• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Špaldové scones s čerstvým jahodovým džemem

15 července, 2019 od elikatesy

Jednou z věcí, které jsem během života v Londýně totálně propadla jsou scones s clotted cream a džemem a černému čaji s mlékem. Je to zvláštní. Ač normálně nepiju černý čaj a ani do kávy si mléko nedávám, v Londýně jsem “milky tea” pila prakticky denně. Ani scones jsem ze začátku příliš nechápala. Nevzhledný hrbolatý bochánek namazaný smetanou a džemem? Co na tom jako může být? Ale věřte mi, tato jednoduchá dobrota je jako sama Británie. Na první pohled možná nuda, ale přitom je hřejivá, útulná a dýchá pohodou. Asi jako když se v neděli odpoledne doma stulíte pod deku s knížkou a horkým čajem, zatímco za okny bubnuje déšť.

scones

Jsem v životě vděčná za spoustu věcí. Za drobnosti jako je procházka kolem řeky, výhled na Prahu z Letenských sadů, za vůni ranní kávy, za čerstvě povlečenou postel, novou knížku nebo třeba za salát, který si připravím po nákupu na sobotních trzích na Náplavce. Ale pak jsou tu i velké věci a zážitky. A jednou z věcí, za které jsem obrovsky vděčná je právě čas strávený na Cordon Bleu v Londýně. Poprvé jsem se do Londýna podívala téměř před patnácti lety a už při první návštěvě mě Londýn naprosto uchvátil. A postupně mi došlo, že to není jen město samotné, ale vůbec britská povaha, humor a zvyky, které jsou mi tak blízké.

Přečetla jsem o Británii a Britech spoustu knížek, viděla spoustu filmů a taky jsem mimojiné vystudovala anglistiku, kde se k mým nejoblíbenějším předmětům řadily hodiny zabývající se britským životem a kulturou. Ale člověk toho může přečíst kolik chce, nad osobní zkušenost zkrátka. A proto mě moc bavilo pozorovat, jací jsou Britové a konkrétně Londýňané naživo. Všechno, co jsem o nich vypozorovala si můžete připomenout v tomto starém článku. 🙂 Občas na mě přijde nostalgie a Londýn mi strašně chybí. V takových chvílích vymýšlím, jak si jej připomenout. A tak si třeba upeču scones.

Scones s clotted cream a džemem a čaj s mlékem jsou nedílnou součástí “afternoon tea”, odpoledního čaje, který má i v dnešní době v britských životech a srdcích své nezaměnitelné místo.Odpolední čaj může být velmi bohatý, obsahovat nepřeberné množství sendvičů, kanapek a rafinovaných dezertů a krom čaje i sklenku bublinek. 😉 V nóbl hotelech jako Savoy či Claridge’s za “high tea” zaplatíte i 60 až 80 liber za osobu.  V Devonu a Cornwallu se tradičnímu odpolednímu čaji říká “cream tea” a podávají se při něm pouze scones s clotted cream a džemem, případně i jeden či dva sendviče a samozřejmě čaj. High tea si doma asi nepřipravíte, zato cream tea zvládnete levou zadní.

Scones jsou většinou lehce sladké, ale mohou být i slané, třeba sýrové. Klasické sladké scones mohou být “plain”, tedy bez ničeho nebo “fruity”, s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem. Téměř vždy se podávají s clotted cream a džemem, nejčastěji jahodovým. Mezi Devoňany a Cornwallany panuje spor o to, jestli mazat první džem či clotted cream. V Devonu první mažou smetanu, v Cornwallu džem. Vím, závažná životní otázka! Já osobně mám nejraději plain scones s jahodovým džemem a první mažu clotted cream. Jinak by mi zkrátka nechutnaly. 🙂

V tomto receptu jsem na scones použila celozrnnou špaldovou mouku, jednoduše proto, že mám celozrnné pečivo raději. Kvůli chuti i struktuře. Pokud na celozrnné pečivo nejste zvyklí, zkuste použít špaldovou mouku půl na půl s hladkou. Jelikož je sezóna jahod, uvařila jsem si rychlý čerstvý džem. Ovoce si v něm zachovává více živin a navíc je v něm jen minimum přidaného cukru. Hustý je nikoliv díky cukru či dlouhému vaření, ale díky použití agaru a chia semínek. Takový džem ale samozřejmě nevydrží rok ve spíži, vydrží maximálně týden v lednici. Když je sezóna, připravuji si jej moc ráda z jahod, borůvek či meruněk a přidávám ráno do kaše nebo jogurtu. A i když není sezóna, dá se připravit z mraženého ovoce. Doporučuju vyzkoušet, zejména pokud jsou pro vás klasické džemy příliš sladké.

V Británii se scones podávají s clotted cream. Znáte? Je to velmi tučný krém z pařené smetany, tradiční výrobek cornwalských a devonských farmářů. Je mírně nasládlý, jemný a až nesmyslně lahodný. U nás jsem na clotted cream narazila jen v Marks&Spencer. Dá se sice připravit i doma, na internetu najdete spoustu návodů, ale příprava je dost zdlouhavá a potřebujete extra tučnou smetanu bez přidaných stabilizátorů. Tu sehnat je ale skoro stejně náročné jako sehnat samotné clotted cream. Pokud máte cestu kolem Marks&Spencer, určitě si clotted cream kupte, budete nadšení. Ale pokud ne, nezoufejte a nahraďte jej dobrým mascarpone. Pravověrní Britové by to sice považovali téměř za svatokrádež, ale pšt, já si myslím, že je to celkem důstojná náhrada.

Tak neváhejte a zkuste si někdy v neděli odpoledne připravit cream tea. Ideální je třeba taková upršená neděle, jaká byla včera. Upečte scones, pozvěte pár přátel či rodinu, připravte čaj s mlékem a udělejte si pravou britskou pohodu. A pokud se chcete přece jen přiblížit k high tea, jednoduše přidejte tu sklenku bublinek. A je to. 🙂

Tisk

Špaldové scones s čerstvým jahodovým džemem

Ingredience

Scones

  • 450 g celozrnné špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 100 g másla
  • 50 g jemného třtinového cukru
  • 250 g podmáslí

Džem

  • 500 g jahod čerstvých či mražených
  • 50 g javorového sirupu, medu či agáve sirupu
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžička agaru
  • 2 lžíce chia semínek
  • špetka soli
  • půl lusku vanilky

K podávání

  • clotted cream nebo mascarpone

Postup přípravy

  • Začněte přípravou džemu, ideálně den předem. Jahody omyjte, odkrojte stopky a nakrájejte na větší kousky. Vložte do rendlíku, přidejte vybrané sladidlo, citronovou šťávu, vanilku (vyškráblá semínka i lusk) a sůl a přiveďte k varu. Ztlumte na mírný var a vařte asi 5 minut, dokud jahody nezměknou. Přidejte agar a znovu přiveďte k varu. Odstavte, přidejte chia semínka a přelijte do čisté, horkou vodou vymyté misky či skleničky. Přikryjte a nechte zcela vychladnout.
  • Na scones si připravte veškeré ingredience, kulaté vykrajovátko o průměru 6cm, plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 200°C (horkovzduch 180°C). Mouku prosijte do velké mísy, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a cukr a promíchejte. Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky a špičkami prstů zpracujte v drobenku připomínající vlhký písek. Přilejte podmáslí a nožem promíchejte. Vyklopte na pracovní plochu a několika rychlými pohyby těsto zpracujte dohromady. Scones se nesmí hníst, hotové bochánky by pak byly tuhé. Těsto nemusí být vyloženě hladké, pouze musí držet pohromadě, takže si nedělejte starosti pokud vypadá poněkud neupraveně. Vyválejte na tloušťku 4cm a vykrojte kolečka. Zbytek těsta spojte dohromady, ale opět jen opatrně a příliš nehněťte. Znovu vyválejte a vykrojte. Mělo by vám vyjít zhruba 10-12 bochánků. Poskládejte je na plech, vložte do trouby a pečte asi 12 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé.
  • Hotové scones přesuňte na mřížku, nechte trošku vychladnout a podávejte s clotted cream či mascarpone, džemem a samozřejmě s čajem, nejlépe černým s mlékem. Scones jsou nejlepší v den upečení, nejlépe ještě teplé, ale vydrží i do druhého dne, jen je pak chvíli prohřejte v troubě.

Kam dál?

  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: celozrnné, džem, jahody, mascarpone

Předchozí článek « Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
Další článek: Banánové muffiny s borůvkami »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy