Chřest jednoduše miluju,to už jsem psala několikrát. Stejně tak miluju jaro. A možná jaro miluju o to víc, že se těším na chřest. Rozhodně totiž nejím dovozový chřest v lednu. Hezky si počkám na přelom dubna a května a pak nedočkavě utíkám na trhy pro první svazek. A pak další a další a další až do půlky června, kdy zamáčknu slzu a s chřestem se skoro na rok zase rozloučím. Ještěže v té době dozrávají jahody a třešně. To mi to loučení trochu usnadní. 🙂 Chřest kupuju spíš zelený, mám ráda tu výraznou, tak trochu hráškovou chuť. Jen zblanšírovaný nebo ogrilovaný, prohozený s máslem a pár zrnky vločkové soli. K tomu plátek domácího chleba a třeba trocha dobrého sýra… A jsem šťastná. Nebo si jej dám v salátu. Nebo klasicky k vajíčkům ve všech podobách.
Pošírované, míchané, nahniličko, omeleta nebo holandská omáčka… Stačí přidat pár stonků chřestu a luxusní pokrm je na stole. Opravdu luxusní… Totiž, to jediné, co mě na chřestu trochu štve, je rok co rok vyšší cena. Už jsem viděla i 130,- za půlkilový svazek. Cože?! To už se tedy člověk zamyslí a využije chřest opravdu do mrtě… No a právě proto se vařila tato chřestová polévka se špenátem. 🙂
Tato chřestová polévka je totiž jen z tvrdých konců, které se z chřestu odlamují. To určitě znáte, stonek vezmete a ohnete a kde se zlomí je přesně to místo, kde končí šťavnatý sladký kousek a začíná dřevnatý, tuhý stonek. A možná je to jen můj pocit, ale přijde mi, že čím je chřest dražší, tím větší část je z něj potřeba odlomit. Skoro všechen chřest co jsem letos zatím koupila se lámal téměř v polovině. 130,- za půlkilový svazek, kdybych polovinu vyhodila, to už se dostáváme na cenu 520,- za kilo. I když už je teď svazek většinou spíš okolo 90,-, tak ani tak to myslím není na zbytečné plýtvání. Konce ochutnám a pokud nejsou hořké, jen trochu dřevnaté, tak je určitě nevyhodím.
A ani ta trošku horší polovina chřestu nepřijde nazmar. Byla by to škoda, i konce jsou přece plné chuti. To si raději uvařím hustou krémovou polévku. 🙂 Je strašně jednoduchá, nezahuštěná, s čistou zeleninovou chutí. Jen musím rovnou říct, že pokud nemáte výkonný mixér, ideálně blender (to v čem se mixují třeba smoothies), tak se vám takto hladká a jemná polévka jen ze zeleniny nepodaří. S tyčákem to zkrátka nebude ono. Já mám Vitamix a ten mi i ten dřevnatý, tvrdý chřest rozmixoval naprosto dohladka. Samozřejmě jsem polévku i propasírovala, ale v podstatě nic mi v sítu nezbylo. Pokud budete tuhé konce mixovat málo výkonným mixérem, je dost možné, že vám pak v sítu zbude polovina zeleniny. A polévka určitě nebude dostatečně hustá a krémová.
Můžete si pomoct tím, že do polévky přidáte ještě trochu hrášku nebo brambor a po mixování přidáte trochu (zakysané) smetany přímo do polévky. Čím tučnější, tím lepší. Ale s výkonným mixérem to není třeba. Tuto mou polévku jsem připravila opravdu jen z rozmixované nezahuštěné zeleniny. Vitamix je drahý mixér, to uznávám. Ale já jej mám deset let a musím říct, že to považuju za jednu z nejlepších kuchyňských investic. Smoothie, hummus nebo krémové polévky s ním dostanou úplně nový rozměr.
Množství surovin v receptu berte spíš orientačně, poměr chřestu a špenátu je vcelku volný. Pokud chcete, můžete přidat i zmíněný hrášek a/nebo bramboru. Množství vody či zeleninového vývaru upravte dle požadované konzistence. Já raději přidávám míň, jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Naředit se dá polévka vždycky. Samozřejmě, pokud nemáte takové přebytky chřestových konců, můžete dát do polévky celý svazek. Jen odkrojte hlavičky a schovejte si je na ozdobu. Stačí je lehce zblanšírovat, tedy minutku až dvě povařit ve vroucí osolené vodě (pokud připravujete předem, tak je pak zchlaďte v ledové vodě, aby neztratily barvu). Nebo je orestujte na másle.
Poslední drobnost, v receptu udávám 400g špenátu a česnek, ale já mám v mrazáku pořád i trochu medvědího česneku a tak jsem použila 300g špenátu a 100g medvědího česneku. Pokud jej máte taky, určitě doporučuju. Chřest, špenát a medvědí česnek, to je takové jaro v misce. A poslední důležitá věc! Určitě nevynechejte pár kapek citronové šťávy, zajistí polévce šmrnc a perfektní balanc chutí. 🙂
Chřestová polévka se špenátem
Ingredience
- 1 kg tvrdých chřestových konců
- 400 g mraženého špenátu nechte povolit
- 1 velká cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 3 lžíce másla
- cca 1,5 l voda nebo zeleninový vývar
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- zakysaná smetana, chřestové špičky, výhonky na ozdobu
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte nahrubo, z chřestů odkrojte seschlou část a zbytek nakrájejte na menší kousky. Česnek nakrájejte na plátky. Do velkého hrnce dejte máslo, nechte rozpustit, přidejte cibuli a pomalu restujte, dokud cibule není měkká. Přidejte chřest a česnek a za občasného míchání restujte na mírném plameni dalších pět minut.
- Zalijte vodou či vývarem tak, aby byl zhruba centimetr nad zeleninou. Osolte, přiveďte k varu a na středním plameni vařte, dokud chřest není úplně měkký, asi 15-20 minut.
- Přidejte špenát a vše znovu přiveďte k varu a stáhněte. Ve výkonném blenderu rozmixujte zcela dohladka a pak propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte, dolaďte citronovou šťávou a případně dosolte.
- Podávejte ozdobené smetanou, zblanšírovaným chřestem a/nebo hráškovými výhonky.
Napsat komentář