• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jak na artyčok

9 února, 2018 od elikatesy

Artyčoky, roztomilé jedlé bodláky, nejsou v našich končinách příliš časté, ale občas na ně přece jen můžete narazit třeba na trzích, v Makru či větších supermarketech. Řekla bych, že jeden z důvodů, proč je nemají v obchodech běžně, je to, že se prodejci obávají, že by je lidi stejně nekupovali, protože  by nevěděli, co s nimi. A taky proto, že nejsou úplně nejlevnější. Zvlášť, když si uvědomíte, že jedlá je tak zhruba pětina. V tomto článku si proto řekneme, jak na artyčok. Uvidíte, že to není nic těžkého.  🙂jak na artyčok

Pokud artyčoky někde zahlédnete, zkuste je koupit, minimálně jednou na zkoušku. Je to totiž opravdu dobrota a čerstvé jsou samozřejmě mnohem lepší, než konzervované, které jste možná ochutnali na pizze.

V základní způsobu přípravy se lístky jen lehce zastřihnou a po uvaření (nejlépe na páře) se odtrhávají, namáčí do másla či dresinku a „vycucávají“. Vršky lístků se nejí, jsou příliš vláknité. Po odtrhání všech lístků se dostanete k tomu nejlepšímu z artyčoku, měkkému a šťavnatému srdíčku.

Já vám dnes ale ukážu, jak artyčok okrájet rovnou na srdíčko. Ano, chvilku to zabere a ano, je z toho spousta odpadu. Ale jednou za čas je fajn si vyzkoušet něco nového. 🙂

Jak na to?

Nachystejte si hrnec vody a vymačkejte do něj citron. Vymačkaný citron si schovejte, budete ho potřebovat při okrajování. Vezměte si velký nůž (dobře to jde i s pilkovým nožem na chleba), nůžky a malý, nejlépe zahnutý nožík. Vše by mělo být co nejostřejší. Pokud chcete, vezměte si i gumové rukavice, artyčok vám totiž může prsty zbarvit dohněda.

Začněte tím, že odlomíte stonek. Tím i vylomíte tuhá vlákna. Pokud to nejde a stonek se spíš ohýbá, je to známka, že artyčok není nejčerstvější. Pak artyčok položte na stranu a odřízněte vrchní dvě třetiny. Ty vyhoďte. IMG_3273Zbude vám spodní třetina. Vezměte nůžky a začněte odspodu odstřihávat lístky, pokračujte tak dlouho, dokud to půjde, zhruba tři až čtyři vrstvy.IMG_3267Teď si vezměte malý nožík a opatrně, abyste nezakrojili příliš hluboko, začněte artyčok postupně dokola ořezávat. Chcete se zbavit veškerých zelených částí. Během práce artyčok potírejte vymačkaným citronem, oxiduje totiž až neuvěřitelně rychle.IMG_3270Jakmile máte artyčok ořezaný, můžete ještě vydlabat středové vousy, ale lépe to jde až po uvaření. Artyčok dejte do hrnce s citronovou vodou, než dokončíte i ostatní.

Jakmile máte hotovo, vodu v hrnci osolte, přidejte špetku cukru a vymačkané citrony a pokud chcete, i nějakou bylinku či česnek. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte, dokud nejsou artyčoky měkké (zkoušejte párátkem zabodnutým do středu). Pokud jste před vařením neodstranili vousy, udělejte to nyní. Prostě je vydlábněte lžičkou.

Uvařené artyčoky můžete nakrájet a použít na pizzu či do salátu nebo je orestujte na másle (můžete jej nechat i trochu zhnědnout) a podávejte jako přílohu. Jejich tvar vyloženě vybízí k tomu je něčím naplnit. Ve škole jsme je plnili směsí kořenové zeleniny a hrášku (bylo to jedno ze tří zkouškových jídel v Basicu, hovězí steak a artyčokem), ale to je takové dost retro a mě osobně to připomínalo takové ty ne moc vábné, mražené zeleninové směsi… Já je naposledy plnila orestovanou hlívou s česnekem a petrželkou a na talíři usadila na namotané cuketové špagety a podávala k pečenému kuřeti.

jak na artyčokMalá poznámka mimo hlavní téma. Cuketové špagety znáte? Je to úplně jednoduché. Existuje speciální udělátko na zeleninové špagety zvaný spiralizér (ocení zejména vyznavači raw a paleo stravy, kteří dělají nudle ze všeho možného), ale předpokládám, že většina z nás doma nemá místo na další krám za tisícovku. Doporučuju koupit škrabku julienne od Tescomy, která nezabere téměř žádné místo a stojí asi 70 korun. A nebo funguje mandolína, ale přiznám se, že po tom, kolik krve jsem ve škole při používání mandolíny viděla, k ní nemám moc vřelý vztah. Špagety pak jen vložíte na pánev s mírně rozpáleným olivovým olejem (samozřejmě opět můžete přidat nějakou bylinku či česnek), osolíte a minutku či dvě orestujete doměkka.

Kam dál?

  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Zapečené žampiony se špenátemZapečené žampiony se špenátem
  • Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcemSalát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem
  • Pečená pražma se zeleninouPečená pražma se zeleninou
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky
  • Žitné krekryŽitné krekry

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: artyčok, cuketa, houby

Předchozí článek « Paella s mořskými plody
Další článek: Domácí praline pasta »

Reader Interactions

Comments

  1. Pan Jan

    10 dubna, 2018 at 1:19 am

    Nikdy jsem nejedl čerstvě připravené artyčoky, jenom kompotované. Ostudné

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2018 at 9:18 am

      Čerstvé chutnají úplně jinak. Což asi nepřekvapí… Zajeď si do Makra.

      Odpovědět

Trackbacks

  1. Plněné patizonky | Elikatesy napsal:
    21 září, 2018 (7:03 am)

    […] 2-3 uvařené artyčoky (naložené či čerstvé, jak na ty čerstvé, se dozvíte tady) […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy