• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Chřestová polévka se špenátem

22 května, 2020 od elikatesy

Chřest jednoduše miluju,to už jsem psala několikrát. Stejně tak miluju jaro. A možná jaro miluju o to víc, že se těším na chřest. Rozhodně totiž nejím dovozový chřest v lednu. Hezky si počkám na přelom dubna a května a pak nedočkavě utíkám na trhy pro první svazek. A pak další a další a další až do půlky června, kdy zamáčknu slzu a s chřestem se skoro na rok zase rozloučím. Ještěže v té době dozrávají jahody a třešně. To mi to loučení trochu usnadní. 🙂 Chřest kupuju spíš zelený, mám ráda tu výraznou, tak trochu hráškovou chuť. Jen zblanšírovaný nebo ogrilovaný, prohozený s máslem a pár zrnky vločkové soli. K tomu plátek domácího chleba a třeba trocha dobrého sýra… A jsem šťastná. Nebo si jej dám v salátu. Nebo klasicky k vajíčkům ve všech podobách.

Pošírované, míchané, nahniličko, omeleta nebo holandská omáčka… Stačí přidat pár stonků chřestu a luxusní pokrm je na stole. Opravdu luxusní… Totiž, to jediné, co mě na chřestu trochu štve, je rok co rok vyšší cena. Už jsem viděla i 130,- za půlkilový svazek. Cože?! To už se tedy člověk zamyslí a využije chřest opravdu do mrtě… No a právě proto se vařila tato chřestová polévka se špenátem. 🙂

chřestová polévka

Tato chřestová polévka je totiž jen z tvrdých konců, které se z chřestu odlamují. To určitě znáte, stonek vezmete a ohnete a kde se zlomí je přesně to místo, kde končí šťavnatý sladký kousek a začíná dřevnatý, tuhý stonek. A možná je to jen můj pocit, ale přijde mi, že čím je chřest dražší, tím větší část je z něj potřeba odlomit. Skoro všechen chřest co jsem letos zatím koupila se lámal téměř v polovině. 130,- za půlkilový svazek, kdybych polovinu vyhodila, to už se dostáváme na cenu 520,- za kilo. I když už je teď svazek většinou spíš okolo 90,-, tak ani tak to myslím není na zbytečné plýtvání. Konce ochutnám a pokud nejsou hořké, jen trochu dřevnaté, tak je určitě nevyhodím.

A ani ta trošku horší polovina chřestu nepřijde nazmar. Byla by to škoda, i konce jsou přece plné chuti. To si raději uvařím hustou krémovou polévku. 🙂 Je strašně jednoduchá, nezahuštěná, s čistou zeleninovou chutí. Jen musím rovnou říct, že pokud nemáte výkonný mixér, ideálně blender (to v čem se mixují třeba smoothies), tak se vám takto hladká a jemná polévka jen ze zeleniny nepodaří. S tyčákem to zkrátka nebude ono. Já mám Vitamix a ten mi i ten dřevnatý, tvrdý chřest rozmixoval naprosto dohladka. Samozřejmě jsem polévku i propasírovala, ale v podstatě nic mi v sítu nezbylo. Pokud budete tuhé konce mixovat málo výkonným mixérem, je dost možné, že vám pak v sítu zbude polovina zeleniny. A polévka určitě nebude dostatečně hustá a krémová.

Můžete si pomoct tím, že do polévky přidáte ještě trochu hrášku nebo brambor a po mixování přidáte trochu (zakysané) smetany přímo do polévky. Čím tučnější, tím lepší. Ale s výkonným mixérem to není třeba. Tuto mou polévku jsem připravila opravdu jen z rozmixované nezahuštěné zeleniny. Vitamix je drahý mixér, to uznávám. Ale já jej mám deset let a musím říct, že to považuju za jednu z nejlepších kuchyňských investic. Smoothie, hummus nebo krémové polévky s ním dostanou úplně nový rozměr.

Množství surovin v receptu berte spíš orientačně, poměr chřestu a špenátu je vcelku volný. Pokud chcete, můžete přidat i zmíněný hrášek a/nebo bramboru. Množství vody či zeleninového vývaru upravte dle požadované konzistence. Já raději přidávám míň, jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Naředit se dá polévka vždycky. Samozřejmě, pokud nemáte takové přebytky chřestových konců, můžete dát do polévky celý svazek. Jen odkrojte hlavičky a schovejte si je na ozdobu. Stačí je lehce zblanšírovat, tedy minutku až dvě povařit ve vroucí osolené vodě (pokud připravujete předem, tak je pak zchlaďte v ledové vodě, aby neztratily barvu). Nebo je orestujte na másle.

Poslední drobnost, v receptu udávám 400g špenátu a česnek, ale já mám v mrazáku pořád i trochu medvědího česneku a tak jsem použila 300g špenátu a 100g medvědího česneku. Pokud jej máte taky, určitě doporučuju. Chřest, špenát a medvědí česnek, to je takové jaro v misce. A poslední důležitá věc! Určitě nevynechejte pár kapek citronové šťávy, zajistí polévce šmrnc a perfektní balanc chutí. 🙂

Tisk

Chřestová polévka se špenátem

Počet porcí: 8 porcí

Ingredience

  • 1 kg tvrdých chřestových konců
  • 400 g mraženého špenátu nechte povolit
  • 1 velká cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • cca 1,5 l voda nebo zeleninový vývar
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • zakysaná smetana, chřestové špičky, výhonky na ozdobu

Postup přípravy

  • Cibuli nakrájejte nahrubo, z chřestů odkrojte seschlou část a zbytek nakrájejte na menší kousky. Česnek nakrájejte na plátky. Do velkého hrnce dejte máslo, nechte rozpustit, přidejte cibuli a pomalu restujte, dokud cibule není měkká. Přidejte chřest a česnek a za občasného míchání restujte na mírném plameni dalších pět minut.
  • Zalijte vodou či vývarem tak, aby byl zhruba centimetr nad zeleninou. Osolte, přiveďte k varu a na středním plameni vařte, dokud chřest není úplně měkký, asi 15-20 minut.
  • Přidejte špenát a vše znovu přiveďte k varu a stáhněte. Ve výkonném blenderu rozmixujte zcela dohladka a pak propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte, dolaďte citronovou šťávou a případně dosolte.
  • Podávejte ozdobené smetanou, zblanšírovaným chřestem a/nebo hráškovými výhonky.

Kam dál?

  • Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechySýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
  • Chřestový salát s hráškem a mátouChřestový salát s hráškem a mátou
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcemSalát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: chřest, medvědí česnek, špenát

Předchozí článek « Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
Další článek: Zdravá strava a alternativní způsoby stravování »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy