Snad už nás nečekají žádné noční mrazíky a konečně se to venku opravdu ojaří, ale než bude k dispozici typicky jarní zelenina, český chřest a hrášek, tak to přece jen ještě pár týdnů potrvá… A tak mám pro vás ještě jeden salát z trochu jiných ingrediencí, který je na toto období úplně ideální. Je svěží a křupavý a využívá ingredience dostupné v ideální kondici i koncem zimy. Je to salát s pečenou mrkví, kořeněnou cizrnou, nakládanou červenou cibulkou, pomerančem a karamelizovanými ořechy. Příprava je trošinku delší (na salát, ne všeobecně), ale většinu komponentů můžete připravit předem a hlavně, za tu chuť to určitě stojí. 😉
Narychlo naložená zelenina je moc fajn zpestření. Mrkněte třeba i na okurky v tomto receptu na žitné krekry s gravlaxem. Zelenině stačí i hodinka (často jsme ji připravovali i ve škole v dvouhodinové praktické). Ale můžete si naloženou cibuli připravit i den předem. Den předem si můžete připravit i ořechy a v podstatě i mrkev pečenou s cizrnou. 🙂 Další den pak máte oběd či večeři za 5 minut na stole…
Tento salát s pečenou mrkví skvěle snoubí různé chutě a struktury. Svěží, lehce peprná rukola, sladkokyselý pomeranč, pikantně kořeněná mrkev s cizrnou, nakyslá cibulka… To vše korunováno sladce lepkavými křupavými ořechy.
Zbylou cibulku můžete využít i do jiných salátů nebo i jen tak na chleba se sýrem, paštikou či do sendviče. Pokud připravíte víc ořechů, s největší pravděpodobností je sníte jen tak. Udržet ruku mimo misku se sladkými křupavými oříšky je téměř nemožné. Ale kdyby náhodou, můžete si je přidat do ranní kaše či müsli, skvěle by se hodily i na chleba s žervé či oříškovým máslem. Můžete jimi posypat i jakýkoliv koláč či dezert s krémem nebo polevou nebo zmrzlinový pohár. Hmm, taky se vám tak sbíhají sliny?
Salát s pečenou mrkví a cizrnou
Ingredience
- 100 g rukoly
- 2 pomeranče
- 300 g mrkve
- 1 plechovka cizrny
- po půl lžičce uzené papriky, kardamomu, skořice, zázvoru, římského kmínu a chilli
- olivový olej
- sůl, případně pepř
Medové ořechy
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g medu
- 50 g vody
Rychlá nakládaná cibulka
- 2 červené cibule
- 100 ml vody
- 100 ml jablečného octa
- 50 g medu
- sůl, případně pepř
Postup přípravy
- Začněte přípravou nakládané cibulky. Cibuli oloupejte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké proužky. Osolte, promněte a nechte asi 15 minut odležet. Mezitím si připravte nálev. Vodu, ocet a med jednoduše smíchejte v rendlíku a přiveďte k varu. Cibuli propláchněte, dejte do čisté sklenice a zalijte horkým nálevem. Nechte minimálně hodinu, lépe přes noc, odležet.
- Připravte si pečenou mrkev s cizrnou. Troubu rozpalte na 200°C (180°C horkovzduch). Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Vsypte na plech a přidejte zcezenou cizrnu. Smíchejte všechno koření, posypte jím mrkev s cizrnou, zakápněte olejem, promíchejte a vložte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, dokud mrkev není měkká. Jakmile plech vytáhnete, ztlumte troubu na 170°C (150°C horkovzduch)
- Mezitím, co se peče mrkev s cizrnou si připravte medové ořechy. V malém rendlíku smíchejte med s vodou a přiveďte k varu. Ztlumte, přidejte ořechy a vařte 15 minut. Zceďte, vsypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8-10 minut dozlatova na 170° (150°C horkovzduch). Raději po 5 minutách zkontrolujte a promíchejte.
- Pomeranč vyfiletujte a filetky rozkrojte na polovinu. Rukolu omyjte a osušte. Středy pomerančů vymačkejte a ke šťávě přidejte 3 lžíce nálevu z cibulky a 3 lžíce olivového oleje. Prošlehejte, dresink promíchejte s rukolou a rozložte na servírovací talíř. Na salát položte pomerančové filety, pečenou mrkev s cizrnou, okapanou cibulku a nakonec zasypte medovými ořechy. Ihned podávejte.
Napsat komentář