• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy

11 září, 2018 od elikatesy

Muffiny jsou strašně vděčná záležitost. Jsou jednoduché, rychlé, existuje nekonečné množství variant. Můžete je snadno  jsou zabalit a přenášet (tedy ideální snídaně či sváča na cesty) a můžete je i zamrazit. Proto se vyplatí mít v zásobě hned několik receptů na tyto dobrůtky. Co třeba banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy?

banánové datlové muffiny

Banány mám doma vlastně pořád. Občas to neodhadnu a stane se, že mi jich v košíku pár zhnědne a změkne. Takové banány sice jen tak k jídlu moc ráda nemám, ale rozhodně je nevyhazuju, to by byl skoro hřích. Pokud mám čas, něco z nich upeču, pokud čas nemám, oloupu je a hodím do mrazáku. Mražené banány můžete použít na pečení, ale jsou i supr základ smoothies nebo nice cream (ta nejjednodušší a nejzdravější zmrzlina na světě – prostě jen rozmixujete mražené banány). O tom, jak jsou banány skvělé a co s nimi podniknout jsem psala už loni ve článku na Ego!

Inspirovala jsem se Ottolenghim, ale zůstává mi tam vlastně jen ta kombinace banány-datle-vlašské ořechy. Zbytek ingrediencí jsem upravila, použila jsem celozrnnou špaldovku, cukr skrouhla na čtvrtinu původního množství (ano, čtvrtinu, a pořád je to dost sladké!), ale zase jsem přidala mnohem víc banánů. Myslím, že by se to dokonce obešlo úplně bez přidaného cukru a příště to nejspíš zkusím.

Co se datlí týče, doporučuju se poohlédnout po kvalitních datlích, nejlépe medjool. Opravdu je to úplně jiný zážitek než smutné oschlé chudinky, které většina lidí koupí jednou za rok na Vánoce. A v půlce ledna pak vyhazuje, protože by to ani Pajda nežral…  Medjool datle jsou naopak krásně šťavnaté a příjemně lepkavě sladké. Medjool datle mívají v Makru a v Lidlu, zejména před Vánoci. Datle koupíte i v tureckých či orientálních delikatesách, někdy ve zdravých výživách a samozřejmě je seženete i na internetu.

Celkově musím, říct, že mě tyto banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy opravdu nadchly. Kombinace banánů, datlí, vlašských ořechů a voňavé skořice je prostě skvělá. Sladká, jemná a hřejivá jako polibek v podzimním parku…

Tisk

Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 200 g datlí nejlépe medjool
  • 200 ml vody
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 3 menší přezrálé banány asi 250g
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 100 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Datle nakrájejte na menší, asi centimetrové kousky a vložte do rendlíku. Přidejte vodu, cukr a máslo a pomalu zahřívejte. Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte plamen a v momentě kdy směs začne vřít, ihned odstavte a přelijte do misky. Nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím si rozehřejte troubu na 190°C (170° horkovzduch). Ořechy nasekejte nahrubo, vsypte na plech a opražte v troubě. Trvá to asi 10 minut, ale určitě kontrolujte a sem tam prohoďte. Bacha, ořechy se opravdu snadno spálí. Jakmile se krásně rozvoní a trochu zezlátnou, přesypte je do hrubého cedníku, promněte, ať se zbavíte přebytečných slupek a nechte vychladnout. Teplotu v troubě zvyšte na 210°C (190°C horkovzduch).
  • To nejsložitější máte za sebou, teď už to bude šup šup, slibuju. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Dobře promíchejte a přidejte vychladlé ořechy. V jiné míse rozmačkejte banány, přidejte datlovou směs, promíchejte a vlijte k suché směsi. Promíchejte, ale pozor, nepřemíchejte, jinak by muffiny byly zbytečně tuhé.
  • Těsto dávkujte do máslem vymazané formy na muffiny. Já si na to beru cukrářský pytlík, ale lžící to půjde taky, jen to možná budete mít trochu opatlané. 🙂 Z tohoto množství vyjde dvanáct menších nebo šest velkých muffinů. Vložte do trouby a po 5 minutách snižte teplotu na 180°C (160°C horkovzduch). Pečte dalších 15-20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout ve formě, vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

 

Kam dál?

  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: banány, celozrnné, datle, muffiny, vlašské ořechy

Předchozí článek « Švestkový koláč s vlašskými ořechy
Další článek: Dýňové skořicové rolky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy