsem psala několikrát. Stejně tak miluju jaro. A možná jaro miluju o to víc, že se těším na chřest. Rozhodně totiž nejím dovozový chřest v lednu. Hezky si počkám na přelom dubna a května a pak nedočkavě utíkám na trhy pro první svazek. A pak další a další a další až do půlky června, kdy zamáčknu slzu a s chřestem se skoro na rok zase rozloučím. Ještěže v té době dozrávají jahody a třešně. To mi to loučení trochu usnadní. 🙂 Chřest kupuju spíš zelený, mám ráda tu výraznou, tak trochu hráškovou chuť. Jen zblanšírovaný nebo ogrilovaný, prohozený s máslem a pár zrnky vločkové soli. K tomu plátek domácího chleba a třeba trocha dobrého sýra… A jsem šťastná. Nebo si jej dám v salátu. Nebo klasicky k vajíčkům ve všech podobách.

Pošírované, míchané, nahniličko, omeleta nebo holandská omáčka… Stačí přidat pár stonků chřestu a luxusní pokrm je na stole. Opravdu luxusní… Totiž, to jediné, co mě na chřestu trochu štve, je rok co rok vyšší cena. Už jsem viděla i 130,- za půlkilový svazek. Cože?! To už se tedy člověk zamyslí a využije chřest opravdu do mrtě… No a právě proto se vařila tato chřestová polévka se špenátem. 🙂

chřestová polévka

Tato chřestová polévka je totiž jen z tvrdých konců, které se z chřestu odlamují. To určitě znáte, stonek vezmete a ohnete a kde se zlomí je přesně to místo, kde končí šťavnatý sladký kousek a začíná dřevnatý, tuhý stonek. A možná je to jen můj pocit, ale přijde mi, že čím je chřest dražší, tím větší část je z něj potřeba odlomit. Skoro všechen chřest co jsem letos zatím koupila se lámal téměř v polovině. 130,- za půlkilový svazek, kdybych polovinu vyhodila, to už se dostáváme na cenu 520,- za kilo. I když už je teď svazek většinou spíš okolo 90,-, tak ani tak to myslím není na zbytečné plýtvání. Konce ochutnám a pokud nejsou hořké, jen trochu dřevnaté, tak je určitě nevyhodím.

A ani ta trošku horší polovina chřestu nepřijde nazmar. Byla by to škoda, i konce jsou přece plné chuti. To si raději uvařím hustou krémovou polévku. 🙂 Je strašně jednoduchá, nezahuštěná, s čistou zeleninovou chutí. Jen musím rovnou říct, že pokud nemáte výkonný mixér, ideálně blender (to v čem se mixují třeba smoothies), tak se vám takto hladká a jemná polévka jen ze zeleniny nepodaří. S tyčákem to zkrátka nebude ono. Já mám Vitamix a ten mi i ten dřevnatý, tvrdý chřest rozmixoval naprosto dohladka. Samozřejmě jsem polévku i propasírovala, ale v podstatě nic mi v sítu nezbylo. Pokud budete tuhé konce mixovat málo výkonným mixérem, je dost možné, že vám pak v sítu zbude polovina zeleniny. A polévka určitě nebude dostatečně hustá a krémová.

Můžete si pomoct tím, že do polévky přidáte ještě trochu hrášku nebo brambor a po mixování přidáte trochu (zakysané) smetany přímo do polévky. Čím tučnější, tím lepší. Ale s výkonným mixérem to není třeba. Tuto mou polévku jsem připravila opravdu jen z rozmixované nezahuštěné zeleniny. Vitamix je drahý mixér, to uznávám. Ale já jej mám deset let a musím říct, že to považuju za jednu z nejlepších kuchyňských investic. Smoothie, hummus nebo krémové polévky s ním dostanou úplně nový rozměr.

Množství surovin v receptu berte spíš orientačně, poměr chřestu a špenátu je vcelku volný. Pokud chcete, můžete přidat i zmíněný hrášek a/nebo bramboru. Množství vody či zeleninového vývaru upravte dle požadované konzistence. Já raději přidávám míň, jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Naředit se dá polévka vždycky. Samozřejmě, pokud nemáte takové přebytky chřestových konců, můžete dát do polévky celý svazek. Jen odkrojte hlavičky a schovejte si je na ozdobu. Stačí je lehce zblanšírovat, tedy minutku až dvě povařit ve vroucí osolené vodě (pokud připravujete předem, tak je pak zchlaďte v ledové vodě, aby neztratily barvu). Nebo je orestujte na másle.

Poslední drobnost, v receptu udávám 400g špenátu a česnek, ale já mám v mrazáku pořád i trochu medvědího česneku a tak jsem použila 300g špenátu a 100g medvědího česneku. Pokud jej máte taky, určitě doporučuju. Chřest, špenát a medvědí česnek, to je takové jaro v misce. A poslední důležitá věc! Určitě nevynechejte pár kapek citronové šťávy, zajistí polévce šmrnc a perfektní balanc chutí. 🙂

Tisk

Chřestová polévka se špenátem

Počet porcí: 8 porcí

Ingredience

  • 1 kg tvrdých chřestových konců
  • 400 g mraženého špenátu nechte povolit
  • 1 velká cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • cca 1,5 l voda nebo zeleninový vývar
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • zakysaná smetana, chřestové špičky, výhonky na ozdobu

Postup přípravy

  • Cibuli nakrájejte nahrubo, z chřestů odkrojte seschlou část a zbytek nakrájejte na menší kousky. Česnek nakrájejte na plátky. Do velkého hrnce dejte máslo, nechte rozpustit, přidejte cibuli a pomalu restujte, dokud cibule není měkká. Přidejte chřest a česnek a za občasného míchání restujte na mírném plameni dalších pět minut.
  • Zalijte vodou či vývarem tak, aby byl zhruba centimetr nad zeleninou. Osolte, přiveďte k varu a na středním plameni vařte, dokud chřest není úplně měkký, asi 15-20 minut.
  • Přidejte špenát a vše znovu přiveďte k varu a stáhněte. Ve výkonném blenderu rozmixujte zcela dohladka a pak propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte, dolaďte citronovou šťávou a případně dosolte.
  • Podávejte ozdobené smetanou, zblanšírovaným chřestem a/nebo hráškovými výhonky.

Kam dál?

  • Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechySýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
  • Chřestový salát s hráškem a mátouChřestový salát s hráškem a mátou
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcemSalát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: chřest, medvědí česnek, špenát

Předchozí článek « Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
Další článek: Zdravá strava a alternativní způsoby stravování »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy