• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy

6 dubna, 2020 od elikatesy

Medvědí česnek si letos opravdu pospíšil. U nás na jižní Moravě začal medvědí česnek rašit už koncem února. A minulý týden jsme šly s mamkou a neteří sbírat a vypadalo to, že česnek už pomalu končí… Ale možná jsou jej na jiných místech stále plné lesy nebo jste si nějaký zamrazili a možná jej dokonce objevíte i v obchodě. Já mám zásobu v mrazáku a krom klasického špenátu, pomazánek a sypaní na chleba jsem chtěla i něco upéct. Volba padla na tyto sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy. A byla to správná volba. 🙂

sýrové scones

Inspirovala jsem se receptem z kuchařky Bread Ahead. Ač mám doma mnoho chlebových kuchařek, tu od nich mám asi nejraději. V Londýně jsem u nich ujížděla na croissantech a taky jsem se je u nich na kurzu naučila péct. A taky jsem si u nich na kurzu založila kvas Evžu. A to je kvas, ze kterého peču dodnes. Má už skoro tři, letí to. 🙂

Tento víkend jsme původně měli být s našima, neteří a synovcem v Londýně, od Ježíška dostali lístek do studia Harryho Pottera a celá rodina jsme se moc těšili. Ale nedá se nic dělat, do Londýna se ještě nějakou dobu nepodíváme. Tak jsem si alespoň trochu té anglické pohodové atmosféry upekla s těmito scones. Mám moc ráda jejich sladkou podobu s džemem a clotted cream, ale slané jsou taky skvělé. Kombinace lehce štiplavého medvědího česneku, jemného cheddaru a křupavých vlašských ořechů jim ohromně sluší.

Scones připravíte velmi rychle. Nejvíc jim prospějete, když se s nimi nebudete moc crcat. Těsto se nesmí hníst a příliš vypracovat, jinak by pak byly tuhé. Je to svých způsobem druh křehkého těsta a čím míň se mu věnujete, tím lepší vás čeká výsledek. To je docela fajn, ne? 🙂 A ještě jedna malá rada, když scones vykrajujete, snažte se kroužkem netočit a zatlačte přímo dolů, lépe pak naskočí.

Pokud máte medvědí česnek, určitě si tyto sýrové scones upečte, myslím, že vás velmi příjemně překvapí. A pokud náhodou česnek nemáte, upečte si je i tak, přidejte třeba špenát a stroužek česneku nebo jarní cibulku. Nejlepší jsou ještě trochu teplé, jen tak nebo s trochou másla.

Tisk
5 from 1 vote

Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy

Počet porcí: 12 scones

Ingredience

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g soli
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 100 g másla
  • 200 g cheddaru
  • 100 g vlašských ořechů
  • pár hrstí medvědího česneku
  • 250 g podmáslí
  • 90 g mléka

Postup přípravy

  • Medvědí česnek zblanšírujte, tedy spařte vroucí vodou a zchlaďte. Důkladně vymačkejte a nasekejte nahrubo. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi a nechte vychladnout. Cheddar nastrouhejte nahrubo.
  • Troubu rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl prosejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte v drobenku. Přidejte nastrouhaný sýr, ořechy a medvědí česnek a promíchejte.
  • K suchých ingrediencím přidejte mléko a podmáslí a nožem či kartou promíchejte. Vyklopte na pracovní plochu a zpracujte, ale jen tak, ať těsto drží. Není potřeba těsto hníst či zpracovat dohladka, naopak, je to nežádoucí, scones by byly tuhé.
  • Těsto vyválejte na výšku 3cm a vykrájejte 7cm kolečka. Zbytek těsta splácněte dohromady a znovu vyválejte a vykrojte. Vyjde vám asi 12 až 13 kousků. Vyskládejte na plech.
  • Vložte do trouby a pečte asi 16-18 minut dozlatova (v polovině pečení můžete plech otočit). Po upečení přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Podávejte ještě vlažné nebo před podáváním trochu ohřejte v troubě rozehřáté na 100°C.

 

Kam dál?

  • Špaldové scones s čerstvým jahodovým džememŠpaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Sýrové tyčinkySýrové tyčinky
  • Žitné krekryŽitné krekry
  • Jak si užít Londýn jako LondýňanJak si užít Londýn jako Londýňan

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: medvědí česnek, slané pečivo, sýr, vlašské ořechy

Předchozí článek « Čokoládové tartaletky s karamelem
Další článek: Salát s pečenou mrkví a cizrnou »

Reader Interactions

Comments

  1. Jana

    14 dubna, 2023 at 9:55 pm

    5 stars
    výborné

    Odpovědět
    • elikatesy

      16 dubna, 2023 at 3:32 pm

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy