• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jarní bruschetty

6 května, 2019 od elikatesy

Jakmile se venku oteplí, rozkvetou stromy a všechno začne být krásně barevné a voňavé, hned dostávám lepší náladu. Jak už jsem párkrát psala, jaro zkrátka patří k mým nejoblíbenějším obdobím. Mám moc ráda i léto (nevadí mi ani teploty kolem čtyřicítky, zvlášť když je po ruce ledový Aperol). Podzim je taky skvělý (padající barevné listí, nové svetry, sbírání hub a samozřejmě burčák). A vlastně i na zimě si dokážu něco najít (konečně mám čas zavrtat se pod deku, číst a popíjet u toho svařák). Ale jaro mám zkrátka nejraději. 🙂

S počasím a ročními obdobími se mi docela dost mění chutě. V zimě si třeba určitě nedám okurkový salát, bez kterého si ovšem léto vůbec nedovedu představit. A od konce března do sebe tak nějak automaticky začnu cpát spoustu zeleného jídla. Tyto jarní bruschetty poslouží jako skvělá a rychlá večeře. Nejlépe vám budou chutnat venku nebo alespoň u otevřeného okna.  S jednoduchým salátkem a sklenkou vychlazeného vína (třeba mého nejoblíbenějšího rieslingu od Clemense Busche) je to čirá radost. 😉

bruschetta

Chřest miluju a jako každou takto sezónní záležitost si jej snažím užít na maximum a když je jeho čas, jím jej takřka denně. Třeba s těstovinami, jako přílohu nebo v salátech. Třeba tomto s jahodami a mučenkou nebo tomto s grilovanou zeleninou a halloumi. Nebo si chřest užívám jen tak s pečivem. Nebo na pečivu. 🙂 Hrášek, další krásně zelená a šťavnatá surovina s chřestem báječně ladí. Přidejte bylinky a čerstvý sýr a skvělé svěží kombo je na světě.

Recepty na tyto jarní bruschetty jsou velmi jednoduché. Je to zkrátka mazaná večeře. 🙂 Množství ingrediencí v receptu vystačí u obou variant přibližně na jeden větší krajíc. Násobte dle libosti, hladu a počtu strávníků. Chléb se nejlépe hodí světlý kváskový, ale můžete zkusit i ciabbatu nebo dobrou bagetu, vše nejlépe den staré. Nemá smysl používat čerstvé pečivo, bruschetta vznikla právě jako způsob upotřebení staršího pečiva. No waste není žádný nový hipstr trend, ale selský rozum. 🙂 Chléb opékejte v toastovači, na grilovací pánvi, případně v troubě, pokud chystáte večeři pro malý regiment. Nechte trochu vychladnout a pak už jen poklaďte připravenými dobrotami.

Tisk

Jarní bruschetty

Počet porcí: 1 krajíc

Ingredience

  • chléb nejlépe světlý kváskový
  • olivový olej extra panenský
  • 5-6 stonků chřestu
  • 75 g ricotty
  • citron
  • parmezán
  • piniové oříšky
  • bazalka
  • 50 g hrášku
  • 30 g fety
  • 30 g krémového sýra nebo hustého jogurtu
  • citron
  • máta
  • kopr

Postup přípravy

  • Připravte si všechny ingredience. Chléb nakrájejte na plátky a opečte. Buď v toastovači nebo na grilovací pánvi, případně pokud chlebů připravujete víc, opečete je klidně v troubě rozehřáté na 180°C. 
  • Na chřestovou bruschettu. Uvařte na páře chřest a jakmile je na skus, slijte jej a vložte do ledové vody, aby se zchladil. Přesuňte na kuchyňskou utěrku a nechte oschnout.  Ricottu osolte a ochuťte citronovou kůrou a pár kapkami šťávy. Ochutnejte, případně dosolte a dokyselte. Směsí potřete opečený chleba, nahoru položte chřest, ozdobte hoblinkami či strouhaným parmezánem, piniovými oříšky (můžete je předem opražit pro zvýraznění chuti) a pár lístky bazalky. Zakápněte olivovým olejem a hned podávejte. 
  • Na hráškovou bruschettu. Hrášek povařte na páře nebo ve vroucí vodě, stačí asi minuta. Zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Rozmačkejte v misce, přidejte nadrobenou fetu, jogurt či krémový sýr, pár kapek citronu a nasekanou mátu a kopr dle chuti. Nemusíte solit, feta je slaná dost, ale ochutnejte a dolaďte dle vašich preferencí. Směsí potřete opečený chléb a hned podávejte. 

Kam dál?

  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky
  • Pečená pražma se zeleninouPečená pražma se zeleninou
  • Jak na artyčokJak na artyčok
  • Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkemPečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: bylinky, chleba, chřest, hrášek, sýr

Předchozí článek « Čokoládový věnec s lískovými oříšky
Další článek: Citronový dort s borůvkami a rozmarýnem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy