Jakmile se venku oteplí, rozkvetou stromy a všechno začne být krásně barevné a voňavé, hned dostávám lepší náladu. Jak už jsem párkrát psala, jaro zkrátka patří k mým nejoblíbenějším obdobím. Mám moc ráda i léto (nevadí mi ani teploty kolem čtyřicítky, zvlášť když je po ruce ledový Aperol). Podzim je taky skvělý (padající barevné listí, nové svetry, sbírání hub a samozřejmě burčák). A vlastně i na zimě si dokážu něco najít (konečně mám čas zavrtat se pod deku, číst a popíjet u toho svařák). Ale jaro mám zkrátka nejraději. 🙂
S počasím a ročními obdobími se mi docela dost mění chutě. V zimě si třeba určitě nedám okurkový salát, bez kterého si ovšem léto vůbec nedovedu představit. A od konce března do sebe tak nějak automaticky začnu cpát spoustu zeleného jídla. Tyto jarní bruschetty poslouží jako skvělá a rychlá večeře. Nejlépe vám budou chutnat venku nebo alespoň u otevřeného okna. S jednoduchým salátkem a sklenkou vychlazeného vína (třeba mého nejoblíbenějšího rieslingu od Clemense Busche) je to čirá radost. 😉
Chřest miluju a jako každou takto sezónní záležitost si jej snažím užít na maximum a když je jeho čas, jím jej takřka denně. Třeba s těstovinami, jako přílohu nebo v salátech. Třeba tomto s jahodami a mučenkou nebo tomto s grilovanou zeleninou a halloumi. Nebo si chřest užívám jen tak s pečivem. Nebo na pečivu. 🙂 Hrášek, další krásně zelená a šťavnatá surovina s chřestem báječně ladí. Přidejte bylinky a čerstvý sýr a skvělé svěží kombo je na světě.
Recepty na tyto jarní bruschetty jsou velmi jednoduché. Je to zkrátka mazaná večeře. 🙂 Množství ingrediencí v receptu vystačí u obou variant přibližně na jeden větší krajíc. Násobte dle libosti, hladu a počtu strávníků. Chléb se nejlépe hodí světlý kváskový, ale můžete zkusit i ciabbatu nebo dobrou bagetu, vše nejlépe den staré. Nemá smysl používat čerstvé pečivo, bruschetta vznikla právě jako způsob upotřebení staršího pečiva. No waste není žádný nový hipstr trend, ale selský rozum. 🙂 Chléb opékejte v toastovači, na grilovací pánvi, případně v troubě, pokud chystáte večeři pro malý regiment. Nechte trochu vychladnout a pak už jen poklaďte připravenými dobrotami.
Jarní bruschetty
Ingredience
- chléb nejlépe světlý kváskový
- olivový olej extra panenský
- 5-6 stonků chřestu
- 75 g ricotty
- citron
- parmezán
- piniové oříšky
- bazalka
- 50 g hrášku
- 30 g fety
- 30 g krémového sýra nebo hustého jogurtu
- citron
- máta
- kopr
Postup přípravy
- Připravte si všechny ingredience. Chléb nakrájejte na plátky a opečte. Buď v toastovači nebo na grilovací pánvi, případně pokud chlebů připravujete víc, opečete je klidně v troubě rozehřáté na 180°C.
- Na chřestovou bruschettu. Uvařte na páře chřest a jakmile je na skus, slijte jej a vložte do ledové vody, aby se zchladil. Přesuňte na kuchyňskou utěrku a nechte oschnout. Ricottu osolte a ochuťte citronovou kůrou a pár kapkami šťávy. Ochutnejte, případně dosolte a dokyselte. Směsí potřete opečený chleba, nahoru položte chřest, ozdobte hoblinkami či strouhaným parmezánem, piniovými oříšky (můžete je předem opražit pro zvýraznění chuti) a pár lístky bazalky. Zakápněte olivovým olejem a hned podávejte.
- Na hráškovou bruschettu. Hrášek povařte na páře nebo ve vroucí vodě, stačí asi minuta. Zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Rozmačkejte v misce, přidejte nadrobenou fetu, jogurt či krémový sýr, pár kapek citronu a nasekanou mátu a kopr dle chuti. Nemusíte solit, feta je slaná dost, ale ochutnejte a dolaďte dle vašich preferencí. Směsí potřete opečený chléb a hned podávejte.
Napsat komentář