Medvědí česnek si letos opravdu pospíšil. U nás na jižní Moravě začal medvědí česnek rašit už koncem února. A minulý týden jsme šly s mamkou a neteří sbírat a vypadalo to, že česnek už pomalu končí… Ale možná jsou jej na jiných místech stále plné lesy nebo jste si nějaký zamrazili a možná jej dokonce objevíte i v obchodě. Já mám zásobu v mrazáku a krom klasického špenátu, pomazánek a sypaní na chleba jsem chtěla i něco upéct. Volba padla na tyto sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy. A byla to správná volba. 🙂
Inspirovala jsem se receptem z kuchařky Bread Ahead. Ač mám doma mnoho chlebových kuchařek, tu od nich mám asi nejraději. V Londýně jsem u nich ujížděla na croissantech a taky jsem se je u nich na kurzu naučila péct. A taky jsem si u nich na kurzu založila kvas Evžu. A to je kvas, ze kterého peču dodnes. Má už skoro tři, letí to. 🙂
Tento víkend jsme původně měli být s našima, neteří a synovcem v Londýně, od Ježíška dostali lístek do studia Harryho Pottera a celá rodina jsme se moc těšili. Ale nedá se nic dělat, do Londýna se ještě nějakou dobu nepodíváme. Tak jsem si alespoň trochu té anglické pohodové atmosféry upekla s těmito scones. Mám moc ráda jejich sladkou podobu s džemem a clotted cream, ale slané jsou taky skvělé. Kombinace lehce štiplavého medvědího česneku, jemného cheddaru a křupavých vlašských ořechů jim ohromně sluší.
Scones připravíte velmi rychle. Nejvíc jim prospějete, když se s nimi nebudete moc crcat. Těsto se nesmí hníst a příliš vypracovat, jinak by pak byly tuhé. Je to svých způsobem druh křehkého těsta a čím míň se mu věnujete, tím lepší vás čeká výsledek. To je docela fajn, ne? 🙂 A ještě jedna malá rada, když scones vykrajujete, snažte se kroužkem netočit a zatlačte přímo dolů, lépe pak naskočí.
Pokud máte medvědí česnek, určitě si tyto sýrové scones upečte, myslím, že vás velmi příjemně překvapí. A pokud náhodou česnek nemáte, upečte si je i tak, přidejte třeba špenát a stroužek česneku nebo jarní cibulku. Nejlepší jsou ještě trochu teplé, jen tak nebo s trochou másla.
Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
Ingredience
- 250 g hladké špaldové mouky
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 10 g soli
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 100 g másla
- 200 g cheddaru
- 100 g vlašských ořechů
- pár hrstí medvědího česneku
- 250 g podmáslí
- 90 g mléka
Postup přípravy
- Medvědí česnek zblanšírujte, tedy spařte vroucí vodou a zchlaďte. Důkladně vymačkejte a nasekejte nahrubo. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi a nechte vychladnout. Cheddar nastrouhejte nahrubo.
- Troubu rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl prosejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte v drobenku. Přidejte nastrouhaný sýr, ořechy a medvědí česnek a promíchejte.
- K suchých ingrediencím přidejte mléko a podmáslí a nožem či kartou promíchejte. Vyklopte na pracovní plochu a zpracujte, ale jen tak, ať těsto drží. Není potřeba těsto hníst či zpracovat dohladka, naopak, je to nežádoucí, scones by byly tuhé.
- Těsto vyválejte na výšku 3cm a vykrájejte 7cm kolečka. Zbytek těsta splácněte dohromady a znovu vyválejte a vykrojte. Vyjde vám asi 12 až 13 kousků. Vyskládejte na plech.
- Vložte do trouby a pečte asi 16-18 minut dozlatova (v polovině pečení můžete plech otočit). Po upečení přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Podávejte ještě vlažné nebo před podáváním trochu ohřejte v troubě rozehřáté na 100°C.
výborné
Moc děkuji! 🙂