Muffiny jsou strašně vděčná záležitost. Jsou jednoduché, rychlé, existuje nekonečné množství variant. Můžete je snadno jsou zabalit a přenášet (tedy ideální snídaně či sváča na cesty) a můžete je i zamrazit. Proto se vyplatí mít v zásobě hned několik receptů na tyto dobrůtky. Co třeba banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy?
Banány mám doma vlastně pořád. Občas to neodhadnu a stane se, že mi jich v košíku pár zhnědne a změkne. Takové banány sice jen tak k jídlu moc ráda nemám, ale rozhodně je nevyhazuju, to by byl skoro hřích. Pokud mám čas, něco z nich upeču, pokud čas nemám, oloupu je a hodím do mrazáku. Mražené banány můžete použít na pečení, ale jsou i supr základ smoothies nebo nice cream (ta nejjednodušší a nejzdravější zmrzlina na světě – prostě jen rozmixujete mražené banány). O tom, jak jsou banány skvělé a co s nimi podniknout jsem psala už loni ve článku na Ego!
Inspirovala jsem se Ottolenghim, ale zůstává mi tam vlastně jen ta kombinace banány-datle-vlašské ořechy. Zbytek ingrediencí jsem upravila, použila jsem celozrnnou špaldovku, cukr skrouhla na čtvrtinu původního množství (ano, čtvrtinu, a pořád je to dost sladké!), ale zase jsem přidala mnohem víc banánů. Myslím, že by se to dokonce obešlo úplně bez přidaného cukru a příště to nejspíš zkusím.
Co se datlí týče, doporučuju se poohlédnout po kvalitních datlích, nejlépe medjool. Opravdu je to úplně jiný zážitek než smutné oschlé chudinky, které většina lidí koupí jednou za rok na Vánoce. A v půlce ledna pak vyhazuje, protože by to ani Pajda nežral… Medjool datle jsou naopak krásně šťavnaté a příjemně lepkavě sladké. Medjool datle mívají v Makru a v Lidlu, zejména před Vánoci. Datle koupíte i v tureckých či orientálních delikatesách, někdy ve zdravých výživách a samozřejmě je seženete i na internetu.
Celkově musím, říct, že mě tyto banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy opravdu nadchly. Kombinace banánů, datlí, vlašských ořechů a voňavé skořice je prostě skvělá. Sladká, jemná a hřejivá jako polibek v podzimním parku…
Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy
Ingredience
- 200 g datlí nejlépe medjool
- 200 ml vody
- 50 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 3 menší přezrálé banány asi 250g
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 100 g vlašských ořechů
Postup přípravy
- Datle nakrájejte na menší, asi centimetrové kousky a vložte do rendlíku. Přidejte vodu, cukr a máslo a pomalu zahřívejte. Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte plamen a v momentě kdy směs začne vřít, ihned odstavte a přelijte do misky. Nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si rozehřejte troubu na 190°C (170° horkovzduch). Ořechy nasekejte nahrubo, vsypte na plech a opražte v troubě. Trvá to asi 10 minut, ale určitě kontrolujte a sem tam prohoďte. Bacha, ořechy se opravdu snadno spálí. Jakmile se krásně rozvoní a trochu zezlátnou, přesypte je do hrubého cedníku, promněte, ať se zbavíte přebytečných slupek a nechte vychladnout. Teplotu v troubě zvyšte na 210°C (190°C horkovzduch).
- To nejsložitější máte za sebou, teď už to bude šup šup, slibuju. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Dobře promíchejte a přidejte vychladlé ořechy. V jiné míse rozmačkejte banány, přidejte datlovou směs, promíchejte a vlijte k suché směsi. Promíchejte, ale pozor, nepřemíchejte, jinak by muffiny byly zbytečně tuhé.
- Těsto dávkujte do máslem vymazané formy na muffiny. Já si na to beru cukrářský pytlík, ale lžící to půjde taky, jen to možná budete mít trochu opatlané. 🙂 Z tohoto množství vyjde dvanáct menších nebo šest velkých muffinů. Vložte do trouby a po 5 minutách snižte teplotu na 180°C (160°C horkovzduch). Pečte dalších 15-20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout ve formě, vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář