• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Karamelizovaná bílá čokoláda

2 února, 2018 od elikatesy

Karamelizace je jeden z nejskvělejších procesů v kuchyni. Vznikají díky ní úžasně lahodná jídla. Karamelizuje se třeba cibule na základ omáček či na chutney, karamelizuje se ovoce na dezerty, karamelizuje se mléko (dulce de leche) a karamelizuje se dokonce i sýr (norský sýr Brunost)! Karamelizace je zásadní pro mnoho slavných dezertů, například tarte tatine, crème caramel či crème brûlée. Tak proč rovnou nezkaramelizovat i čokoládu? Zkuste to, karamelizovaná bílá čokoláda je totiž naprostá pecka!

karamelizovaná bílá čokoláda

Byla to jen otázka času, kdy to někoho napadne a pro cukráře nejsou dezerty ze „spálené“ bílé čokolády nejsou nic nového. Ovšem teprve firma Varlhona, známá produkcí jedné z nejkvalitnějších čokolád, si ze zkaramelizované bílé čokolády udělala byznys. Prodává ji pod názvem Dulcey a váže se k ní legenda. O tom, jak jednou pánové v čokoládové laboratoři zapomněli přes noc čokoládu na vodní lázni. Chtěli ji vyhodit, protože mysleli, že je spálená, ale ze zvědavosti ji předtím ochutnali. A ejhle! Zjistili, že je to mana nebeská. A protože jsou to géniové nejen čokoládoví, ale také marketingoví, hned je napadlo, že by na tom mohli něco trhnout. A tak za malou 80g tabulku zaplatíte okolo 4 liber (u nás zhruba stovku).

Krom toho, že je to cena poněkud přemrštěná, je u nás taky tato čokoláda prakticky nesehnatelná. Ale nezoufejte, není vůbec žádný problém si tuto dobrotu vyrobit doma. Potřebovat budete pouze jedinou ingredienci. Bílou čokoládu. Samozřejmě, s čím kvalitnější čokoládou budete začínat, tím lepší výsledek získáte, ovšem i z běžně dostupných „supermarketových“ čokolád, se to povede. Ideální je čokoláda s vyšším obsahem kakaového másla, což bývají buď výběrové čokolády (např. Callebaut), ale jak jsem zjistila, jde i čokoláda z Lidlu. Nakupte minimálně 300g, ať to má smysl. Nebojte, hotová vydrží ve spíži klidně pár měsíců. I když, spíš nevydrží… 🙂

Jak na to? Čokoládu položte na nepřilnavý plech či do pekáčku z varného skla a dejte do trouby na 120-130°C. Po deseti minutách vyndejte a promíchejte gumovou stěrkou. Vraťte do trouby na dalších deset minut a pak opět promíchejte. Toto opakujte, dokud čokoláda nedostane krásně zlatavou barvu. Stupeň karamelizace je jen a jen na vás, můžete skončit u světlé, jen lehce blond čokolády, což zabere asi hodinu, nebo jít dál až do oříškové barvy, což může zabrat i dvě hodiny. Celkový čas záleží na troubě i množství čokolády. Můžete přidat i pár zrnek soli (slaný karamel, hm). Jakmile má čokoláda barvu, která vám vyhovuje, můžete ji nechat trochu zchladnout a použít rovnou do vybraného receptu, nebo ji vylít na pečící papír, nechat ztuhnout a uchovat na později.

karamelizovaná bílá čokoláda

karamelizovaná bílá čokoláda
karamelizovaná bílá čokoláda
karamelizovaná bílá čokoláda

Čokoláda může v průběhu karamelizace trochu zhrudkovatět. Pokud se vám to nepodaří vymíchat, je možné ji po dokončení procesu promixovat tyčákem a přidat trochu kakaového másla, kokosového oleje nebo kapku smetany, abyste opět dosáhli hladké konzistence. Pokud přidáte smetanu, už nebude tak trvanlivá a bude nutné ji uchovávat v lednici a použít co nejdřív.

A na co se karamelizovaná bílá čokoláda hodí? Na cokoliv! Dá se z ní udělat ganache (emulze čokolády a smetany) a použít jako náplň do makronek či cukroví. Můžete ji použít do krému na dort (máslového nebo z mascarpone), na cheesecake či na pěnu (mousse). Můžete ji po ztuhnutí nasekat a přidat do brownies či sušenek. Zkrátka fantazii se meze nekladou a experimenty vás budou určitě bavit. „Nudná“ bílá čokoláda dostala úplně nový rozměr…

Článek (i s receptem na fudge ze zkaramelizované bílé čokolády) původně vyšel v online verzi magazínu Ego! Najdete jej zde.

Kam dál?

  • Piňa ColadaPiňa Colada
  • Entremet tropicalEntremet tropical
  • Pistáciové roládkyPistáciové roládky
  • Tropický cheesecake s bílou čokoládouTropický cheesecake s bílou čokoládou
  • Hruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechyHruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechy
  • Tartaletky s čokoládou a karamelemTartaletky s čokoládou a karamelem

Rubriky: Recepty, Základy Štítky: bílá čokoláda, karamel

Předchozí článek « Tvarohová bábovka s citronem a kokosem
Další článek: Paella s mořskými plody »

Reader Interactions

Comments

  1. Tereza

    14 dubna, 2021 at 6:39 pm

    Dobrý den, karamelizovaná čokoláda tedy po vychladnutí znovu ztuhne…Je možné ji pak znovu rozehřát ve vodní lázni a vytvořit z ní tuhnoucí polevu (například jako na Míša dort – přidáním másla a lžíce mléka)? Děkuji…

    Odpovědět
    • elikatesy

      14 dubna, 2021 at 7:03 pm

      Dobrý den, ano, čokoláda po vychladnutí ztuhne a dá se i znovu rozpustit a například vymíchat s horkou smetanou na ganache.

      Odpovědět
      • Tereza

        17 dubna, 2021 at 7:06 am

        Moc děkuji, čokoládu jsem vyzkoušela a povedla se skvěle! Zkoušela jsem i ciabattu, do té doby se mi nikdy pořádně nepovedla a tentokrát byla přesně, jak má být!
        Moc děkuji, Eli, jsem ráda, že jsem narazila na Váš blog!

        Odpovědět
        • elikatesy

          18 dubna, 2021 at 12:04 pm

          Skvělé, jsem moc ráda, že se povedlo. 🙂

          Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy