Vypadá to, že aktuální situaci, kdy máme maximum času trávit doma a necourat nikde po venku, vzala spousta lidí jako příležitost péct, co to jenom jde. Peče se domácí pečivo (už jste zkusili tyto sýrové tyčinky?), buchty, koláče… A to je skvělý! Kdy jindy dát robotu a troubě pořádně zabrat? Ale všimla jsem si, že tu radost z pečení občas doprovází povzdech. „No jo, ale jak budeme po karanténě vypadat?“. No jak, úplně normálně. Jen se musíme pokusit o určitou rovnováhu. Buchtu k snídani vyrovná salát k obědu. 🙂 A tak jsem si řekla, že vám sem dám malou inspiraci, co obědvám já. Můžete vyzkoušet třeba tento salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem.
Je to jednoduchý salát a asi největší úskalí spočívá v pošírovaném vajíčku. Ale ani to ve skutečnosti není nic složitého, jen já se jeho přípravě z nějakého důvodu dlouho vyhýbala. Důležité je, aby vajíčko bylo co nejčerstvější. Ten nepořádek, co se ve vodě udělá je totiž tekutý bílek. A bílek je tím tekutější, čím je vajíčko starší. U čerstvého vajíčka je bílek pevný a drží okolo žloutku. Vajíčko vyklepněte na děrovnou lžíci a nechte úplně okapat. Já vodu, ve které vajíčko vařím nekyselím octem, sice to trochu pomáhá, aby se bílek rychleji srazil, ale já to pak z vajíčka cítím. Vodu osolím, přivedu k varu a stáhnu na minimum. Nevytvářím žádný vír, jen vajíčko nechám sklouznout z naběračky do vody a vařím 4 minuty.
Postup jsem odkoukala od Hestona Blumenthala, který ještě do hrnce dává talířek, aby se vajíčko nedotklo horkého dna. Tady najdete celý díl o vajíčkách ze série How to Cook Like Heston, pošírované vejce je zhruba od času 8:15.
A pak už je salát úplná brnkačka, jako většina salátů. Proto ostatně saláty jím tak často. 🙂 V létě samozřejmě nejvíc. Ale salát není jen letní záležitost, hodí se i do chladnějších dní. Jen jej nepodávejte úplně studený, ale spíš vlažný. A ani by salát neměl obsahovat vyloženě ochlazující ingredience (třeba okurky). Tento salát s pečenou hlívou jsem si dala s kouskem čerstvé kváskové bagety a byl to skvělý lehký oběd.
Salát s pečenou hlívou a rajčaty a pošírovaným vejcem
Ingredience
- 200 g baby špenátu
- 200 g cherry rajčat
- 250 g hlívy ústřičné
- 150 g zelených fazolek (klidně mražených)
- 2 vejce
- olivový olej
- citronová šťáva
- mořská sůl, případně pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200°C (180°C horkovzduch). Hlívu natrhejte na menší kousky, rajčátka překrájejte, obojí dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte, případně opepřete. Promíchejte a rajčátka obraťte řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Nechte zchladnout.
- Fazolky oblanšírujte ve vroucí osolené vodě (asi 1-2 minuty, jen aby zůstaly na skus), zceďte a propláchněte co nejstudenější vodou. Nechte okapat. Špenát omyjte a osušte.
- Připravte si pošírované vejce. Vodu osolte a přiveďte k varu, stáhněte jen na mírný var (po stěnách hrnce půjdou malinké bublinky). Vejce vyklepněte do děrované lžíce, nechte odkapat tekutý bílek a opatrně vložte do vroucí vody. Vařte 4 minuty.
- Smíchejte špenát s fazolkami, zakápněte olivovým olejem, osolte, promíchejte a rozdělte na dva talíře. Poklaďte pečenou hlívou a rajčátky, zakápněte citronovou šťávou a nahoru položte pošírované vejce.
Napsat komentář