• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Paella s mořskými plody

2 února, 2018 od elikatesy

Paella je skvělé jídlo z jednoho hrnce. Kdesi jsem četla, že je to španělská verze risotta, ale myslím, že ani Španělové ani Italové by z takového popisu radost neměli. Paellu mnoho cizinců vnímá jako španělský národní pokrm. V samotném Španělsku je to ale regionální pokrm z oblasti Valencie. Existuje v nekonečném množství variací a může obsahovat maso (zejména kuřecí a králičí), ryby či mořské plody, hlemýždě, chorizo, fazole a nejrůznější zeleninu. Má nejoblíbenější je paella s mořskými plody a právě tu si dnes připravíme.

paella s mořskými plody

Název paella vychází ze speciální pánve “paellera”, ve které se paella tradičně vaří. Tu máme v kredenci jen málokdo, proto prostě použijte tu největší pánev, jakou doma najdete. Správná paella má být zespodu lehce přichytlá, což na teflonu samozřejmě nedocílíte. Ideální je proto spíš klasická těžká pánev. Dřív jsme u nás doma dělávali paellu docela často, ale poslední dobou ani moc ne. Myslím, že od té doby, co se nám rozbila obrovská elektrická pánev, na které jsme ji vždy připravovali. Tak jsem si řekla, že je třeba to napravit. Paella s mořskými plody má totiž vždy úspěch. Sice ji mnoho z nás má spojeno s létem a dovolenou, ale rajčata v plechovce a mražený hrášek léto ani zimu neznají, stejně jako po celý rok stejná červená paprika.

Mám nejraději jednoduché kombinace, zvolila jsem proto variaci s krevetami, slávkami a chorizem (mít doma kalamáry, přidám i ty). Drobná rada ohledně krevet. V našich podmínkách nikdy nekupujte tzv. čerstvé, vždy si kupte zmražené. Když se pořádně podíváte na balení, všechny “čerstvé” krevety jsou vlastně rozmražené. Krevety se kazí opravdu mimořádně rychle. Nebylo by ani možné je tak daleko dopravit bez zmražení. A proč kupovat něco, co bylo zmražené a jen to za nás rozmrazili? To raději kupte rovnou zmražené a rozmrazte si je sami…

Jsou dva možné způsoby, jak ryby a mořské plody v paelle připravit. Jedna možnost je zvlášť na pánvi či na páře. Druhá možnost je, přidat mořské plody ke konci vaření, přiklopit pokličkou a nechat uvařit spodním teplem a párou. Já to tak preferuju, ale pokud nevěříte svému načasování, klidně je připravte předem.

Do dobré paelly, stejně jako do dobrého risotta, patří dobrý vývar, pokud by ale absence vývaru bylo to jediné, co stojí mezi vámi a paellou, přivřete oči a připravte si ji i tak, jen s vodou (ale pšš, nikomu to neříkejte). Hlavně prosím nepoužívejte kostku, to už je vážně lepší ta voda.

paella s mořskými plody
Tisk

Paella s mořskými plody

Počet porcí: 4 štědré porce

Ingredience

  • 1 cibule
  • 2 papriky nejlépe červená a žlutá
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 100 g choriza
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 1 sklenka suchého bílého vína
  • 16 velkých krevet
  • 16 slávek
  • 100 g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • špetka šafránu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • rybí či zeleninový vývar na podlití
  • olivový olej, sůl, pepř

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte zeleninu, abyste ji měli pěkně po ruce. Cibuli nakrájejte najemno a papriku nahrubo. Česnek nadrťte. Nakrájejte si i chorizo. Podélně jej rozkrojte na čtyři díly a pak asi na centimetrové kousky.
  • Na velké pánvi zlehka rozehřejte asi lžíci či dvě olivového oleje. Vsypte cibuli, plamen ztlumte na minimum a nechte cibulku zesklovatět (můžete trošku posolit a přiklopit pokličkou, aby to šlo rychleji). Přidejte nakrájenou papriku a chorizo, trošku zvyšte plamen a společně několik minut orestujte. Přidejte česnek a restujte ještě minutu. Zasypte uzenou paprikou, zamíchejte a přilijte víno. Nechte zredukovat asi na polovinu.
  • Vsypte rýži, přilijte plechovku rajčat a jednu a půl plechovky vývaru či vody. Zamíchejte a přiveďte k varu. Ztlumte, aby rýže jen zlehka probublávala a vařte asi 15 minut, dokud rýže nebude téměř hotová. Sem tam promíchejte.
  • Do rýže vyskládejte krevety a slávky, přiklopte a vařte 3-4 minuty, dokud se slávky neotevřou a krevety nezrůžoví. Vsypte hrášek, přiklopte a ještě minutu prohřejte.
  • Podávejte s citronem a nasekanou petrželkou.

Kam dál?

  • Dýňové kari s cizrnouDýňové kari s cizrnou
  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
  • Plněné patizonkyPlněné patizonky
  • Vietnamský salátVietnamský salát
  • Polévka z pečené zeleninyPolévka z pečené zeleniny
  • Domácí listové těstoDomácí listové těsto

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: mořské plody, rýže, zelenina

Předchozí článek « Karamelizovaná bílá čokoláda
Další článek: Jak na artyčok »

Reader Interactions

Comments

  1. Pan Jan

    10 dubna, 2018 at 1:23 am

    Á tady už jsem byl. Dobrou noc milovaná Eliško, i když jak tě znám, ty už pětapůl hodiny spíš, tož tichučko a sladké sny

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2018 at 9:21 am

      Můj spánkový režim je zcela rozbourán, Honzi. Měsíc a půl vstávání o čtvrt na pět (celkový spánek většinou 5, max. 6 hodin) do cukrárny a teď z restaurace zase chodím domů až okolo půlnoci. A ve volné dny chodím do víru velkoměsta, tak se taky nevyspím… 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy