• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy

6 dubna, 2020 od elikatesy

Medvědí česnek si letos opravdu pospíšil. U nás na jižní Moravě začal medvědí česnek rašit už koncem února. A minulý týden jsme šly s mamkou a neteří sbírat a vypadalo to, že česnek už pomalu končí… Ale možná jsou jej na jiných místech stále plné lesy nebo jste si nějaký zamrazili a možná jej dokonce objevíte i v obchodě. Já mám zásobu v mrazáku a krom klasického špenátu, pomazánek a sypaní na chleba jsem chtěla i něco upéct. Volba padla na tyto sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy. A byla to správná volba. 🙂

sýrové scones

Inspirovala jsem se receptem z kuchařky Bread Ahead. Ač mám doma mnoho chlebových kuchařek, tu od nich mám asi nejraději. V Londýně jsem u nich ujížděla na croissantech a taky jsem se je u nich na kurzu naučila péct. A taky jsem si u nich na kurzu založila kvas Evžu. A to je kvas, ze kterého peču dodnes. Má už skoro tři, letí to. 🙂

Tento víkend jsme původně měli být s našima, neteří a synovcem v Londýně, od Ježíška dostali lístek do studia Harryho Pottera a celá rodina jsme se moc těšili. Ale nedá se nic dělat, do Londýna se ještě nějakou dobu nepodíváme. Tak jsem si alespoň trochu té anglické pohodové atmosféry upekla s těmito scones. Mám moc ráda jejich sladkou podobu s džemem a clotted cream, ale slané jsou taky skvělé. Kombinace lehce štiplavého medvědího česneku, jemného cheddaru a křupavých vlašských ořechů jim ohromně sluší.

Scones připravíte velmi rychle. Nejvíc jim prospějete, když se s nimi nebudete moc crcat. Těsto se nesmí hníst a příliš vypracovat, jinak by pak byly tuhé. Je to svých způsobem druh křehkého těsta a čím míň se mu věnujete, tím lepší vás čeká výsledek. To je docela fajn, ne? 🙂 A ještě jedna malá rada, když scones vykrajujete, snažte se kroužkem netočit a zatlačte přímo dolů, lépe pak naskočí.

Pokud máte medvědí česnek, určitě si tyto sýrové scones upečte, myslím, že vás velmi příjemně překvapí. A pokud náhodou česnek nemáte, upečte si je i tak, přidejte třeba špenát a stroužek česneku nebo jarní cibulku. Nejlepší jsou ještě trochu teplé, jen tak nebo s trochou másla.

Tisk

Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy

Počet porcí: 12 scones

Ingredience

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g soli
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 100 g másla
  • 200 g cheddaru
  • 100 g vlašských ořechů
  • pár hrstí medvědího česneku
  • 250 g podmáslí
  • 90 g mléka

Postup přípravy

  • Medvědí česnek zblanšírujte, tedy spařte vroucí vodou a zchlaďte. Důkladně vymačkejte a nasekejte nahrubo. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi a nechte vychladnout. Cheddar nastrouhejte nahrubo.
  • Troubu rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl prosejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte v drobenku. Přidejte nastrouhaný sýr, ořechy a medvědí česnek a promíchejte.
  • K suchých ingrediencím přidejte mléko a podmáslí a nožem či kartou promíchejte. Vyklopte na pracovní plochu a zpracujte, ale jen tak, ať těsto drží. Není potřeba těsto hníst či zpracovat dohladka, naopak, je to nežádoucí, scones by byly tuhé.
  • Těsto vyválejte na výšku 3cm a vykrájejte 7cm kolečka. Zbytek těsta splácněte dohromady a znovu vyválejte a vykrojte. Vyjde vám asi 12 až 13 kousků. Vyskládejte na plech.
  • Vložte do trouby a pečte asi 16-18 minut dozlatova (v polovině pečení můžete plech otočit). Po upečení přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Podávejte ještě vlažné nebo před podáváním trochu ohřejte v troubě rozehřáté na 100°C.

 

Kam dál?

  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Sýrové tyčinkySýrové tyčinky
  • Žitné krekryŽitné krekry
  • Jak si užít Londýn jako LondýňanJak si užít Londýn jako Londýňan

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: medvědí česnek, slané pečivo, sýr, vlašské ořechy

Předchozí článek « Čokoládové tartaletky s karamelem
Další článek: Salát s pečenou mrkví a cizrnou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy