Myslím, že marokánky jsou tím druhem cukroví, které strávníky rozděluje do dvou skupin. Buď je milujete nebo se jim vyhýbáte jako čert kříži. Já patřím do první skupiny. Marokánky vždycky patřily k mým oblíbeným druhům cukroví. Placičky plné sušeného ovoce a ořechů polité čokoládou… Mňam!
Marokánky jsou typ cukroví, které jde snadno a bez kompromisů v chuti udělat trochu „zdravější“. Já už roky dělám tuto verzi z ovesných vloček slazenou buď medem nebo javorovým sirupem. Ale klidně použijte cukr, rozdíl v tom prakticky není.
Marokánkové těsto je vlastně hustá kaše. Právě proto, mě napadly ty vločky. 🙂 Kaši můžete připravit z mléka nebo vody, máslo přidat můžete a nemusíte. Z vody bez másla to bude bezlaktózové a veganské, s mlékem a máslem to bude trošku luxusnější a chuť bude jemnější. Někdy se používá i smetana.
Jakou zvolíte kombinaci ořechů a ovoce je zcela na vás. Já mám svou oblíbenou kombinaci, používám bio kandovanou pomerančovou kůru (mívají ji ve zdravých výživách, v drogeriích jako Rossman a DM nebo třeba tady), brusinky slazené jablečnou šťávou, neloupané mandle a vlašské ořechy. Vlašské ořechy vždy před použitím spařím vroucí vodou a pak propláchnu. Podle receptu pak buď prosuším v troubě (na cca 100°C) nebo přímo opražím (na 160°C). V případě marokánek je používám prosušené.
Marokánky můžete připravit jako placičky, případně těsto rozetřít na plech a po upečení rozkrájet na tyčinky. Pokud chcete dokonale pravidelné placičky, jak vidíte na fotce, dejte na plech hromádku těsta a kolem položte kulaté vykrajovátko. Pak mokrým prstem upěchujte.
Co se týče doby pečení, tak marokánky by měly zezlátnout po okrajích, ale po vytažení z trouby být stále dost měkké. Ale po pár minutách by měly jít sloupnout z papíru. Placičky během chladnutí trochu ztuhnou. Vychladlé marokánky by neměly být křupavé (křupavé jsou jejich sestřičky florentýnky), ale hezky měkké a žvýkavé. Křupavé marokánky jsou přepečené marokánky, ale samozřejmě pokud vám to tak chutná, klidně je vykřupavte. Je to vaše cukroví. 🙂
Čokoládu zvolte jakou máte rádi, klasika je hořká, docela fajn alternativa je i ruby čokoláda, ale samozřejmě jsou pak marokánky výrazně sladší. Já potírám štětečkem, to mi přijde nejjednodušší.
A to je vše. Marokánky jsou snadným cukrovím, které nepotřebuje nijak odležet a upéct je proto můžete klidně i na poslední chvíli.
Marokánky
Ingredience
- 300 g mléka nebo vody
- 75 g ovesných vloček
- 30 g másla
- 30 g javorového sirupu
- 150 g sušeného či kandovaného ovoce(používám kombinaci brusinek a pomerančové kůry)
- 150 g ořechů (používám kombinaci mandlí a vlašských ořechů)
- 1 lžička cejlonské skořice
- 150 g čokolády
- 10 g neutrálního oleje
Postup přípravy
- Sušené ovoce propláchněte vroucí vodou a nasekejte nahrubo. Ořechy můžete taky předem propláchnout. Následně nasekejte i je.
- Ovesné vločky rozmixujte v tekutině a přelijte do hrnce. Přidejte máslo, javorový sirup a skořici a uvařte hustou kaši. Přidejte ovoce a ořechy.
- Z hmoty tvořte na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou hromádky a mokrou lžičkou či prstem trochu uhlaďte.
- Pečte na 175°C asi 20 minut, dokud okraje nejsou zlatavé a placičky nejdou odloupnout. Marokánky by neměly být křupavé, tak pozor, ať je zbytečně nepřepečete.
- Čokoládu rozpusťte a přidejte olej. Po vychladnutí marokánky čokoládou zespodu potřete.
Napsat komentář