• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy

6 dubna, 2020 od elikatesy

Medvědí česnek si letos opravdu pospíšil. U nás na jižní Moravě začal medvědí česnek rašit už koncem února. A minulý týden jsme šly s mamkou a neteří sbírat a vypadalo to, že česnek už pomalu končí… Ale možná jsou jej na jiných místech stále plné lesy nebo jste si nějaký zamrazili a možná jej dokonce objevíte i v obchodě. Já mám zásobu v mrazáku a krom klasického špenátu, pomazánek a sypaní na chleba jsem chtěla i něco upéct. Volba padla na tyto sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy. A byla to správná volba. 🙂

sýrové scones

Inspirovala jsem se receptem z kuchařky Bread Ahead. Ač mám doma mnoho chlebových kuchařek, tu od nich mám asi nejraději. V Londýně jsem u nich ujížděla na croissantech a taky jsem se je u nich na kurzu naučila péct. A taky jsem si u nich na kurzu založila kvas Evžu. A to je kvas, ze kterého peču dodnes. Má už skoro tři, letí to. 🙂

Tento víkend jsme původně měli být s našima, neteří a synovcem v Londýně, od Ježíška dostali lístek do studia Harryho Pottera a celá rodina jsme se moc těšili. Ale nedá se nic dělat, do Londýna se ještě nějakou dobu nepodíváme. Tak jsem si alespoň trochu té anglické pohodové atmosféry upekla s těmito scones. Mám moc ráda jejich sladkou podobu s džemem a clotted cream, ale slané jsou taky skvělé. Kombinace lehce štiplavého medvědího česneku, jemného cheddaru a křupavých vlašských ořechů jim ohromně sluší.

Scones připravíte velmi rychle. Nejvíc jim prospějete, když se s nimi nebudete moc crcat. Těsto se nesmí hníst a příliš vypracovat, jinak by pak byly tuhé. Je to svých způsobem druh křehkého těsta a čím míň se mu věnujete, tím lepší vás čeká výsledek. To je docela fajn, ne? 🙂 A ještě jedna malá rada, když scones vykrajujete, snažte se kroužkem netočit a zatlačte přímo dolů, lépe pak naskočí.

Pokud máte medvědí česnek, určitě si tyto sýrové scones upečte, myslím, že vás velmi příjemně překvapí. A pokud náhodou česnek nemáte, upečte si je i tak, přidejte třeba špenát a stroužek česneku nebo jarní cibulku. Nejlepší jsou ještě trochu teplé, jen tak nebo s trochou másla.

Tisk

Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy

Počet porcí: 12 scones

Ingredience

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g soli
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 100 g másla
  • 200 g cheddaru
  • 100 g vlašských ořechů
  • pár hrstí medvědího česneku
  • 250 g podmáslí
  • 90 g mléka

Postup přípravy

  • Medvědí česnek zblanšírujte, tedy spařte vroucí vodou a zchlaďte. Důkladně vymačkejte a nasekejte nahrubo. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi a nechte vychladnout. Cheddar nastrouhejte nahrubo.
  • Troubu rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl prosejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte v drobenku. Přidejte nastrouhaný sýr, ořechy a medvědí česnek a promíchejte.
  • K suchých ingrediencím přidejte mléko a podmáslí a nožem či kartou promíchejte. Vyklopte na pracovní plochu a zpracujte, ale jen tak, ať těsto drží. Není potřeba těsto hníst či zpracovat dohladka, naopak, je to nežádoucí, scones by byly tuhé.
  • Těsto vyválejte na výšku 3cm a vykrájejte 7cm kolečka. Zbytek těsta splácněte dohromady a znovu vyválejte a vykrojte. Vyjde vám asi 12 až 13 kousků. Vyskládejte na plech.
  • Vložte do trouby a pečte asi 16-18 minut dozlatova (v polovině pečení můžete plech otočit). Po upečení přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Podávejte ještě vlažné nebo před podáváním trochu ohřejte v troubě rozehřáté na 100°C.

 

Kam dál?

  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Sýrové tyčinkySýrové tyčinky
  • Žitné krekryŽitné krekry
  • Jak si užít Londýn jako LondýňanJak si užít Londýn jako Londýňan

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: medvědí česnek, slané pečivo, sýr, vlašské ořechy

Předchozí článek « Čokoládové tartaletky s karamelem
Další článek: Salát s pečenou mrkví a cizrnou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy