• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou

22 března, 2019 od elikatesy

Mám pro vás další malou inspiraci, jak do svého zimního jídelníčku zařadit víc zeleniny. Jsou to takové recepty nerecepty, ale zjistila jsem, že dost lidí trochu bojuje s tím, jak jíst v zimě dostatek zeleniny a přitom se neochlazovat předraženými rajčaty a okurkami bez chuti. Přitom to není nic těžkého a třeba se vám i tento tip bude hodit. Pečená zimní zelenina s cizrnou je připravená v cuku letu a v lednici vydrží pár dní, takže můžete v klidu upéct větší dávku a postupně odebírat.  pečená zimní zelenina

Recept je poměrně variabilní, vezměte co na trhu (nebo v lednici) najdete a nakrájejte na zhruba stejně velké kostičky. Můžete použít jakoukoliv dýni, sladkou nebo obyčejnou bramboru, mrkev, celer, petržel, pastiňák, cibuli, řepu, tuřín, růžičkovou kapustu nebo i zelí. Posypejte kořeněnou cizrnou (množství chilli přizpůsobte “plechovosti” vašich chuťových pohárků 🙂 )  a šup do trouby. Zhruba za 20 minut je hotovo. Vzhledem k tomu, že je pečená zimní zelenina většinou spíše sladší, ráda si k ní dávám nějaký výraznější sýr. Třeba slanou fetu, ale fajn by byl i kvalitní sýr s modrou plísní, třeba gorgonzola nebo roquefort. Oříšková posypka není nezbytně nutná, ale celý pokrm dotáhne, dodá křupavost a zdravé tuky. Sýr a cizrna zase bílkoviny. S plátkem dobrého celozrnného chleba, nejlépe kváskového, dokonale vyvážený lehký oběd či večeře. 😉

Tisk

Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou

Počet porcí: 3 porce

Ingredience

  • 1-2 sladké brambory nebo menší dýně
  • 2 červené cibule
  • 1-2 pastináky nebo kořenové petržele
  • 3-4 mrkve
  • 1 plechovka cizrny
  • po 1/2 lžičce mletého koriandru, chilli a uzené papriky
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • sůl

k podávání: feta, nasekané a opražené vlašské ořechy, bylinky (petželka, koriandr, máta, řepné lístky,...)

    Postup přípravy

    • Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostičky. Cizrnu slijte, posypejte vším kořením a promíchejte. 
    • Zeleninu vložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, pokapejte olivovým olejem a vše promíchejte. Posypejte kořeněnou cizrnou. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud zelenina není měkká. 
    • Podávejte teplé nebo vlažné, posypané opraženými vlašskými ořechy, rozdrobenou fetou a bylinkami. 

    Kam dál?

    • Salát s pečenou mrkví a cizrnouSalát s pečenou mrkví a cizrnou
    • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
    • Mrkvový dortMrkvový dort
    • Dýňové kari s cizrnouDýňové kari s cizrnou
    • Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkemPečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
    • Mramorová bábovkaMramorová bábovka

    Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: batáty, cibule, cizrna, feta, mrkev, pastinák, vlašské ořechy, zelenina

    Předchozí článek « Domácí croissanty
    Další článek: Banánový chléb s hnědým máslem »

    Reader Interactions

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
    Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
    Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
    Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
    Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
    Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2022 · Elikatesy