• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Salát s pečenou mrkví a cizrnou

8 dubna, 2020 od elikatesy

Snad už nás nečekají žádné noční mrazíky a konečně se to venku opravdu ojaří, ale než bude k dispozici typicky jarní zelenina, český chřest a hrášek, tak to přece jen ještě pár týdnů potrvá… A tak mám pro vás ještě jeden salát z trochu jiných ingrediencí, který je na toto období úplně ideální. Je svěží a křupavý a využívá ingredience dostupné v ideální kondici i koncem zimy.  Je to salát s pečenou mrkví, kořeněnou cizrnou, nakládanou červenou cibulkou, pomerančem a karamelizovanými ořechy. Příprava je trošinku delší (na salát, ne všeobecně), ale většinu komponentů můžete připravit předem a hlavně, za tu chuť to určitě stojí. 😉salát s pečenou mrkví

Narychlo naložená zelenina je moc fajn zpestření. Mrkněte třeba i na okurky v tomto receptu na žitné krekry s gravlaxem. Zelenině stačí i hodinka (často jsme ji připravovali i ve škole v dvouhodinové praktické). Ale můžete si naloženou cibuli připravit i den předem. Den předem si můžete připravit i ořechy a v podstatě i mrkev pečenou s cizrnou. 🙂 Další den pak máte oběd či večeři za 5 minut na stole…

Tento salát s pečenou mrkví skvěle snoubí různé chutě a struktury. Svěží, lehce peprná rukola, sladkokyselý pomeranč, pikantně kořeněná mrkev s cizrnou, nakyslá cibulka… To vše korunováno sladce lepkavými křupavými ořechy.

Zbylou cibulku můžete využít i do jiných salátů nebo i jen tak na chleba se sýrem, paštikou či do sendviče. Pokud připravíte víc ořechů, s největší pravděpodobností je sníte jen tak. Udržet ruku mimo misku se sladkými křupavými oříšky je téměř nemožné. Ale kdyby náhodou, můžete si je přidat do ranní kaše či müsli, skvěle by se hodily i na chleba s žervé či oříškovým máslem. Můžete jimi posypat i jakýkoliv koláč či dezert s krémem nebo polevou nebo zmrzlinový pohár. Hmm, taky se vám tak sbíhají sliny?

Tisk

Salát s pečenou mrkví a cizrnou

Počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • 100 g rukoly
  • 2 pomeranče
  • 300 g mrkve
  • 1 plechovka cizrny
  • po půl lžičce uzené papriky, kardamomu, skořice, zázvoru, římského kmínu a chilli
  • olivový olej
  • sůl, případně pepř

Medové ořechy

  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g medu
  • 50 g vody

Rychlá nakládaná cibulka

  • 2 červené cibule
  • 100 ml vody
  • 100 ml jablečného octa
  • 50 g medu
  • sůl, případně pepř

Postup přípravy

  • Začněte přípravou nakládané cibulky. Cibuli oloupejte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké proužky. Osolte, promněte a nechte asi 15 minut odležet. Mezitím si připravte nálev. Vodu, ocet a med jednoduše smíchejte v rendlíku a přiveďte k varu. Cibuli propláchněte, dejte do čisté sklenice a zalijte horkým nálevem. Nechte minimálně hodinu, lépe přes noc, odležet.
  • Připravte si pečenou mrkev s cizrnou. Troubu rozpalte na 200°C (180°C horkovzduch). Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Vsypte na plech a přidejte zcezenou cizrnu. Smíchejte všechno koření, posypte jím mrkev s cizrnou, zakápněte olejem, promíchejte a vložte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, dokud mrkev není měkká. Jakmile plech vytáhnete, ztlumte troubu na 170°C (150°C horkovzduch)
  • Mezitím, co se peče mrkev s cizrnou si připravte medové ořechy. V malém rendlíku smíchejte med s vodou a přiveďte k varu. Ztlumte, přidejte ořechy a vařte 15 minut. Zceďte, vsypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8-10 minut dozlatova na 170° (150°C horkovzduch). Raději po 5 minutách zkontrolujte a promíchejte.
  • Pomeranč vyfiletujte a filetky rozkrojte na polovinu. Rukolu omyjte a osušte. Středy pomerančů vymačkejte a ke šťávě přidejte 3 lžíce nálevu z cibulky a 3 lžíce olivového oleje. Prošlehejte, dresink promíchejte s rukolou a rozložte na servírovací talíř. Na salát položte pomerančové filety, pečenou mrkev s cizrnou, okapanou cibulku a nakonec zasypte medovými ořechy. Ihned podávejte.

Kam dál?

  • Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolouSalát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
  • Dýňové kari s cizrnouDýňové kari s cizrnou
  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
  • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: cibule, cizrna, mrkev, pomeranč, rukola, salát, vlašské ořechy

Předchozí článek « Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
Další článek: Ciabatta »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy