Mám pro vás další malou inspiraci, jak do svého zimního jídelníčku zařadit víc zeleniny. Jsou to takové recepty nerecepty, ale zjistila jsem, že dost lidí trochu bojuje s tím, jak jíst v zimě dostatek zeleniny a přitom se neochlazovat předraženými rajčaty a okurkami bez chuti. Přitom to není nic těžkého a třeba se vám i tento tip bude hodit. Pečená zimní zelenina s cizrnou je připravená v cuku letu a v lednici vydrží pár dní, takže můžete v klidu upéct větší dávku a postupně odebírat.
Recept je poměrně variabilní, vezměte co na trhu (nebo v lednici) najdete a nakrájejte na zhruba stejně velké kostičky. Můžete použít jakoukoliv dýni, sladkou nebo obyčejnou bramboru, mrkev, celer, petržel, pastiňák, cibuli, řepu, tuřín, růžičkovou kapustu nebo i zelí. Posypejte kořeněnou cizrnou (množství chilli přizpůsobte „plechovosti“ vašich chuťových pohárků 🙂 ) a šup do trouby. Zhruba za 20 minut je hotovo. Vzhledem k tomu, že je pečená zimní zelenina většinou spíše sladší, ráda si k ní dávám nějaký výraznější sýr. Třeba slanou fetu, ale fajn by byl i kvalitní sýr s modrou plísní, třeba gorgonzola nebo roquefort. Oříšková posypka není nezbytně nutná, ale celý pokrm dotáhne, dodá křupavost a zdravé tuky. Sýr a cizrna zase bílkoviny. S plátkem dobrého celozrnného chleba, nejlépe kváskového, dokonale vyvážený lehký oběd či večeře. 😉
Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
Ingredience
- 1-2 sladké brambory nebo menší dýně
- 2 červené cibule
- 1-2 pastináky nebo kořenové petržele
- 3-4 mrkve
- 1 plechovka cizrny
- po 1/2 lžičce mletého koriandru, chilli a uzené papriky
- 2-3 lžíce olivového oleje
- sůl
k podávání: feta, nasekané a opražené vlašské ořechy, bylinky (petželka, koriandr, máta, řepné lístky,...)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostičky. Cizrnu slijte, posypejte vším kořením a promíchejte.
- Zeleninu vložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, pokapejte olivovým olejem a vše promíchejte. Posypejte kořeněnou cizrnou. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud zelenina není měkká.
- Podávejte teplé nebo vlažné, posypané opraženými vlašskými ořechy, rozdrobenou fetou a bylinkami.
Napsat komentář