• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou

22 března, 2019 od elikatesy

Mám pro vás další malou inspiraci, jak do svého zimního jídelníčku zařadit víc zeleniny. Jsou to takové recepty nerecepty, ale zjistila jsem, že dost lidí trochu bojuje s tím, jak jíst v zimě dostatek zeleniny a přitom se neochlazovat předraženými rajčaty a okurkami bez chuti. Přitom to není nic těžkého a třeba se vám i tento tip bude hodit. Pečená zimní zelenina s cizrnou je připravená v cuku letu a v lednici vydrží pár dní, takže můžete v klidu upéct větší dávku a postupně odebírat.  pečená zimní zelenina

Recept je poměrně variabilní, vezměte co na trhu (nebo v lednici) najdete a nakrájejte na zhruba stejně velké kostičky. Můžete použít jakoukoliv dýni, sladkou nebo obyčejnou bramboru, mrkev, celer, petržel, pastiňák, cibuli, řepu, tuřín, růžičkovou kapustu nebo i zelí. Posypejte kořeněnou cizrnou (množství chilli přizpůsobte “plechovosti” vašich chuťových pohárků 🙂 )  a šup do trouby. Zhruba za 20 minut je hotovo. Vzhledem k tomu, že je pečená zimní zelenina většinou spíše sladší, ráda si k ní dávám nějaký výraznější sýr. Třeba slanou fetu, ale fajn by byl i kvalitní sýr s modrou plísní, třeba gorgonzola nebo roquefort. Oříšková posypka není nezbytně nutná, ale celý pokrm dotáhne, dodá křupavost a zdravé tuky. Sýr a cizrna zase bílkoviny. S plátkem dobrého celozrnného chleba, nejlépe kváskového, dokonale vyvážený lehký oběd či večeře. 😉

Tisk

Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou

Počet porcí: 3 porce

Ingredience

  • 1-2 sladké brambory nebo menší dýně
  • 2 červené cibule
  • 1-2 pastináky nebo kořenové petržele
  • 3-4 mrkve
  • 1 plechovka cizrny
  • po 1/2 lžičce mletého koriandru, chilli a uzené papriky
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • sůl

k podávání: feta, nasekané a opražené vlašské ořechy, bylinky (petželka, koriandr, máta, řepné lístky,...)

    Postup přípravy

    • Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostičky. Cizrnu slijte, posypejte vším kořením a promíchejte. 
    • Zeleninu vložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, pokapejte olivovým olejem a vše promíchejte. Posypejte kořeněnou cizrnou. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud zelenina není měkká. 
    • Podávejte teplé nebo vlažné, posypané opraženými vlašskými ořechy, rozdrobenou fetou a bylinkami. 

    Kam dál?

    • Salát s pečenou mrkví a cizrnouSalát s pečenou mrkví a cizrnou
    • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
    • Mrkvový dortMrkvový dort
    • Dýňové kari s cizrnouDýňové kari s cizrnou
    • Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkemPečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
    • Křehký jablečný koláčKřehký jablečný koláč

    Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: batáty, cibule, cizrna, feta, mrkev, pastinák, vlašské ořechy, zelenina

    Předchozí článek « Domácí croissanty
    Další článek: Banánový chléb s hnědým máslem »

    Reader Interactions

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
    Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
    První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
    Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
    Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
    Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2023 · Elikatesy