• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Chřestová polévka se špenátem

22 května, 2020 od elikatesy

Chřest jednoduše miluju,to už jsem psala několikrát. Stejně tak miluju jaro. A možná jaro miluju o to víc, že se těším na chřest. Rozhodně totiž nejím dovozový chřest v lednu. Hezky si počkám na přelom dubna a května a pak nedočkavě utíkám na trhy pro první svazek. A pak další a další a další až do půlky června, kdy zamáčknu slzu a s chřestem se skoro na rok zase rozloučím. Ještěže v té době dozrávají jahody a třešně. To mi to loučení trochu usnadní. 🙂 Chřest kupuju spíš zelený, mám ráda tu výraznou, tak trochu hráškovou chuť. Jen zblanšírovaný nebo ogrilovaný, prohozený s máslem a pár zrnky vločkové soli. K tomu plátek domácího chleba a třeba trocha dobrého sýra… A jsem šťastná. Nebo si jej dám v salátu. Nebo klasicky k vajíčkům ve všech podobách.

Pošírované, míchané, nahniličko, omeleta nebo holandská omáčka… Stačí přidat pár stonků chřestu a luxusní pokrm je na stole. Opravdu luxusní… Totiž, to jediné, co mě na chřestu trochu štve, je rok co rok vyšší cena. Už jsem viděla i 130,- za půlkilový svazek. Cože?! To už se tedy člověk zamyslí a využije chřest opravdu do mrtě… No a právě proto se vařila tato chřestová polévka se špenátem. 🙂

chřestová polévka

Tato chřestová polévka je totiž jen z tvrdých konců, které se z chřestu odlamují. To určitě znáte, stonek vezmete a ohnete a kde se zlomí je přesně to místo, kde končí šťavnatý sladký kousek a začíná dřevnatý, tuhý stonek. A možná je to jen můj pocit, ale přijde mi, že čím je chřest dražší, tím větší část je z něj potřeba odlomit. Skoro všechen chřest co jsem letos zatím koupila se lámal téměř v polovině. 130,- za půlkilový svazek, kdybych polovinu vyhodila, to už se dostáváme na cenu 520,- za kilo. I když už je teď svazek většinou spíš okolo 90,-, tak ani tak to myslím není na zbytečné plýtvání. Konce ochutnám a pokud nejsou hořké, jen trochu dřevnaté, tak je určitě nevyhodím.

A ani ta trošku horší polovina chřestu nepřijde nazmar. Byla by to škoda, i konce jsou přece plné chuti. To si raději uvařím hustou krémovou polévku. 🙂 Je strašně jednoduchá, nezahuštěná, s čistou zeleninovou chutí. Jen musím rovnou říct, že pokud nemáte výkonný mixér, ideálně blender (to v čem se mixují třeba smoothies), tak se vám takto hladká a jemná polévka jen ze zeleniny nepodaří. S tyčákem to zkrátka nebude ono. Já mám Vitamix a ten mi i ten dřevnatý, tvrdý chřest rozmixoval naprosto dohladka. Samozřejmě jsem polévku i propasírovala, ale v podstatě nic mi v sítu nezbylo. Pokud budete tuhé konce mixovat málo výkonným mixérem, je dost možné, že vám pak v sítu zbude polovina zeleniny. A polévka určitě nebude dostatečně hustá a krémová.

Můžete si pomoct tím, že do polévky přidáte ještě trochu hrášku nebo brambor a po mixování přidáte trochu (zakysané) smetany přímo do polévky. Čím tučnější, tím lepší. Ale s výkonným mixérem to není třeba. Tuto mou polévku jsem připravila opravdu jen z rozmixované nezahuštěné zeleniny. Vitamix je drahý mixér, to uznávám. Ale já jej mám deset let a musím říct, že to považuju za jednu z nejlepších kuchyňských investic. Smoothie, hummus nebo krémové polévky s ním dostanou úplně nový rozměr.

Množství surovin v receptu berte spíš orientačně, poměr chřestu a špenátu je vcelku volný. Pokud chcete, můžete přidat i zmíněný hrášek a/nebo bramboru. Množství vody či zeleninového vývaru upravte dle požadované konzistence. Já raději přidávám míň, jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Naředit se dá polévka vždycky. Samozřejmě, pokud nemáte takové přebytky chřestových konců, můžete dát do polévky celý svazek. Jen odkrojte hlavičky a schovejte si je na ozdobu. Stačí je lehce zblanšírovat, tedy minutku až dvě povařit ve vroucí osolené vodě (pokud připravujete předem, tak je pak zchlaďte v ledové vodě, aby neztratily barvu). Nebo je orestujte na másle.

Poslední drobnost, v receptu udávám 400g špenátu a česnek, ale já mám v mrazáku pořád i trochu medvědího česneku a tak jsem použila 300g špenátu a 100g medvědího česneku. Pokud jej máte taky, určitě doporučuju. Chřest, špenát a medvědí česnek, to je takové jaro v misce. A poslední důležitá věc! Určitě nevynechejte pár kapek citronové šťávy, zajistí polévce šmrnc a perfektní balanc chutí. 🙂

Tisk

Chřestová polévka se špenátem

Počet porcí: 8 porcí

Ingredience

  • 1 kg tvrdých chřestových konců
  • 400 g mraženého špenátu nechte povolit
  • 1 velká cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • cca 1,5 l voda nebo zeleninový vývar
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • zakysaná smetana, chřestové špičky, výhonky na ozdobu

Postup přípravy

  • Cibuli nakrájejte nahrubo, z chřestů odkrojte seschlou část a zbytek nakrájejte na menší kousky. Česnek nakrájejte na plátky. Do velkého hrnce dejte máslo, nechte rozpustit, přidejte cibuli a pomalu restujte, dokud cibule není měkká. Přidejte chřest a česnek a za občasného míchání restujte na mírném plameni dalších pět minut.
  • Zalijte vodou či vývarem tak, aby byl zhruba centimetr nad zeleninou. Osolte, přiveďte k varu a na středním plameni vařte, dokud chřest není úplně měkký, asi 15-20 minut.
  • Přidejte špenát a vše znovu přiveďte k varu a stáhněte. Ve výkonném blenderu rozmixujte zcela dohladka a pak propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte, dolaďte citronovou šťávou a případně dosolte.
  • Podávejte ozdobené smetanou, zblanšírovaným chřestem a/nebo hráškovými výhonky.

Kam dál?

  • Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechySýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
  • Chřestový salát s hráškem a mátouChřestový salát s hráškem a mátou
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcemSalát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: chřest, medvědí česnek, špenát

Předchozí článek « Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
Další článek: Zdravá strava a alternativní způsoby stravování »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy