A máme tu další recept ze série slaného pečení. Sýrové tyčinky. Skvělé jako příloha k polévce či salátu nebo jen tak k vínu. Kynuté těsto na tyto tyčinky obsahuje jen špetku droždí a zraje přes noc v lednici, což mu dodá mnohem lepší a plnější chuť. Množství a druh sýru je zcela variabilní a záleží jen na vaší chuti. A u sýru to rozhodně nekončí…
Sýr můžete použít jaký máte rádi, ideální je nějaký tučnější, který se dobře rozpouští. Taková gouda, cheddar, gruyere, ale i tučný eidam nebo ementál jsou osvědčená klasika, parmezán se sice nerozpustí, ale zase je výrazný a plný umami a byl by určitě taky zajímavý. Šel by použít i nějaký pevnější plísňový sýr, třeba gorgonzola picante nebo i naše niva. Zkrátka možností je opravdu spousta. A to ani nemluvím o tom, že těsto můžete krom sýra posypat ještě i nasekanými ořechy nebo sušeným ovocem (rozinky, brusinky, meruňky…), olivami, sušenými rajčaty nebo na vychladlou podušenou cibulkou… Skvělá by byla třeba kombinace cheddaru a cibule, nivy a ořechů nebo parmezánu a sušených rajčat, ale můžete samozřejmě experimentovat jak je libo.
Mouku jsem použila pšeničnou chlebovou, z ní jsou tyčinky takové rustikálnější. S klasickou hladkou by byly jemnější a “rohlíkovitější”. Můžete klidně použít z třetiny celozrnnou mouku, pšeničnou či špaldovou. Žitnou bych nepoužívala, tu si schovejte na příští recept. 🙂
Způsob, vyvalování, skládání, krájení a motání je totožný jako u kardamomových uzlů, popsaných v tomto článku, tak když tak mrkněte, kdyby z popisu nebylo jasné, jak s těstem naložit. Rozválíte na obdélník, šířka asi 30 cm, výška asi 25cm. Posypete sýrem, trošku zatlačíte válečkem a přeložíte dovnitř na třetiny. Naplněné těsto pak znovu malinko rozválíte, rozkrájíte na 12 tyčinek a ty zatočíte. Jen je už pak nemotejte do uzlů. I když… I to by samozřejmě šlo a měli byste roztomilé sýrové houstičky. 🙂
Tyto sýrové tyčinky se hodí jako příloha k lehké večeři, třeba polévce či salátu, ale obstojí i jen tak, jako večerní mlsání, samozřejmě nejlépe s dobrým vínem. Tyčinky chutnají nejlépe v den upečení, ideálně ještě trošku teplé…
Sýrové tyčky
Ingredience
- 360 g chlebové pšeničné mouky
- 7 g soli
- 7 g droždí
- 200 g vody
- 20 g olivového oleje
- 100-200 g sýra (gouda, eidam, ementál, ...)
Postup přípravy
- Mouku dejte do velké mísy a přidejte sůl. Promíchejte. Droždí rozpusťte ve vodě a společně s olivovým olejem přilijte k mouce a vypracujte hladké těsto. Pokud těsto zpracováváte v robotu, míchejte na nízkou rychlost asi 6 minut a pak krátce propracujte v ruce. Pokud těsto zpracováváte v ruce, hněťte asi 8 minut, pomáhejte si kartou, ale nepřisypávejte mouku.
- Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a dejte přes noc do lednice. Další den těsto rozválejte na obdélník, posypte strouhaným sýrem, lehce zatlačte válečkem a přeložte na třetiny. Opět trošku rozválejte a rozkrájejte na 12 kousků.
- Kousky zatočte a rozložte na dva plechy. Můžete posypat dalším sýrem. Zakryjte utěrkou či fólií a nechte ještě půl hodinky kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 220°C.
- Vykynuté sýrové tyčinky vložte do trouby a pečte asi 18-20 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář