• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Sýrové tyčinky

25 března, 2020 od elikatesy

A máme tu další recept ze série slaného pečení. Sýrové tyčinky. Skvělé jako příloha k polévce či salátu nebo jen tak k vínu. Kynuté těsto na tyto tyčinky obsahuje jen špetku droždí a zraje přes noc v lednici, což mu dodá mnohem lepší a plnější chuť. Množství a druh sýru je zcela variabilní a záleží jen na vaší chuti. A u sýru to rozhodně nekončí…

sýrové tyčinky

Sýr můžete použít jaký máte rádi, ideální je nějaký tučnější, který se dobře rozpouští. Taková gouda, cheddar, gruyere, ale i tučný eidam nebo ementál jsou osvědčená klasika, parmezán se sice nerozpustí, ale zase je výrazný a plný umami a byl by určitě taky zajímavý. Šel by použít i nějaký pevnější plísňový sýr, třeba gorgonzola picante nebo i naše niva. Zkrátka možností je opravdu spousta. A to ani nemluvím o tom, že těsto můžete krom sýra posypat ještě i nasekanými ořechy nebo sušeným ovocem (rozinky, brusinky, meruňky…), olivami, sušenými rajčaty nebo na vychladlou podušenou cibulkou… Skvělá by byla třeba kombinace cheddaru a cibule, nivy a ořechů nebo parmezánu a sušených rajčat, ale můžete samozřejmě experimentovat jak je libo.

Mouku jsem použila pšeničnou chlebovou, z ní jsou tyčinky takové rustikálnější. S klasickou hladkou by byly jemnější a “rohlíkovitější”. Můžete klidně použít z třetiny celozrnnou mouku, pšeničnou či špaldovou. Žitnou bych nepoužívala, tu si schovejte na příští recept. 🙂

Způsob, vyvalování, skládání, krájení a motání je totožný jako u kardamomových uzlů, popsaných v tomto článku, tak když tak mrkněte, kdyby z popisu nebylo jasné, jak s těstem naložit. Rozválíte na obdélník, šířka asi 30 cm, výška asi 25cm. Posypete sýrem, trošku zatlačíte válečkem a přeložíte dovnitř na třetiny. Naplněné těsto pak znovu malinko rozválíte, rozkrájíte na 12 tyčinek a ty zatočíte. Jen je už pak nemotejte do uzlů. I když… I to by samozřejmě šlo a měli byste roztomilé sýrové houstičky. 🙂

Tyto sýrové tyčinky se hodí jako příloha k lehké večeři, třeba polévce či salátu, ale obstojí i jen tak, jako večerní mlsání, samozřejmě nejlépe s dobrým vínem. Tyčinky chutnají nejlépe v den upečení, ideálně ještě trošku teplé…

Tisk

Sýrové tyčky

Počet porcí: 12 tyčinek

Ingredience

  • 360 g chlebové pšeničné mouky
  • 7 g soli
  • 7 g droždí
  • 200 g vody
  • 20 g olivového oleje
  • 100-200 g sýra (gouda, eidam, ementál, ...)

Postup přípravy

  • Mouku dejte do velké mísy a přidejte sůl. Promíchejte. Droždí rozpusťte ve vodě a společně s olivovým olejem přilijte k mouce a vypracujte hladké těsto. Pokud těsto zpracováváte v robotu, míchejte na nízkou rychlost asi 6 minut a pak krátce propracujte v ruce. Pokud těsto zpracováváte v ruce, hněťte asi 8 minut, pomáhejte si kartou, ale nepřisypávejte mouku.
  • Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a dejte přes noc do lednice. Další den těsto rozválejte na obdélník, posypte strouhaným sýrem, lehce zatlačte válečkem a přeložte na třetiny. Opět trošku rozválejte a rozkrájejte na 12 kousků.
  • Kousky zatočte a rozložte na dva plechy. Můžete posypat dalším sýrem. Zakryjte utěrkou či fólií a nechte ještě půl hodinky kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 220°C.
  • Vykynuté sýrové tyčinky vložte do trouby a pečte asi 18-20 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Zapečené žampiony se špenátemZapečené žampiony se špenátem
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Buchtičky s krémemBuchtičky s krémem
  • Kouign AmannKouign Amann

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: chleba, kynuté těsto, sýr

Předchozí článek « Špaldový irský chléb
Další článek: Žitné krekry »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy