• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem

1 dubna, 2020 od elikatesy

Vypadá to, že aktuální situaci, kdy máme maximum času trávit doma a necourat nikde po venku, vzala spousta lidí jako příležitost péct, co to jenom jde. Peče se domácí pečivo (už jste zkusili tyto sýrové tyčinky?), buchty, koláče… A to je skvělý! Kdy jindy dát robotu a troubě pořádně zabrat? Ale všimla jsem si, že tu radost z pečení občas doprovází povzdech. “No jo, ale jak budeme po karanténě vypadat?”. No jak, úplně normálně. Jen se musíme pokusit o určitou rovnováhu. Buchtu k snídani vyrovná salát k obědu. 🙂 A tak jsem si řekla, že vám sem dám malou inspiraci, co obědvám já. Můžete vyzkoušet třeba tento salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem.

salát s pečenou hlívou

Je to jednoduchý salát a asi největší úskalí spočívá v pošírovaném vajíčku. Ale ani to ve skutečnosti není nic složitého, jen já se jeho přípravě z nějakého důvodu dlouho vyhýbala. Důležité je, aby vajíčko bylo co nejčerstvější. Ten nepořádek, co se ve vodě udělá je totiž tekutý bílek. A bílek je tím tekutější, čím je vajíčko starší. U čerstvého vajíčka je bílek pevný a drží okolo žloutku. Vajíčko vyklepněte na děrovnou lžíci a nechte úplně okapat. Já vodu, ve které vajíčko vařím nekyselím octem, sice to trochu pomáhá, aby se bílek rychleji srazil, ale já to pak z vajíčka cítím. Vodu osolím, přivedu k varu a stáhnu na minimum. Nevytvářím žádný vír, jen vajíčko nechám sklouznout z naběračky do vody a vařím 4 minuty.

Postup jsem odkoukala od Hestona Blumenthala, který ještě do hrnce dává talířek, aby se vajíčko nedotklo horkého dna. Tady najdete celý díl o vajíčkách ze série How to Cook Like Heston, pošírované vejce je zhruba od času 8:15.

A pak už je salát úplná brnkačka, jako většina salátů. Proto ostatně saláty jím tak často. 🙂 V létě samozřejmě nejvíc. Ale salát není jen letní záležitost, hodí se i do chladnějších dní. Jen jej nepodávejte úplně studený, ale spíš vlažný. A ani by salát neměl obsahovat vyloženě ochlazující ingredience (třeba okurky).  Tento salát s pečenou hlívou jsem si dala s kouskem čerstvé kváskové bagety a byl to skvělý lehký oběd.

Tisk

Salát s pečenou hlívou a rajčaty a pošírovaným vejcem

Ingredience

  • 200 g baby špenátu
  • 200 g cherry rajčat
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 150 g zelených fazolek (klidně mražených)
  • 2 vejce
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • mořská sůl, případně pepř

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 200°C (180°C horkovzduch). Hlívu natrhejte na menší kousky, rajčátka překrájejte, obojí dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte, případně opepřete. Promíchejte a rajčátka obraťte řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Nechte zchladnout.
  • Fazolky oblanšírujte ve vroucí osolené vodě (asi 1-2 minuty, jen aby zůstaly na skus), zceďte a propláchněte co nejstudenější vodou. Nechte okapat. Špenát omyjte a osušte.
  • Připravte si pošírované vejce. Vodu osolte a přiveďte k varu, stáhněte jen na mírný var (po stěnách hrnce půjdou malinké bublinky). Vejce vyklepněte do děrované lžíce, nechte odkapat tekutý bílek a opatrně vložte do vroucí vody. Vařte 4 minuty.
  • Smíchejte špenát s fazolkami, zakápněte olivovým olejem, osolte, promíchejte a rozdělte na dva talíře. Poklaďte pečenou hlívou a rajčátky, zakápněte citronovou šťávou a nahoru položte pošírované vejce.

Kam dál?

  • Zapečené žampiony se špenátemZapečené žampiony se špenátem
  • Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolouSalát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
  • Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekanySalát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany
  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
  • Krémová houbová polévka s rozmarýnemKrémová houbová polévka s rozmarýnem
  • Jak na artyčokJak na artyčok

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: fazolky, houby, rajčata, salát, špenát, vejce

Předchozí článek « Kvasové bagety
Další článek: Čokoládové tartaletky s karamelem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy