• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Domácí croissanty

14 března, 2019 od elikatesy

Domácí croissanty. Nebudu vám lhát, není to jednoduchý ani rychlý recept. To asi sami moc dobře víte. 🙂 Chce to čas a trpělivost. A ještě něco… Garantuju vám, že když už se do pečení croissantů pustíte, určitě se vám párkrát tak úplně nepovedou. I pokud máte spolehlivý recept (a ten co tady najdete spolehlivý je), strašně záleží na tom, jak to “máte v ruce” a tak trochu i na štěstí. Já už je pekla mnohokrát a pořád je to pro mě tak trochu výzva… Ale tím vás rozhodně nechci odradit. Naopak. 🙂

Prozradím vám jedno tajemství. Totiž, i pokud se vám croissanty nepovedou tak úplně dle vašich představ (či dle představ francouzských mistrů pekařů), to nejhorší, co se může stát je to, že z trouby vytáhnete fakt hodně luxusní máslové loupáky. A určitě se po nich jen zapráší… Všichni budou čubrnět, protože jste přece upekli domácí croissanty. A vy se v duchu hrdě poplácáte po rameni a budete se dmout pýchou. Protože jste přece upekli domácí croissanty. 🙂 Takže stojí to za to? Rozhodně!

Croissanty jsem si poprvé vyzkoušela někdy před dvěma lety a tehdy jsem neměla ani páru, jak na to. Prošla jsem pár receptů na internetu, ale postup mi nebyl úplně jasný, tak jsem tak trochu improvizovala. Jak to dopadlo? No žádné překvapení, byly to hezké máslové rohlíčky s lehkým lístkováním, ale do croissantů to  mělo hódně daleko. Hrozně jsem se proto těšila, až se je naučím ve škole. Ale přišlo zklamání. Lekce na plundrové těsto, vysvětlení a organizace byly tak zmatené, že jsem skončila právě s těmi suprluxusními máslovými loupáky. Ale pořád žádný croissant… Až na kurzu v Bread Ahead jsem poprvé z trouby vytáhla dokonale lístkované naducané croissanty. Málem jsem se rozplakala štěstím. 🙂 A recept inspirovaný Bread Ahead taky používám dodnes.

Pokud jste už někdy croissanty vyzkoušeli, nejspíš vás v tomto receptu trochu zarazí, že se suroviny primárně nevypracovávají do hladkého těsta. Naopak, vše se jen lehce spojí a těsto se nechá v lednici do dalšího dne odpočívat. Možná si říkáte, jak je to divné. Vždyť kynuté těsto jste vždy vypracovávali alespoň 10 minut, jak vás to učila vaše babička. Ale víte co? V případě domácích croissantů je to naprosto zbytečné, ba co víc, je to kontraproduktivní. S těstem si pohrajete ještě dost při vyvalování a pokud jej v první fázi vypracujete příliš, vyvalování pak bude o dost náročnější.

Příliš aktivovaný lepek (lepek se aktivuje právě hnětením) se totiž bude stahovat a těsto bude tuhé a půjde mnohem hůř rozválet. Pak se do vyvalování budete muset mnohem víc opřít, bude to složitější a bude to i trvat déle. A to není u máslem překládaného těsta dobře. Naopak, čím rychleji pracujete, tím lépe. Zkusila jsem obě metody a ta, kdy těsto smícháte a hnětete jen velmi krátce a pak necháte přes noc v lednici, vám práci neuvěřitelně usnadní.

Největší zádrhel croissantů spočívá ve správném načasování a konzistenci másla. V receptu vás upozorňuji, že odpočinek mezi jednotlivým rozvalováním může trvat 30, ale taky 60 minut. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti práce. Pokud je máslo příliš tvrdé, jakoby se potrhá a lístkování bude nepravidelné. Pokud je příliš měkké, vpije se do těsta a místo croissantů budou již několikrát zmiňované loupáky. Chce to holt správný odhad a trošku cviku.

Co se typu másla týče, platí to samé, jak u Kouign Amann. Je to recept stavící na másle, takže investice do kvality se vyplatí. Ideální je tzv. suché máslo s nižším obsahem vody. V dvoukilovém bloku jej prodává Makro, ale garantovaný 84% obsah tuku má i Farmářské máslo od Tatry a České máslo z Billy. Můžete si taky doma udělat malý test. Kupte si několik másel různých značek a nechte je hodinu v pokojové teplotě. Budete překvapeni, jak různou konzistenci mají. Na croissanty použijte to, které změkne nejméně. Dobrou zkušenost mám například s Jihočeským máslem od Madety. Samozřejmě můžete zajít do gurmet shopů jako je Dellmart a koupit si kvalitní francouzské máslo. Ale nevím, jestli si již tak dost náročnou přípravu chcete ještě víc komplikovat a prodražovat… 🙂

A na závěr ještě zopakuji, co jsem psala už u kouign amann. Jasně, croissanty jsou nejlepší čerstvé, ještě teplé z trouby. Ale pokud se vám náhodou nechce vstávat ve 3 ráno, tak croissanty klidně upečte den předem. Další den je jen chvíli prohřejte v troubě zahřáté na 180°C. Z trouby to krásně zavoní a rodina, přátelé, kolegové, zkrátka kdokoliv kdo bude poblíž, vás bude milovat. 😉

Tisk
4.80 from 5 votes

Domácí croissanty

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 55 g krupicového cukru
  • 40 g másla
  • 10 g soli
  • 20 g droždí
  • 250 g tekutiny (kombinace vody a mléka nebo jen voda)
  • 275 g másla na překládání
  • 1 vejce na potření

Postup přípravy

  • Večer předem si připravte těsto. Nejprve připravte kvásek. Droždí rozdrobte do misky, přidejte špetku cukru, zalijte 80ml vlažné vody, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít (asi 10minut, dokud se nevytvoří bublinky). 
  • Mouku prosejte do mísy. Cukr a sůl rozmíchejte ve zbytku vody a společně s kváskem a rozpuštěným máslem přidejte k mouce. Kartou nebo vařečkou promíchejte a pak lehce ručně zpracujte, zhruba dvě až tři minuty. Nesnažte se těsto vypracovat do hladka, lepek se dostatečně aktivuje během dlouhého kynutí a následného vyvalování. 
  • Těsto vložte do olejem vymazané mísy, zlehka potřete olejem i vršek, přetáhněte fólií (nebo sprchovou čepicí) a uložte do lednice na 8-12 hodin. Můžete si rovnou připravit i máslo. Lehce změklé máslo rozklepejte mezi dvěma listy pečicího papíru na čtverec asi 20x20cm. Dejte do lednice a nechte ztuhnout.  
  • Další den vytáhněte těsto i máslo z lednice. Těsto zlehka předtvarujte do čtverce. Zkontrolujte konzistenci másla, nesmí být tak studené, aby se lámalo, musí být lehce pružné, ale zase ne mazlavé, to by se pak do těsta vpilo. Záleží na teplotě ve vaší lednici a teplotě u vás doma, většinou je optimální máslo nechat změknout asi 5-10 minut.
  • Těsto rozválejte na jakousi čtyřcípou hvězdici se středem, do kterého akorát sedne máslový čtverec. Vložte máslo, přehněte okraje a pevně secvakejte spoje.  
  • Teď vás čeká trojí vyvalování a překládání. Mezi každým překladem bude těsto odpočívat 30-60 minut v lednici. Bohužel je těžké to říct přesně, protože záleží na tom, jak rychle pracujete, jak je u vás doma teplo a jakou máte teplotu v lednici.
  • A jak na jednotlivé vyvalování a překládání? Těsto, které vypadá jako čtvercová obálka rozválejte zhruba na trojnásobnou délku, oprašte od přebytečné mouky a přeložte na třetiny. Zabalte a dejte na 30-60 minut do lednice. 
  • Tento krok, kdy těsto rozválíte na trojnásobnou délku a přeložíte na třetiny zopakujte ještě dvakrát (vždy otočte o 90°) a po finálním přeložení nechte opět 30-60 minut odpočinout v lednici. 
  • Těsto opět rozválejte, tentokrát na velikost zhruba 25x50cm, odkrojte všechny okraje a rozkrájejte na 12 trojúhelníků. Na podstavě asi 1cm nařízněte.  
  • Trojúhelníky lehce protáhněte a zarolujte tak, aby byla špička vespodu. 
  • Croissanty sázejte na plech (pokud nemáte nepřilnavý, tak vyložte pečicím papírem) a nechte jim dostatečné rozestupy. Já mám plech bez okrajů, na který se mi vejde všech 12, ale pokud máte menší plech, dejte je raději na dva, ať se při kynutí nespojí. Přikryjte fólií a nechte asi dvě hodiny kynout, až jsou téměř dvojnásobné.  
  • Mezitím si rozpalte troubu na 200°C (180°C horkovzduch). Vykynuté croissanty potřete vejcem rozmíchaným se lžící vody a vložte do trouby. Pečte 18-20minut. Pokud víte, že vaše trouba nepeče rovnoměrně, tak můžete v polovině pečení plech otočit. Pokud máte dva plechy, tak záleží na troubě. Pokud to není horkovzduch, raději pečte plechy zvlášť. Pokud máte kvalitní troubu, která dva plechy zvládne, tak je v polovině pečení určitě prohoďte.   
  • Croissanty sundejte z plechu a nechte vychladnout na mřížce. Podávejte buď ještě vlažné nebo je před konzumací chvíli prohřejte v troubě rozehřáté na 180°C.  

Kam dál?

  • Kouign AmannKouign Amann
  • Dokonalá bramborová kašeDokonalá bramborová kaše
  • ÚlkyÚlky
  • Domácí praline pastaDomácí praline pasta
  • Paris BrestParis Brest
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: máslo, plundrové těsto

Předchozí článek « Ořechová babka
Další článek: Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou »

Reader Interactions

Comments

  1. Daniela

    16 srpna, 2019 at 3:46 pm

    5 stars
    Dobrý den, musím poděkovat za celý Váš blog, který je ohromně inspirující a pochválit za skvělé recepty ! Vyzkoušela jsem kromě croissantů, (které měly ohromný úspěch) i další recepty, ať už na muffiny nebo jiné dezerty a vždy jsem byla nadšená 🙂 Moc díky a ať se Vám daří !

    Odpovědět
    • elikatesy

      17 srpna, 2019 at 1:40 pm

      Dobrý den, moc děkuji za opravdu milý komentář, úplně mě to zahřálo. 🙂 Taky přeji ať se daří. Krásný den. 🙂

      Odpovědět
  2. Hodnocení

    1 dubna, 2020 at 10:45 pm

    4 stars
    Dobrý den, zkusila jsem je upéct tak trochu z nudy a jsou výborné. Akorát jsem měla oproti vašim fotografiím více lepivé těsto, kvůli tomu se i hůře motaly a nejsou některé na pohled nic moc, ale chuťově opravdu skvělé. Musím podotknout, že chyba je pravděpodobně na mé straně, protože nejsem příliš zkušená kuchařka 🙂 Takže moc děkuju za recept, určitě to někdy zkusím znovu 🙂

    Odpovědět
    • elikatesy

      2 dubna, 2020 at 11:11 am

      Jsem moc ráda, že chutnaly. 🙂 Různé mouky různě sají a u croissantů je pak důležité si těsto při vyvalování dostatečně podsypávat, aby se nelepilo. Jen je pak potřeba ji oprášit, nejlépe štětcem. Držím palce, aby to příště vyšlo ještě líp. 😉

      Odpovědět
  3. Petra

    3 dubna, 2020 at 9:43 am

    Držela jsem se receptu a povedly se na vybornou. Chutove jsou lepsi jako kupovane. Prekvapilo me, jak jednoduche je upect vlastni croissanty ☺

    Odpovědět
    • elikatesy

      3 dubna, 2020 at 9:48 am

      Že jo? 🙂 Paráda, že se povedly a chutnaly!

      Odpovědět
  4. Václav

    11 října, 2020 at 11:30 am

    5 stars
    Dobrý den, děkuji za báječný recept. První pokus – a hned výtečné. Určitě je nezkouším naposledy!

    Odpovědět
    • elikatesy

      11 října, 2020 at 11:35 am

      Moc děkuji. A pokud se vám povedly hned napoprvé, tak to jste opravdu moc šikovný! 🙂

      Odpovědět
  5. B to E

    9 prosince, 2020 at 12:28 pm

    Zdravím ELi:) otázka na croissanty. Všude vidím jak při výrobě přidávají mléko i vodu – ve stejném poměru.
    U vašich je jen voda. Při plundrovém jen mléko. Je to tak v pořádku? 😀 😀 budou croissanty croissanty i bez mléka? Díky za odpověď .

    Odpovědět
    • elikatesy

      9 prosince, 2020 at 6:46 pm

      Zdravím. 🙂 Upřímně řečeno, je to skoro jedno… Použití mléka nebo vody neudělá v těstě velký rozdíl. Můžete použít vodu, mléko nebo kombinaci. 🙂

      Odpovědět
  6. Klára

    13 ledna, 2021 at 12:50 pm

    Hezký den 🙂

    Zkouším Váš recept a zajímalo by mne, jestli je možné udělat celou přípravu přes den/noc a ráno už připravené croissanty jen upéct. (tzn. nechat těsto kynout přes den, večer rozválet, nakrájet, zarolovat a nechat odpočinout přes noc a ráno dát jen do trouby)?

    Jde mi o to, abych měla ráno co nejmíň práce 🙂

    Moc díky za radu!

    Klára

    Odpovědět
    • elikatesy

      13 ledna, 2021 at 8:12 pm

      Dobrý den, jde to, už jsem to tak taky dělala, ale určitě by bylo potřeba dát zarolované croissanty kynout přes noc do lednice. Ráno pak croissanty necháte dokynout v pokojové teplotě a upečete. Bude dost záležet, jak chladno v lednici máte, je malé riziko, že pokud moc ne, croissanty během noci překynou.
      Ale jak píšu nad receptem, můžete je upéct den předem a ráno jen ohřát. 🙂

      Odpovědět
  7. Petra

    27 ledna, 2023 at 8:34 pm

    5 stars
    Dobrý den,

    předem bych chtěla poděkovat za recept. Podle Vás se mi croissanty povedly, těsto krásně listkovalo. Jen se chci zeptat na jednu věc. Když dávám péct do trouby, tak během a po upeceni je na plechu velké množství oleje/másla a spodni část croissantu je tak hodně zpecena a tvrdá. Nevíte, kde by mohla být chyba? Jestli mi špatně pece trouba…?

    Děkuji za radu
    Petra

    Odpovědět
    • elikatesy

      27 ledna, 2023 at 8:44 pm

      Dobrý den, nejčastějším důvodem, proč croissanty takto tečou, bývá to, že jsou nedokynuté. Někdy můžou potřebovat i dvě hodiny, než pořádně nakynou. Měly by být opravdu téměř dvojnásobné a hezky se třepat. 🙂 Pak můžete zkusit ještě trochu vyšší teplotu, je možné, že vaše trouba peče trochu míň. Držím palce! 🙂

      Odpovědět
      • Petra

        20 února, 2023 at 7:55 am

        5 stars
        Děkuji za radu, vyzkousim :).

        Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím př Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím připomenout. Ovocné tartaletky jsou totiž snad můj nejoblíbenější dezert. 😊 A tyhle jsou vážně vyladěné, křehké mandlové těsto, hedvábný vanilkový cukrářský krém, svěží ovocné cremeux a k tomu spousta čerstvého ovoce. 🤤
Odkaz vám hodím do stories nebo googlete "ovocné tartaletky elikatesy". 😉
Fresh berries tartlets. Crispy páté sucree, smooth vanilla créme pat, berry cremeux and fresh fruit. 🍓🫐
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #tartaletky #tartlets #letnidezert #dnespecu #berrytartlets
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy