• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy

11 září, 2018 od elikatesy

Muffiny jsou strašně vděčná záležitost. Jsou jednoduché, rychlé, existuje nekonečné množství variant. Můžete je snadno  jsou zabalit a přenášet (tedy ideální snídaně či sváča na cesty) a můžete je i zamrazit. Proto se vyplatí mít v zásobě hned několik receptů na tyto dobrůtky. Co třeba banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy?

banánové datlové muffiny

Banány mám doma vlastně pořád. Občas to neodhadnu a stane se, že mi jich v košíku pár zhnědne a změkne. Takové banány sice jen tak k jídlu moc ráda nemám, ale rozhodně je nevyhazuju, to by byl skoro hřích. Pokud mám čas, něco z nich upeču, pokud čas nemám, oloupu je a hodím do mrazáku. Mražené banány můžete použít na pečení, ale jsou i supr základ smoothies nebo nice cream (ta nejjednodušší a nejzdravější zmrzlina na světě – prostě jen rozmixujete mražené banány). O tom, jak jsou banány skvělé a co s nimi podniknout jsem psala už loni ve článku na Ego!

Inspirovala jsem se Ottolenghim, ale zůstává mi tam vlastně jen ta kombinace banány-datle-vlašské ořechy. Zbytek ingrediencí jsem upravila, použila jsem celozrnnou špaldovku, cukr skrouhla na čtvrtinu původního množství (ano, čtvrtinu, a pořád je to dost sladké!), ale zase jsem přidala mnohem víc banánů. Myslím, že by se to dokonce obešlo úplně bez přidaného cukru a příště to nejspíš zkusím.

Co se datlí týče, doporučuju se poohlédnout po kvalitních datlích, nejlépe medjool. Opravdu je to úplně jiný zážitek než smutné oschlé chudinky, které většina lidí koupí jednou za rok na Vánoce. A v půlce ledna pak vyhazuje, protože by to ani Pajda nežral…  Medjool datle jsou naopak krásně šťavnaté a příjemně lepkavě sladké. Medjool datle mívají v Makru a v Lidlu, zejména před Vánoci. Datle koupíte i v tureckých či orientálních delikatesách, někdy ve zdravých výživách a samozřejmě je seženete i na internetu.

Celkově musím, říct, že mě tyto banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy opravdu nadchly. Kombinace banánů, datlí, vlašských ořechů a voňavé skořice je prostě skvělá. Sladká, jemná a hřejivá jako polibek v podzimním parku…

Tisk

Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 200 g datlí nejlépe medjool
  • 200 ml vody
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 3 menší přezrálé banány asi 250g
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 100 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Datle nakrájejte na menší, asi centimetrové kousky a vložte do rendlíku. Přidejte vodu, cukr a máslo a pomalu zahřívejte. Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte plamen a v momentě kdy směs začne vřít, ihned odstavte a přelijte do misky. Nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím si rozehřejte troubu na 190°C (170° horkovzduch). Ořechy nasekejte nahrubo, vsypte na plech a opražte v troubě. Trvá to asi 10 minut, ale určitě kontrolujte a sem tam prohoďte. Bacha, ořechy se opravdu snadno spálí. Jakmile se krásně rozvoní a trochu zezlátnou, přesypte je do hrubého cedníku, promněte, ať se zbavíte přebytečných slupek a nechte vychladnout. Teplotu v troubě zvyšte na 210°C (190°C horkovzduch).
  • To nejsložitější máte za sebou, teď už to bude šup šup, slibuju. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Dobře promíchejte a přidejte vychladlé ořechy. V jiné míse rozmačkejte banány, přidejte datlovou směs, promíchejte a vlijte k suché směsi. Promíchejte, ale pozor, nepřemíchejte, jinak by muffiny byly zbytečně tuhé.
  • Těsto dávkujte do máslem vymazané formy na muffiny. Já si na to beru cukrářský pytlík, ale lžící to půjde taky, jen to možná budete mít trochu opatlané. 🙂 Z tohoto množství vyjde dvanáct menších nebo šest velkých muffinů. Vložte do trouby a po 5 minutách snižte teplotu na 180°C (160°C horkovzduch). Pečte dalších 15-20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout ve formě, vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

 

Kam dál?

  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: banány, celozrnné, datle, muffiny, vlašské ořechy

Předchozí článek « Švestkový koláč s vlašskými ořechy
Další článek: Dýňové skořicové rolky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy