• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Špaldové scones s čerstvým jahodovým džemem

15 července, 2019 od elikatesy

Jednou z věcí, které jsem během života v Londýně totálně propadla jsou scones s clotted cream a džemem a černému čaji s mlékem. Je to zvláštní. Ač normálně nepiju černý čaj a ani do kávy si mléko nedávám, v Londýně jsem “milky tea” pila prakticky denně. Ani scones jsem ze začátku příliš nechápala. Nevzhledný hrbolatý bochánek namazaný smetanou a džemem? Co na tom jako může být? Ale věřte mi, tato jednoduchá dobrota je jako sama Británie. Na první pohled možná nuda, ale přitom je hřejivá, útulná a dýchá pohodou. Asi jako když se v neděli odpoledne doma stulíte pod deku s knížkou a horkým čajem, zatímco za okny bubnuje déšť.

scones

Jsem v životě vděčná za spoustu věcí. Za drobnosti jako je procházka kolem řeky, výhled na Prahu z Letenských sadů, za vůni ranní kávy, za čerstvě povlečenou postel, novou knížku nebo třeba za salát, který si připravím po nákupu na sobotních trzích na Náplavce. Ale pak jsou tu i velké věci a zážitky. A jednou z věcí, za které jsem obrovsky vděčná je právě čas strávený na Cordon Bleu v Londýně. Poprvé jsem se do Londýna podívala téměř před patnácti lety a už při první návštěvě mě Londýn naprosto uchvátil. A postupně mi došlo, že to není jen město samotné, ale vůbec britská povaha, humor a zvyky, které jsou mi tak blízké.

Přečetla jsem o Británii a Britech spoustu knížek, viděla spoustu filmů a taky jsem mimojiné vystudovala anglistiku, kde se k mým nejoblíbenějším předmětům řadily hodiny zabývající se britským životem a kulturou. Ale člověk toho může přečíst kolik chce, nad osobní zkušenost zkrátka. A proto mě moc bavilo pozorovat, jací jsou Britové a konkrétně Londýňané naživo. Všechno, co jsem o nich vypozorovala si můžete připomenout v tomto starém článku. 🙂 Občas na mě přijde nostalgie a Londýn mi strašně chybí. V takových chvílích vymýšlím, jak si jej připomenout. A tak si třeba upeču scones.

Scones s clotted cream a džemem a čaj s mlékem jsou nedílnou součástí “afternoon tea”, odpoledního čaje, který má i v dnešní době v britských životech a srdcích své nezaměnitelné místo.Odpolední čaj může být velmi bohatý, obsahovat nepřeberné množství sendvičů, kanapek a rafinovaných dezertů a krom čaje i sklenku bublinek. 😉 V nóbl hotelech jako Savoy či Claridge’s za “high tea” zaplatíte i 60 až 80 liber za osobu.  V Devonu a Cornwallu se tradičnímu odpolednímu čaji říká “cream tea” a podávají se při něm pouze scones s clotted cream a džemem, případně i jeden či dva sendviče a samozřejmě čaj. High tea si doma asi nepřipravíte, zato cream tea zvládnete levou zadní.

Scones jsou většinou lehce sladké, ale mohou být i slané, třeba sýrové. Klasické sladké scones mohou být “plain”, tedy bez ničeho nebo “fruity”, s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem. Téměř vždy se podávají s clotted cream a džemem, nejčastěji jahodovým. Mezi Devoňany a Cornwallany panuje spor o to, jestli mazat první džem či clotted cream. V Devonu první mažou smetanu, v Cornwallu džem. Vím, závažná životní otázka! Já osobně mám nejraději plain scones s jahodovým džemem a první mažu clotted cream. Jinak by mi zkrátka nechutnaly. 🙂

V tomto receptu jsem na scones použila celozrnnou špaldovou mouku, jednoduše proto, že mám celozrnné pečivo raději. Kvůli chuti i struktuře. Pokud na celozrnné pečivo nejste zvyklí, zkuste použít špaldovou mouku půl na půl s hladkou. Jelikož je sezóna jahod, uvařila jsem si rychlý čerstvý džem. Ovoce si v něm zachovává více živin a navíc je v něm jen minimum přidaného cukru. Hustý je nikoliv díky cukru či dlouhému vaření, ale díky použití agaru a chia semínek. Takový džem ale samozřejmě nevydrží rok ve spíži, vydrží maximálně týden v lednici. Když je sezóna, připravuji si jej moc ráda z jahod, borůvek či meruněk a přidávám ráno do kaše nebo jogurtu. A i když není sezóna, dá se připravit z mraženého ovoce. Doporučuju vyzkoušet, zejména pokud jsou pro vás klasické džemy příliš sladké.

V Británii se scones podávají s clotted cream. Znáte? Je to velmi tučný krém z pařené smetany, tradiční výrobek cornwalských a devonských farmářů. Je mírně nasládlý, jemný a až nesmyslně lahodný. U nás jsem na clotted cream narazila jen v Marks&Spencer. Dá se sice připravit i doma, na internetu najdete spoustu návodů, ale příprava je dost zdlouhavá a potřebujete extra tučnou smetanu bez přidaných stabilizátorů. Tu sehnat je ale skoro stejně náročné jako sehnat samotné clotted cream. Pokud máte cestu kolem Marks&Spencer, určitě si clotted cream kupte, budete nadšení. Ale pokud ne, nezoufejte a nahraďte jej dobrým mascarpone. Pravověrní Britové by to sice považovali téměř za svatokrádež, ale pšt, já si myslím, že je to celkem důstojná náhrada.

Tak neváhejte a zkuste si někdy v neděli odpoledne připravit cream tea. Ideální je třeba taková upršená neděle, jaká byla včera. Upečte scones, pozvěte pár přátel či rodinu, připravte čaj s mlékem a udělejte si pravou britskou pohodu. A pokud se chcete přece jen přiblížit k high tea, jednoduše přidejte tu sklenku bublinek. A je to. 🙂

Tisk

Špaldové scones s čerstvým jahodovým džemem

Ingredience

Scones

  • 450 g celozrnné špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 100 g másla
  • 50 g jemného třtinového cukru
  • 250 g podmáslí

Džem

  • 500 g jahod čerstvých či mražených
  • 50 g javorového sirupu, medu či agáve sirupu
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžička agaru
  • 2 lžíce chia semínek
  • špetka soli
  • půl lusku vanilky

K podávání

  • clotted cream nebo mascarpone

Postup přípravy

  • Začněte přípravou džemu, ideálně den předem. Jahody omyjte, odkrojte stopky a nakrájejte na větší kousky. Vložte do rendlíku, přidejte vybrané sladidlo, citronovou šťávu, vanilku (vyškráblá semínka i lusk) a sůl a přiveďte k varu. Ztlumte na mírný var a vařte asi 5 minut, dokud jahody nezměknou. Přidejte agar a znovu přiveďte k varu. Odstavte, přidejte chia semínka a přelijte do čisté, horkou vodou vymyté misky či skleničky. Přikryjte a nechte zcela vychladnout.
  • Na scones si připravte veškeré ingredience, kulaté vykrajovátko o průměru 6cm, plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 200°C (horkovzduch 180°C). Mouku prosijte do velké mísy, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a cukr a promíchejte. Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky a špičkami prstů zpracujte v drobenku připomínající vlhký písek. Přilejte podmáslí a nožem promíchejte. Vyklopte na pracovní plochu a několika rychlými pohyby těsto zpracujte dohromady. Scones se nesmí hníst, hotové bochánky by pak byly tuhé. Těsto nemusí být vyloženě hladké, pouze musí držet pohromadě, takže si nedělejte starosti pokud vypadá poněkud neupraveně. Vyválejte na tloušťku 4cm a vykrojte kolečka. Zbytek těsta spojte dohromady, ale opět jen opatrně a příliš nehněťte. Znovu vyválejte a vykrojte. Mělo by vám vyjít zhruba 10-12 bochánků. Poskládejte je na plech, vložte do trouby a pečte asi 12 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé.
  • Hotové scones přesuňte na mřížku, nechte trošku vychladnout a podávejte s clotted cream či mascarpone, džemem a samozřejmě s čajem, nejlépe černým s mlékem. Scones jsou nejlepší v den upečení, nejlépe ještě teplé, ale vydrží i do druhého dne, jen je pak chvíli prohřejte v troubě.

Kam dál?

  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: celozrnné, džem, jahody, mascarpone

Předchozí článek « Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
Další článek: Banánové muffiny s borůvkami »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy