• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

  • Domů
  • Recepty
    • Snídaně a svačiny
    • Polévky
    • Maso a ryby
    • Zelenina
    • Chuťovky a malá jídla
    • Sladké pečení a dezerty
    • Chleba a slané pečení
    • Základy
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Paella s mořskými plody

Únor 2, 2018 od elikatesy

Paella je skvělé jídlo z jednoho hrnce. Kdesi jsem četla, že je to španělská verze risotta, ale myslím, že ani Španělové ani Italové by z takového popisu radost neměli. Paella je mnohými cizinci vnímána jako španělský národní pokrm, v samotném Španělsku je ale brána spíše jako regionální pokrm z oblasti Valencie. Existuje v nekonečném množství variací a může obsahovat maso (zejména kuřecí a králičí), ryby či mořské plody, hlemýždě, chorizo, fazole a nejrůznější zeleninu. Název paella vychází ze speciální pánve “paellera”, ve které se paella tradičně vaří. Tu máme v kredenci jen málokdo, proto prostě použijte tu největší pánev, jakou doma najdete. Správná paella má být zespodu lehce přichytlá, což na teflonu samozřejmě nedocílíte, ideální je proto spíš klasická těžká pánev.

Dřív jsme u nás doma dělávali paellu docela často, ale poslední dobou ani moc ne (myslím, že od té doby, co se nám rozbila obrovská elektrická pánev, na které jsme ji vždy připravovali), tak jsem si řekla, že je třeba to napravit. Sice ji mnoho z nás má spojeno s létem a dovolenou, ale rajčata v plechovce a mražený hrášek léto ani zimu neznají, stejně jako po celý rok stejná červená paprika.

Mám nejraději jednoduché kombinace, zvolila jsem proto variaci s krevetami, slávkami a chorizem (mít doma kalamáry, přidám i ty). Drobná rada ohledně krevet. V našich podmínkách nikdy nekupujte tzv. čerstvé, vždy si kupte zmražené. Když se totiž pořádně podíváte na balení, všechny “čerstvé” krevety jsou vlastně rozmražené. Krevety se kazí opravdu mimořádně rychle a nebylo by ani možné je tak daleko dopravit bez zmražení. A proč kupovat něco, co bylo zmražené a jen to za nás rozmrazili? To raději kupte rovnou zmražené a rozmrazte si je sami…

Jsou dva možné způsoby, jak ryby a mořské plody v paelle připravit. Buď předem (na pánvi či klidně na páře) a do hotové paelly je pak dáte jen prohřát nebo je přidáte ke konci vaření, přiklopíte pokličkou a necháte uvařit spodním teplem a párou. Já to tak preferuju, ale pokud nevěříte svému načasování, klidně je připravte předem.

Do dobré paelly, stejně jako do dobrého risotta, patří dobrý vývar, pokud by ale absence vývaru bylo to jediné, co stojí mezi vámi a paellou, přivřete oči a připravte si ji i tak, jen s vodou (ale pšš, nikomu to neříkejte). Hlavně prosím nepoužívejte kostku, to už je vážně lepší ta voda.IMG_3145

Ingredience

  • 1 cibule
  • 2 papriky (červená a žlutá)
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 100g choriza
  • 300g kulatozrnné rýže
  • 1 sklenka suchého bílého vína
  • 16 velkých krevet
  • 16 slávek
  • 100g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka šafránu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • Rybí či zeleninový vývar, případně voda
  • Olivový olej

Nejdříve si připravte zeleninu, abyste ji měli pěkně po ruce. Cibuli nakrájejte najemno a papriku nahrubo. Česnek nadrťte. Nakrájejte si i chorizo. Podélně jej rozkrojte na čtyři díly a pak asi na centimetrové kousky.

Na velké pánvi zlehka rozehřejte asi lžíci či dvě olivového oleje. Vsypte cibuli, plamen ztlumte na minimum a nechte cibulku zesklovatět (můžete trošku posolit a přiklopit pokličkou, aby to šlo rychleji). Přidejte nakrájenou papriku a chorizo, trošku zvyšte plamen a společně několik minut orestujte. Přidejte česnek a restujte ještě minutu. Zasypte uzenou paprikou, zamíchejte a přilijte víno. Nechte zredukovat asi na polovinu. Vsypte rýži, přilijte plechovku rajčat a jednu a půl plechovky vývaru či vody. Zamíchejte a přiveďte k varu. Ztlumte, aby rýže jen zlehka probublávala a vařte asi 15 minut, dokud rýže nebude téměř hotová. Sem tam promíchejte.

Do rýže vyskládejte krevety a slávky, přiklopte a vařte 3-4 minuty, dokud se slávky neotevřou a krevety nezrůžoví. Vsypte hrášek, přiklopte a ještě minutu prohřejte.

Podávejte s citronem a nasekanou petrželkou.

Kam dál?

  • Vietnamský salátVietnamský salát
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky
  • Polévka z pečené zeleninyPolévka z pečené zeleniny
  • Pečená pražma se zeleninouPečená pražma se zeleninou
  • Kuřecí maso s omáčkou z pečených paprikKuřecí maso s omáčkou z pečených paprik
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Rubriky: Maso a ryby, Recepty Štítky: mořské plody, rýže, Zelenina

Previous Post: « Karamelizovaná bílá čokoláda
Next Post: Jak na artyčok »

Reader Interactions

Comments

  1. Pan Jan

    Duben 10, 2018 at 1:23 am

    Á tady už jsem byl. Dobrou noc milovaná Eliško, i když jak tě znám, ty už pětapůl hodiny spíš, tož tichučko a sladké sny

    Odpovědět
    • elikatesy

      Duben 10, 2018 at 9:21 am

      Můj spánkový režim je zcela rozbourán, Honzi. Měsíc a půl vstávání o čtvrt na pět (celkový spánek většinou 5, max. 6 hodin) do cukrárny a teď z restaurace zase chodím domů až okolo půlnoci. A ve volné dny chodím do víru velkoměsta, tak se taky nevyspím… 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

View on Facebook

Ať vám nic neunikne

Sledovat na Instagramu

Copyright © 2019 · Elikatesy