• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Karamelizovaná bílá čokoláda

2 února, 2018 od elikatesy

Karamelizace je jeden z nejskvělejších procesů v kuchyni. Vznikají díky ní úžasně lahodná jídla. Karamelizuje se třeba cibule na základ omáček či na chutney, karamelizuje se ovoce na dezerty, karamelizuje se mléko (dulce de leche) a karamelizuje se dokonce i sýr (norský sýr Brunost)! Karamelizace je zásadní pro mnoho slavných dezertů, například tarte tatine, crème caramel či crème brûlée. Tak proč rovnou nezkaramelizovat i čokoládu? Zkuste to, karamelizovaná bílá čokoláda je totiž naprostá pecka!

karamelizovaná bílá čokoláda

Byla to jen otázka času, kdy to někoho napadne a pro cukráře nejsou dezerty ze „spálené“ bílé čokolády nejsou nic nového. Ovšem teprve firma Varlhona, známá produkcí jedné z nejkvalitnějších čokolád, si ze zkaramelizované bílé čokolády udělala byznys. Prodává ji pod názvem Dulcey a váže se k ní legenda. O tom, jak jednou pánové v čokoládové laboratoři zapomněli přes noc čokoládu na vodní lázni. Chtěli ji vyhodit, protože mysleli, že je spálená, ale ze zvědavosti ji předtím ochutnali. A ejhle! Zjistili, že je to mana nebeská. A protože jsou to géniové nejen čokoládoví, ale také marketingoví, hned je napadlo, že by na tom mohli něco trhnout. A tak za malou 80g tabulku zaplatíte okolo 4 liber (u nás zhruba stovku).

Krom toho, že je to cena poněkud přemrštěná, je u nás taky tato čokoláda prakticky nesehnatelná. Ale nezoufejte, není vůbec žádný problém si tuto dobrotu vyrobit doma. Potřebovat budete pouze jedinou ingredienci. Bílou čokoládu. Samozřejmě, s čím kvalitnější čokoládou budete začínat, tím lepší výsledek získáte, ovšem i z běžně dostupných „supermarketových“ čokolád, se to povede. Ideální je čokoláda s vyšším obsahem kakaového másla, což bývají buď výběrové čokolády (např. Callebaut), ale jak jsem zjistila, jde i čokoláda z Lidlu. Nakupte minimálně 300g, ať to má smysl. Nebojte, hotová vydrží ve spíži klidně pár měsíců. I když, spíš nevydrží… 🙂

Jak na to? Čokoládu položte na nepřilnavý plech či do pekáčku z varného skla a dejte do trouby na 120-130°C. Po deseti minutách vyndejte a promíchejte gumovou stěrkou. Vraťte do trouby na dalších deset minut a pak opět promíchejte. Toto opakujte, dokud čokoláda nedostane krásně zlatavou barvu. Stupeň karamelizace je jen a jen na vás, můžete skončit u světlé, jen lehce blond čokolády, což zabere asi hodinu, nebo jít dál až do oříškové barvy, což může zabrat i dvě hodiny. Celkový čas záleží na troubě i množství čokolády. Můžete přidat i pár zrnek soli (slaný karamel, hm). Jakmile má čokoláda barvu, která vám vyhovuje, můžete ji nechat trochu zchladnout a použít rovnou do vybraného receptu, nebo ji vylít na pečící papír, nechat ztuhnout a uchovat na později.

karamelizovaná bílá čokoláda

karamelizovaná bílá čokoláda
karamelizovaná bílá čokoláda
karamelizovaná bílá čokoláda

Čokoláda může v průběhu karamelizace trochu zhrudkovatět. Pokud se vám to nepodaří vymíchat, je možné ji po dokončení procesu promixovat tyčákem a přidat trochu kakaového másla, kokosového oleje nebo kapku smetany, abyste opět dosáhli hladké konzistence. Pokud přidáte smetanu, už nebude tak trvanlivá a bude nutné ji uchovávat v lednici a použít co nejdřív.

A na co se karamelizovaná bílá čokoláda hodí? Na cokoliv! Dá se z ní udělat ganache (emulze čokolády a smetany) a použít jako náplň do makronek či cukroví. Můžete ji použít do krému na dort (máslového nebo z mascarpone), na cheesecake či na pěnu (mousse). Můžete ji po ztuhnutí nasekat a přidat do brownies či sušenek. Zkrátka fantazii se meze nekladou a experimenty vás budou určitě bavit. „Nudná“ bílá čokoláda dostala úplně nový rozměr…

Článek (i s receptem na fudge ze zkaramelizované bílé čokolády) původně vyšel v online verzi magazínu Ego! Najdete jej zde.

Kam dál?

  • Jahodovo-malinové éclairsJahodovo-malinové éclairs
  • Entremet Sol de la ForêtEntremet Sol de la Forêt
  • Bílá čokoládaBílá čokoláda
  • Malinové roládkyMalinové roládky
  • Piňa ColadaPiňa Colada
  • Entremet tropicalEntremet tropical

Rubriky: Recepty, Základy Štítky: bílá čokoláda, karamel

Předchozí článek « Tvarohová bábovka s citronem a kokosem
Další článek: Paella s mořskými plody »

Reader Interactions

Comments

  1. Tereza

    14 dubna, 2021 at 6:39 pm

    Dobrý den, karamelizovaná čokoláda tedy po vychladnutí znovu ztuhne…Je možné ji pak znovu rozehřát ve vodní lázni a vytvořit z ní tuhnoucí polevu (například jako na Míša dort – přidáním másla a lžíce mléka)? Děkuji…

    Odpovědět
    • elikatesy

      14 dubna, 2021 at 7:03 pm

      Dobrý den, ano, čokoláda po vychladnutí ztuhne a dá se i znovu rozpustit a například vymíchat s horkou smetanou na ganache.

      Odpovědět
      • Tereza

        17 dubna, 2021 at 7:06 am

        Moc děkuji, čokoládu jsem vyzkoušela a povedla se skvěle! Zkoušela jsem i ciabattu, do té doby se mi nikdy pořádně nepovedla a tentokrát byla přesně, jak má být!
        Moc děkuji, Eli, jsem ráda, že jsem narazila na Váš blog!

        Odpovědět
        • elikatesy

          18 dubna, 2021 at 12:04 pm

          Skvělé, jsem moc ráda, že se povedlo. 🙂

          Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy