• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Sýrové tyčinky

25 března, 2020 od elikatesy

A máme tu další recept ze série slaného pečení. Sýrové tyčinky. Skvělé jako příloha k polévce či salátu nebo jen tak k vínu. Kynuté těsto na tyto tyčinky obsahuje jen špetku droždí a zraje přes noc v lednici, což mu dodá mnohem lepší a plnější chuť. Množství a druh sýru je zcela variabilní a záleží jen na vaší chuti. A u sýru to rozhodně nekončí…

sýrové tyčinky

Sýr můžete použít jaký máte rádi, ideální je nějaký tučnější, který se dobře rozpouští. Taková gouda, cheddar, gruyere, ale i tučný eidam nebo ementál jsou osvědčená klasika, parmezán se sice nerozpustí, ale zase je výrazný a plný umami a byl by určitě taky zajímavý. Šel by použít i nějaký pevnější plísňový sýr, třeba gorgonzola picante nebo i naše niva. Zkrátka možností je opravdu spousta. A to ani nemluvím o tom, že těsto můžete krom sýra posypat ještě i nasekanými ořechy nebo sušeným ovocem (rozinky, brusinky, meruňky…), olivami, sušenými rajčaty nebo na vychladlou podušenou cibulkou… Skvělá by byla třeba kombinace cheddaru a cibule, nivy a ořechů nebo parmezánu a sušených rajčat, ale můžete samozřejmě experimentovat jak je libo.

Mouku jsem použila pšeničnou chlebovou, z ní jsou tyčinky takové rustikálnější. S klasickou hladkou by byly jemnější a “rohlíkovitější”. Můžete klidně použít z třetiny celozrnnou mouku, pšeničnou či špaldovou. Žitnou bych nepoužívala, tu si schovejte na příští recept. 🙂

Způsob, vyvalování, skládání, krájení a motání je totožný jako u kardamomových uzlů, popsaných v tomto článku, tak když tak mrkněte, kdyby z popisu nebylo jasné, jak s těstem naložit. Rozválíte na obdélník, šířka asi 30 cm, výška asi 25cm. Posypete sýrem, trošku zatlačíte válečkem a přeložíte dovnitř na třetiny. Naplněné těsto pak znovu malinko rozválíte, rozkrájíte na 12 tyčinek a ty zatočíte. Jen je už pak nemotejte do uzlů. I když… I to by samozřejmě šlo a měli byste roztomilé sýrové houstičky. 🙂

Tyto sýrové tyčinky se hodí jako příloha k lehké večeři, třeba polévce či salátu, ale obstojí i jen tak, jako večerní mlsání, samozřejmě nejlépe s dobrým vínem. Tyčinky chutnají nejlépe v den upečení, ideálně ještě trošku teplé…

Tisk

Sýrové tyčky

Počet porcí: 12 tyčinek

Ingredience

  • 360 g chlebové pšeničné mouky
  • 7 g soli
  • 7 g droždí
  • 200 g vody
  • 20 g olivového oleje
  • 100-200 g sýra (gouda, eidam, ementál, ...)

Postup přípravy

  • Mouku dejte do velké mísy a přidejte sůl. Promíchejte. Droždí rozpusťte ve vodě a společně s olivovým olejem přilijte k mouce a vypracujte hladké těsto. Pokud těsto zpracováváte v robotu, míchejte na nízkou rychlost asi 6 minut a pak krátce propracujte v ruce. Pokud těsto zpracováváte v ruce, hněťte asi 8 minut, pomáhejte si kartou, ale nepřisypávejte mouku.
  • Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a dejte přes noc do lednice. Další den těsto rozválejte na obdélník, posypte strouhaným sýrem, lehce zatlačte válečkem a přeložte na třetiny. Opět trošku rozválejte a rozkrájejte na 12 kousků.
  • Kousky zatočte a rozložte na dva plechy. Můžete posypat dalším sýrem. Zakryjte utěrkou či fólií a nechte ještě půl hodinky kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 220°C.
  • Vykynuté sýrové tyčinky vložte do trouby a pečte asi 18-20 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Zapečené žampiony se špenátemZapečené žampiony se špenátem
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Buchtičky s krémemBuchtičky s krémem
  • Kouign AmannKouign Amann

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: chleba, kynuté těsto, sýr

Předchozí článek « Špaldový irský chléb
Další článek: Žitné krekry »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy